destylować piwo?

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
krzysztof.weremiuk
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 21 sie 2018, 10:52
Podziękował: 3 razy

Post autor: krzysztof.weremiuk »

Witam Wszystkich,

Kochani mam ok 30 l nieudanego piwa (Słód jęczmienny, chmielony dwukrotnie Texas oraz Progress). Piwo w smaku "dupska nie urywa" ale zapewne jest to spowodowane nie zlaniem brzeczki do klarowania (są tam umarłe drożdże) Czuć lekko alkohol ale blg nie mierzyłem. Piwo stoi ok 8tyg w fermentorze.
Co teraz mogę z tym zrobić? Dać na rurę bez klarowania? Zagotować i dodać cukier, drożdże i raz jeszcze fermentować? Mam aabratka z OLM i buforem.

Dziękuję,
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Doody »

Ja bym to destylował w kierunku whiskacza. Czyli krótka stabilizacja, kropelkowy odbiór przedgonu i następnie zaworek na full otwarty i odbierasz do 94 stopni na głowicy. Potem możesz delikatnie skręcić zawór i wywołać niewielki refluks, aby utrzymywać na głowicy temp w okolicach 90-91 stopni. I tak do około 97 stopni w kegu. Od 96 stopni w kegu odbieraj do osobnych butelek, żebyś sobie nie zanieczyścił pogonem serca.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
krzysztof.weremiuk
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 21 sie 2018, 10:52
Podziękował: 3 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: krzysztof.weremiuk »

Doody pisze:Ja bym to destylował w kierunku whiskacza.
Dziękuję Doody. Jako że nóweks jestem chciałbym dopytać jak krótka stabilizacja wg Ciebie?
Nie ulepszać zacieru w razie niewystarczającego wskaźnika BLG/%?
Awatar użytkownika

dynio
550
Posty: 557
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: dynio »

Nie wzmacniaj zacieru bo go zepsujesz bimbrowatymi posmakami.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: destylować piwo?

Post autor: manowar »

Jak piwo nic nie złapało to normalnie butelkuj z cukrem - co to za pomysł żeby próbować piwo przed nagazowaniem... Niby piwo nie wino, ale jednak też potrzebuję chwili by się ułożyć. Moje lekkie piwa to te 3 tygodnie refermentacji to takie minimum - ale już dorosłem do tego, że zasyp jest prosty i mało jest słodów karmelowych - mocne piwa to i rok się układają np RIS czy porter bałtycki. Destylat z piwa też dupy nie urywa - chmiel wprowadza podłe posmaki ciężkie do odcięcia nawet przy rektyfikacji na spirytus - w niczym to nie przypomina whisky.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: radius »

manowar pisze: Destylat z piwa też dupy nie urywa...
No, nie mogę się z tym zgodzić ;) Piłem destylaty "piwne" od kolegi magasa z sąsiedniego forum i obiektywnie muszę stwierdzić, że były całkiem niezłe. White Dog'a co prawda nie przypominały, ale smak bardzo ciekawy był... :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
krzysztof.weremiuk
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 21 sie 2018, 10:52
Podziękował: 3 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: krzysztof.weremiuk »

manowar pisze:Jak piwo nic nie złapało to normalnie butelkuj z cukrem
Właśnie chyba coś złapało. Pracowało niestety tylko 30h. Później znajomek wsadził ryja do środka i przestało pracować.
Jak dotrę do brzeczki to zmierzę poziom BLG oraz %.

Dziękuję,
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Doody »

krzysztof.weremiuk pisze:Jako że nóweks jestem chciałbym dopytać jak krótka stabilizacja wg Ciebie?
Nie ulepszać zacieru w razie niewystarczającego wskaźnika BLG/%?
Ja bym stabilizował około 15-20 min max.
Nie "ulepszaj"
Lepiej mieć mało dobrego niż dużo złego ;)
Pozdrawiam
Darek

bocian1
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 15:45
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: bocian1 »

Destylowałem piwo ze sklepu (mocne 7 % kupowane po 50 groszy) na pot still'u i po leżakowaniu z płatkami dębowymi opiekanymi całkiem miła whisky wyszła. A propos nieudanego piwa to eksperymentowałem kiedyś i zrobiłem piwo tak jak wermut, z piołunem itepe, po zabutelkowaniu i nagazowaniu nie dało się pić; odstawiłem do piwnicy i chciałem przedestylować przy okazji. Okazało się po roku, że bardzo ciekawe piwo z tego wyszło. Może z Twoim tez tak będzie. Przedestylować zawsze zdążysz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
krzysztof.weremiuk
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 21 sie 2018, 10:52
Podziękował: 3 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: krzysztof.weremiuk »

Dziękuję Panowie,

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: destylować piwo?

Post autor: gorzalka84 »

Cześć
Co ostatecznie zrobiłeś z piwem? Ja mam też z 25l przeterminowanego piwa i nie chcę go pić:) zastanawiałem się właśnie nad wzmocnieniem go cukrem i drożdżami i trafiłem na tego posta. Puszczałeś tak jak w oryginale czy jednak coś do piwa dodawałeś?
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Nowacky »

@gorzalka84 Destylowałem kiedyś, zakażone tlenowcem piwo własnej roboty, 2 raz chyba bym tego nie zrobił... A piwo sklepowe czy sam robiłeś?

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: destylować piwo?

Post autor: gorzalka84 »

Piwo ze sklepu. Leżało w piwnicy i termin trochę przekroczyło. Chociaż pachniało normalnie to nie odważyłem się próbować. Wczoraj puściłem i z 10l odzyskałem 0,5l 88%. Trochę śmierdzi ale może jak poleży to się zapach ureguluje i spróbuję whisky zrobić.
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: czamnian »

manowar pisze: Moje lekkie piwa to te 3 tygodnie refermentacji to takie minimum
U mnie jak kuzyn uwarzy to min 3 miesiące leży :D porter leży rok, a ris już 3 rok, hmm trzeba powoli zajrzeć :p
Ale skoro piszesz że po 30h przestało fermentować to mogło się zakazić, jeśli kwachu po kilku dniach nie było, można to dawać spokojnie na rury, w butelki bym tego nie dawał szkoda czasu moim zdaniem, ale to miesiąc temu było a kolega nie odpisał co wkoncu uczynił :)
@bocian jechałeś raz czy dwa razy przy okazji?
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Nowacky »

@gorzalka84 mały procent to i mało wyszło ale podejrzewam, że zapachu to za bardzo nie zmieni:)

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: destylować piwo?

Post autor: gorzalka84 »

Nowacky pisze:@gorzalka84 mały procent to i mało wyszło ale podejrzewam, że zapachu to za bardzo nie zmieni:)
śmierdzi okrutnie, ale codziennie mieszam i czekam aż trochę zwietrzeje :)
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Nowacky »

@gorzalka84 smierdzi bardzo i tu się zgadza i raczej nie zwietrzeje a raczej nie za szybko, zawsze możesz wykorzystać do porterówki, tam przecież też chmiel z piwa :D

jacek8l
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: jacek8l »

wsyp troche węgla aktywnego i do lodówki

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: destylować piwo?

Post autor: gorzalka84 »

Węgiel zostawiam jako ostateczność. Zobaczę na ile się sprawdzają takie eksperymenty :)
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2019, 07:37 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

dynio
550
Posty: 557
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: dynio »

Piwo craftowe czy przemysłowe? Jeśli to drugie, to nie licz na dobry destylat

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 19:24 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: destylować piwo?

Post autor: gorzalka84 »

Piwo sklepowe. Bałem się wypić bo termin minął prawie dwa lata temu a serce nie pozwoliło mi wylać:)

Imbir
300
Posty: 306
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 90 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Imbir »

D E S T Y A C J A... czego się boisz, dosyp ekstraktu słodowego bądź cukru i leć z tym na rury ;-)
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Nowacky »

Szkoda ekstraktu na takie mieszanie... Lepiej już na ekstrakcie zrobić od nowa:)

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: destylować piwo?

Post autor: gorzalka84 »

Postało prawie 3 tygodnie i starałem się codziennie pomieszać i odpowietrzyć. Przedwczoraj zmaiłem wodą 50/50 (co pomniejszyło smród o połowę:p)i chcę dodać dębowych. Za około miesiąc powinienem się pojawić z wynikiem eksperymentu:)

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: destylować piwo?

Post autor: gorzalka84 »

Jestem już po całym procesie i wynik nie jest zbyt zadowalający. Ten nieprzyjemny zapach co prawda zniknął ale w smaku w ogóle nie przypomina żadnej whisky. Nie jest tak źle żeby nie dało się wypić ale podobieństwa z whisky nie stwierdziłem

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: mirek-swirek »

Czy to znaczy, ze po kraftowym mozna oczekiwac dobrego destylatu? Co w piwie kraftowym wplywa na to, ze destylat jest lepszy?

Imbir
300
Posty: 306
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 90 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Imbir »

Wszystko zależy jak robiłeś i na czym...? Po drugie takie odpadowe mieszanki jadę, zazwyczaj na czysty spirytus, rektyfikuję. Po drugie "bimberek" z takiej zainfekowanej brzeczki powinien być zadawalajacy. Po trzecie chmiel i ta infekcja coś śmierdzącego dodała od siebie, a więc najlepiej to rektyfikować. JD z tego nie będzie :-)

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Krzysztof63 »

Już w XIX w. wiedziano, że piwo chmielone nie nadaje się do destylacji na wódkę, że względu na posmaki, które przedostają się z chmielu.
Oczywiście każde niezbyt udane piwo warto przepędzić, ale bez żadnych ambicji smakowych - tylko na czysty spirytus.
Awatar użytkownika

Bachi85
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 11 lis 2023, 19:02
Krótko o sobie: Pasjonat piwowarstwa, związany z branżą zawodowo. Amator i początkujący adept destylacji.
Ulubiony Alkohol: Piwo i piwna miksogia, destylaty smakowe.
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 3 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Bachi85 »

Krzysztof63 pisze: niedziela, 19 sty 2020, 20:29 Już w XIX w. wiedziano, że piwo chmielone nie nadaje się do destylacji na wódkę, że względu na posmaki, które przedostają się z chmielu.
I tutaj spotykamy się gdzie piwo, piwu nie jest równe. Już pomijając fakt, że nie wszystkie style piwne historycznie zawierały chmiel. Moim zdaniem piwa, gdzie profil skierowany jest w stronę słodową (np wee heavy, barleywine) będą świetnie nadawały się na destylację. Natomiast odpuściłbym sobie wszelkie ipki. Tam chmielenie gra pierwsze skrzypce i nie ma szans, żeby to nie przeszło do destylatu.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Doody »

Bachi85, ostatni wpis jest sprzed prawie 4 lat... Może już nikt tego nie przeczyta ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Bachi85
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 11 lis 2023, 19:02
Krótko o sobie: Pasjonat piwowarstwa, związany z branżą zawodowo. Amator i początkujący adept destylacji.
Ulubiony Alkohol: Piwo i piwna miksogia, destylaty smakowe.
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 3 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Bachi85 »

Wiesz, z piwowarstem jestem już trochę związany. Może przez podbicie wątku nowymi wiadomościami, ktoś jednak tutaj zajrzy i czegoś nowego się dowie? ;)
Awatar użytkownika

Twonk_2
50
Posty: 55
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Twonk_2 »

Od ładnych paru lat dostępne są u nas destylaty z piwa. Wszystko kwestia gustu. Są i takie gdzie chmiel jest mocno wyczuwalny i gra pierwszoplanową rolę. Ewidentnie są i amatorzy takich trunków.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Doody »

Na zlocie forumowym jeden z kolegów miał destylat z kraftowej IPY. Wszystkim bardzo smakował.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Bachi85
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 11 lis 2023, 19:02
Krótko o sobie: Pasjonat piwowarstwa, związany z branżą zawodowo. Amator i początkujący adept destylacji.
Ulubiony Alkohol: Piwo i piwna miksogia, destylaty smakowe.
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 3 razy
Re: destylować piwo?

Post autor: Bachi85 »

Twonk_2 pisze: wtorek, 28 lis 2023, 06:07 Są i takie gdzie chmiel jest mocno wyczuwalny i gra pierwszoplanową rolę. Ewidentnie są i amatorzy takich trunków.
Są też browary, które w myśl zasady "nie wyszło nam piwo, zróbmy destylat" wypuszczają urobki które nie powinny widzieć światła dziennego.
Zgadzam się, że na wszystko znajdzie się amator. Jednak z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że rzadko zdarzają się nam naprawdę dobre polskie bierbrandy.

alkohole-domowe
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: destylować piwo?

Post autor: alkohole-domowe »

Ja kiedyś pracowałem w hurtowni alkoholi i robiłem z piwa nic specjalnego. Dla mnie nie warto się bawić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”