Znaleziono 48 wyników
- piątek, 5 mar 2021, 13:22
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Re: Projekt "CYDR"
Nie do końca wszystko zrozumiałem co napisałeś, ale tak. Chyba stanęło na tym, że to jeszcze przetrzymam do wakacji, jak będzie schodzić to rozdam, a jak nie, to do kanału (Mi nie smakuje, a to się nawet na destylacje nie nadaje, bo za mało % i jest mało opłacalne. No i nie mam komu tego dać do dest...
- środa, 3 mar 2021, 17:24
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Re: Projekt "CYDR"
Witam. Jak nagazowałeś tzn. ile cukru dodałeś do refermentacji ? Z innej beczki zostaw kilka butelek sobie na powiedzmy 2 lata zobaczysz że warto :) Pozdrawiam Iiii kolejna nauczka na błędach. Głupio zrobiłem, że nie zlałem znad drugiego osadu przed dosłodzeniem. Efekt jest taki, że jedna butelka t...
- środa, 3 mar 2021, 17:13
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8060
Re: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
Po ponad roku mała aktualizacja. Wino straciło na intensywności zapachu spirytusu, ale w smaku... Jest średnie bym powiedział. Bardzo mocne (Takie miało w sumie być) i dalej nieklarowne.
- czwartek, 30 sty 2020, 18:19
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8060
Re: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
Może i tak będzie. Póki co ma około 4 miesięcy, więc młode wino. Osadu jeszcze od groma i trochę, więc pozostaje mi tylko czekaćkrkkonrad89 pisze:Ja gdzieś kiedyś czytałem że wino śliwkowe powinno leżeć w balkonie przynajmniej rok czasu żeby nadawało się do spożycia.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
- czwartek, 30 sty 2020, 18:18
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z czerwonej herbaty pu-erh
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3347
Re: Wino z czerwonej herbaty pu-erh
Wystarczy wpisać "wino z zielonej herbaty" i kliknąć pierwszy lepszy link
- środa, 29 sty 2020, 18:50
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8060
Re: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
[quote="czamnian"Jak sytuacja wygląda na dzień dzisiejszy? Wino dalej capie?[/quote]
Znaczy ja póki co nic z nim nie robiłem. Jakoś nie mam czasu ani głowy do tego. Nawet wina jabłkowe na razie stoją (a ja się modle, żeby miały odpowiednie procenty, bo wole uniknąć restartu)
Znaczy ja póki co nic z nim nie robiłem. Jakoś nie mam czasu ani głowy do tego. Nawet wina jabłkowe na razie stoją (a ja się modle, żeby miały odpowiednie procenty, bo wole uniknąć restartu)
- sobota, 4 sty 2020, 18:32
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z czerwonej herbaty pu-erh
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3347
Wino z czerwonej herbaty pu-erh
Witam. Mam zamiar spróbować zrobić wino z czerwonej herbaty (skoro z zielonej można, to czemu i nie z czerwonej?). Z tym, że nigdzie nie mogę znaleźć przepisu. Zastosować takie same proporcje jak przy zielonej herbacie, czy może inaczej podejść do tematu? Miał już ktoś jakieś doświadczenia z takim p...
- wtorek, 24 gru 2019, 18:36
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8060
Re: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
Nie pamietam juz jakich drozdzy użyłem. A problrm wystepuje w jednym balonie. Po prostu na poczatku uzylem 2 wiader po 25 litrow, a potem zlalem do jednego balonu. I tak, na pewno jest to won spirytusu
Mod.
Następny post bez polskich znaków, pójdzie do kosza.
Mod.
Następny post bez polskich znaków, pójdzie do kosza.
- poniedziałek, 23 gru 2019, 22:51
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
- Odpowiedzi: 29
- Odsłony: 10564
Re: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
Zasadniczo przestal pracowac dawno temu, zdazylem go nawet dwa razy zlac znad osadu. To normalne, ze miód sie tak szybko wyklarowal? Bo juz nawet teraz jest praktycznie przejrzystyDrożdż_Goerge pisze:Jak tam miodek pracuje?
- środa, 27 lis 2019, 20:21
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Re: Projekt "CYDR"
Rozpuscilem w litrze wody ~260g cukru i wlalem do wiadra. Mam nadzieje, że to nie za dużo iii że siw to wymieszało, bo po wlaniu syropu do wiadra nie mieszalem zeby nie zmacic osadu
- poniedziałek, 25 lis 2019, 17:29
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Re: Projekt "CYDR"
Mała aktualizacja. Po niedzielnym, wojowaniu z myciem butelek, połowa cydru została rozlana. Do każdej z butelek dodałem 2 tabletki słodziku "viva sweet" z Kauflanda. Parę zdjęć na zobrazowanie: https://drive.google.com/open?id=1GKknJnhluDR3nX7IRShdTqDC-LELWFkN https://drive.google.com/ope...
- czwartek, 21 lis 2019, 23:09
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8060
Re: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
Proporcje.... Zebym to ja pamiętał ile czego dałem. Mialem to na kartce spisane, ale niestety kartka uległa zalaniu.... Moge powiedzieć przybliżone wartości. Śliwki po 20 kilo na wiadro (rozgniecione ubijaczka do ziemniakow) Okolo 3-4 kilo cukru A wody to pojecia nie mam ile dałem. Ale z 6-7 litrów ...
- czwartek, 21 lis 2019, 16:14
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8060
Re: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
Jezeli dobrze kojarze, to odmiana z których robilem nazywa sie hagantaeldier pisze:Proporcje Panie, proporcje!
Oraz od razu napisz jakie śliwki.
- czwartek, 21 lis 2019, 15:56
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8060
Re: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
Nikt nic nie dolal, bo wiedzą, że jesli sie koło mojego wina zakreca, to moj but wykona bardzo szybki ruch w stronę ich zadnich części
No perfumami wiem, że nie bedzie pachniec, ale w ogóle zapachu śliwki nie czuć. W smaku w sumie też, a tu prawie po 20 kg do wiadra poszło
No perfumami wiem, że nie bedzie pachniec, ale w ogóle zapachu śliwki nie czuć. W smaku w sumie też, a tu prawie po 20 kg do wiadra poszło
- czwartek, 21 lis 2019, 12:55
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8060
Wino śliwkowe, zapach spirytusu.
Witam. Jakoś na poczatku września nastawilem 2x25l wina śliwkowego. Odfermentowalo, po doslodzeniu jest pół słodkie, ale niestety trąci od niego spirytusem. Jest jakiś sposób żeby pozbyć sie tego zapachu? Czy ułoży sie w trakcie lezakowania? (Wino stoi póki co w balonie)
- wtorek, 19 lis 2019, 14:40
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Re: Projekt "CYDR"
Dzisiaj zlalem troszke do szklanki. W smaku kwaśne, alkohol prawie niewyczuwalny, ale nie czuć zeby cos sie psulo. W ten weekend mam zamiar butelkować. Pytanie tylko. Jaki słodzik polecacie? Bo niestety, ale Cologranu w miejscowym Lidlu nie znalazłem.
- środa, 13 lis 2019, 21:52
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Re: Projekt "CYDR"
A więc mała aktualizacja. Drożdże zjadły cały cukier (a wolno to szło). W ten weekend pozlewałem znad osadu 7 wiader cydru, z czego średnio po 5 litrów szło na straty. Ostatecznie otrzymałem 6 wiader po 25 litrów cydru, z czego do jednego wiadra dodałem słoik miodu (0,9l). Teraz odczekam 2-3 tygodni...
- poniedziałek, 28 paź 2019, 20:16
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Re: Projekt "CYDR"
Bardzo dziękuję wam obydwu za cenne rady Sprawdzałem dzisiaj poziom BLG. Z 16 spadło na około 12/11 (ciężko stwierdzić dokładnie, bo menzurka jest moim zdaniem za ciasna i bardzo wolno opada cukromierz). Chyba będe musiał styropianem obłożyć pojemniki, bo już powoli za zimno sie robi.
- niedziela, 27 paź 2019, 20:32
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Re: Projekt "CYDR"
Do wszystkich wiader dałem jeden rodzaj drożdży, a mianowicie takie "Drożdże aktywne do cydru CIDERINI DRY". A czemu tak szybko zlewać znad osadu? Chłodne miejsce jest. W sumie na dobrą sprawę, to cały czas w takim stoi, bo zwyczajnie nie mam gdzie tego wszystkiego pomieścić :D A projekt z...
- czwartek, 24 paź 2019, 20:56
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Re: Projekt "CYDR"
No to zaczynamy zabawę. Do tłoczni zawiozłem ~320 kg jabłek rożnych odmian, co dało mi około 220 litrów soku (Mniej więcej, bo do pojemników fermentacyjnych lał po 30 litrów, a awaryjny zbiornik nie miał podziałki). Sok ma około 16 BLG (wahał się pomiędzy 16 a 17). Przed dodaniem drożdży https://dri...
- wtorek, 22 paź 2019, 18:46
- Forum: Cydr
- Temat: Projekt "CYDR"
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 8654
Projekt "CYDR"
Witam. Po zeszłorocznym sukcesie w wyrobie tego trunku postanowiłem spróbować swoich sił i w tym roku. Z tym, że na większą skale. Właściwie to myśle taki dziennik prac tutaj zrobić. W czwartek jade do tłoczni z około 300kg jabłek. Z przypuszczeń wynika, że uzyskam około 200 litrów soku, z czego 40 ...
- czwartek, 3 paź 2019, 19:06
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z czekolady
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3322
Re: Wino z czekolady
W takim razie projekt zarzucony Dziękuję za odpowiedź, temat do zamknięcia.
- środa, 2 paź 2019, 18:14
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z czekolady
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3322
Wino z czekolady
Próbował ktoś kiedyś zrobić wino z czekolady? Na forum jest temat o psocie z czekolady, ale o samym winie już nie. pytam ze względu na to, że mam 3 kartoniki czekolady z krwiodawstwa i nie za bardzo mam co z nimi zrobić (wiem, zjeść, ale póki co dieta mnie obowiązuje, a ostatnio trochę wina przerobi...
- sobota, 10 sie 2019, 18:57
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
- Odpowiedzi: 29
- Odsłony: 10564
Re: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
Mały update. Na dzień dzisiejszy BLG wynosi 21. W smaku mocno wyczuwalny alkohol, a a także słodycz. Bardzo dużo osadu na dnie. Odczekam jeszcze 2 tygodnie i sprawdze czy BLG dalej będzie spadać. Ogólnie miód jest po restarcie na drożdżach Cobra do miodów pitnych.
- wtorek, 23 lip 2019, 21:48
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Kapslowanie wina
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 18011
Re: Kapslowanie wina
Tak szczerze powiedziawszy żaden ze mnie koneser wina, więc aż tak na smak nie patrze Zmieni się to z czasem, ale póki co to moje pierwsze wino (no, powiedzmy drugie, bo miód pitny sobie dalej fermentuje) i jeszcze nie patrze tak na walory smakowe
- czwartek, 18 lip 2019, 22:04
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Kapslowanie wina
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 18011
Re: Kapslowanie wina
Czyli widzę, że zdania są podzielone W sumie taka nasza narodowościowa przypadłość
- wtorek, 16 lip 2019, 20:56
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Kapslowanie wina
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 18011
Re: Kapslowanie wina
A do korkowania kapslownica się nada? Bo to głównie chodzi tylko o to, żeby korek wepchnąć nie? Czyli kapslownica też powinna dać rade (nawet dorobić jakiś tłoczek czy coś)
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
- wtorek, 16 lip 2019, 16:57
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Kapslowanie wina
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 18011
Re: Kapslowanie wina
W przybliżeniu około 50 litrówDuck pisze:A dużo masz tego wina ??
Bo może ilość przekona Cię do wersji butelkowania
- wtorek, 16 lip 2019, 12:47
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Kapslowanie wina
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 18011
Re: Kapslowanie wina
No i mam mętlik w głowie. Z jednej strony kombinuje, żeby jakoś dopasować korki do tych butelek po piwie, a z drugiej strony mam ochotę po prostu zakapslować i mieć spokój. Ogólnie to było moje pierwsze wino (truskawkowe) i nie jest ono jakieś super (znaczy na wyjeździe ludziom smakowało, ale my też...
- poniedziałek, 15 lip 2019, 18:36
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Kapslowanie wina
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 18011
Kapslowanie wina
Witam. Mam problem natury filozoficznej. Mianowicie narobiłem wina truskawkowego, odfermentowało, teraz się powoli klaruje. Potem trzeba rozlać do butele k i tu pojawia się pytanie. Korek, czy kapsel? Póki co stawiam na kapsel i butelki po piwie, bo najzwyczajniej w świecie nie mam ani jednej butelk...
- środa, 3 lip 2019, 13:46
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Zatrzymanie fermentacji w "winie" truskawkowym
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2518
Re: Zatrzymanie fermentacji w "winie" truskawkowym
Chwilowo zlalem znad osadu, dosypalem po 4g pirosiarczynu i dodałem kilo cukru na próbę czy ruszy. Zobaczymy jak to sie potoczy. W jednym BLG wynosi około 6, a w drugim 8.
- wtorek, 2 lip 2019, 17:28
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Zatrzymanie fermentacji w "winie" truskawkowym
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2518
Zatrzymanie fermentacji w "winie" truskawkowym
Witam. W dniu 19 czerwca nastawiłem wino truskawkowe w ilości 2x~20 litrów. BLG początkowe około 16. Drożdże na początku nie chciały ruszyc (użyłem drozdży przeznaczonych dla takiego wina) i wtedy przyszedł mi do głowy pomysł, żeby jednak cydr z tego zrobić. Kupiłem drożdże Ciderini do cydru słodkie...
- środa, 22 maja 2019, 15:53
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
- Odpowiedzi: 29
- Odsłony: 10564
Re: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
Czekać aż przestanie. Sprawdziłem dzisiaj PH miodu i według mojego ojca wynosi ono około 4 (badane przez papierki lakmusowe). Dodawać coś pożywki? Do tej pory wrzuciłem całą pożywke kombi (10g), w dwóch rzutach. Ostatni był jakiś miesiąc temu. W międzyczasie BLG spadło o około 7-8 BLG. Jeśli dodawa...
- środa, 15 maja 2019, 21:23
- Forum: Projekty aparatur
- Temat: Pierwsza kolumna z głowicą aabratek
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4414
Re: Pierwsza kolumna z głowicą aabratek
Pytanie konstrukcyjno-teoretyczne. Przy wylocie z kotła mam zamiar dać wypełnienie miedziane i teraz następuje pytanie: Jaka wysokość (katalizatora?) będzie odpowiednia? W linkach do tematów podanych przez kolegę lesgo58, autor dał rurę o długości 18cm i tam sprężynki miedziane. Czy taka wysokość/il...
- środa, 15 maja 2019, 06:34
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
- Odpowiedzi: 29
- Odsłony: 10564
Re: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
Miodek stoi już sobie prawie dwa miesiące i pracuje (a przynajmniej pracował jak ostatnio sprawdzałem),a teraz mam pytanie. Zlewac go znad osadu, czy poczekać aż przestanie pracować? Czytałem, że ten osad może wprowadzić niepożądane smaki jeśli zbyt długo leży
- wtorek, 14 maja 2019, 19:40
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr miętowy
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3857
Re: Cydr miętowy
A jakby zaparzyć suszone liście mięty, schłodzić do odpowiedniej temperatury i dolać do butelek? To tylko pomysł który chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu, niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą. Edit: Albo dodać zaparzona miete do balonu w czasie fermentacji cichej. Ewentualnie dodać jeszcze ...
- czwartek, 9 maja 2019, 23:06
- Forum: Projekty aparatur
- Temat: Pierwsza kolumna z głowicą aabratek
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4414
Re: Pierwsza kolumna z głowicą aabratek
A kiedy to wypijesz? Tydzień ma tylko sześć dni + jeden na destylacje ;) Planujesz armatę. Masz zamiar destylować na handel? Jeśli nie to chyba duuużo za duży sprzęt... PWL Wypić zawsze się zdąży :D Niee, handlu nie planuje, wyłącznie na własny (i kolegów) użytek :) A czemu za duży? Jeśli się nie m...
- czwartek, 9 maja 2019, 11:39
- Forum: Projekty aparatur
- Temat: Pierwsza kolumna z głowicą aabratek
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4414
Re: Pierwsza kolumna z głowicą aabratek
Jest mała zmiana. Rury będą jednak 70. Są do tego potrzebne jakieś specjalne sprężynki na wypełnienie? Czy przy zbiorniku ~70 litrów i rurze fi70 grzanie 5,5-6kW wystarczy? Ogólnie nie ukrywam, że chciałbym znaleźć kompromis pomiędzy wydajnością, a jakością, ponieważ destylować mógłbym tylko w weeke...
- czwartek, 2 maja 2019, 14:31
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
- Odpowiedzi: 29
- Odsłony: 10564
Re: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
A wiec tak. Dzisiaj mierzyłem BLg i wyszło ~34. Wychodzi na to, że powoli, bo powoli, ale miodek pracuje.czytam pisze:Normalne
- wtorek, 23 kwie 2019, 07:01
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
- Odpowiedzi: 29
- Odsłony: 10564
Re: Pierwszy dwójniak na miodzie wielokwiatowym
Nie mogę znaleźć opcji do edytowania na telefonie, z góry przepraszam za zdublowanie.
Zauważyłem, że teraz znowu pojawiła się piana (nie jakaś obfita, ale jednak) i zapach się zmienił. Czuć teraz fermentacja, jak to opisał mój ojciec. Mam powody do zmartwienia? Wdalo się coś do miodu, czy to normalne?
Zauważyłem, że teraz znowu pojawiła się piana (nie jakaś obfita, ale jednak) i zapach się zmienił. Czuć teraz fermentacja, jak to opisał mój ojciec. Mam powody do zmartwienia? Wdalo się coś do miodu, czy to normalne?