Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
el_fuego
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 20 lut 2012, 16:03
Ulubiony Alkohol: własna wiśniówka
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Kontakt:
Załączniki
Drożdże Safspirit Malt

Postautor: el_fuego » środa, 25 wrz 2013, 11:01

Witam, wiedziony pochlebnymi opiniami o drożdżach Safspirit Malt postanowiłem je przetestować na zacierze jęczmiennym. Drożdże wystartowały wzorcowo w ciągu 2h od momentu dodania, następnego dnia piękna piana i słodkawo-kwaśny zapach towarzyszący fermentacji. Dziś 36h od ruszenia fermentacji, zacier znacznie spowolnił pracę lecz kontrolne badanie Blg mnie bardzo zaskoczyło, z 18Blg pozostało ledwo 7Blg, w smaku kwaskowe, wyraźnie czuć alkohol . Fermentacja prowadzona w temperaturze 24/26 stopni, bez dodatkowych zabiegów. Czy ktoś z kolegów również spotkał się z tak szybką, wręcz ekspresową fermentacją tych drożdżaków?


Z ciekawości postanowiłem przygotować identyczny zacier, z tej samej partii surowca lecz zadam je Fermiolami, ciekaw jestem jak wypadnie porównanie obu drożdżaków. (Warunki fermentacji będą prawie identyczne, mam dość głęboką piwnicę, warunki są tam stabilne)

Pozdrawiam!


Rabat 5%
Alembik Miedziany 5 litrów (1017)
Cena: 699.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: gr000by » środa, 25 wrz 2013, 16:23

Tak z ciekawości - jaka ilość tego zacieru?
Mi łyżka Fermioli/Gammazymme przerabia zacier na dundrze z 7-8kg kukurydzy w ciągu tygodnia. Fermentują w 20-22*C, zapach kwaśny, zbożowy. Piany nie mam, ale widać unoszące się bąble CO2.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
el_fuego
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 20 lut 2012, 16:03
Ulubiony Alkohol: własna wiśniówka
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: el_fuego » środa, 25 wrz 2013, 18:39

25l, drożdżaki wstępnie namnożone, mimo że są aktywne. Na chwilę obecną przeszły najwyraźniej na cichą, bo straciły jakoś wigor. Zobaczymy jak długo będą przerabiać pozostałe 7Blg.

24h później: Blg z 7 spadło do ok 3, zadziwiają mnie skubańce, smak się poprawił i perfidnie zacier przybrał na mocy. Jak tak dalej pójdzie to w poniedziałek pójdzie na rurki i będę wiedział z czym mam do czynienia.

Wczoraj, 4 i pół dnia po rozpoczęciu fermentacji, drożdżaki zakończyły działanie zjeżdżając znacznie na minus. Teraz tylko klarowanie i zabieramy się do pracy. Bliźniaczy zacier na Fermiolach pracuje o połowę wolniej, smak i aromat troszkę mniej ciekawy, ale porównam dopiero destylaty.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2247
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: Doody » wtorek, 4 kwie 2017, 19:33

Ponieważ temat już istnieje nie będę zakładał nowego.
Nabyłem właśnie grzybki Safspirit Malt i doczytałem, że proponowana ilość drożdży to 5 - 8 g /10l. Drożdże pakowane są w saszetki po 50g.
Będę miał około 114l zacieru zbożowego (tylko słód smoked strong) i mam pytanie do "użytkowników" ww grzybków. Czy dodać całą 50-cio gramową paczkę do takiej ilości zacieru, czy np. wystarczy połowa? Nie dlatego, że jestem chytry ;) , ale np. Alcotec whisky na 25l zacieru, świetnie sobie radziły z 60l (przerabiały w 3-4 dni).
Pozdrawiam
Darek


kwik44
1050
Posty: 1062
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: kwik44 » wtorek, 4 kwie 2017, 19:59

Ja miałem 200g z akcji i wystarczyło mi na 200+ kg zboża. Najwięcej dałem do pierwszej beczki. Do kolejnych dodawałem mniej. Później wykorzystywałem istniejący zacier do zaczepienia kolejnych partii. Możesz spokojnie 5+ pokoleń wykorzystać. To nie piwo ;)

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2247
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: Doody » wtorek, 4 kwie 2017, 20:33

Dzięki kwik
Na razie będę zacierał jednorazowo 27kg słodu w 90l wody i nie będzie w najbliższym czasie "powtórek". Ponieważ będę fermentował z ziarnem, ciężko też będzie oddzielić "czystą" gęstwę do ewentualnego przechowywania w lodówce.
Więc wracając do pytania czy mogę uwodnić tylko 25g drożdży na taką ilość?
Wiem, że Radius stosował ostatnio Safspirity, tyle że American whiskey, i pisał, że są dość wydajne.
Pozdrawiam
Darek


kwik44
1050
Posty: 1062
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: kwik44 » wtorek, 4 kwie 2017, 21:00

Są. ~2 łyżeczki kopiate safspirit malt zjadły mi ~70l brzeczki 15blg w 1,5 dnia, czy jakoś tak.

Ja nie zbierałem gęstwy. Żyto fermentowałem w całości. Po prostu robiłem nowy zacier i dodawałem kilka litrów starego z pracującej beczki. Lato było, fermentacja nie trwała nigdy dłużej niż 4 dni. Kwestia logistyki. Zawsze możesz zapodać trochę drożdży na mieszadło i zrobić matkę. Weż brzeczkę 10 brix, albo rozpuść trochę ekstraktu, zadaj drożdże i rozmnóż. Ważne, żeby natleniać. Wtedy się mnożą, a nie fermentują.


henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: henik » środa, 5 kwie 2017, 12:41

Te 25 g drożdży musisz uwodnić, następnie dodać je do 2 l brzeczki, ph 3,6-3,8 na kilkanaście godzin. Następnie do zacieru głównego o ph 5,4.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2247
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: Doody » środa, 5 kwie 2017, 13:03

Dzięki henik, ale myślę, że uwodnię je zgodnie z instrukcją i dodam bezpośrednio do zacieru. Nie będę kombinował. ;)
Pozdrawiam
Darek


henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: henik » środa, 5 kwie 2017, 13:47

Jeżeli są to drożdże fabrycznie sterylnie zapakowane to tak, jeżeli nie, to zakażenie zawsze można załapać. Tym sposobem który podałem można zapobiec zakażeniu. Ale oczywiście Ty decydujesz. Jeszcze mogę podpowiedzieć że warto wzbogacać zacier dodając na każdy litr 0,5 grama mocznika, oczywiście czystego.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: Kamal » środa, 5 kwie 2017, 14:22

Mówisz, o tych nawozach rolniczych?
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2247
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: Doody » środa, 5 kwie 2017, 14:39

Rozumiem henik, że chodzi ci o pożywkę dla drożdży. Ja stosuję DAF (fosforan dwuamonowy).
Pozdrawiam
Darek


henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: henik » środa, 5 kwie 2017, 15:00

Tak chodzi o pożywkę, a konkretnie o azot, warto ! Generalnie zboża zawierają wszystko co potrzebne drożdżom dla ich kondycji życiowej, tak i sfery intymnej. Jednak dodając azotu są bardziej zadowolone, nakręcone. Ty dodajesz dwie zasady fosfor i azot, tego drugiego jest mniej o połowę co pierwszego. Daf proponował bym zostawić jako jeden ze składników pożywki do nastawów.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: radius » środa, 5 kwie 2017, 18:08

@henik, nie wiem ile zboża w swoim życiu zatarłeś i jakie masz doświadczenia z pożywkami ale ja, ze swoich obserwacji i przygód z zacieraniem zbóż, mogę powiedzieć, że DAF jest pożywką kompleksową i wystarczająco mocno zasilającą zacier w azot. Używam tej pożywki od samego początku, drożdże pracują na niej szybko i wydajnie, co także widać po wydajności alkoholu dobijającej do górnej granicy z kilograma.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


gadaka
300
Posty: 346
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: gadaka » środa, 5 kwie 2017, 18:19

@radius
Jak "dawkujesz" DAF przy tych drożdżach?

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: radius » środa, 5 kwie 2017, 18:43

Przy proporcji 3,5 : 1, daję 10 gramów pożywki na 25 litrów zacieru.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: henik » środa, 5 kwie 2017, 18:59

@radius, ja nigdzie nie napisałem żeby nie stosować DAF do zacierów. Napisałem jedynie że mocznik moim zdaniem jest lepszy. Jak zacieram 5 kg śruty pszenicznej, 2 kg mąki pszennej, 24,5 l wody, 15 g safspirit grain , mocznik czysty 15 gram ph zacieru 5,2-5,4. Po 48 h gotowe ph 4,5 można destylować, zapach piękny. Dodam że zacieram enzymami od starowara zgodnie z zaleceniami co do dawkowania jak i ph.


maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: maniek86 » niedziela, 16 kwie 2017, 07:52

Tylko te drożdże zawierają E491?Czy wszystkie drożdże zawierają ale nie ma tego w opisie...? Może jestem przewrażliwiony ale jak ognia unikam takich dobroci, staram się czytać wszystkie etykiety produktów co nie ominęło nawet drożdży.
Bimber forever !!!

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: HomoChemicus » wtorek, 18 kwie 2017, 11:41

Tutaj jest opisany skład zwykłego banana:
pobrane.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Safspirit Malt

Postautor: sargas » poniedziałek, 24 kwie 2017, 21:02

Ktoś może powiedzieć czy te drożdże lepsze są od ALCOTEC DISTILLERS WHISKY. Na tych drożdżach przerabiałem kukurydze, żyto, i słód jęczmienny. Ostatnio testowałem drożdże wujka władka i niestety nie spełniły delikatnie mówiąc moich oczekiwań. Pomimo tego szukam czegoś jeszcze lepszego. Z góry dzięki.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości