Kisiel nie nastaw...
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witajcie Bimbro Bracia
Zrobiłem nastaw, cukier 6 kg woda 22l, drożdże Spirit ferm T3.
Woda jakiej użyłem to połowa była przegotowana, za to druga połowa z kranu. Mieszkam w kamienicy w małym mieście.
Drożdże były dodane dobrej temp, robiłem to już wile razy z sukcesami ale jakieś 2 lata miałem przerwę.
Po 2 dniach nastaw pachniał ładnie, drożdzowo, teoretycznie było ok. Trzeciego dnia wciąż nie było bombelków w rurce na pojemniku, więc postanowiłem sprawdzić co jest wziąłem łyżkę i zamieszałem a tam KISIEL!!!
O co chodzi? Wiem że to zakażenie ale co może być powodem?
Woda z kranu?
Czy coś w powietrzu?
Jakie są możliwości?
Będę wdzięczny za pomoc
Zrobiłem nastaw, cukier 6 kg woda 22l, drożdże Spirit ferm T3.
Woda jakiej użyłem to połowa była przegotowana, za to druga połowa z kranu. Mieszkam w kamienicy w małym mieście.
Drożdże były dodane dobrej temp, robiłem to już wile razy z sukcesami ale jakieś 2 lata miałem przerwę.
Po 2 dniach nastaw pachniał ładnie, drożdzowo, teoretycznie było ok. Trzeciego dnia wciąż nie było bombelków w rurce na pojemniku, więc postanowiłem sprawdzić co jest wziąłem łyżkę i zamieszałem a tam KISIEL!!!
O co chodzi? Wiem że to zakażenie ale co może być powodem?
Woda z kranu?
Czy coś w powietrzu?
Jakie są możliwości?
Będę wdzięczny za pomoc
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
Co jakiś czas lubię zrobić sok z kiszonych buraków. Buraki w plastry do pojemnika, troszkę soli i zalewam wodą i pod ścierką kiszą się 7 dni. Od 2 miesięcy ciągle mam ten kisiel też w przypadku buraków. A tu cukru nie dodaje się. Ja się zastanawiam nad jakimiś bakteriami w powietrzu.
Więc problem się powiększa, szkoda. :/
Więc problem się powiększa, szkoda. :/
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 384
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Kisiel nie nastaw...
Moim skromnym zdaniem, przyczyna może leżeć po stronie higieny, tak się zastanawiałem kiedyś kto odkaża sprzęt, tak jak to robią piwowarzy?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2759
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 435 razy
- Kontakt:
Re: Kisiel nie nastaw...
Po zagotowaniu nastaw należy napowietrzyć, np. pompką akwariową. Drożdże mają wysokie wymagania tlenowe, a gotowanie pozbawia nastaw tlenu. I na przyszłość polecam zakup środka do odkażania - https://alkohole-domowe.pl/product-pl-1 ... 00-ml.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... jak%20glut
Drożdże nie ruszyły ( nie wiem dlaczego) i wdała się infekcja. Napowietrzenie powinno pomóc i zapodaj nowe drożdże. Nietety nie zrobisz z tego już dobrego spirytusu, posmak zakażenia będzie sie ciągnął po gardle
Drożdże nie ruszyły ( nie wiem dlaczego) i wdała się infekcja. Napowietrzenie powinno pomóc i zapodaj nowe drożdże. Nietety nie zrobisz z tego już dobrego spirytusu, posmak zakażenia będzie sie ciągnął po gardle
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 11:27
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 1948
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
Nigdy nie robiłem żadnego odkażania i nigdy nie używałem żadnych środków. Jedyne co robiłem to przepłukałem zbiornik po nastawie i to wszystko. Nigdy nie miałem takiego problemu, że zrobił mi się "kisiel" dlatego też nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną takiego stanu
Jeśli nie cukier to co drożdże
Jeśli nie cukier to co drożdże
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
Ja mam chyba drożdże z tej samej partii co drgranatt i jest ok. Chyba z tej samej. Moim skromnym kisiel to infekcja, kiedyś musi być ten pierwszy raz.
Ja sprzęt dezynfekuje po prostu przedgonem, przecież każdy ma go pod dostatkiem.
Ja sprzęt dezynfekuje po prostu przedgonem, przecież każdy ma go pod dostatkiem.
************************************************************************
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
"Wyprodukowanie " spirytu jest tak tanie, że można go z powodzeniem po rozcieńczeniu do 70% używać do odkażania fermentatorów. Używając oczywiście dla oszczędności spryskiwacza. Ja tak odkażam wszystko co potrzebuje naszej ingerencji w tym temacie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
A ja jestem tego pewien. Drożdże nie ruszyły a nastaw się zakaził z powietrza. Blg dobre, papu cieple do tego pożywka. Grzech nie skorzystać. Coś wlazło i żyje. Ja bym zapodał dobre turbo żarłoki i zobaczył co wyjdzie. Na 70cm SP posmak popcornu na 96% pozostanie.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2609
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
Ten spirytus do odkażania to też nie do końca... jak powszechnie wiadomo alkohol nie radzi sobie z formami przetrwalnikowymi, więc jak warunki będą odpowiednie dla tego co wpadło z powietrza lub osiadło na zbiorniku i na domiar złego drożdże akurat były takiej sobie jakości i startowały trochę dłużej to całe to mycie alkoholem będzie stratą czasu. Do odkażania OXI albo perhydrol (po rozcieńczeniu - powiedzmy że podobne proporcje jak do trawienia sprężynek tyle że bez kwasku) albo nadwęglan sodu czy tam potasu. Tak czy inaczej wszystko to jedno i to samo. Dwa ostatnie środki mają tą zaletę że nikt tam nie dodał żadnego detergentu czy jakichś perfum więc mogą być stosowane bez płukania. Czyli płuczemy baniaczek środkiem odkażającym wylewamy i bezpośrednio można lać nastaw.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy