Największe wpadki bimbrownicze
-
- Posty: 41
- Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: gostynin
-
- Posty: 13
- Rejestracja: środa, 9 mar 2011, 22:19
Re: Największe wpadki
Pewnego dnia kiedy to już się zdecydowałem na zakup balona 54l poleciałem po niego jak strzała i wróciłem jak bumerang z balonem do domu. Nie zapomnę tego uczucia posiadania pierwszego balonu. Balon był w koszu a od góry były jakieś oporniki co by się nie przesuwał itd. Postanowiłem, że zrobię winko winogronowe, więc poleciałem nazrywać winogron. Kiedy już wszystko było gotowe do wlania postanowiłem umyć balonik. Gdy był już czysty włożyłem go do kosza i chciałem włożyć te oporniki a w tym momencie balonik się potłukł ;( był z bardzo cieniutkiego szkła. Do dzisiaj nie zapomniałem tego widoku jednak teraz już mam balonik z grubego szkła
-
- Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 13:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Największe wpadki
Dawno dawno temu, mając gdzieś tak 16 lat z niewielkim okładem postanowiłem samodzielnie, w tajemnicy przed rodzicami zrobić pierwsze wino. Japcok to był. Świetne jabłuszka przez sokowirówkę, matka drożdżowa, prawidłowa fermentacja, pierwszy obciąg, drugi wreszcie krystaliczna czystość, wspaniały aromat, świetnie zbalansowana słodycz i kwasowość- dziś także byłbym z tego wina dumny. Wszystkie operacje wykonywałem w swojej niewielkiej ciemni fotograficznej (pomieszczonko dosłownie 1 x1,7 m). Przed ostatecznym zlaniem do butelek odkorkowałem butel, odłożyłem korek z rurką, utoczyłem szklaneczkę - na spróbowanie, odstawiłem szklaneczkę, wstałem po korek i i odwracając się potrąciłem stojący na brzegu stoliczka butel. Szklaneczka świetnego wina w garści, 15 l świetnego winka cienką warstwą na podłodze. Przesadne cackanie się ze szkłem zostało mi do dzisiaj
Re: Największe wpadki
Podczas mojego pierwszego psocenia (sprzęt mizerny gąsior szklany 5l podgrzewany piecykiem i chłodnica z rurki żelaznej w butelce po wodzie 5 l i chłodziłem ją śniegiem )przyszedł do mnie kolega na początku mizernie kapało.Rzecz jasna bo szkło wolno się ogrzewa . Jednak po ok 2 godz. zaczęło kapać ja z kolegą przeprowadziliśmy próbę organoleptyczną.Czyli po kieliszku do gardła.Ja to biegałem po piwnicy z poparzonym gardłem a kolega pił wodę z chłodnicy.
Nie sądziliśmy że to takie mocne będzie Ale cóż potem dosyć milo się psociło bo już więcej nie piłem. Tylko dawałem koledze próbować. Po którejś z rzędu degustacji kolega poszedł tam gdzie nawet królowie i prezydenci chodzą piechotą.W tym czasie ja za dużo podrzuciłem drewna do piecyka i zaczęło niebezpiecznie szybko bulgotać. Korek wsadzony do gąsiorka wyleciał w sufit. Myślę nie ma na co czekać wziąłem gąsior przez rękawiczkę i podniosłem w tym momencie dno odpadło... Miałem wielkie szczęście że to była praktycznie sama woda więc nie wybuchło
Gdy kolega wrócił zobaczył mnie w kałuży lepkiego śmierdzącego syfu z połową gąsiora w dłoni.Uśmiechną się.Pierwsze jego pytanie nie zbiłeś słoiku z psotą?-Nie
Drugie co się stało
Pożegnałem się z kolegą i jeszcze rozchodniaczka wypiliśmy
Więc skutkami tego psocenia były:
-2 dni sprzątania ido tego jeszcze śmierdzi w piwnicy
-śmierdząca psota z wina winogronowego i do tego jeszcze ruda bo chłodnica rdzewiała od środka podczas destylacji Lecz z kolegą stwierdziliśmy że taką ilość tlenku żelaza możemy wypić w celach zdrowotnych
-i ostatni skutek i najśmieszniejszy : Nazajutrz kolega dzwoni i pyta się czy jadę dzisiaj kupić nowy balon
Nie sądziliśmy że to takie mocne będzie Ale cóż potem dosyć milo się psociło bo już więcej nie piłem. Tylko dawałem koledze próbować. Po którejś z rzędu degustacji kolega poszedł tam gdzie nawet królowie i prezydenci chodzą piechotą.W tym czasie ja za dużo podrzuciłem drewna do piecyka i zaczęło niebezpiecznie szybko bulgotać. Korek wsadzony do gąsiorka wyleciał w sufit. Myślę nie ma na co czekać wziąłem gąsior przez rękawiczkę i podniosłem w tym momencie dno odpadło... Miałem wielkie szczęście że to była praktycznie sama woda więc nie wybuchło
Gdy kolega wrócił zobaczył mnie w kałuży lepkiego śmierdzącego syfu z połową gąsiora w dłoni.Uśmiechną się.Pierwsze jego pytanie nie zbiłeś słoiku z psotą?-Nie
Drugie co się stało
Pożegnałem się z kolegą i jeszcze rozchodniaczka wypiliśmy
Więc skutkami tego psocenia były:
-2 dni sprzątania ido tego jeszcze śmierdzi w piwnicy
-śmierdząca psota z wina winogronowego i do tego jeszcze ruda bo chłodnica rdzewiała od środka podczas destylacji Lecz z kolegą stwierdziliśmy że taką ilość tlenku żelaza możemy wypić w celach zdrowotnych
-i ostatni skutek i najśmieszniejszy : Nazajutrz kolega dzwoni i pyta się czy jadę dzisiaj kupić nowy balon
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Największe wpadki
Nastawiłem w kuchni na gazie szybkowar, do tego mini-kolumna, 2 odstojniki i chłodnica. Sprzęt kompaktowy, wystarczy przykręcić do garnka i podłączyć 2 szybkozłączki z wodą.
Pewien swego wlałem zupkę śliwkową w celu uzyskania olejków eterycznych i wiedząc że po włączeniu gazu na full mam ok 20 min do skoku temp. i przestawienia na mini-palnik udałem się z pomocą małżonce.
No i cóż... dureń zapomniałem w swej rutynie i pewności siebie że po myciu i suszeniu sprzętu zawory z odstojników pozostały odkręcone... Wracam spokojnie w sam raz na czas a tu płomień już tańczy od kuchenki po okap...Od tamtej pory sprawdzam wszystko dwa razy i waruję w pobliżu niczym reksio
Pewien swego wlałem zupkę śliwkową w celu uzyskania olejków eterycznych i wiedząc że po włączeniu gazu na full mam ok 20 min do skoku temp. i przestawienia na mini-palnik udałem się z pomocą małżonce.
No i cóż... dureń zapomniałem w swej rutynie i pewności siebie że po myciu i suszeniu sprzętu zawory z odstojników pozostały odkręcone... Wracam spokojnie w sam raz na czas a tu płomień już tańczy od kuchenki po okap...Od tamtej pory sprawdzam wszystko dwa razy i waruję w pobliżu niczym reksio
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Największe wpadki
Akcja była też za komuny kiedy kolega ojca też się poparzył podczas pędzenia. Pojechał do szpitala a tam oczywiście cała sala poparzonych i wszystkim wybuchł piecyk gazowy. Nawet tym co go w domu nie mają he he hepokrec pisze:@lukaszmilicz: DOKŁADNIE taka przygodę miałem ja sam z pot-stillem. Poparzenia były, głównie twarz, 2-gi stopień ale obeszło sie bez lekarza. Na forum dowiedziałem się, co mi tato w aptece powinien kupić (Argosulfan) i po tygodniu mogłem się ludziom pokazać, a po dwóch - mogłem spokojnie wyjść "na miasto".
Na szczęście w nieszczęściu jako bezrobotny nie musiałem iśc do pracy, w związku z czym obyło się bez konieczności wizyty u lekarza w celu otrzymania L4.
Ale od tamtej pory wszystkie fusy pracowicie odcedzam i wyciskam a gotuję tylko ciecze bezfusowe. Muszę pomyśleć o tym, jakby bełkotką parową pracować i używać alembika z uszczelnieniem wodnym, tak, żeby ciśnienie w nim nie mogło urosnąć w żadnym przypadku powyżej znikomych.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Największe wpadki
Prowadziłem pierwszą rektyfikację nowiutką, dopiero co nabytą kolumną. Pech chciał, że nie wiedziałem wtedy, że ocieplenie kega nie sprawdzi się w konfrontacji z taboretem gazowym oraz, że chłodnica szczytowa nie daje rady. Gdy tylko rozpaliłem pod kegiem, w całej kuchni zaczął się unosić siwy dym, ale nie zrażony tym faktem, bo przecież nowe i musi się wypalić, pędziłem dalej. Nie zniechęcił mnie też zapach oparów alkoholu, bo widocznie tak musiało być...
Nagle podczas procesu do drzwi zapukali sąsiedzi, bo wydawało się im, że czują ulatniający się gaz. Nie mogli czuć gazu, co najwyżej mieszaninę aromatów przypalonej izolacji termicznej kega i kwiatowy aromat przedgonów. Wytłumaczyłem, że "gotuję zaprawy na taborecie gazowym" i się uspokoili.
Natychmiast po tym zdarzeniu pozbyłem się dolnej połowy izolacji kega, skręciłem chłodnicę "potwora" która skrapla nawet gdy do zlewu kapie wrzątek, szeroko otwieram okna i zamykam wszystkie drzwi. Cieszę się i dziękuję opatrzności, że najpierw pukali zamiast od razu wezwać pogotowie gazowe, albo inne służby...
Nagle podczas procesu do drzwi zapukali sąsiedzi, bo wydawało się im, że czują ulatniający się gaz. Nie mogli czuć gazu, co najwyżej mieszaninę aromatów przypalonej izolacji termicznej kega i kwiatowy aromat przedgonów. Wytłumaczyłem, że "gotuję zaprawy na taborecie gazowym" i się uspokoili.
Natychmiast po tym zdarzeniu pozbyłem się dolnej połowy izolacji kega, skręciłem chłodnicę "potwora" która skrapla nawet gdy do zlewu kapie wrzątek, szeroko otwieram okna i zamykam wszystkie drzwi. Cieszę się i dziękuję opatrzności, że najpierw pukali zamiast od razu wezwać pogotowie gazowe, albo inne służby...
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Re: Największe wpadki
Taka szkoda, tyle dobra i sprzętu pierwszoklaśnego się zmarnuje: http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/art ... /131019989
Re: Największe wpadki
Jak do tej pory największa wpadka- niedopilnowanie kisielku z jabłuszek, w wyniku czego jabłuszka pięknie przywarły do szybkowara, a skraplać zaczęło się coś o aromacie i smaku spalenizny. Pfuj. Łezka w oku się zakręciła, tyle dobra trzeba wylać. O dziwo- po przepuszczeniu przez węgiel same % dało się uratować. Niestety o aromacie jabłuszek można było zapomnieć. Ot- i nauczka na przyszłość- jak się pije to się nie uwalnia aromatów.
-
- Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Największe wpadki
Pewnego dnia znajomy zrobił nastaw ze śliwek na śliwowicę którą miałem mu przerobić na swoim sprzęcie Gdy już nadszedł dzień "gotowania" przywiózł cały towar ze sobą i wlaliśmy to cudo do kega, w trakcie "gotowania" zaczął lecieć nie zbyt pachnący i smaczny destylat, jak się później okazało zapomniałem wylać z kega dunder z poprzedniego destylowania i całość nie nadawała się do bezpośredniego spożycia. Znajomy nie był z tego faktu zadowolony...
-
- Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Największe wpadki
Znowu odezwało mi się kolano. Jako że fermentuję w piwnicy a psocę w garażu muszę nastaw wnosić na górę. Normalnie przeniesienie 30 l baniaka z wygodnymi uchwytami nie sprawia mi kłopotu ale z tym kolanem ledwie człapie. Pomyślalem, że użyję dwóch mniejszych 15 pojemników z jednym uchwytem! Zeby drugą ręką trzymać się poręczy. Przedtem pojemniki umyłem. Przepłukałem tez kraniki. Podstawiłem mniejszy baniaczek pod większy, odkręcilem kranik, popatrzyłem czy strumień cieczy trafia równo do pojemnika i ... zacząłem podziwiać własną kolekcję nalewek. Dereniówka od 2001 do 2007. W 2008 nagły mróz zniszczył kwiaty więc z tego roku dereniówki nie mam. Potem 2009 aż do 2013. Tu słodka jarzębina, tam cytryniec chiński, tarnina, dzika czereśnia, czeremcha... ach jaki ja pracowity jestem! A pomysłowy! A tej dereniówki od 5 lat to co roku 30-35 litrów robię. Pokaż drugiego takiego... chyba drugiego takiego durnia na tym forum nie znajdziesz. Stoję sobie w samych skarpetach i czuję jak mi nogi mokną. Po tym jak przepłukałem małe baniaczki, zapomniałem zakrecić kraniki i nastaw wyciekł na posadzkę. Następne godziny spędziłem na sprzątaniu piwnicy i klnieciu we wszystkich językach jakie znam.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei
kochanek Kranei
-
- Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
-
- Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
-
- Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
-
- Posty: 47
- Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
- Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Największe wpadki
A oto jedna z moich wytwornych historii
Jako że nigdy nie wychodziło mi zacieranie kukurydzy, postanowiłem zacier wzmocnić cukrem. Rozgotowaną śrutę kukurydzianą poprawiłem 6 kg cukru. Taki oto zacier powolutku łapał temperaturę do zaszczepienia drożdżami.
Natomiast ja zabrałem się za sprzątanie, bajzlu jaki powstał w międzyczasie. Pozbierałem wszystkie zabawki, przygotowałem odkurzacz i jazda. Przechodząc obok Gąsiora a był to stary wysłużony baniak ponad 25 lat. Zaledwie otarłem go odkurzaczem a on pierdyknął, czego efektem było za sranie podłogi 35 litrami lepkiej cieczy. Można sobie wyobrazić moją wielką radość, gdyż za półtorej godziny miałem być już w pracy. A nie muszę dodawać co by się stało gdybym to tak zostawił aż żona wróci do domu.
Jako że nigdy nie wychodziło mi zacieranie kukurydzy, postanowiłem zacier wzmocnić cukrem. Rozgotowaną śrutę kukurydzianą poprawiłem 6 kg cukru. Taki oto zacier powolutku łapał temperaturę do zaszczepienia drożdżami.
Natomiast ja zabrałem się za sprzątanie, bajzlu jaki powstał w międzyczasie. Pozbierałem wszystkie zabawki, przygotowałem odkurzacz i jazda. Przechodząc obok Gąsiora a był to stary wysłużony baniak ponad 25 lat. Zaledwie otarłem go odkurzaczem a on pierdyknął, czego efektem było za sranie podłogi 35 litrami lepkiej cieczy. Można sobie wyobrazić moją wielką radość, gdyż za półtorej godziny miałem być już w pracy. A nie muszę dodawać co by się stało gdybym to tak zostawił aż żona wróci do domu.
-
- Posty: 48
- Rejestracja: sobota, 30 gru 2017, 19:34
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Największe wpadki
Podczas przeprowadzki musiałem przenieść balon 50l z rocznym nastawem wina z rodzynek sułtańskich i daktyli. Mieszkałem na 9 piętrze i akurat w ten dzień szlag trafił obie windy, dodatkowo aby wyjść z budynku należało przejść przez dwie klatki prowadzące do klatki głównej no i oczywiście drzwi wejściowe. Sąsiedzi byli dość przeczuleni na punkcie bezpieczeństwa więc po drodze każde drzwi należało najpierw otworzyć kluczem stawiając przed tym balon na ziemi, po czym przenieść go przed drzwi celem ich zamknięcia. Po przeprawie z okrutną ilością drzwi i "miliardem" schodów udało mi się wyjść z budynku. Teraz będzie już tylko łatwo myślę sobie i faktycznie tak było dotarłem na parking bezproblemowo, postawiłem balon za samochodem, otworzyłem bagażnik i w momencie gdy podniosłem balon już już miałem go chować do auta ale wypier**liłem się na lodzie bo była zima i ot cały misterny plan w pizdu, wino pod autem, a łzy same napływały mi do oczu. To był ostatni raz kiedy używałem gąsiora przeszedłem na niemiecki zakręcane fermentory.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 14 gru 2014, 20:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Największe wpadki
No to opiszę swoje przygody:
1. Zestaw kanka Alfa-Laval z deflegmatorem, taboret gazowy i robimy gin. Oczywiście po całym uprzednim przygotowaniu według przepisu z Forum.
Gin robi się, a jakże w garażu, ogienek się pali, woda na chłodnicę zamknięta bo jeszcze czas, ale szczęśliwi czasu nie liczą...
W pewnej chwili żona woła: coś tam "fuka" w garażu... Wpadam i prawie umieram, chłodnica nie skrapla, więc wężyk wylotowy pod ciśnieniem par lata wkoło, i zasila płomień taboretu, takie prawie perpetum mobile, a obok tego stoi Intruder 1500 VLC... To był koniec używania gazu do pędzenia.
2. Cukrówka, Abratek, wiadomo. Załączone grzanie, mamy 45 minut do podjęcia dalszych działań... No i z racji wykonywanej pracy, na służbowy tel. przychodzi sms "Alarm NH3". No to w służbowe auto i dzida do fabryki... Po ok. 3 godzinach adrenaliny myśl jak błyskawica: o ku...
Telefon do domu: Idż do garażu i wyłącz wszystko... Na szczęście Pani Żona rozumie moje hobby, a technika nie jest Jej obca.
Po tej przygodzie dodałem do sprzętu sterownik plc...
1. Zestaw kanka Alfa-Laval z deflegmatorem, taboret gazowy i robimy gin. Oczywiście po całym uprzednim przygotowaniu według przepisu z Forum.
Gin robi się, a jakże w garażu, ogienek się pali, woda na chłodnicę zamknięta bo jeszcze czas, ale szczęśliwi czasu nie liczą...
W pewnej chwili żona woła: coś tam "fuka" w garażu... Wpadam i prawie umieram, chłodnica nie skrapla, więc wężyk wylotowy pod ciśnieniem par lata wkoło, i zasila płomień taboretu, takie prawie perpetum mobile, a obok tego stoi Intruder 1500 VLC... To był koniec używania gazu do pędzenia.
2. Cukrówka, Abratek, wiadomo. Załączone grzanie, mamy 45 minut do podjęcia dalszych działań... No i z racji wykonywanej pracy, na służbowy tel. przychodzi sms "Alarm NH3". No to w służbowe auto i dzida do fabryki... Po ok. 3 godzinach adrenaliny myśl jak błyskawica: o ku...
Telefon do domu: Idż do garażu i wyłącz wszystko... Na szczęście Pani Żona rozumie moje hobby, a technika nie jest Jej obca.
Po tej przygodzie dodałem do sprzętu sterownik plc...
-
- Posty: 6
- Rejestracja: czwartek, 13 lut 2014, 00:03
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z owoców pigwowca
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Podziękował: 3 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
To teraz moja kolej.
Witam wszystkich, jestem początkującym adeptem praktykowanej tu sztuki i szczęśliwym posiadaczem zestawu aabratek.
Kilka dni temu pierwszy raz popsociłem, kociołek wypełniony cukrówką.
--- Mały bonus ---
W instrukcji obsługi było coś o wyczyszczeniu sprzętu przed pierwszym użyciem - ale zarówno sprężynki miedziane jak i wypełnienie zmywakowe były mokre - uznałem więc (błędnie), że sprzęt jest gotowy do pracy. Gwoli wyjaśnienia: produkt wyszedł z lekko słodkawym zapachem i ostrym posmakiem - ale nie o tym chciałem.
- - - - - - - - -
Nikt jeszcze nie opisał tu takiej sytuacji, a to co mnie spotkało było dość przerażające
Do sedna: Zmontowałem cały zestaw, zaciskając węże na ujściu i wejściu skraplacza i chłodnicy. Węże wchodziły ciężko, ale uznałem, że tak ma być.
Nieświadomy możliwości i parametrów pracy zestawu ustawiłem zbyt duże ciśnienie cieczy chłodzącej.
Wyszedłem na chwilę z kuchni i zadziałało prawo murphyego
Wracam, woda przelewa się przez próg, wszystko mokre i zachlapane - na szczęście czystą zimną wodą.
No dobra, pomyłki się zdarzają... Wtem słyszę, że ze skraplacza zaczyna syczeć - syczy coraz bardziej, a spod głowicy zaczyna coś kapać.
Sytuacja jak z komiksu: w całej kuchni rozsiewa się woń rozpałki, gorący 'towar' leje się na mnie i podłogę, a ja próbuję wcisnąć na swoje miejsce wężyk do gorącego skraplacza (z uprzednio zakręconą tymczasowo wodą).
Okazało się, że ciśnienie z instalacji wodociągowej było zbyt duże (bo jakiś dureń odkręcił kurek na max ) i wywaliło węża z wejścia wody do skraplacza.
Trzy kwestie:
1. Ten temat powinien być przypięty, gdybym najpierw go przeczytał, to bym nie zostawił sprzętu samopas.
2. Gdybym miał podgrzewanie gazowe, to byśmy teraz nie rozmawiali i pewnie nie miałbym gdzie mieszkać.
3. Stosujcie się do zaleceń producentów i instrukcji obsługi
Od razu po przeczytaniu tego i innych tematów zamontowałem na głowicy "pierścień bezpieczeństwa" zapobiegający cieknięciu ciurkiem po kolumnie w dół - teraz (jeśli cokolwiek wyleci głowicą) kapie tam gdzie JA chce
Witam wszystkich, jestem początkującym adeptem praktykowanej tu sztuki i szczęśliwym posiadaczem zestawu aabratek.
Kilka dni temu pierwszy raz popsociłem, kociołek wypełniony cukrówką.
--- Mały bonus ---
W instrukcji obsługi było coś o wyczyszczeniu sprzętu przed pierwszym użyciem - ale zarówno sprężynki miedziane jak i wypełnienie zmywakowe były mokre - uznałem więc (błędnie), że sprzęt jest gotowy do pracy. Gwoli wyjaśnienia: produkt wyszedł z lekko słodkawym zapachem i ostrym posmakiem - ale nie o tym chciałem.
- - - - - - - - -
Nikt jeszcze nie opisał tu takiej sytuacji, a to co mnie spotkało było dość przerażające
Do sedna: Zmontowałem cały zestaw, zaciskając węże na ujściu i wejściu skraplacza i chłodnicy. Węże wchodziły ciężko, ale uznałem, że tak ma być.
Nieświadomy możliwości i parametrów pracy zestawu ustawiłem zbyt duże ciśnienie cieczy chłodzącej.
Wyszedłem na chwilę z kuchni i zadziałało prawo murphyego
Wracam, woda przelewa się przez próg, wszystko mokre i zachlapane - na szczęście czystą zimną wodą.
No dobra, pomyłki się zdarzają... Wtem słyszę, że ze skraplacza zaczyna syczeć - syczy coraz bardziej, a spod głowicy zaczyna coś kapać.
Sytuacja jak z komiksu: w całej kuchni rozsiewa się woń rozpałki, gorący 'towar' leje się na mnie i podłogę, a ja próbuję wcisnąć na swoje miejsce wężyk do gorącego skraplacza (z uprzednio zakręconą tymczasowo wodą).
Okazało się, że ciśnienie z instalacji wodociągowej było zbyt duże (bo jakiś dureń odkręcił kurek na max ) i wywaliło węża z wejścia wody do skraplacza.
Trzy kwestie:
1. Ten temat powinien być przypięty, gdybym najpierw go przeczytał, to bym nie zostawił sprzętu samopas.
2. Gdybym miał podgrzewanie gazowe, to byśmy teraz nie rozmawiali i pewnie nie miałbym gdzie mieszkać.
3. Stosujcie się do zaleceń producentów i instrukcji obsługi
Od razu po przeczytaniu tego i innych tematów zamontowałem na głowicy "pierścień bezpieczeństwa" zapobiegający cieknięciu ciurkiem po kolumnie w dół - teraz (jeśli cokolwiek wyleci głowicą) kapie tam gdzie JA chce
-
- Posty: 80
- Rejestracja: sobota, 31 mar 2018, 21:19
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 56
- Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Galway- Irlandia
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Czytając wasze wszystkie przygody, powraca i moja teraz śmieszna ale 8 lat temu nie było mi wcale do śmiechu.
Była to kolumna z zimnymi palcami, dla mnie szczyt techniki na tamte czasy. Pędzenie w starej oborze która z czasem stała się magazynkiem, składzikiem i laboratorium zarazem.
W tym samym czasie majstry budowali mój dom na działce obok. Wszystko szło pięknie, tam se kapie ja tu z majstrami obgaduję plan działania na kolejny tydzień. Nagle słyszę dzwięk tłuczonej butelki, majster gada dalej a ja zaczynam myśleć co to było. Nagle przerywam rozmowę pod pretekstem "muszę coś sprawdzić'', zachodzę a tam wszystko się świeci na niebiesko a z węża gazowego bucha pomarańczowy płomień. Szybka akcja, butla gazowa zakręcona, wyleciała z pomieszczenia, wąż od chłodnicy przepiety do pistoletu zawór otwarty na max i gaszę. Po chwili sytuacja opanowana, już się na dole nie pali, ale przez szczeliny w deskach widzę, że na poddaszu jakoś tak jasno.
Tam zalegały dwie przyczepy słomy od 15 lat, suchej jak to tylko możliwe.
Pistolet zablokowany w otwartej pozycji z lejącą się wodą wylądował na poddaszu. Ja biegiem na około do drabiny wchodzę na strych a tam piekło. Wyglądało jak palące się rżysko. Po rozpoczęciu akcji gaśniczej pomieszczenie wypełniło sie białym dymem zmieszanym z parą wodna.
Myślę, że adrenalina pomogła na tyle wstrzymać oddech że udało sie ugasić ogień na bezdechu i wyjść z tego cało.
Straty poza moralnymi to kupa sprzętu sportowego. 3 latawce do kitesurfingu i skrzydło paralotnii, szklany 60l balon po dziadku, od którego się moja przygoda z psoceniem rozpoczeła.
Od tamtej pory postawiłem na elektryczność, co i tak nie zwalnia od tego, że można zostawić proces bez jakiego kolwiek nadzoru, bo prawo Murphiego wyraźnie o tym mówi.
Była to kolumna z zimnymi palcami, dla mnie szczyt techniki na tamte czasy. Pędzenie w starej oborze która z czasem stała się magazynkiem, składzikiem i laboratorium zarazem.
W tym samym czasie majstry budowali mój dom na działce obok. Wszystko szło pięknie, tam se kapie ja tu z majstrami obgaduję plan działania na kolejny tydzień. Nagle słyszę dzwięk tłuczonej butelki, majster gada dalej a ja zaczynam myśleć co to było. Nagle przerywam rozmowę pod pretekstem "muszę coś sprawdzić'', zachodzę a tam wszystko się świeci na niebiesko a z węża gazowego bucha pomarańczowy płomień. Szybka akcja, butla gazowa zakręcona, wyleciała z pomieszczenia, wąż od chłodnicy przepiety do pistoletu zawór otwarty na max i gaszę. Po chwili sytuacja opanowana, już się na dole nie pali, ale przez szczeliny w deskach widzę, że na poddaszu jakoś tak jasno.
Tam zalegały dwie przyczepy słomy od 15 lat, suchej jak to tylko możliwe.
Pistolet zablokowany w otwartej pozycji z lejącą się wodą wylądował na poddaszu. Ja biegiem na około do drabiny wchodzę na strych a tam piekło. Wyglądało jak palące się rżysko. Po rozpoczęciu akcji gaśniczej pomieszczenie wypełniło sie białym dymem zmieszanym z parą wodna.
Myślę, że adrenalina pomogła na tyle wstrzymać oddech że udało sie ugasić ogień na bezdechu i wyjść z tego cało.
Straty poza moralnymi to kupa sprzętu sportowego. 3 latawce do kitesurfingu i skrzydło paralotnii, szklany 60l balon po dziadku, od którego się moja przygoda z psoceniem rozpoczeła.
Od tamtej pory postawiłem na elektryczność, co i tak nie zwalnia od tego, że można zostawić proces bez jakiego kolwiek nadzoru, bo prawo Murphiego wyraźnie o tym mówi.
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Teraz ja napiszę o swojej przygodzie. Aabratek kolumna 63 mm, dzielony na dwa złącza sms. Ponieważ nie mam bufora (jeszcze) tylko katalizator i w kolumnie były pogony musiałem ją przepłukać. Rozkręciłem wstawiłem do brodzika, przepłukałem, poczekałem aż spłynie woda i zamontowałem na kegu. Czekało mnie destylowanie 5,5litra 96% odpędu metodą 2,5 wg Lesgo58. Rozgrzewanie wszystko ok, no to czas na zalewanie kolumny-grzanie pełną mocą 4kW. Kolumna się zaczyna zalewać, a ja czuję ostry zapach spirytusu i widzę jak po ociepleniu kolumny spływa kaskada czystego spirytusu. Na szczęście do pożaru nie doszło ale litr spirytusu poszedł się paść. Przyczyną przecieku były sprężynki na uszczelce przeoczone przy skręcaniu kolumny.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 133
- Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
- Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
- Ulubiony Alkohol: Miód pitny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Mi kiedyś wyleciała z rąk flaszka najlepszego spirytusu jaki udało mi się zrobić na wieszaku z zimnymi palcami, a raz butelka wina z dzikiej róży leżakowana dwa lata( miała być wypita z żoną w Romantyczny wieczór )
Największa wpadka była jednak z winem jabłkowym które od lata leżało w piwnicy, jesień przed zimą okres grzewczy, ja z pracy powoli wracam a mama do mnie dzwoni, że w piwnicy rurę rozerwało i woda się leje! To ja szybko do domu i przez telefon instruuje gdzie ma wodę wyłączyć i szybko pięć zagasić. Jakież to zdziwienie bo gdy wchodzę do piwnicy, a tam tylko zapach jabłka i coś cieknie za szafki! Oglądam rury są ok, otwieram w szafce a tam dwie butelki wina jabłkowego poszły w drobny mak! Tylko same szyjki zostały haha, otworzyłem z ciekawości inną butelkę to gaz tak silny był że uleciał pod takim ciśnieniem że zabrał ze sobą całą zawartość butelki. Pozostałe 5 butelek przeniosłem do piwnicy gdzie leżały jeszcze rok( potem wypiliśmy jako najlepszy szampan w życiu haha).
Innym razem dałem kuzynce cydr owocowy który miał iść za kilka dni na urodziny, zapomniała co to jest i wstawiła do barku w pokoju. Małe dzieci, to musi być ciepło itd... litrowa butelka wywaliła z taką siłą że rozerwała butelkę wódki obok, szklaną półkę barku i otworzyła od niego te ukośne drzwiczki... Szkieł na cały pokój, wieża stereo zalana i pobudka przed 6 rano w dzień wolny...
A co do przecukrzonego cydru to popisałem się jak chodziłem do mojej żony jeszcze na randki, romantyczny wieczór skończył się czyszczeniem kuchni i malowaniem w weekend
Największa wpadka była jednak z winem jabłkowym które od lata leżało w piwnicy, jesień przed zimą okres grzewczy, ja z pracy powoli wracam a mama do mnie dzwoni, że w piwnicy rurę rozerwało i woda się leje! To ja szybko do domu i przez telefon instruuje gdzie ma wodę wyłączyć i szybko pięć zagasić. Jakież to zdziwienie bo gdy wchodzę do piwnicy, a tam tylko zapach jabłka i coś cieknie za szafki! Oglądam rury są ok, otwieram w szafce a tam dwie butelki wina jabłkowego poszły w drobny mak! Tylko same szyjki zostały haha, otworzyłem z ciekawości inną butelkę to gaz tak silny był że uleciał pod takim ciśnieniem że zabrał ze sobą całą zawartość butelki. Pozostałe 5 butelek przeniosłem do piwnicy gdzie leżały jeszcze rok( potem wypiliśmy jako najlepszy szampan w życiu haha).
Innym razem dałem kuzynce cydr owocowy który miał iść za kilka dni na urodziny, zapomniała co to jest i wstawiła do barku w pokoju. Małe dzieci, to musi być ciepło itd... litrowa butelka wywaliła z taką siłą że rozerwała butelkę wódki obok, szklaną półkę barku i otworzyła od niego te ukośne drzwiczki... Szkieł na cały pokój, wieża stereo zalana i pobudka przed 6 rano w dzień wolny...
A co do przecukrzonego cydru to popisałem się jak chodziłem do mojej żony jeszcze na randki, romantyczny wieczór skończył się czyszczeniem kuchni i malowaniem w weekend
Ostatnio zmieniony środa, 30 sty 2019, 17:07 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3969
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Właśnie potrzaskałem sobie 5l damę z destylatem zbożowym
Dość, że strata trunku to jeszcze sprzątania od cholery.
Całe szczęście, że to wczorajszy świerzak a nie wyleżakowany trunek.
Smuteczek
Dość, że strata trunku to jeszcze sprzątania od cholery.
Całe szczęście, że to wczorajszy świerzak a nie wyleżakowany trunek.
Smuteczek
Ostatnio zmieniony środa, 30 sty 2019, 23:23 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
5 litrów zboża a wuj ze sprzątanie, trunku żal
Ja większość przelewań robię na stole, do którego mam zamocowane szlifierkę i imadło.
Czasem nachodzi mnie myśl... kiedy imadło upomni się o swoją porcję trunku
Ja większość przelewań robię na stole, do którego mam zamocowane szlifierkę i imadło.
Czasem nachodzi mnie myśl... kiedy imadło upomni się o swoją porcję trunku
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Ok to i ja mogę się pochwalić. Psocenie mam we krwi, w rodzinie są Gorzelniccy (akurat daleka rodzinka ale jest). Krew tą odkryłem dopiero niedawno, ale porobiło na tyle, że żona to już tęczą rzyga moim szczęściem. Walczę na PS. Już są plany rozwojowe, ale nie o tym. Wpadka numero uno.
Kumpel wpada po rewizji piwnicznej ze słoikami aronii. Myślę że może być ciekawie, dokładnie zacier z aronii. Super ze słoika do balona. Później woda na słoik, co by się nic nie zmarnowało, i znowu balon. Na koniec kapka cukru ,co by się moc zgadzała, i drożdże. Wystartowało pięknie. Bulgot rozchodzi się po garażu, serce rośnie. Idziemy spać. Rano praca itp bzdury. Koniec dnia pora popsocić, no to garaż. A tam aroniowy festiwal ala tańce w błocie. Takiej masakry to ja jeszcze nie widziałem. To znaczy już mogę opowiedzieć że widziałem. Zamiast psocenia, dwa dni sprzątania. Dosłownie wszystko, łącznie z aparaturą, przydasiami Ojca i całym garażowym bałaganem. A było tu wszystko, narzędzia, regipsy, płyty wiórowe, worki z cementem, wapnem, drzwi z framugami, okna, wszystko co może się przydać. Niestety burzliwa była tak burzliwa że poszło górą i gejzerowało na całego. To teraz już wiem że owoce trzeba trochę niżej posadzić w balonie, to nie cukrówka.
Wpadka numero dwa (wyżej po włosku to już nie)
Żona zakochana w kawódce (pół litra psoty, sześć łyżek kawy rozpuszczalnej w 150 ml wody i jedno mleko skondensowane!). Raz wyszło bajka, dwa razy kaszana, dosłownie. Więc poszedł walić się litr dobroci, nie może być. Niewiele myśląc..... hmm..... bezmyślnie stwierdzam "wleje do nastawu to przecież pięknie odparuje". Proces przebiegł powiedzmy pomyślnie, bo destylat delikatnie mówiąc nie pachniał. To nie problem, puści się jeszcze raz to w końcu jedynka. Otwieram aparaturę celem spuszczenia. Smród zwalił mnie z nóg i to dosłownie. Nie minęło 5 minut jak zjawił się Tatko, zaniepokojony smrodem który rozszedł się aż po ulicy. Jak to Tatko stwierdził:
cytuję
"Jebie jakby się małpy jebały".
Kolejne godziny zmarnowane na czyszczenie sprzętu. Uraz był taki że kolejne nastawy to mi śmierdziały i żona musiała każdą kolejną wąchać i zapewniać że jest ok. Trzymało mnie chyba z dwa tygodnie.
Pisz staranniej - MANOWAR
Kumpel wpada po rewizji piwnicznej ze słoikami aronii. Myślę że może być ciekawie, dokładnie zacier z aronii. Super ze słoika do balona. Później woda na słoik, co by się nic nie zmarnowało, i znowu balon. Na koniec kapka cukru ,co by się moc zgadzała, i drożdże. Wystartowało pięknie. Bulgot rozchodzi się po garażu, serce rośnie. Idziemy spać. Rano praca itp bzdury. Koniec dnia pora popsocić, no to garaż. A tam aroniowy festiwal ala tańce w błocie. Takiej masakry to ja jeszcze nie widziałem. To znaczy już mogę opowiedzieć że widziałem. Zamiast psocenia, dwa dni sprzątania. Dosłownie wszystko, łącznie z aparaturą, przydasiami Ojca i całym garażowym bałaganem. A było tu wszystko, narzędzia, regipsy, płyty wiórowe, worki z cementem, wapnem, drzwi z framugami, okna, wszystko co może się przydać. Niestety burzliwa była tak burzliwa że poszło górą i gejzerowało na całego. To teraz już wiem że owoce trzeba trochę niżej posadzić w balonie, to nie cukrówka.
Wpadka numero dwa (wyżej po włosku to już nie)
Żona zakochana w kawódce (pół litra psoty, sześć łyżek kawy rozpuszczalnej w 150 ml wody i jedno mleko skondensowane!). Raz wyszło bajka, dwa razy kaszana, dosłownie. Więc poszedł walić się litr dobroci, nie może być. Niewiele myśląc..... hmm..... bezmyślnie stwierdzam "wleje do nastawu to przecież pięknie odparuje". Proces przebiegł powiedzmy pomyślnie, bo destylat delikatnie mówiąc nie pachniał. To nie problem, puści się jeszcze raz to w końcu jedynka. Otwieram aparaturę celem spuszczenia. Smród zwalił mnie z nóg i to dosłownie. Nie minęło 5 minut jak zjawił się Tatko, zaniepokojony smrodem który rozszedł się aż po ulicy. Jak to Tatko stwierdził:
cytuję
"Jebie jakby się małpy jebały".
Kolejne godziny zmarnowane na czyszczenie sprzętu. Uraz był taki że kolejne nastawy to mi śmierdziały i żona musiała każdą kolejną wąchać i zapewniać że jest ok. Trzymało mnie chyba z dwa tygodnie.
Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony piątek, 5 cze 2020, 14:46 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Lejdioza.
Jak się nie ma co się lubi,
To się pędzi co sie ma.
Jak się nie ma co się lubi,
To się pędzi co sie ma.
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Moja przygoda miała miejsce, gdy uczęszczałem do klasy IV/V Szkoły Podstawowej.
Kolega oznajmił, że ma przepis na produkcję taniego bimbru. Przepis w jego wersji brzmiał " 2kg cukru wsyp do 20l serwatki, dodaj dużą kostkę drożdży, całość wlej do szczelnej kany na mleko z zamkiem i zakop na minimum 3 m-ce. Po tym czasie delektuj się czystym mocnym trunkiem". Kolega miał działkę, drugi załatwił kanę z serwatką, ja załatwiłem resztę. Była jesień, zgodnie z przepisem kanę z zawartością zakopaliśmy na działce pracowniczej ojca kolegi. O bimbrze przypomnieliśmy sobie w wakacje następnego roku i postanowiliśmy popróbować. Co prawda minęło więcej jak trzy miesiące, ale nawet niemowlę wie, że mocny trunek, czym starszy tym lepszy. Kanę wykopaliśmy i po poruszeniu zamka nastąpiła eksplozja pokrywając całą działkę, oraz nas okrutnie cuchnącą cieczą. Oczywiście kąpiel i pranie ciuchów pod pompą ogrodową - matka i tak obwąchiwała mnie jak wyżeł i zasypywała pytaniami o smród. Działka kolego wyłączona z użytkowania na dłuższy czas. Jeden z sąsiadów działkowców z uwagi na smród złożył skargę na ojca kolegi. Dla naszej trójki temat 'bimbru z serwatki' stał się tabu.
I taki był mój pierwszy czynny udział w produkcji alkoholi wysokoprocentowych.
Kolega oznajmił, że ma przepis na produkcję taniego bimbru. Przepis w jego wersji brzmiał " 2kg cukru wsyp do 20l serwatki, dodaj dużą kostkę drożdży, całość wlej do szczelnej kany na mleko z zamkiem i zakop na minimum 3 m-ce. Po tym czasie delektuj się czystym mocnym trunkiem". Kolega miał działkę, drugi załatwił kanę z serwatką, ja załatwiłem resztę. Była jesień, zgodnie z przepisem kanę z zawartością zakopaliśmy na działce pracowniczej ojca kolegi. O bimbrze przypomnieliśmy sobie w wakacje następnego roku i postanowiliśmy popróbować. Co prawda minęło więcej jak trzy miesiące, ale nawet niemowlę wie, że mocny trunek, czym starszy tym lepszy. Kanę wykopaliśmy i po poruszeniu zamka nastąpiła eksplozja pokrywając całą działkę, oraz nas okrutnie cuchnącą cieczą. Oczywiście kąpiel i pranie ciuchów pod pompą ogrodową - matka i tak obwąchiwała mnie jak wyżeł i zasypywała pytaniami o smród. Działka kolego wyłączona z użytkowania na dłuższy czas. Jeden z sąsiadów działkowców z uwagi na smród złożył skargę na ojca kolegi. Dla naszej trójki temat 'bimbru z serwatki' stał się tabu.
I taki był mój pierwszy czynny udział w produkcji alkoholi wysokoprocentowych.
-
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Może nie największą gafe strzeliłem ale składam sprzęt, zalewam kega, podłączam termometry, włączam grzałki niech juz sie grzeje, został ostatni element zasilacz do termometrów... Jako ze moja dziewczyna lubi mieć poukładane położyła obok zasilacza 12v drugi 54v...Ja bardzo podekscytowany szybko podłączam i bach tylko coś cyknęło. Sprawdzam co jest nie tak i sam do siebie mowie ty bałwanie zły zasilacz, i tak na dzisiaj zakończyło sie pierwsze gotowanie na nowym sprzęcie ktore mialo służyć nauce i wyczyszczeniu ehhh szkoda
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Słuchajcie, jak jesteśmy przy temacie bimbru... Powiedzcie ... czy można go zepsuć? Ilekroć próbowałam pić bimber pewnej osoby z rodziny, to strasznie za przeproszeniem "waliło" drożdżami. Tak to ma wyglądać ? Ja tam się akurat na tego typu alkoholach nie znam, czy ma to bardziej jak kompocik smakować ? Bo mi się to kojarzyło z takim kompocikiem :p Zawsze ta osoba, mówi co to ona dobrego nie zrobiła, a za każdym razem jak próbowałam to mnie aż odrzucało ...
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Olka, to jest klasyczny przykład źle zrobionego bimbru. Nie raz zdarzało mi się taki próbować i wiem, jak ma nie smakować dobrze zrobiony bimber. Ten kto to produkuje, będzie oczywiście chwalił, ale taki smak znaczy, że nie ma pojęcia jak zrobić dobry bimber.
Jak będziesz miała okazję spróbować wyrobów naszych mistrzów z AD ( a ja miałem ), to zrozumiesz co to znaczy dobra wódka.
Jak będziesz miała okazję spróbować wyrobów naszych mistrzów z AD ( a ja miałem ), to zrozumiesz co to znaczy dobra wódka.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Chyba mylicie pojęcia.
Bimber, a wódka to przecież dwa różne aspekty.
Zrobić dobry bimber to nie takie chop siup.
@olka, zrobić kiepski bimber jest prosto, wystarczy spartolić nastaw.
Naciągnąć drożdży, pogonów, wszystkiego.
Ja lubię bimber, ale tylko serce z niego.
Tym się kieruj, sercem.
Bimber, a wódka to przecież dwa różne aspekty.
Zrobić dobry bimber to nie takie chop siup.
@olka, zrobić kiepski bimber jest prosto, wystarczy spartolić nastaw.
Naciągnąć drożdży, pogonów, wszystkiego.
Ja lubię bimber, ale tylko serce z niego.
Tym się kieruj, sercem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 85
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Nie mam wielkiego doświadczenia jak niektórzy koledzy na forum, najwięcej działam koji i kukurydza, zdębienie wiórkami z dębu amerykańskiego. Lecz często ludzie nie wieżą że to bimber własnej produkcji. Pierwsze postarzane zbożówki w beczkach dopiero w użyciu te dopiero wymiatają Prawdziwe ambrozje.
Ale znam człowieka robiącego z żyta zacieranego enzymami zawsze przypaloną berbeluchę sam zapach powala a za wypicie tego powinni dawać medal, na rybach gania z butelką częstuję wszystkich naiwnych do pierwszego kielicha. Podobnie cukier na drożdżach piekarniczych gonione za szybko na szybkowarach bez odlewania przedgonów i pogonów bo przecież szkoda, każdego wywrócą na lewą stronę.
Ale znam człowieka robiącego z żyta zacieranego enzymami zawsze przypaloną berbeluchę sam zapach powala a za wypicie tego powinni dawać medal, na rybach gania z butelką częstuję wszystkich naiwnych do pierwszego kielicha. Podobnie cukier na drożdżach piekarniczych gonione za szybko na szybkowarach bez odlewania przedgonów i pogonów bo przecież szkoda, każdego wywrócą na lewą stronę.
-
- Posty: 1634
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 220 razy
- Otrzymał podziękowanie: 378 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Podstawa 1: nigdy nie pij kiedy pędzisz.
Podstawa 2: jeżeli myślisz, że tyle razy samo pracowało i nic się nie stało, więc wyjadę z domu i zostawię na pół godziny - to popełniasz wielki błąd
Podstawa 3. Bądź skupiony na tym co robisz. Czasami rzecz oczywista (założenie uszczelki, uruchomienie chłodzenia, zakręcenie zaworka) może spowodować problem.
Ja na szczęście większych problemów nie miałem, ale
- notorycznie przy zacieraniu najpierw sprawdzam refraktomierzem, a potem wrzucam baligomierz. I kiedy przed podaniem drożdży zabełtam jeszcze mieszadłem na wiertarce, zapominam go wyjąć. Wczoraj padł tym sposobem trzeci .
- zapomniałem otworzyć wody na kranu wody do chłodzenia w drugim pomieszczeniu i bimbrownia była w pięknej mgle spirytusowej (jakbym grzał na gazie skończyłoby się tragicznie).
- raz niezauwazyłem braku uszczelki i nagle otulina rury zaczęła puchnąc.
Więcej grzechów nie pamiętam
Podstawa 2: jeżeli myślisz, że tyle razy samo pracowało i nic się nie stało, więc wyjadę z domu i zostawię na pół godziny - to popełniasz wielki błąd
Podstawa 3. Bądź skupiony na tym co robisz. Czasami rzecz oczywista (założenie uszczelki, uruchomienie chłodzenia, zakręcenie zaworka) może spowodować problem.
Ja na szczęście większych problemów nie miałem, ale
- notorycznie przy zacieraniu najpierw sprawdzam refraktomierzem, a potem wrzucam baligomierz. I kiedy przed podaniem drożdży zabełtam jeszcze mieszadłem na wiertarce, zapominam go wyjąć. Wczoraj padł tym sposobem trzeci .
- zapomniałem otworzyć wody na kranu wody do chłodzenia w drugim pomieszczeniu i bimbrownia była w pięknej mgle spirytusowej (jakbym grzał na gazie skończyłoby się tragicznie).
- raz niezauwazyłem braku uszczelki i nagle otulina rury zaczęła puchnąc.
Więcej grzechów nie pamiętam
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 13
- Rejestracja: środa, 26 sty 2022, 06:16
- Ulubiony Alkohol: 40%+ w temp. pokojowej
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Trochę wyżej Częstochowy
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Cześć wszystkim.
Świeżak jestem więc o błędy wcale nie trudno. A było to tak:
Kiedy odebrałem kolumnę byłem już przygotowany do gotowania bo nastaw z cukru klarował się od tygodni i czekał żeby go potraktować grzałką. Błąd polegał na tym, że nie wyczyściłem kolumny przed tym pierwszym razem. Całe szczęście, że wcześniej chociaż zagotowałem w niej wodę celem sprawdzenia jakie odchyłki będą miały termometry. Płukała się z godzinę może... Co prawda nie czuć w spirytusie smrodu pasty do trawienia czy innych obcych zapachów ale "niesmak pozostał". Za kilka tygodni na rury idzie druga partia i później obie procesem 2,5.
Świeżak jestem więc o błędy wcale nie trudno. A było to tak:
Kiedy odebrałem kolumnę byłem już przygotowany do gotowania bo nastaw z cukru klarował się od tygodni i czekał żeby go potraktować grzałką. Błąd polegał na tym, że nie wyczyściłem kolumny przed tym pierwszym razem. Całe szczęście, że wcześniej chociaż zagotowałem w niej wodę celem sprawdzenia jakie odchyłki będą miały termometry. Płukała się z godzinę może... Co prawda nie czuć w spirytusie smrodu pasty do trawienia czy innych obcych zapachów ale "niesmak pozostał". Za kilka tygodni na rury idzie druga partia i później obie procesem 2,5.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lip 2022, 13:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
W takich sytuacjach przydaje się sterownik z zabezpieczeniem.
Mam MSR Boleckiego i mogę ustawić na nim trzy temperatury krytyczne, po ich przekroczeniu sterownik wyłącza grzanie.
Mimo wszystko nie zostawiam sprzętu bez nadzoru.
Też mi się zdarzyło zapomnieć o odkręceniu wody, ale sterownik zareagował.
A z balingometrem nauczyłem się już, żeby go wrzucać na samym końcu, tuż przed położeniem pokrywy.
Póki co największe moje wpadki to wysadzenie wina truskawkowego i rozbicie słoja z 15 litrami nalewki aroniowej.
Już pal sześć straty, ale to sprzątanie i malowanie...
Mam MSR Boleckiego i mogę ustawić na nim trzy temperatury krytyczne, po ich przekroczeniu sterownik wyłącza grzanie.
Mimo wszystko nie zostawiam sprzętu bez nadzoru.
Też mi się zdarzyło zapomnieć o odkręceniu wody, ale sterownik zareagował.
A z balingometrem nauczyłem się już, żeby go wrzucać na samym końcu, tuż przed położeniem pokrywy.
Póki co największe moje wpadki to wysadzenie wina truskawkowego i rozbicie słoja z 15 litrami nalewki aroniowej.
Już pal sześć straty, ale to sprzątanie i malowanie...
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Mój przyjaciel, z którym razem gotowaliśmy często, wlał do kega całe 5L serca. Do pierwszego gotowania.
Zamiast lepszych, uzbieranych pogonów.
Pomyliły mu się damy.
Nie szło opanować odbioru, tak wzmocnił wsad. Pluło jak lama.
Od tamtej pory, wszystko jest idealnie opisane, każda butelka, dama, słoik, ma swoje oznaczenie.
Systematyka to podstawa.
Dobrze że mieliśmy stare zapasy, bo by nie było co pić w weekend.
Zamiast lepszych, uzbieranych pogonów.
Pomyliły mu się damy.
Nie szło opanować odbioru, tak wzmocnił wsad. Pluło jak lama.
Od tamtej pory, wszystko jest idealnie opisane, każda butelka, dama, słoik, ma swoje oznaczenie.
Systematyka to podstawa.
Dobrze że mieliśmy stare zapasy, bo by nie było co pić w weekend.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Dzięki za odpowiedzi No to chłopaki, czy odbywają się jakieś zloty? Czy coś - jakieś spotkania? Bo ja jestem bardzo ciekawa jak to wygląda Tak myślałam, że to jest źle zrobione...
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lip 2022, 16:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.