Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: smoltrix » sobota, 15 lis 2008, 18:09

Witam wszystkich kolegów i koleżanki po fachu. Jestem początkującym pędzi bimbrem
i chciałbym zasięgnąć waszej rady jak zrobić trunek z kukurydzy??? I jak przygotować zacier ( posiadam beczkę 120l ) chciałbym uzyskać około 80 l zacieru już po odciągnięciu ( posiadam 50 l aparaturę destylacyjną - keg nierdzewny grzany grzałką na termostacie , węzę spożywcze z allegro,odstojnik z termos nierdzewnego, chłodnica szklana) Zrobiłem już jeden wsad z winogron, i jak na pierwszy raz porostu Bajka. Jednak marzy mi się zrobić
ambrozje z kukurydzy taką słodziutką samą w sobie :). Proszę o rady i wskazówki. Widziałem oczywiście przepis na stronie serwisu na spiryt z kukurydzy Lwów 1854. Ale to przerasta moje możliwości. Czy da się prościej????
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Juliusz » poniedziałek, 17 lis 2008, 15:05

No to jest pytanie... ale tu (patrz na link niżej) jest odpowiedź tyle, że może nie jest taka prosta jak się spodziewasz. Trunki z ziarna nie są łatwe do produkcji ale wyniki są... :poklon; wyśmienite:

viewtopic.php?f=2&t=212

Powodzenia. Ja jeszcze nie robiłem ale już niedlugo...

Juliusz
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: smoltrix » czwartek, 20 lis 2008, 15:40

Właśnie o to chodziło. Tu widzę moją specjalizacje. Nie ziemniaki czy stare kompoty tylko szlachetne ziarno kukurydzy i domowa whiskey.... ahhh na pewno spróbuje choć faktycznie nie jest to takie proste
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Juliusz » czwartek, 20 lis 2008, 16:00

Warto, warto.

Ja próbuję teraz rum. Robę go z bardzo ciemnego cukru (taki kompromis) ale naczytalem się, że jednak nie ma rumu bez melasy. A! Można wprowadzić w 'mądrość ludową' (np. Bez pracy nie ma kołaczy...) następne powiedzenie: 'Nie ma rumu bez melasy.' I chyba jest to prawda.

Jako dokończę podzielę się z wynikami.

Juliusz S.
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Juliusz » czwartek, 20 lis 2008, 16:01

Warto, warto.

Ja próbuję teraz rum. Robię go z bardzo ciemnego cukru (taki kompromis) ale naczytałem się, że jednak nie ma rumu bez melasy. A! Można wprowadzić w 'mądrość ludową' (np. Bez pracy nie ma kołaczy...) następne powiedzenie: 'Nie ma rumu bez melasy.' I chyba jest to prawda.

Jak dokończę podzielę się wynikami.

Juliusz S.
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: smoltrix » piątek, 21 lis 2008, 15:23

Drogi przyjacielu twój link jest dla mnie bezcenny przeczytałem ten artykuł juz tyle razy ze niemalże znam go na pamięć... :respect: hmmm co do rumu to nie dla mnie, natomiast na pewno chętnie ( i nie wiem czy nie chętniej od whiskey ) spróbował bym "ambrozje" z agawy czyli porostu :lol: teqile. Pozdrawiam serdecznie wszystkich co "czytają" tylko to co sami "wydrukują" :smiech:
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Juliusz » sobota, 22 lis 2008, 17:57

Bradzo dziękuję za pochwałę.
Whiskey intryguje mnie od ponad 40 lat. Kiedyś jako młody 'snobek' (na pokaz czarna gorzka kawa, czerwone wino, koniaczki...) wstąpiłem do kawiarenki w Warszawie na Chmielnej (jest do dziś). Do tego dnia popijałem różne nieciekawe trunki (Wino marki wino w wojsku, wodki: czerwoną i NIEBIESKĄ!, i inne wermuty, żytnią z żytem). Podszedłem do barmana i spytałem czy ma whiskey. Miał. Spytałem, która byłaby jego zdaniem najlepsza dla nowicjusza. Zapowiedzał, że nie będzie tania i zaproponował Bushmills 1608 'gołą'.

Dostałem ładną kryształową szklaneczkę i bardzo jasnym (słomka) napojem. Przy stoliku upiłem taką drobineczkę (aby nie dostać szoku) i poczulem w ustach w nosie coś czego nie umiem dodziś opisać. Trunek był boski. Płyn jakoś szybko rozlał mi się w ustach i poczułem ten specyficzny jakby 'oliwny' posmak? zapach? smak? wrażenie? Potem zacząłem czuć wyrażnie delikatną wanilię, jakieś zapachy róży, fiołków. Gdzieś nagle pojawiło się kakao a potem ślad kawy - wszystko to z kilku kropel tego bladożółtego napoju.

Siedziałem sobie i tak popijałem, zamówiłem drugą porcję i barman (starszy siwiutki pan) podał mi ją z uśmiechem i pytaniem:
-"Miałem rację?".
Powiedziałem - To coś jak nie z tej ziemi...
Wypiłem drugą porcję i po chwili wyszedłem. Na ulicy wszystko nagle nabrało pomarańczowego odcienia. Nie jestem pewny czy to prawda czy złudzenie ale wszystkie dziewczyny się do mnie uśmiechały jak nigdy przedtem.

Szukałem tego smaku wiele lat ale jakoś nie udało mi się. Znalazłem go ponownie gdy kiedyś 'zbankrutowałem się' i kupiłem (już tu w Oz) w 1991? butelkę szkockiej 25 letniej Glenfarclas - droga jak cholera ponad stówę butelka..

Znów pojawiły się te same sensacje smakowo-aromatowe. Wtedy postanowiłem szukać metod doJścia do czegoś choć trochę podobnego ale tańszą metodą. Jeszcze nie dotarlem do 'sedna' ale już się zbliżam...

Po obecnym rumie (w toku) na wokandę wchodzi metoda Wujka Jessie atwy-kwa-ny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212.html

Julek
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.


Imbir
200
Posty: 247
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Imbir » sobota, 26 sty 2019, 19:25

Hej, odkopuje stary temat ponieważ chciałbym zatrzeć kukurydzę. Nic w tym dziwnego ale nie mam swojego ziarna ale znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/sruta-dla-kur-kukurydza-walcowana-mielona-gniecio-7208156856?reco_id=1c463669-2159-11e9-9c61-000af7f63da0&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 śruta kukurydziana walcowana, nada to się na zacier ?

Awatar użytkownika

Doody
1750
Posty: 1795
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Doody » sobota, 26 sty 2019, 20:22

Ta śruta jest bardzo gruba. Poszukaj na allegro śruty drobniejszej. Cena worka 25kg około 30 zł.
Pozdrawiam
Darek


Imbir
200
Posty: 247
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Imbir » sobota, 26 sty 2019, 22:11

No właśnie specjalnie wybrałem grubo mieloną żeby zrobić zacier w kociołku CB3, ciekawe czy mi to pójdzie... ?

Awatar użytkownika

Doody
1750
Posty: 1795
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Doody » niedziela, 27 sty 2019, 02:05

Tak grubo mieloną będziesz musiał wygotować aby uzyskać sensowną wydajność. Opisz jak Ci poszło i jakie uzyskałeś Blg po zatarciu.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

prolog1975
150
Posty: 176
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: prolog1975 » niedziela, 27 sty 2019, 12:15

Z takiego ziarna uzyskiwałem 13-15Blg. Plus taki, że nie przypalisz gotując całość na gazie. Oczywiście rozgrzewam nie na pełnej mocy. Trzeba ją długo gotować z enzymami. Ja ją teraz rozdrabniam w śrutowniku żeliwnym takim z Biowinu zasilanym wiertarką 15 minut 25kg


cybkryst
50
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: cybkryst » wtorek, 29 sty 2019, 23:45

Ja już od kilku miesięcy używam do zacierania, kukurydzy walcowanej i gotowanej na parze. Dokładnie tej. 10 euro za 20 kg
https://redmills.ie/products/horse/red-mills-flaked-maize/
Wygląda jak płatki śniadaniowe.
Robię to następująco.
Gotuje 30l wody, część enzymu upłynniającego, sypię 10 kg tej właśnie kuku, reszta enzymu i gotuję jeszcze przez min godzinę.
Potem gaszę ognisko i powoli wychładzam. Potem redukujący kepkość enzym i czekam do 65 stopni.
Następnie, scukrzający. O mieszaniu nie piszę bo to oczywiste, i za każdym razem blg 21.
I jeszcze jedno, zawsze podwajam dawkę enzymów. Moim zadaniem, koszt zaden a efekt lepszy.

Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 50
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: PiotrusPan » środa, 30 sty 2019, 09:24

Wczoraj nastawiłem pierwszy mój nastaw na zmielonej kukurydzy. 3 kg kukurydzy 1.5 słodu jęczmiennego 5 kg cukru woda 23l , bayanusy. Zaczęło pracować po dosłownie godzinie, teraz trochę zwolniło, bo w piwnicy tylko 15 C. Po odpędzie planuję dwa kolejne nastawy. Pierwszy na gęstwie pozostałej po fermentacji i dundrze. Drugi na świeżej kukurydzy i jęczmieniu, ale z dodatkiem dundru. Porównam trzy destylaty (może któryś już po pierwszym razie będzie pijalny), następnie połączę i odpęd na pot stilu. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa, 30 sty 2019, 10:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.


Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Marsaw30 » piątek, 1 lut 2019, 15:09

smoltrix pisze:Witam wszystkich kolegów i koleżanki po fachu. Jestem początkującym pędzi bimbrem
i chciałbym zasięgnąć waszej rady jak zrobić trunek z kukurydzy??? I jak przygotować zacier ( posiadam beczkę 120l ) chciałbym uzyskać około 80 l zacieru już po odciągnięciu ( posiadam 50 l aparaturę destylacyjną - keg nierdzewny grzany grzałką na termostacie , węzę spożywcze z allegro,odstojnik z termos nierdzewnego, chłodnica szklana) Zrobiłem już jeden wsad z winogron, i jak na pierwszy raz porostu Bajka. Jednak marzy mi się zrobić
ambrozje z kukurydzy taką słodziutką samą w sobie :). Proszę o rady i wskazówki. Widziałem oczywiście przepis na stronie serwisu na spiryt z kukurydzy Lwów 1854. Ale to przerasta moje możliwości. Czy da się prościej????
nie bój sie zacierania napewno dasz sobie radę. Nie dodawaj żadnych cu,rów jeśli chcesz otrzymać jakościowy destylat.zagrzej wode do 80 stopni, wrzuć kukurydze. Mieszaj od czasu do czasu. Jak temperatura spadnie do 70 stopni dodaj słód i alfa amylase enzym, w Polsce to ten chyba co upłynnia. Trzymaj to wszystko w tej temperaurze od czasu do czasu mieszając przez godzine. Potem pozwòl spaść temperaturze do 64 stopni i trzymaj tak 45 minut nawet godzinke. Jak spadnie potem do 55 stopni dodaj glukoamylase enzym, zamieszaj i zostaw na noc. Schłódź to potem do 25 stopni i zadaj drożdże do whisky. Możesz zrobic jesz czy e przy zacieraniu próbę jodową dla pewności.


Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Marsaw30 » piątek, 1 lut 2019, 15:17

Ja robię to z racji moich możliwości beczki w takich proporcjach: 8kg płatków kukurydzianych, 0.8kg żyta, 0.7kg słodu jęczmiennego, 0.7kg słodu jęczmiennego karmelowego lekko prażonego. Na 1kg zboża daję 3.5 litra wody. Jak zrobisz zacier tak jak Ci napisałem będziesz zadowolony z efektòw. Zawsze ma piekny zapach po fermentacji i kolor. Aż chce się go pić.


henik
100
Posty: 105
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: henik » piątek, 1 lut 2019, 15:32

Marsaw30, poplątanie z pomieszaniem ta twoja porada. Widać Ty musisz się uczyć zacierać, a rady koledze smoltrix dajesz. Popatrz na post na który odpowiadasz, 15 listopad zeszłego roku.


Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Marsaw30 » piątek, 1 lut 2019, 15:47

No i co Ci się tu nie podoba bo nie rozumiem? Ja zacier zanim zrobiłem to przestudiowałem całe forum homedistiller . Wszystkie zaciery wychodzą mi idealnie w smaku i zapachu. Nie posiłkuje sie cukrem po to żeby uzyskać alkohol bo od tego jest zacieranie zboża i słód.

Awatar użytkownika

Doody
1750
Posty: 1795
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: Doody » piątek, 1 lut 2019, 15:53

Marsaw30,
Jak wrzucisz kukurydzę do 80 stopni to wydajność z niej będzie mizerna. Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie gdyż rozpada się ona w temp. powyżej 65 stopni. Gdy zacierasz kukurydzę słodem nie potrzebujesz już dodawać żadnych enzymów.
Ja bym to zrobił tak:
Wodę doprowadził do wrzątku, wsypał do niej śrutę kukurydzianą, po spadku temp. do 65 dodał słodu. Reszta rady jest ok.
Pozdrawiam
Darek


henik
100
Posty: 105
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Postautor: henik » piątek, 1 lut 2019, 16:00

Marsaw30,zawdy powiadam Ci, zmiarkuj się! Zatem przestudiuj nasze, są dwa.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości