Kisiel nie nastaw...

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Crooatoon
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Crooatoon »

Witajcie Bimbro Bracia :)
Zrobiłem nastaw, cukier 6 kg woda 22l, drożdże Spirit ferm T3.
Woda jakiej użyłem to połowa była przegotowana, za to druga połowa z kranu. Mieszkam w kamienicy w małym mieście.
Drożdże były dodane dobrej temp, robiłem to już wile razy z sukcesami ale jakieś 2 lata miałem przerwę.
Po 2 dniach nastaw pachniał ładnie, drożdzowo, teoretycznie było ok. Trzeciego dnia wciąż nie było bombelków w rurce na pojemniku, więc postanowiłem sprawdzić co jest wziąłem łyżkę i zamieszałem a tam KISIEL!!!
O co chodzi? Wiem że to zakażenie ale co może być powodem?
Woda z kranu?
Czy coś w powietrzu?
Jakie są możliwości?
Będę wdzięczny za pomoc :)
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: drgranatt »

Coraz częściej zaczyna pojawiać się ten problem z nastawami cukrowymi. Nie mam pojęcia co może być przyczyną :bezradny: Może zaczynają dodawać do cukru jakieś świństwo :?:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
Crooatoon
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: Crooatoon »

Co jakiś czas lubię zrobić sok z kiszonych buraków. Buraki w plastry do pojemnika, troszkę soli i zalewam wodą i pod ścierką kiszą się 7 dni. Od 2 miesięcy ciągle mam ten kisiel też w przypadku buraków. A tu cukru nie dodaje się. Ja się zastanawiam nad jakimiś bakteriami w powietrzu.
Więc problem się powiększa, szkoda. :/
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: robert4you »

A beczka była odkażona?

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: kamilpl82 »

Moim skromnym zdaniem, przyczyna może leżeć po stronie higieny, tak się zastanawiałem kiedyś kto odkaża sprzęt, tak jak to robią piwowarzy?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: Doody »

Objaw jest taki jakbyś zamiast jednego kilograma cukru dosypał kilogram mąki ziemniaczanej :D
Jeżeli tego nie zrobiłeś, a beczka była pusta to nawet infekcja nie jest w stanie wywołać takiego zjawiska. Nie kumam :roll:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: Kamal »

U mnie raz się tak zdarzyło. Ale problem na forum jest od dawna.
Ostatecznie zagotuj nastaw, ostudz i nowe drożdże. :-) I powinno przerobić ;-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: JanOkowita »

Po zagotowaniu nastaw należy napowietrzyć, np. pompką akwariową. Drożdże mają wysokie wymagania tlenowe, a gotowanie pozbawia nastaw tlenu. I na przyszłość polecam zakup środka do odkażania - https://alkohole-domowe.pl/product-pl-1 ... 00-ml.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: robert4you »

Najlepsze napowietrzanie to wiertarka i mieszadło

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: seneka »

Ja zawszę sterylizuję sprzęt nawet przy cukrówkach. Ten dobry nawyk przeniosłem z piwowarstwa domowego.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: robert4you »

+1


Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

Autor tematu
Crooatoon
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: Crooatoon »

Dzięki wszystkim za pomoc.
Pierwsze co zrobię to nowy nastaw z odkazonym pojemnikiem. Nowe drożdże. I zobaczę jak się będzie działo.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: ramzol »

http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... jak%20glut
Drożdże nie ruszyły ( nie wiem dlaczego) i wdała się infekcja. Napowietrzenie powinno pomóc i zapodaj nowe drożdże. Nietety nie zrobisz z tego już dobrego spirytusu, posmak zakażenia będzie sie ciągnął po gardle
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: Lis098 »

Awatar użytkownika

Autor tematu
Crooatoon
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: Crooatoon »

Dzięki za pomoc :)
działam z następnym nastawem i może jakiś zacier zrobię bo weselicho się zbliża, a stół wiejski sam się nie zrobi ... :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: Kamal »

Samo napowietrzanie nie wystarczy. Nastaw jest oporny przy takim glucie. A gdy się go zagotuje i ostudzi, zrobi się płynny i większa pewność, że drobnoustroje szlak trafił. I wystartuje na nowych drożdżach. :-) Tylko trzeba napowietrzanie nastawu zrobić. :-)
K.
Obrazek

Lento Violento
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 11:27
Podziękował: 1 raz
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: Lento Violento »

A w jaki sposób najlepiej/najprościej odkażać czy też sterylizować plastikowy pojemnik fermentacyjny przed zrobieniem nastawu?
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: seneka »

Jak już pisałem ja używam OXY. Srodek łatwy i wygodny w użyciu.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: drgranatt »

Nigdy nie robiłem żadnego odkażania i nigdy nie używałem żadnych środków. Jedyne co robiłem to przepłukałem zbiornik po nastawie i to wszystko. Nigdy nie miałem takiego problemu, że zrobił mi się "kisiel" dlatego też nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną takiego stanu :bezradny:
Jeśli nie cukier to co :?: drożdże :?:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: olo 69 »

Ja bym obstawiał kiepskiej jakości drożdże.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: robert4you »

Ja mam chyba drożdże z tej samej partii co drgranatt i jest ok. Chyba z tej samej. Moim skromnym kisiel to infekcja, kiedyś musi być ten pierwszy raz.
Ja sprzęt dezynfekuje po prostu przedgonem, przecież każdy ma go pod dostatkiem.
************************************************************************
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: radius »

Robię podobnie z tym, że zbiornik fermentacyjny przemywam pogonami. Przedgony za bardzo mi śmierdzą :) Robiłem nastawy na różnych drożdżach i od 6 lat nigdy nie miałem takiego przypadku, więc moim zdaniem to zakażenie nastawu :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: robert4you »

Wychodzę z założenia że to co bardziej śmierdzi lepiej odkaża. Oczywiście to nie misi być prawda, ale czego się nie robi dla lepszego samopoczucia. :D
************************************************************************
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: lesgo58 »

"Wyprodukowanie " spirytu jest tak tanie, że można go z powodzeniem po rozcieńczeniu do 70% używać do odkażania fermentatorów. Używając oczywiście dla oszczędności spryskiwacza. Ja tak odkażam wszystko co potrzebuje naszej ingerencji w tym temacie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: robert4you »

:pije: E tam. Spirytusem to ja odkażam siebie.
************************************************************************
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: ramzol »

A ja jestem tego pewien. Drożdże nie ruszyły a nastaw się zakaził z powietrza. Blg dobre, papu cieple do tego pożywka. Grzech nie skorzystać. Coś wlazło i żyje. Ja bym zapodał dobre turbo żarłoki i zobaczył co wyjdzie. Na 70cm SP posmak popcornu na 96% pozostanie.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: rastro »

Ten spirytus do odkażania to też nie do końca... jak powszechnie wiadomo alkohol nie radzi sobie z formami przetrwalnikowymi, więc jak warunki będą odpowiednie dla tego co wpadło z powietrza lub osiadło na zbiorniku i na domiar złego drożdże akurat były takiej sobie jakości i startowały trochę dłużej to całe to mycie alkoholem będzie stratą czasu. Do odkażania OXI albo perhydrol (po rozcieńczeniu - powiedzmy że podobne proporcje jak do trawienia sprężynek tyle że bez kwasku) albo nadwęglan sodu czy tam potasu. Tak czy inaczej wszystko to jedno i to samo. Dwa ostatnie środki mają tą zaletę że nikt tam nie dodał żadnego detergentu czy jakichś perfum więc mogą być stosowane bez płukania. Czyli płuczemy baniaczek środkiem odkażającym wylewamy i bezpośrednio można lać nastaw.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kisiel nie nastaw...

Post autor: robert26011988 »

U mnie na taki problem pomogło dodanie kilograma żyta. Przez 3 dni nastaw trzymał 20 BLG i był jak glut a po dodaniu żyta w godzinę z hakiem ruszył pełną parą. Na forum są też rady żeby dodać kwasku cytrynowego. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”