Nastaw z agrestu
Witam,
Jutro wpadnie mi w ręce ok 50kg agrestu i zamierzam z ok 20kg zrobić nalewkę a z ok 30 kg nastaw w celu destylacji.
Zastanawiam się nad proporcjami nastawu. Znalazłem takie proporcje na nastaw 17-18%:
6kg agrestu
5l wody
2.8 kg cukru
drożdże
Na forum z tego co czytałem to zalecana jest proporcja 10kg owoców i 1kg cukru i brak wody.
1. Może by jakoś wypośrodkować te proporcje, jak radzicie??
2. Czy gotować pulpę czy odcedzać? Keg 50l grzany taboretem.
3. Sprzęt do destylacji to CM (spirala miedziana) wypełnienie kryształy szklane ok. 3-4mm. 120cm wypełnienia. Czy usunąć wypełnienie?
4. Jakie najlepiej drożdże zastosować?? Na czasie mi nie zależy.
5. Czy mocno wskazana jest 2 destylacja pomimo tego że pierwsza będzie prowadzona skrupulatnie??? Czy tak jak pisano pierwsza lecimy do zera a druga to już selekcja frakcji?? Korzystać z CM??
Proszę o rady bo trochę mi się mętlik w głowie zrobił, a wydawało mi się że mam już wszystko poukładane.
Jutro wpadnie mi w ręce ok 50kg agrestu i zamierzam z ok 20kg zrobić nalewkę a z ok 30 kg nastaw w celu destylacji.
Zastanawiam się nad proporcjami nastawu. Znalazłem takie proporcje na nastaw 17-18%:
6kg agrestu
5l wody
2.8 kg cukru
drożdże
Na forum z tego co czytałem to zalecana jest proporcja 10kg owoców i 1kg cukru i brak wody.
1. Może by jakoś wypośrodkować te proporcje, jak radzicie??
2. Czy gotować pulpę czy odcedzać? Keg 50l grzany taboretem.
3. Sprzęt do destylacji to CM (spirala miedziana) wypełnienie kryształy szklane ok. 3-4mm. 120cm wypełnienia. Czy usunąć wypełnienie?
4. Jakie najlepiej drożdże zastosować?? Na czasie mi nie zależy.
5. Czy mocno wskazana jest 2 destylacja pomimo tego że pierwsza będzie prowadzona skrupulatnie??? Czy tak jak pisano pierwsza lecimy do zera a druga to już selekcja frakcji?? Korzystać z CM??
Proszę o rady bo trochę mi się mętlik w głowie zrobił, a wydawało mi się że mam już wszystko poukładane.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lip 2019, 21:50 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z agrestu
Witam cię. No i jak tam idzie z tym nastawem bo sam jestem w trakcie. Dałem 40 kg agrestu i 15 litrów wody i 5 kg cukru. Ale mam znajomego który robił to inaczej ale z porzeczki i na dwadzieścia kg owocu dał 15 kg cukru, wody nie pamiętam ile. Taki nastaw stoi u niego 3 tygodnie.
Re: Nastaw z agrestu
Cześć zicco2000. Ja miałem jakieś 25kg agrestu z czego większość była już bardzo dobrze dojrzała ale trafiały się i zielone (zbiór kombajnem). Podzieliłem to na pojemniki i w sumie dodałem 5kg cukru i 8l wody. Dostałem drożdże do owocówek alcotec. Jak na razie ładnie pracuje:) w jednym pojemniku miałem nieszczelność i się odruchowo nachyliłem zobaczyć co się dzieje to aż w oczy pali:D
Jak rozgniatałeś agrest?
Ja rękami ale to jest przerąbane w szczególności te niedojrzałe twarde bomble. Ale po kilku dniach one same się ładnie rozlatują widzę.
Jak liznołem łychę to mimo cukru kwaskawe się wydaje.
Jak rozgniatałeś agrest?
Ja rękami ale to jest przerąbane w szczególności te niedojrzałe twarde bomble. Ale po kilku dniach one same się ładnie rozlatują widzę.
Jak liznołem łychę to mimo cukru kwaskawe się wydaje.
Re: Nastaw z agrestu
Powiem ci że dałem ciała (przysłowiowo). Miałem 40kg porzeczki czarnej i 40kg agrestu czerwonego dałem 11 kg cukru i wody około 30 litrów ,mam teraz 130 litrów nastawy do którego dałem 4 opk. drożdży turbo fruit i 6 dni ok pracuje a początkowe blog ok.24 i teraz blog 0 a zapach jest alkoholowy ale w smaku niema alkoholu. Nie wiem co robić. Piszą że 1kg cukru na 10kg owoców nie wiem już nic. Strach pytać na forum.
Mój mikser to pręt nierdzewny a na końcu w spawane noże całość ma średnicę około 18 cm.
Mój mikser to pręt nierdzewny a na końcu w spawane noże całość ma średnicę około 18 cm.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 lip 2019, 23:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z agrestu
@zicco2000 Kolego 1kg cukru na 10 owoców żeby było jak najwięcej aromatu i smaku z owoców
Można dać więcej ale wtedy w destylacie będzie wyczuwalny duch buraka
Jak skończyło fermentować to dawaj na rurki, pyszny destylat wyjdzie
Pozdrawiam Góral bagienny
Edit Do owocówek nie dawaj drożdży turbo
Można dać więcej ale wtedy w destylacie będzie wyczuwalny duch buraka
Jak skończyło fermentować to dawaj na rurki, pyszny destylat wyjdzie
Pozdrawiam Góral bagienny
Edit Do owocówek nie dawaj drożdży turbo
Ostatnio zmieniony sobota, 27 lip 2019, 07:12 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy