Znaleziono 23 wyniki

autor: Seniorpawliq
czwartek, 16 sty 2020, 18:31
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Odpowiedzi: 50
Odsłony: 10188

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Wiem widziałem, ale to przecież moskva miały 1 miejsce w rankingu forum
autor: Seniorpawliq
czwartek, 16 sty 2020, 14:49
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Odpowiedzi: 50
Odsłony: 10188

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Był bardzo napowietrzony a co do ilości cukru to instrukcja mówi 7/8kg
autor: Seniorpawliq
czwartek, 16 sty 2020, 13:14
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Odpowiedzi: 50
Odsłony: 10188

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Witam mam podobne pytanie więc podepnę się tutaj, robiłem nastaw cukrowy 175l według proporcji z opakowania drożdży spiritferm extreme 8kg nastaw zatrzymał się na 10 blg, pomyślałem więc ze zbyt niska temperatura, wstawiłem grzałkę na 27 stopni nic już nie pomogło. Z początkiem stycznia Nastawiłem 2...
autor: Seniorpawliq
wtorek, 10 gru 2019, 13:03
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Budowa Aabratka- projekt do oceny
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1343

Re: Budowa Aabratka- projekt do oceny

Wiem, czytałem ale temat umarł i jest nie zamknięty w zasadzie, ale raczej zrobię jak wspomniał kolega mtx i wspawam dłuższą mufe
autor: Seniorpawliq
poniedziałek, 9 gru 2019, 23:52
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Budowa Aabratka- projekt do oceny
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1343

Re: Budowa Aabratka- projekt do oceny

No ok ale można ją wspawac w rurę 6/4" i zalać olejem (pociągnąć rurkę wyrównawczą do rozpręrżeń)
autor: Seniorpawliq
poniedziałek, 9 gru 2019, 20:12
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Budowa Aabratka- projekt do oceny
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1343

Re: Budowa Aabratka- projekt do oceny

A czy grzałkę można by wspawać w pozycji pionowej?
autor: Seniorpawliq
niedziela, 8 gru 2019, 20:54
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Budowa Aabratka- projekt do oceny
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1343

Re: Budowa Aabratka- projekt do oceny

Johnex- cenna uwaga dziekuję Prolog- co to głowica thora, gdzie zrobić OLM, po co spust z bufora do zbiornika (łatwość opróżniania czy coś z procesem związanego?) Drgranatt- wziernik już mam zamówiony, na rys tego nie widać ale planuje kolumnę dzielić na 2x 500mm w tym jedna część będzie się składać...
autor: Seniorpawliq
niedziela, 8 gru 2019, 14:24
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Budowa Aabratka- projekt do oceny
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1343

Re: Budowa Aabratka- projekt do oceny

Wziernik daje długi z czystej przyjemności (tą samą średnica więc nie powinno to mieć znaczenia, poza ceną) 650 głowicy, bo zamówiłem rurę karbowana dn10 6m po zwinięciu wyszło jej 650mm a nie chce żeby wystawała za tamkę więcej niż 1 zwój Masz rację VM i OVM proszę cię byś spojrzał na rysunek i oce...
autor: Seniorpawliq
niedziela, 8 gru 2019, 11:04
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Budowa Aabratka- projekt do oceny
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1343

Budowa Aabratka- projekt do oceny

Witam, W przyszłym tygodniu zabieram się za budowę nowego sprzętu, po długich wyliczeniach narysowałem (dość mizernie) projekt aabratka, prosił bym osoby mające większe doświadczenie o opinię na jego temat i sugestie poprawek. 1. Aabratek wykonany z rury 70mm 2. Bufor z 300mm rury o śr. 159mm 3. Kol...
autor: Seniorpawliq
niedziela, 13 paź 2019, 12:28
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Jaką Beczkę dębową kupić do whisky lub wódki?
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 5889

Re: Beczka dębowa

Nie znalazłem tematu na forum, więc podepnę się tutaj: Kiedy mozna wino (winogronowe) zlać do beczki, fermentacja ustała, wino zostało podgrzane do 45°C w celu zabicia drożdży, i zasiarczone zgodnie z instrukcją na opakowaniu tj. 1g na 10l wina, na moje amatorskie oko wyklarowane jest ono w 70% i py...
autor: Seniorpawliq
piątek, 23 sie 2019, 18:46
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
Odpowiedzi: 1264
Odsłony: 307995

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

A możesz opisać cały proces z naciskiem na temperatury, jak to u cb wygląda?
autor: Seniorpawliq
czwartek, 22 sie 2019, 18:46
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
Odpowiedzi: 1264
Odsłony: 307995

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

W roli ścisłości martwe drożdże są pożywką dla następnego pokolenia? O ile tak to pożywke mamy z głowy, teraz jakie drożdże polecacie do fermentacji?
autor: Seniorpawliq
czwartek, 22 sie 2019, 16:49
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
Odpowiedzi: 1264
Odsłony: 307995

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Kolego kucyk w punkcie 5 napisałeś o pozywce i drożdżach możesz powiedzieć jaka konkretnie pozywa i jakie drożdże?
autor: Seniorpawliq
czwartek, 22 sie 2019, 07:49
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Śliwowica na zimnych palcach
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 5761

Re: Śliwowica na zimnych palcach

No dobra panowie dziękuję za konkrety, ale mam jedno zasadnicze pytanie: w przypadku zimnych palców temperatura ztabilizuje się na kolumnie w granicach 78/79*C a jaka temperatura jest odpowiednia gdy te palce odłaczymy?
autor: Seniorpawliq
środa, 21 sie 2019, 16:38
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Śliwowica na zimnych palcach
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 5761

Re: Śliwowica na zimnych palcach

Ok a drożdże spirit ferm dedykowane do owoców mogą być czy proponujecie co innego?
autor: Seniorpawliq
środa, 21 sie 2019, 16:24
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Śliwowica na zimnych palcach
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 5761

Re: Śliwowica na zimnych palcach

Czyli zimnych palców nie odłączać?
autor: Seniorpawliq
wtorek, 20 sie 2019, 23:48
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Śliwowica na zimnych palcach
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 5761

Re: Śliwowica na zimnych palcach

Mogli byście podać jaki sprawdzony przepis na śliwowicę? Mam zimne palce i dwa odstojniki na 120cm kolumnie, jak to psocić na tym sprzęcie?
autor: Seniorpawliq
wtorek, 20 sie 2019, 07:51
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Śliwowica na zimnych palcach
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 5761

Re: Śliwowica na zimnych palcach

Nie mogę dodać swojego tematu więc podepne się tutaj. Drodzy koledzy Nastawilem 60 kg sliwek (wegierki i mirabelki 1/2) dosypalem 20 kg cukru i 60l wody, dodałem dwie paczki drożdży do nastawów owocowych (na 25l kazda) rozdzielajac calosc na dwie beczki, po okolo tygodniu fermentacja ustala. Sprzer ...
autor: Seniorpawliq
czwartek, 11 lip 2019, 17:52
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Czy składnik A klar zatrzymuje fermentację
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 542

Czy składnik A klar zatrzymuje fermentację

Drodzy koledzy, zrobiłem nastaw z 35 litrów czereśni 6kg cukru i 15 l wody po około dwuch tygodniach fermentacji siostra (nie zrozumiała mej instrukcji) dodała saszetkę A klar turbo 24 alcotec i wymieszala wraz z owocami, co robić? Jak żyć? Proszę o pilną radę.
autor: Seniorpawliq
środa, 10 lip 2019, 16:54
Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
Temat: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Odpowiedzi: 66
Odsłony: 15860

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Czy do takiego przedsięwzięcia nada się skwasniały miód?

Wyszukiwanie zaawansowane