Drożdże Safspirit Malt
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: poniedziałek, 20 lut 2012, 16:03
- Ulubiony Alkohol: własna wiśniówka
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Witam, wiedziony pochlebnymi opiniami o drożdżach Safspirit Malt postanowiłem je przetestować na zacierze jęczmiennym. Drożdże wystartowały wzorcowo w ciągu 2h od momentu dodania, następnego dnia piękna piana i słodkawo-kwaśny zapach towarzyszący fermentacji. Dziś 36h od ruszenia fermentacji, zacier znacznie spowolnił pracę lecz kontrolne badanie Blg mnie bardzo zaskoczyło, z 18Blg pozostało ledwo 7Blg, w smaku kwaskowe, wyraźnie czuć alkohol . Fermentacja prowadzona w temperaturze 24/26 stopni, bez dodatkowych zabiegów. Czy ktoś z kolegów również spotkał się z tak szybką, wręcz ekspresową fermentacją tych drożdżaków?
Z ciekawości postanowiłem przygotować identyczny zacier, z tej samej partii surowca lecz zadam je Fermiolami, ciekaw jestem jak wypadnie porównanie obu drożdżaków. (Warunki fermentacji będą prawie identyczne, mam dość głęboką piwnicę, warunki są tam stabilne)
Pozdrawiam!
Z ciekawości postanowiłem przygotować identyczny zacier, z tej samej partii surowca lecz zadam je Fermiolami, ciekaw jestem jak wypadnie porównanie obu drożdżaków. (Warunki fermentacji będą prawie identyczne, mam dość głęboką piwnicę, warunki są tam stabilne)
Pozdrawiam!
[url=https://www.viagrasansordonnancefr.com/sildenafil-pfizer-prix-hypertension/]www.viagrasansordonnancefr.com sildenafil pfizer prix hypertension[/url]
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
Tak z ciekawości - jaka ilość tego zacieru?
Mi łyżka Fermioli/Gammazymme przerabia zacier na dundrze z 7-8kg kukurydzy w ciągu tygodnia. Fermentują w 20-22*C, zapach kwaśny, zbożowy. Piany nie mam, ale widać unoszące się bąble CO2.
Mi łyżka Fermioli/Gammazymme przerabia zacier na dundrze z 7-8kg kukurydzy w ciągu tygodnia. Fermentują w 20-22*C, zapach kwaśny, zbożowy. Piany nie mam, ale widać unoszące się bąble CO2.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: poniedziałek, 20 lut 2012, 16:03
- Ulubiony Alkohol: własna wiśniówka
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Drożdże Safspirit Malt
25l, drożdżaki wstępnie namnożone, mimo że są aktywne. Na chwilę obecną przeszły najwyraźniej na cichą, bo straciły jakoś wigor. Zobaczymy jak długo będą przerabiać pozostałe 7Blg.
24h później: Blg z 7 spadło do ok 3, zadziwiają mnie skubańce, smak się poprawił i perfidnie zacier przybrał na mocy. Jak tak dalej pójdzie to w poniedziałek pójdzie na rurki i będę wiedział z czym mam do czynienia.
Wczoraj, 4 i pół dnia po rozpoczęciu fermentacji, drożdżaki zakończyły działanie zjeżdżając znacznie na minus. Teraz tylko klarowanie i zabieramy się do pracy. Bliźniaczy zacier na Fermiolach pracuje o połowę wolniej, smak i aromat troszkę mniej ciekawy, ale porównam dopiero destylaty.
Pozdrawiam
24h później: Blg z 7 spadło do ok 3, zadziwiają mnie skubańce, smak się poprawił i perfidnie zacier przybrał na mocy. Jak tak dalej pójdzie to w poniedziałek pójdzie na rurki i będę wiedział z czym mam do czynienia.
Wczoraj, 4 i pół dnia po rozpoczęciu fermentacji, drożdżaki zakończyły działanie zjeżdżając znacznie na minus. Teraz tylko klarowanie i zabieramy się do pracy. Bliźniaczy zacier na Fermiolach pracuje o połowę wolniej, smak i aromat troszkę mniej ciekawy, ale porównam dopiero destylaty.
Pozdrawiam
[url=https://www.viagrasansordonnancefr.com/sildenafil-pfizer-prix-hypertension/]www.viagrasansordonnancefr.com sildenafil pfizer prix hypertension[/url]
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
Ponieważ temat już istnieje nie będę zakładał nowego.
Nabyłem właśnie grzybki Safspirit Malt i doczytałem, że proponowana ilość drożdży to 5 - 8 g /10l. Drożdże pakowane są w saszetki po 50g.
Będę miał około 114l zacieru zbożowego (tylko słód smoked strong) i mam pytanie do "użytkowników" ww grzybków. Czy dodać całą 50-cio gramową paczkę do takiej ilości zacieru, czy np. wystarczy połowa? Nie dlatego, że jestem chytry , ale np. Alcotec whisky na 25l zacieru, świetnie sobie radziły z 60l (przerabiały w 3-4 dni).
Nabyłem właśnie grzybki Safspirit Malt i doczytałem, że proponowana ilość drożdży to 5 - 8 g /10l. Drożdże pakowane są w saszetki po 50g.
Będę miał około 114l zacieru zbożowego (tylko słód smoked strong) i mam pytanie do "użytkowników" ww grzybków. Czy dodać całą 50-cio gramową paczkę do takiej ilości zacieru, czy np. wystarczy połowa? Nie dlatego, że jestem chytry , ale np. Alcotec whisky na 25l zacieru, świetnie sobie radziły z 60l (przerabiały w 3-4 dni).
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
Dzięki kwik
Na razie będę zacierał jednorazowo 27kg słodu w 90l wody i nie będzie w najbliższym czasie "powtórek". Ponieważ będę fermentował z ziarnem, ciężko też będzie oddzielić "czystą" gęstwę do ewentualnego przechowywania w lodówce.
Więc wracając do pytania czy mogę uwodnić tylko 25g drożdży na taką ilość?
Wiem, że Radius stosował ostatnio Safspirity, tyle że American whiskey, i pisał, że są dość wydajne.
Na razie będę zacierał jednorazowo 27kg słodu w 90l wody i nie będzie w najbliższym czasie "powtórek". Ponieważ będę fermentował z ziarnem, ciężko też będzie oddzielić "czystą" gęstwę do ewentualnego przechowywania w lodówce.
Więc wracając do pytania czy mogę uwodnić tylko 25g drożdży na taką ilość?
Wiem, że Radius stosował ostatnio Safspirity, tyle że American whiskey, i pisał, że są dość wydajne.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
Są. ~2 łyżeczki kopiate safspirit malt zjadły mi ~70l brzeczki 15blg w 1,5 dnia, czy jakoś tak.
Ja nie zbierałem gęstwy. Żyto fermentowałem w całości. Po prostu robiłem nowy zacier i dodawałem kilka litrów starego z pracującej beczki. Lato było, fermentacja nie trwała nigdy dłużej niż 4 dni. Kwestia logistyki. Zawsze możesz zapodać trochę drożdży na mieszadło i zrobić matkę. Weż brzeczkę 10 brix, albo rozpuść trochę ekstraktu, zadaj drożdże i rozmnóż. Ważne, żeby natleniać. Wtedy się mnożą, a nie fermentują.
Ja nie zbierałem gęstwy. Żyto fermentowałem w całości. Po prostu robiłem nowy zacier i dodawałem kilka litrów starego z pracującej beczki. Lato było, fermentacja nie trwała nigdy dłużej niż 4 dni. Kwestia logistyki. Zawsze możesz zapodać trochę drożdży na mieszadło i zrobić matkę. Weż brzeczkę 10 brix, albo rozpuść trochę ekstraktu, zadaj drożdże i rozmnóż. Ważne, żeby natleniać. Wtedy się mnożą, a nie fermentują.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
Jeżeli są to drożdże fabrycznie sterylnie zapakowane to tak, jeżeli nie, to zakażenie zawsze można załapać. Tym sposobem który podałem można zapobiec zakażeniu. Ale oczywiście Ty decydujesz. Jeszcze mogę podpowiedzieć że warto wzbogacać zacier dodając na każdy litr 0,5 grama mocznika, oczywiście czystego.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
Tak chodzi o pożywkę, a konkretnie o azot, warto ! Generalnie zboża zawierają wszystko co potrzebne drożdżom dla ich kondycji życiowej, tak i sfery intymnej. Jednak dodając azotu są bardziej zadowolone, nakręcone. Ty dodajesz dwie zasady fosfor i azot, tego drugiego jest mniej o połowę co pierwszego. Daf proponował bym zostawić jako jeden ze składników pożywki do nastawów.
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
@henik, nie wiem ile zboża w swoim życiu zatarłeś i jakie masz doświadczenia z pożywkami ale ja, ze swoich obserwacji i przygód z zacieraniem zbóż, mogę powiedzieć, że DAF jest pożywką kompleksową i wystarczająco mocno zasilającą zacier w azot. Używam tej pożywki od samego początku, drożdże pracują na niej szybko i wydajnie, co także widać po wydajności alkoholu dobijającej do górnej granicy z kilograma.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
@radius, ja nigdzie nie napisałem żeby nie stosować DAF do zacierów. Napisałem jedynie że mocznik moim zdaniem jest lepszy. Jak zacieram 5 kg śruty pszenicznej, 2 kg mąki pszennej, 24,5 l wody, 15 g safspirit grain , mocznik czysty 15 gram ph zacieru 5,2-5,4. Po 48 h gotowe ph 4,5 można destylować, zapach piękny. Dodam że zacieram enzymami od starowara zgodnie z zaleceniami co do dawkowania jak i ph.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
Ktoś może powiedzieć czy te drożdże lepsze są od ALCOTEC DISTILLERS WHISKY. Na tych drożdżach przerabiałem kukurydze, żyto, i słód jęczmienny. Ostatnio testowałem drożdże wujka władka i niestety nie spełniły delikatnie mówiąc moich oczekiwań. Pomimo tego szukam czegoś jeszcze lepszego. Z góry dzięki.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Safspirit Malt
HomoChemicus słaby przykład, owoce są średnio zdrowe. Zaraz się posypią posty że wydziwiam, ale powiadam Wam więcej warzyw i to najlepiej tych bulwiastych tj ziemniaki, marchewka,rzepa itd a owoce na brandy. Napiszesz że w warzywach też jest chemia, zgadza się ale są sklepy ze zdrową żywnością. Nie smażę na oleju bo to syf, kalorie uzupełniam orzechami. Wydawało by się żywienie idalne , ale czasem pozwolę sobie na pizzę czy kieliszek dobrego alkoholu. Przepraszam za offtop
Bimber forever !!!