Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1903
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » czwartek, 14 lut 2019, 08:03

Tak, nastaw się sklaruje. Nawet po gotowaniu, dunder potrafi osad zrzucić.
K.
Obrazek


Rabat 3%
Węgiel kokosowy 25 kg
Cena: 375.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

szadok34
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: szadok34 » niedziela, 17 lut 2019, 12:32

Mam małe pytanie ale o tym troszkę później.
Nastawiłem rum
17 kg melasy
5 kg cukru trzcinowego
wody do 75 l
3 paczki drożdży alcoteca do rumu.
Do kega wlane 36 l i uzysk po pierwszym gonieniu 6 l o średniej mocy 55%
Niestety zdarzył się przykry wypadek i przypaliłem grzałki. Co do grzałek to luzik poszła woda z kretem i po zagotowaniu grzałki wszystko puściły,lecz urobek waniajet spalenizną. I tu moje pytanie,czy puszczając to drugi raz pozbędę się tego zapachu czy raczej będę musiał nakarmić porcelanowego mumina?

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Doody » niedziela, 17 lut 2019, 14:52

Jeżeli destylat po drugim puszczeniu będzie dalej dawał spalenizną, możesz zawsze to rektyfikować na spirytus. Drugą część nastawu melasowego grzej bardzo powoli niską mocą.
Pozdrawiam
Darek


szadok34
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: szadok34 » niedziela, 17 lut 2019, 19:25

Teraz to wiem,kolejne grzanie na pot stillu gazowym,grzałki odpadają

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 17 lut 2019, 20:52

Niekoniecznie odpadają, tak jak napisał Doody minimalna moc grzania (konieczny regulator mocy), mała moc lepszy destylat, mniejsze ryzyko przypalenia grzałek.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Wróć do „Zacier na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości