Znaleziono 9 wyników
- środa, 25 wrz 2013, 19:39
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Drożdże Safspirit Malt
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9180
Re: Drożdże Safspirit Malt
25l, drożdżaki wstępnie namnożone, mimo że są aktywne. Na chwilę obecną przeszły najwyraźniej na cichą, bo straciły jakoś wigor. Zobaczymy jak długo będą przerabiać pozostałe 7Blg. 24h później: Blg z 7 spadło do ok 3, zadziwiają mnie skubańce, smak się poprawił i perfidnie zacier przybrał na mocy. J...
- środa, 25 wrz 2013, 12:01
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Drożdże Safspirit Malt
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9180
Drożdże Safspirit Malt
Witam, wiedziony pochlebnymi opiniami o drożdżach Safspirit Malt postanowiłem je przetestować na zacierze jęczmiennym. Drożdże wystartowały wzorcowo w ciągu 2h od momentu dodania, następnego dnia piękna piana i słodkawo-kwaśny zapach towarzyszący fermentacji. Dziś 36h od ruszenia fermentacji, zacier...
- poniedziałek, 24 wrz 2012, 09:52
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: машина - temat rozwojowy
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5633
Re: машина - temat rozwojowy
Z nazwą fakt, trochę ciała dałem jednak korzystając z sugestii i nie sprawdzając... :oops: Co do butelek, owszem, zwykłe butelki są bardzo wrażliwe na zmiany naprężeń podczas ogrzewania, ale znacząca tu jest sama konstrukcja. Deflegmator jest tu podzielony na 3 części, połączone elastycznym spoiwem ...
- niedziela, 23 wrz 2012, 22:48
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: машина - temat rozwojowy
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5633
машина - temat rozwojowy
Z góry pragnę zaznaczyć, iż jest to temat rozwojowy, prezentowany tu sprzęt będzie podlegał ciągłej ewolucji mającej na celu polepszenie jego wydajności oraz jakości uzyskiwanej psoty. Tak los chciał, że zamiast zrealizować ambitne plany konstrukcji kolumny, skończyło się na rozwiązaniu najprostszy...
- środa, 14 mar 2012, 16:25
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino brzozowe
- Odpowiedzi: 424
- Odsłony: 148826
Re: Wino brzozowe
Tylko trzeba się liczyć z ilością soku jaką trzeba przerobić aby doprowadzić ją do tych 15Blg. W najlepszym przypadku trzeba odparować co najmniej 9/10 wody, więc aby uzyskać te minimalne 5l to trzeba przerobić co najmniej 50l... Nie mówiąc już o utracie walorów soku w wyniku długotrwałego gotowania.
- wtorek, 13 mar 2012, 10:41
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino brzozowe
- Odpowiedzi: 424
- Odsłony: 148826
Re: Wino brzozowe
Jak najbardziej, właśnie dzisiaj rano zacząłem ściągać pierwszy sok, leciało aż miło - nawet towarzyszący mi leśniczy był zdziwiony. W ciągu 3 godzin 5l baniak po mineralnej zapełni się bez problemu, ale jak zamierzasz wrócić po zbiory dopiero po całym dniu to radziłbym jakiś większy kanister podsta...
- sobota, 10 mar 2012, 19:28
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191520
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Można by podpatrzyć kilka patentów od specjalistów i dostosować je do naszych warunków, wykorzystajmy to co u nas najlepsze. Zacier można przygotować na bazie przepisów na Baltic Porter, jest to dość mało popularny gatunek piw w naszym kraju, lecz jest on niezwykle znany oraz ceniony w świecie, a na...
- sobota, 10 mar 2012, 19:02
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: el_fuego
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 1540
Re: el_fuego
Dzięki wielkie ;) Właśnie takie mam plany, owocówki na niej pójdą bez problemu, a i czysta na nalewki będzie ale na moje warunki, tzn pomieszczenia hobbystyczne pozwalają mi na budowę kolumny max 150cm. Pierwotnie w planach miałem budowę na wzór mini-stilla LM kolegi Radiusa, ale wykorzystam maksyma...
- wtorek, 6 mar 2012, 20:20
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: el_fuego
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 1540
el_fuego
Witam psotniczą Brać! Na samym wstępie zaznaczam, że forum studiuję już od dłuższego czasu i z biegiem czasu lektura coraz bardziej wciąga, więc zachęty chyba zbędne ale i tak mile widziane ;) Pochodzę z "Pyrlandii", a dokładniej z okolic Poznania. Mimo młodego wieku (niedawno zakończony n...