Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Forest11
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 10 cze 2019, 09:17
Załączniki
Nastaw z agrestu

Postautor: Forest11 » sobota, 13 lip 2019, 20:36

Witam,
Jutro wpadnie mi w ręce ok 50kg agrestu i zamierzam z ok 20kg zrobić nalewkę a z ok 30 kg nastaw w celu destylacji.
Zastanawiam się nad proporcjami nastawu. Znalazłem takie proporcje na nastaw 17-18%:
6kg agrestu
5l wody
2.8 kg cukru
drożdże
Na forum z tego co czytałem to zalecana jest proporcja 10kg owoców i 1kg cukru i brak wody.

1. Może by jakoś wypośrodkować te proporcje, jak radzicie??
2. Czy gotować pulpę czy odcedzać? Keg 50l grzany taboretem.
3. Sprzęt do destylacji to CM (spirala miedziana) wypełnienie kryształy szklane ok. 3-4mm. 120cm wypełnienia. Czy usunąć wypełnienie?
4. Jakie najlepiej drożdże zastosować?? Na czasie mi nie zależy.
5. Czy mocno wskazana jest 2 destylacja pomimo tego że pierwsza będzie prowadzona skrupulatnie??? Czy tak jak pisano pierwsza lecimy do zera a druga to już selekcja frakcji?? Korzystać z CM??

Proszę o rady bo trochę mi się mętlik w głowie zrobił, a wydawało mi się że mam już wszystko poukładane.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lip 2019, 20:50 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 590
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: Góral bagienny » sobota, 13 lip 2019, 21:19

Kolego przepis jest jeden NA 10KG OWOCÓW 1KG CUKRU, może być mniej to wtedy bardziej aromatyczny destylat wyjdzie ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1915
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: Kamal » sobota, 13 lip 2019, 21:43

A zamiast sacharozy lepiej użyć glukozy, albo czystego 96,6% dolać :)
K.
Obrazek


zicco2000
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 28 sty 2018, 14:36
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: zicco2000 » środa, 17 lip 2019, 15:51

Witam cię. No i jak tam idzie z tym nastawem bo sam jestem w trakcie. Dałem 40 kg agrestu i 15 litrów wody i 5 kg cukru. Ale mam znajomego który robił to inaczej ale z porzeczki i na dwadzieścia kg owocu dał 15 kg cukru, wody nie pamiętam ile. Taki nastaw stoi u niego 3 tygodnie.


Autor tematu
Forest11
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 10 cze 2019, 09:17
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: Forest11 » czwartek, 18 lip 2019, 20:33

Cześć zicco2000. Ja miałem jakieś 25kg agrestu z czego większość była już bardzo dobrze dojrzała ale trafiały się i zielone (zbiór kombajnem). Podzieliłem to na pojemniki i w sumie dodałem 5kg cukru i 8l wody. Dostałem drożdże do owocówek alcotec. Jak na razie ładnie pracuje:) w jednym pojemniku miałem nieszczelność i się odruchowo nachyliłem zobaczyć co się dzieje to aż w oczy pali:D
Jak rozgniatałeś agrest?
Ja rękami ale to jest przerąbane w szczególności te niedojrzałe twarde bomble. Ale po kilku dniach one same się ładnie rozlatują widzę.
Jak liznołem łychę to mimo cukru kwaskawe się wydaje.


zicco2000
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 28 sty 2018, 14:36
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: zicco2000 » piątek, 26 lip 2019, 21:20

:o Powiem ci że dałem ciała (przysłowiowo). Miałem 40kg porzeczki czarnej i 40kg agrestu czerwonego dałem 11 kg cukru i wody około 30 litrów ,mam teraz 130 litrów nastawy do którego dałem 4 opk. drożdży turbo fruit i 6 dni ok pracuje a początkowe blog ok.24 i teraz blog 0 a zapach jest alkoholowy ale w smaku niema alkoholu. Nie wiem co robić. Piszą że 1kg cukru na 10kg owoców nie wiem już nic. Strach pytać na forum.
Mój mikser to pręt nierdzewny a na końcu w spawane noże całość ma średnicę około 18 cm.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 lip 2019, 22:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


wawaldek11
2000
Posty: 2209
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: wawaldek11 » piątek, 26 lip 2019, 23:43

Zicco - jak Blg 0, to alkohol jest - tylko może aromat cz. porzeczki go tłumi.
Fermentuje jeszcze?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 590
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: Góral bagienny » sobota, 27 lip 2019, 06:00

@zicco2000 Kolego 1kg cukru na 10 owoców żeby było jak najwięcej aromatu i smaku z owoców :D
Można dać więcej ale wtedy w destylacie będzie wyczuwalny duch buraka :)
Jak skończyło fermentować to dawaj na rurki, pyszny destylat wyjdzie :D
Pozdrawiam Góral bagienny ;)
Edit Do owocówek nie dawaj drożdży turbo ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 27 lip 2019, 06:12 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1949
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: Doody » sobota, 27 lip 2019, 08:26

Góralu, ja tam dodaję turbofruity do owocowych nastawów i sobię chwalę.
Pozdrawiam
Darek


zicco2000
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 28 sty 2018, 14:36
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: zicco2000 » sobota, 27 lip 2019, 13:53

Góralu faktycznie do owoców lepiej zwykłe, wolniej i mocniejszy aromat ale powiem tobie też wawaldek11 że mój nastaw nie ma smaku alkoholu więc po 9 dniach fermentacji stanęło. Dodałem znowu cukru i powiem że znowu ruszyło zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 590
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z agrestu

Postautor: Góral bagienny » sobota, 27 lip 2019, 18:54

@ Doody Ja o gustach nie dyskutuje ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości