Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Seniorpawliq
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 20:56
Załączniki
Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Seniorpawliq » poniedziałek, 8 lip 2019, 21:21

Witam
Zrobiłem nastaw z cukru 8kg na 40l wody i dodałem 1 słoik miodu do tego, drożdże cobra, po około 3 tyg (temp 30st) cukromierz pokazuje 7 blg a alkoholomierz 0% nastaw śmierdzi na kwaśno, i jest jakby gazowany (jak woda gazowana) co mogło się stać?
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lip 2019, 08:06 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2180
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Kamal » wtorek, 9 lip 2019, 08:05

Alkoholomierz służy do pomiaru czystego alkoholu, lub roztworu wody i alkoholu. W nastawie masz cukier i on falszuje wyniki.
Nastaw pracuje, w wysokiej temp., daj mu przerobić, sklaruj i na rurki.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Seniorpawliq
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 20:56
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Seniorpawliq » wtorek, 9 lip 2019, 14:28

Na opakowaniu drożdży cobra pisało (było napisane) że do 8 dni nastaw będzie przerobiony. Czy jest możliwe iż nastaw ten się zepsuł? (kwaśny zapach)? Może ten słoik miodu zaszkodził?
Dodam że cukier użyty do nastaw miał około 40 lat.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lip 2019, 16:27 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
950
Posty: 965
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 9 lip 2019, 18:22

Chłopie zostaw ten nastaw w spokoju niech skończy pracować i wtedy wąchaj, smakuj.
Dałeś chyba za dużo wody chyba że to był słój miodu :D
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

psotamt
700
Posty: 743
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: psotamt » wtorek, 9 lip 2019, 18:42

Seniorpawliq pisze:Dodam że cukier użyty do nastaw miał około 40 lat.
A tak z ciekawości zapytam, co przez te 40 lat z cukrem działo się? :o
„Stary mąż młodej kobiety podobny jest do introligatora — oprawia książkę, którą inny czyta.”
– Bolesław Prus
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Seniorpawliq
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 20:56
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Seniorpawliq » środa, 10 lip 2019, 06:16

Cukier był ok, porostu był żółty bo wtedy nie dodawał wybielacza, kilka torebek zmieniło się w grudy cukru przez wilgoć, a na szarych opakowaniach była nabita komunistyczna pieczątka

Awatar użytkownika

antoni.stanisławiszyn
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 17 sie 2019, 15:56
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: antoni.stanisławiszyn » sobota, 17 sie 2019, 16:09

Witam też mam problem. Około 4 tygodnie temu zrobiłem nastaw, czyli dałem na 24 litry 6 kilo cukru odczekałem tydzień aż się wyklaruje, i dosypałem następne 3 kg. Już czekam 3 tydzień i nie wiem czy jest po temacie, czy co z tym zrobić? Drożdże to snake turbo yeast c48. Jestem początkujący, to mój pierwszy nastaw. Pozd.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 sie 2019, 08:35 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2180
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Kamal » niedziela, 18 sie 2019, 08:39

Po wyklarowaniu się nie dosypuje cukru. Drożdże mogą już być martwe i nie podejmą pracy.
Z opisu wynika, że nie nasz cukromierza, co jest pierwszym błędem początkującego. Kup go i sprawdź blg, i będziesz wiedział, czy nastaw przerobił.
Możesz też go spróbować trochę, powinien być wytrawny, jak drożdże przerobiły cukier.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Góral bagienny
950
Posty: 965
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 18 sie 2019, 09:12

Przepuść nastaw a na dundrze zrób drugi (szkoda cukru) i tak jak Kolega radzi kup cukromierz :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


karollo1985
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 2 lip 2019, 08:49
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: karollo1985 » piątek, 23 sie 2019, 08:22

Witam,
Jak wyżej poczyniłem pierwszy nastaw.
6kg cukru+ 23Litry wody- całość wg przepisu 25l nastawu.
drożdze Coobra magnum 6.
Po kilku dniach drożdze przestały pracować, cukromierz pokazuje -5blg, ale nastaw ma dziwny smak.
Niby ok - wytrawnego wina, ale na końcu wyczuwalna jest goryczka.
Czytając forum nie widziałem by ktoś opisywał posmak z goryczką.
Ostatnio zmieniony piątek, 23 sie 2019, 09:58 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2180
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Kamal » piątek, 23 sie 2019, 09:59

Klaruj i lej do sprzętu, wszystko jest :ok:
K.
Obrazek


Kasko
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Kasko » piątek, 23 sie 2019, 15:08

Wszystko jest ok. Trochę gorzkie musi być. Klaruj i destyluj.

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Puzii » wtorek, 17 mar 2020, 14:33

Drożdże jak jadą w swoim maksimum temperaturowym, to różne dziwne związki zapachowe wytwarzają. Dlatego piwa fermentuję zawsze w dolnych granicach - w/g danych producenta.
Niektórych piw nie chciał byś wąchać w czasie fermentacji :D

Awatar użytkownika

defacto
700
Posty: 732
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: defacto » wtorek, 17 mar 2020, 17:30

Witam.
Chyba trafem na właściwy temat.
Kilka dni temu wstawiłem 12kg cukru inwertowanego w 43l wody z jedną paczką BL i dwoma paczkami węgla w płynie. Temperatura startu 30.1st. Po 3h, na powierzchni nastawu zrobił się cienki, węglowy kożuch a kilka godzin później nastaw już ładnie syczał. Po 36h pracy zwrócił mą uwagę niepokojący zapach jaj wydobywajacy się ze zbiornika. Pomiar temperatury wykazał 29st. Poza tym wytworzyła się ładna pianka na powierzchni i sporo wydobywającego się gazu o lekko jajecznym aromacie ( związki amoniaku, siarkowodoru?). Jestem na etapie delikatnego schładzania nastawu i obenie ma poniżej 28st a jego praca nie budzi żadnych zastrzeżeń prócz aromatu.
Chciałem zapytać czy ten zapach może być przyczyną :
a. Zbyt wysokiej temperatury pracy nastawu
b. Użycia węgla w płynie
c. Kiepskiej jakości wody
d. Wina drożdży lub zbyt duże namnożenie
e. Błędem jest mieszanie tego typu drożdży z węglem
Dodam, że jest mój pierwszy nastaw tego typu (eksperymentalnie) a poprzednie na cukrze inwertowanym o takich samych proporcjach cukru, wody i drożdży przebiegały książkowo.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

robert4you
700
Posty: 741
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: robert4you » wtorek, 17 mar 2020, 20:31

Ja też często stosuje taki sam zestaw. BL spokojnie znoszą 36 °C. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakość wody. Ja bym się nie przejmował.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Termometr / sterownik na telefonie po WiFi: https://alkohole-domowe.com/forum/post226606.html#p226606
Do kupienia tu: https://alkohole-domowe.com/forum/topic22186.html

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Puzii » środa, 18 mar 2020, 11:40

defacto pisze:No więc "Czy nastaw się zepsuł"?


Nie ;)

Moja poprzednia odpowiedź nie wiem dlaczemu wylądowała przed Twoim pytaniem :shock:

Na zapachy podczas fermentacji ma wpływ sporo czynników. W jakiej temp zadałeś drożdże, czy były młode/stare, czy temp potem spadła czy wzrosła po zadaniu, jakie było BLG i tak dalej i tak dalej,,,
Nie ma takiej opcji, żeby w warunkach domowych liczyć na powtarzalność procesu. Dlatego raz będzie woniać, raz mniej, raz więcej.
W piwie wtedy robi się cichą na tydzień i wszystkie smrodki znikają.

Awatar użytkownika

defacto
700
Posty: 732
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: defacto » środa, 18 mar 2020, 12:03

robert4you pisze: Ja bym się nie przejmował.

Zasadniczo nie ma czym. Najwyżej poniosę niewielką stratę, niemniej jednak czegoś nie rozumiem. Nastaw pracuje od 15bm, ze startowym ~22blg, nieźle "daje" jajcem w temperaturze 26st a po tych kilku dobach, stężenie cukru dość mocno spadło i obecnie wynosi 8blg. Jedna paka BL pracuje za dwóch w powiększonym nastawie? :shock:
Poprzednie nastawy na 1 paczce tych drożdży i dubeltowym cukrem i wodą ale bez węgla, pracowały 15 dni. Nie oceniam jeszcze, bo sporo do finału brakuje ale jeśli nie spadnie im apetyt to koniec wypadnie za tydzień? Muszę potwierdzić, że całkiem fajnie pracują te grzyby a jeśli po dwukrotnym, pełnym procesie, koncentrat wyjdzie taki sobie lub gorzej, przeznaczy się go jako środek do dezynfekcji, jakże zalecany w dzisiejszych czasach.
Na koniec takie małe skojarzenie. Kilka lat wstecz, poddałem fermentacji sok z pulpą jabłkową na bayanusach i aromat po 2 dniach był niemalże identyczny.
No więc "Czy nastaw się zepsuł"?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


japitole
350
Posty: 353
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: japitole » środa, 18 mar 2020, 13:41

Puzii pisze:Nie ma takiej opcji, żeby w warunkach domowych liczyć na powtarzalność procesu. Dlatego raz będzie woniać, raz mniej, raz więcej.

Nieprawda za każdym razem wszystkie procesy nastawu wychodzą mi powtarzalnie.
Gdy robię nastaw z tych samych grzybów, to powtarzalność jest nawet co do godziny nie tylko dnia. Przerób cukru jest całkowity, a blg zawsze na tym samym poziomie.
To samo się tyczy zapachu, od początku, aż po odpęd zapach jest przyjemny winny, nigdy nawet w najmniejszym stopniu nie śmierdzi.
@defacto jeżeli jest tak jak poprzednio pisałeś, że poprzednie nastawy na BL wychodziły OK, a teraz po dodaniu węgla wystąpił śmierdzący problem, to jakby wnioski nasuwają się same co może być tego przyczyną. Przyczyną może być również zakażony nastaw, być może jest nim beczka nie dokładnie umyta/odkażona.

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Puzii » środa, 18 mar 2020, 17:12

japitole pisze: wychodzą mi

Słowo klucz

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Puzii » czwartek, 19 mar 2020, 16:44

defacto pisze::scratch:
Czy zakażony nastaw zszedłby z 22 do 4blg w 4 doby?


Dużo tu by można napisać,ale tak w wielkim skrócie.
Dlaczego myślisz że jest zakażony? Jak szybko dodałeś drożdże, to one nie pozwolą na rozwój dzikich drożdżaków. Trwa na początku taka mini bitwa pomiędzy drożdżami i jak dasz zdrowe, dobre drożdże, to sobie poradzą i tę wojnę wygrają. I nie dopuszczą dzikusów do głosu. Zakażenie stwierdzisz dopiero jak fermentacja ustanie, dobre drożdżaki przestaną pracować, a dzikusy wezmą się do pracy, żeby podojadać to co zostało.

To tak w telegraficznym skrócie ;)


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości