Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2159
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » czwartek, 14 lut 2019, 08:03

Tak, nastaw się sklaruje. Nawet po gotowaniu, dunder potrafi osad zrzucić.
K.
Obrazek


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

szadok34
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: szadok34 » niedziela, 17 lut 2019, 12:32

Mam małe pytanie ale o tym troszkę później.
Nastawiłem rum
17 kg melasy
5 kg cukru trzcinowego
wody do 75 l
3 paczki drożdży alcoteca do rumu.
Do kega wlane 36 l i uzysk po pierwszym gonieniu 6 l o średniej mocy 55%
Niestety zdarzył się przykry wypadek i przypaliłem grzałki. Co do grzałek to luzik poszła woda z kretem i po zagotowaniu grzałki wszystko puściły,lecz urobek waniajet spalenizną. I tu moje pytanie,czy puszczając to drugi raz pozbędę się tego zapachu czy raczej będę musiał nakarmić porcelanowego mumina?

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2202
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Doody » niedziela, 17 lut 2019, 14:52

Jeżeli destylat po drugim puszczeniu będzie dalej dawał spalenizną, możesz zawsze to rektyfikować na spirytus. Drugą część nastawu melasowego grzej bardzo powoli niską mocą.
Pozdrawiam
Darek


szadok34
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: szadok34 » niedziela, 17 lut 2019, 19:25

Teraz to wiem,kolejne grzanie na pot stillu gazowym,grzałki odpadają

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1651
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 17 lut 2019, 20:52

Niekoniecznie odpadają, tak jak napisał Doody minimalna moc grzania (konieczny regulator mocy), mała moc lepszy destylat, mniejsze ryzyko przypalenia grzałek.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Miłosz
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 23 lis 2019, 13:15
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Miłosz » sobota, 23 lis 2019, 13:51

Polecam bardzo dobry rum i duzy wybór maja na https://rumlovefestiwal.com/ polecam poczytac artykuł mozna duzo ciekawych rzeczy sie dowiedziec

Awatar użytkownika

Egon777
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 20:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Egon777 » sobota, 23 lis 2019, 18:01

Wystawa była w czerwcu i ja nic ciekawego się nie dowiedziałem z tej strony. :scratch:
Mod.
Nie cytuj postu poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 lis 2019, 18:18 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2159
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » poniedziałek, 25 lis 2019, 09:05

Bo, aby się dowiedzieć, trzeba tam być, spróbować :)
Za rok kolejna edycja. We Wrocławiu była większa gama wystawców niż w Warszawie :)
Można było spróbować, rumów które już mają trochę lat (np. Flor de caña 25, świetny rum), albo są "eksperymantami" (np. dostępny tylko w Meksyku rum, macerowany z grzybem, można owszem go ściągnąć, ale cena mija się z celem)
K.
Obrazek


adamus1
100
Posty: 115
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: adamus1 » niedziela, 9 lut 2020, 19:51

Małe pytanko. Mam dunder o mocy 13 Blg. Jakie proporcje melasy i cukru użyć do nastawy 25 l ?
Cukier trzcinowy czy można zwykły ?


przegab
50
Posty: 99
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 08:26
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: przegab » niedziela, 9 lut 2020, 20:20

Wszystko zależy od tego ile cykli chcesz tak zrobić.
W przypadku dudru z melasy w kolejnych obrotach kumulują się niefermentowalne składniki (głównie sól)które podbijają blg i utrudniają pracę drożdży.
Planuj nastaw tak by dudnder nie podbił Ci więcej niż 6-7 BLG w całości.
Z buraczanego cukru zamiast rumu wyjdzie Rumburak.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2159
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » niedziela, 9 lut 2020, 20:57

A ile tego dundru masz? Tak to ciężko dobrać proporcje.
K.
Obrazek


adamus1
100
Posty: 115
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: adamus1 » niedziela, 9 lut 2020, 21:06

Mam ok 25 l dundru. Na razie był przepuszczany tylko raz

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2159
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » niedziela, 9 lut 2020, 21:32

Jak dasz 3kg cukru to będzie 24blg
K
Obrazek


adamus1
100
Posty: 115
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: adamus1 » niedziela, 9 lut 2020, 21:48

Czyli melasy już nie dodawać ?


czytam
200
Posty: 219
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: czytam » poniedziałek, 10 lut 2020, 21:44

17 l melasy
4 kg glukozy (jeżeli nie wierzysz w duch buraka może być zwykły cukier, na trzcinowy szkoda kasy, bo smaku w nim znikoma ilość w porównaniu z melasą i dundrem)
42 l wody
25 l dundru
drożdże i pożywka


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: kwik44 » wtorek, 11 lut 2020, 11:20

Czy robił ktoś takie doświadczenie, że dunder dodawał dopiero na końcu fermentacji? Ciekawi mnie różnica destylatu z fermentacji z dundrem i bez niego. W sensie czy będzie duża. Do tej pory fermentowałem tak, że szlam po fermentacji zostawał w beczce. Do tego dodawałem cały dunder + cukier trzcinowy.

Ja muszę w końcu wrócić do rumu w tym roku. Mam jeszcze 10l dundru i 20l melasy. O starym destylacie nie mówiąc. Pora w sam raz, rozcieńczę dunder wodą 1:1 i zaszczepię ;) jeszcze nie wiem czym. Jak nabierze niespecjalnego zapachu, kożuszek będzie miał z 1cm to późną wiosną zabiorę się za destylację. Dunder powinien już na tyle dojrzeć, żeby dawał ciekawe posmaki do rumu. I do beczki...

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2159
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » wtorek, 11 lut 2020, 11:32

Dunder zakwasza nastaw, i wprowadza "ciężejsze" aromaty. Więc będzie różnica.
Wiele destylarni nie używa wegule dundru, tylko pozbywa się go.
K.
Obrazek


adamus1
100
Posty: 115
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: adamus1 » piątek, 14 lut 2020, 14:44

Robiłem rum do tej pory dwa razy. Raz czysty i raz z dundru. Zdecydowanie czysty po dwóch miesiącach zrobił się tak szlachetny że aż ciężko było się od niego oderwać. Rum z dundru wyszedł dobry ale nic poza tym. Brakuje mu " tego czegoś" w smaku


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: kwik44 » piątek, 14 lut 2020, 14:54

Mnie dunder interesuje głównie jako pożywka dla bakterii i grzybów innych niż drożdże. To wprowadzi inne kwasy organiczne, a w konsekwencji przyczyni się do powstania ciekawych estrów. Adamus ile razy recyrkulowałeś dunder?

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2159
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » piątek, 14 lut 2020, 15:06

Ale na dundrze robiłeś z tych samych składników co pierwszy?
Co do estrów, to opis produkcji rumu na jamajce zobacz, w temacie - Trochę wiedzy o rumie. :)
K.
Obrazek


Wróć do „Nastaw na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości