Wino im starsze tym lepsze! W czym i gdzie przechowywać gotowe wino?

Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Kapslowanie wina

Postautor: Shruikan » poniedziałek, 15 lip 2019, 17:36

Witam.
Mam problem natury filozoficznej. Mianowicie narobiłem wina truskawkowego, odfermentowało, teraz się powoli klaruje. Potem trzeba rozlać do butele k i tu pojawia się pytanie. Korek, czy kapsel? Póki co stawiam na kapsel i butelki po piwie, bo najzwyczajniej w świecie nie mam ani jednej butelki po winie, a butelek od piwa mam od groma i troche. Jakie są argumenty przeciw kapslowi, a jakie za korkiem? Czy coś w ogóle stoi na przeszkodzie żeby kapslować wino? Tylko proszę nie mówić o tradycji, bo na jednym forum był to koronny argument :odlot:


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

fo11rest
100
Posty: 123
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: fo11rest » wtorek, 16 lip 2019, 07:08

Co do kapslowania to odradzam, jak za wcześnie zakapslujesz to w najlepszym razie zrobisz wino musujące, w najgorszym wysadzi ci kapsla. Z kolei korek ma to do siebie że wino lekko oddycha i dlatego jest najczęściej stosowany.


KarolinaZawierucha
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 7 cze 2019, 12:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: KarolinaZawierucha » wtorek, 16 lip 2019, 08:37

Podpisuje się pod postem wyżej. Można zakapslować wino, ale musisz liczyć się z tym, że coś może być nie tak. Wymiana gazowa podczas leżakowania jest bardzo potrzebna, chyba że wypijesz to wino bardzo szybko. Po drugie, ja jako kobieta zwracam uwagę na walory estetyczne i uważam, że wino nie wygląda najlepiej w takiej postaci.
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lip 2019, 10:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko do domowego wyrobu wędlin - www.domowaspizarnia.pl :D


Duck
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 12 lip 2019, 13:05
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Duck » wtorek, 16 lip 2019, 09:16

Witam, zdecydowanie zgodzę się z kolegą "fo11rest", korek daje możliwość aby winno swobodnie "odgazowało" / odfementowało. Nie wiem jak długo twoje wino odpoczywa bez butelkowania, ale wiem z doświadczenia iż nawet jak wino przestanie robić to zdarza się, że po butelkowaniu ponownie ruszy i wtedy butelka z kapslem może tego nie wytrzymać .
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lip 2019, 10:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 728
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: manowar » wtorek, 16 lip 2019, 11:05

A ja się nie zgadzam. Butelki od piwa i kapsle mają dla mnie same zalety:
- mam bo robię piwo
- wygodna użyteczna pojemność na 2 osoby - akurat a jak ma bardziej szumieć w głowie to 2 butelka
- nawet jak trochę dofermentuje w butelce to piwo też refermentuje i z doświadczenia wiem, że szybciej strzeli dno butelki niż kapsel puści - i butelki od wina i korki w żaden sposób tu nie pomogą (do win musujących stosuje się kapturki druciane...). Zresztą w wielu winach używa się obecnie nakrętek lub korków syntetycznych, które uniemożliwiają wymianę gazową. A ja żeby uchronić się przed tym problemem siarkuję po pierwszym zlaniu - przy winnych drożdżach i słabych winach ~ 11% to w zupełności starczy i znacznie ułatwia klarowanie.
- korkuje się trudniej i gorzej niż kapsluje - korkownica kolejny sprzęt i wydatek
- kapsle tańsze od korków
- kapsle są w standardzie a tu trzeba dobierać korki pod szyjki - więc przy różnych butelkach bywa kiepsko
- leżakowanie w butelce z korkiem... ilu z nas ma warunki do poprawnego leżakowania... a tak nie ma wymiany z powietrzem - wino nie dojrzewa ale i nie utlenia się, kapsel się nie rozeschnie...
- można stosować butelki do piwa z zamknięciem patentowy - wtedy nawet nie trzeba mieć kapsli i kapslownicy
- estetyka - rzecz umowna - jak komuś przeszkadza to przed podaniem przelać wino do karafki - czerwonym winom to nawet pomoże
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lip 2019, 11:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


Duck
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 12 lip 2019, 13:05
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Duck » wtorek, 16 lip 2019, 11:27

Oczywiście kolego "manowar" wiele rzeczy można stosować zamiennie. Jak dla własnych celów/ spożycia oczywiście, że można kapslować wino, ale równie dobrze można nie rozlewać i przechowywać wino w butli , itp. pojemnikach i przed spożyciem zlewać do karafki lub butelki.
Sam raz przy rozlewaniu piwa musiałem (brakło butelek) rozlać piwo do butelki z nakrętką i niczym nie odbiegało od kapslowanego piwa.

Ale uważam że wino najlepiej (pracuje , leżakuje , oddycha i wygląda ) w butelce zakorkowanej :-)
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lip 2019, 11:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Shruikan » wtorek, 16 lip 2019, 11:47

No i mam mętlik w głowie. Z jednej strony kombinuje, żeby jakoś dopasować korki do tych butelek po piwie, a z drugiej strony mam ochotę po prostu zakapslować i mieć spokój. Ogólnie to było moje pierwsze wino (truskawkowe) i nie jest ono jakieś super (znaczy na wyjeździe ludziom smakowało, ale my też nie jesteśmy jacyś smakosze). Na pewno może być z lekka za słodkie


Duck
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 12 lip 2019, 13:05
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Duck » wtorek, 16 lip 2019, 12:27

A dużo masz tego wina ??
Bo może ilość przekona Cię do wersji butelkowania ;-)


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Shruikan » wtorek, 16 lip 2019, 15:57

Duck pisze:A dużo masz tego wina ??
Bo może ilość przekona Cię do wersji butelkowania ;-)

W przybliżeniu około 50 litrów


Duck
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 12 lip 2019, 13:05
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Duck » wtorek, 16 lip 2019, 16:21

To trochę butelek potrzebujesz :-)
Też miałem taki problem , ponieważ wina dużo a nie ma gdzie zmieścić , więc zainwestowałem w korkownicę i część w butelki , troche do gąsiorków a reszta w butlach czeka na swoją kolej :-)


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Shruikan » wtorek, 16 lip 2019, 19:56

A do korkowania kapslownica się nada? Bo to głównie chodzi tylko o to, żeby korek wepchnąć nie? Czyli kapslownica też powinna dać rade (nawet dorobić jakiś tłoczek czy coś)

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
Ostatnio zmieniony środa, 17 lip 2019, 05:03 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.


Duck
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 12 lip 2019, 13:05
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Duck » wtorek, 16 lip 2019, 20:31

Jeśli masz stołową kapslownice to możesz poprobować, ale raczej będzie ciężko.


eldier
650
Posty: 685
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: eldier » środa, 17 lip 2019, 20:56

Najprostsza kapslownica kosztuje 15-20zł a więc nie majątek. Butelki można pozbierać po znajomych - popytaj, chociaż ja teraz zamiast bawić się w odmaczanie, szorowanie itp wolę kupić butelki z racji małej ilości czasu.

Możesz kupić kilka dam 5l i w nie zlać część wina, np za 20l i jak osuszysz ze 20-25 butelek to możesz zabutelkować resztę - a baloniki nie znikną ;) Sam tak robię ;)
Chyba że masz inny balon to zalej go pod korek i resztę zabutelkuj.

Do butelkowania wino musi być stabilne i w pełni klarowne i nie zrzucić nawet mgiełki osadu przez kilka miesięcy.

Równie dobrze możesz część wina do bieżącego spożycia wlać w zakręcane butelki - tak też robię.

Odnośnie wymiany gazowej i refermentacji w butelkach przy zastosowaniu korków aglomerowanych, wymiana gazowa jet zbyt mała, jest kilka opcji: wypycha korki, wino cieknie, wino jest musujące, w najgorszym przypadku rozsadza butelki... A wiec jak ktoś liczy że w przypadku refermentacji korek sprawdzi się lepiej niż kapsel to jest w błędzie, butelki od piwa są przystosowane do wyższego ciśnienia.

Awatar użytkownika

orzeszek87
100
Posty: 143
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: orzeszek87 » czwartek, 18 lip 2019, 00:18

Ja i tak wcisnąłbym korek i leżakował w poziomie. Dla mnie wino to ma być korek, nie kapsel od piwa. Oczywiście to moja ocena, każdy może się z nią nie zgodzić. Od 6 lat mam zabutekkowany miód pitny, korek aglomerowany, piwnica latem ciepła, zimą zimna, jak to w bloku. Nic złego się nie dzieje i żadna butelka nie cieknie. Tylko dlaczego tak ich mało???


Robert09
50
Posty: 56
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Robert09 » czwartek, 18 lip 2019, 12:42

Przez korek wino oddycha? W takim razie, kiedy i w jakim celu stosujemy kapturki termokurczliwe? Jeśli wino ma oddychać , to może błędem jest stosowanie tych kapturków?


Elizabeth1987
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Elizabeth1987 » czwartek, 18 lip 2019, 14:36

Z sentymentu i uroku poleciłabym korek, chociaż tyle się mówi o szkodach wywołanych skażeniem wina korkiem. Kapsel ma chyba jednak więcej plusów, choć jego ogromnym minusem jest nieelegancki wygląd oraz to, że po otwarciu wina, trzeba je opróżnić od razu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 lip 2019, 14:49 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
700
Posty: 713
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: arTii » czwartek, 18 lip 2019, 14:53

@Elizabeth1987 - a kto broni Ci po otwarciu kapsla zakorkować resztę wina nawet korkiem wielokrotnego użytku?
np. coś takiego: http://www.do-wina.pl/150469.html
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 728
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: manowar » czwartek, 18 lip 2019, 15:22

Elizabeth1987 pisze:Kapsel ma chyba jednak więcej plusów, choć jego ogromnym minusem jest nieelegancki wygląd oraz to, że po otwarciu wina, trzeba je opróżnić od razu.


To barbarzyństwo nie wypić wina od razu... nie ma znaczenia korek czy kapsel... a jak już to są zatyczki...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1208
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: mtx » czwartek, 18 lip 2019, 15:44

Robert09 pisze:Jeśli wino ma oddychać , to może błędem jest stosowanie tych kapturków?

W większości kapturków są na górze dwa lub trzy otwory przez które korek ma dostęp do powietrza.


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Kapslowanie wina

Postautor: Shruikan » czwartek, 18 lip 2019, 21:04

Czyli widzę, że zdania są podzielone :D W sumie taka nasza narodowościowa przypadłość


Wróć do „Przechowywanie i dojrzewanie wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość