jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
-
Autor tematu - Posty: 114
- Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
- Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Witam wszystkich kolegów i koleżanki po fachu. Jestem początkującym pędzi bimbrem
i chciałbym zasięgnąć waszej rady jak zrobić trunek z kukurydzy??? I jak przygotować zacier ( posiadam beczkę 120l ) chciałbym uzyskać około 80 l zacieru już po odciągnięciu ( posiadam 50 l aparaturę destylacyjną - keg nierdzewny grzany grzałką na termostacie , węzę spożywcze z allegro,odstojnik z termos nierdzewnego, chłodnica szklana) Zrobiłem już jeden wsad z winogron, i jak na pierwszy raz porostu Bajka. Jednak marzy mi się zrobić
ambrozje z kukurydzy taką słodziutką samą w sobie . Proszę o rady i wskazówki. Widziałem oczywiście przepis na stronie serwisu na spiryt z kukurydzy Lwów 1854. Ale to przerasta moje możliwości. Czy da się prościej????
i chciałbym zasięgnąć waszej rady jak zrobić trunek z kukurydzy??? I jak przygotować zacier ( posiadam beczkę 120l ) chciałbym uzyskać około 80 l zacieru już po odciągnięciu ( posiadam 50 l aparaturę destylacyjną - keg nierdzewny grzany grzałką na termostacie , węzę spożywcze z allegro,odstojnik z termos nierdzewnego, chłodnica szklana) Zrobiłem już jeden wsad z winogron, i jak na pierwszy raz porostu Bajka. Jednak marzy mi się zrobić
ambrozje z kukurydzy taką słodziutką samą w sobie . Proszę o rady i wskazówki. Widziałem oczywiście przepis na stronie serwisu na spiryt z kukurydzy Lwów 1854. Ale to przerasta moje możliwości. Czy da się prościej????
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
No to jest pytanie... ale tu (patrz na link niżej) jest odpowiedź tyle, że może nie jest taka prosta jak się spodziewasz. Trunki z ziarna nie są łatwe do produkcji ale wyniki są... wyśmienite:
http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... ?f=2&t=212
Powodzenia. Ja jeszcze nie robiłem ale już niedlugo...
Juliusz
http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... ?f=2&t=212
Powodzenia. Ja jeszcze nie robiłem ale już niedlugo...
Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
Autor tematu - Posty: 114
- Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
- Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Właśnie o to chodziło. Tu widzę moją specjalizacje. Nie ziemniaki czy stare kompoty tylko szlachetne ziarno kukurydzy i domowa whiskey.... ahhh na pewno spróbuje choć faktycznie nie jest to takie proste
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Warto, warto.
Ja próbuję teraz rum. Robę go z bardzo ciemnego cukru (taki kompromis) ale naczytalem się, że jednak nie ma rumu bez melasy. A! Można wprowadzić w 'mądrość ludową' (np. Bez pracy nie ma kołaczy...) następne powiedzenie: 'Nie ma rumu bez melasy.' I chyba jest to prawda.
Jako dokończę podzielę się z wynikami.
Juliusz S.
Ja próbuję teraz rum. Robę go z bardzo ciemnego cukru (taki kompromis) ale naczytalem się, że jednak nie ma rumu bez melasy. A! Można wprowadzić w 'mądrość ludową' (np. Bez pracy nie ma kołaczy...) następne powiedzenie: 'Nie ma rumu bez melasy.' I chyba jest to prawda.
Jako dokończę podzielę się z wynikami.
Juliusz S.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Warto, warto.
Ja próbuję teraz rum. Robię go z bardzo ciemnego cukru (taki kompromis) ale naczytałem się, że jednak nie ma rumu bez melasy. A! Można wprowadzić w 'mądrość ludową' (np. Bez pracy nie ma kołaczy...) następne powiedzenie: 'Nie ma rumu bez melasy.' I chyba jest to prawda.
Jak dokończę podzielę się wynikami.
Juliusz S.
Ja próbuję teraz rum. Robię go z bardzo ciemnego cukru (taki kompromis) ale naczytałem się, że jednak nie ma rumu bez melasy. A! Można wprowadzić w 'mądrość ludową' (np. Bez pracy nie ma kołaczy...) następne powiedzenie: 'Nie ma rumu bez melasy.' I chyba jest to prawda.
Jak dokończę podzielę się wynikami.
Juliusz S.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
Autor tematu - Posty: 114
- Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
- Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Drogi przyjacielu twój link jest dla mnie bezcenny przeczytałem ten artykuł juz tyle razy ze niemalże znam go na pamięć... hmmm co do rumu to nie dla mnie, natomiast na pewno chętnie ( i nie wiem czy nie chętniej od whiskey ) spróbował bym "ambrozje" z agawy czyli porostu teqile. Pozdrawiam serdecznie wszystkich co "czytają" tylko to co sami "wydrukują"
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Bradzo dziękuję za pochwałę.
Whiskey intryguje mnie od ponad 40 lat. Kiedyś jako młody 'snobek' (na pokaz czarna gorzka kawa, czerwone wino, koniaczki...) wstąpiłem do kawiarenki w Warszawie na Chmielnej (jest do dziś). Do tego dnia popijałem różne nieciekawe trunki (Wino marki wino w wojsku, wodki: czerwoną i NIEBIESKĄ!, i inne wermuty, żytnią z żytem). Podszedłem do barmana i spytałem czy ma whiskey. Miał. Spytałem, która byłaby jego zdaniem najlepsza dla nowicjusza. Zapowiedzał, że nie będzie tania i zaproponował Bushmills 1608 'gołą'.
Dostałem ładną kryształową szklaneczkę i bardzo jasnym (słomka) napojem. Przy stoliku upiłem taką drobineczkę (aby nie dostać szoku) i poczulem w ustach w nosie coś czego nie umiem dodziś opisać. Trunek był boski. Płyn jakoś szybko rozlał mi się w ustach i poczułem ten specyficzny jakby 'oliwny' posmak? zapach? smak? wrażenie? Potem zacząłem czuć wyrażnie delikatną wanilię, jakieś zapachy róży, fiołków. Gdzieś nagle pojawiło się kakao a potem ślad kawy - wszystko to z kilku kropel tego bladożółtego napoju.
Siedziałem sobie i tak popijałem, zamówiłem drugą porcję i barman (starszy siwiutki pan) podał mi ją z uśmiechem i pytaniem:
-"Miałem rację?".
Powiedziałem - To coś jak nie z tej ziemi...
Wypiłem drugą porcję i po chwili wyszedłem. Na ulicy wszystko nagle nabrało pomarańczowego odcienia. Nie jestem pewny czy to prawda czy złudzenie ale wszystkie dziewczyny się do mnie uśmiechały jak nigdy przedtem.
Szukałem tego smaku wiele lat ale jakoś nie udało mi się. Znalazłem go ponownie gdy kiedyś 'zbankrutowałem się' i kupiłem (już tu w Oz) w 1991? butelkę szkockiej 25 letniej Glenfarclas - droga jak cholera ponad stówę butelka..
Znów pojawiły się te same sensacje smakowo-aromatowe. Wtedy postanowiłem szukać metod doJścia do czegoś choć trochę podobnego ale tańszą metodą. Jeszcze nie dotarlem do 'sedna' ale już się zbliżam...
Po obecnym rumie (w toku) na wokandę wchodzi metoda Wujka Jessie http://alkohole-domowe.com/forum/atwy-k ... -t212.html
Julek
Whiskey intryguje mnie od ponad 40 lat. Kiedyś jako młody 'snobek' (na pokaz czarna gorzka kawa, czerwone wino, koniaczki...) wstąpiłem do kawiarenki w Warszawie na Chmielnej (jest do dziś). Do tego dnia popijałem różne nieciekawe trunki (Wino marki wino w wojsku, wodki: czerwoną i NIEBIESKĄ!, i inne wermuty, żytnią z żytem). Podszedłem do barmana i spytałem czy ma whiskey. Miał. Spytałem, która byłaby jego zdaniem najlepsza dla nowicjusza. Zapowiedzał, że nie będzie tania i zaproponował Bushmills 1608 'gołą'.
Dostałem ładną kryształową szklaneczkę i bardzo jasnym (słomka) napojem. Przy stoliku upiłem taką drobineczkę (aby nie dostać szoku) i poczulem w ustach w nosie coś czego nie umiem dodziś opisać. Trunek był boski. Płyn jakoś szybko rozlał mi się w ustach i poczułem ten specyficzny jakby 'oliwny' posmak? zapach? smak? wrażenie? Potem zacząłem czuć wyrażnie delikatną wanilię, jakieś zapachy róży, fiołków. Gdzieś nagle pojawiło się kakao a potem ślad kawy - wszystko to z kilku kropel tego bladożółtego napoju.
Siedziałem sobie i tak popijałem, zamówiłem drugą porcję i barman (starszy siwiutki pan) podał mi ją z uśmiechem i pytaniem:
-"Miałem rację?".
Powiedziałem - To coś jak nie z tej ziemi...
Wypiłem drugą porcję i po chwili wyszedłem. Na ulicy wszystko nagle nabrało pomarańczowego odcienia. Nie jestem pewny czy to prawda czy złudzenie ale wszystkie dziewczyny się do mnie uśmiechały jak nigdy przedtem.
Szukałem tego smaku wiele lat ale jakoś nie udało mi się. Znalazłem go ponownie gdy kiedyś 'zbankrutowałem się' i kupiłem (już tu w Oz) w 1991? butelkę szkockiej 25 letniej Glenfarclas - droga jak cholera ponad stówę butelka..
Znów pojawiły się te same sensacje smakowo-aromatowe. Wtedy postanowiłem szukać metod doJścia do czegoś choć trochę podobnego ale tańszą metodą. Jeszcze nie dotarlem do 'sedna' ale już się zbliżam...
Po obecnym rumie (w toku) na wokandę wchodzi metoda Wujka Jessie http://alkohole-domowe.com/forum/atwy-k ... -t212.html
Julek
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Hej, odkopuje stary temat ponieważ chciałbym zatrzeć kukurydzę. Nic w tym dziwnego ale nie mam swojego ziarna ale znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/sruta-dla-kur ... d6604cf017 śruta kukurydziana walcowana, nada to się na zacier ?
-
- Posty: 472
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Z takiego ziarna uzyskiwałem 13-15Blg. Plus taki, że nie przypalisz gotując całość na gazie. Oczywiście rozgrzewam nie na pełnej mocy. Trzeba ją długo gotować z enzymami. Ja ją teraz rozdrabniam w śrutowniku żeliwnym takim z Biowinu zasilanym wiertarką 15 minut 25kg
-
- Posty: 56
- Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Galway- Irlandia
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Ja już od kilku miesięcy używam do zacierania, kukurydzy walcowanej i gotowanej na parze. Dokładnie tej. 10 euro za 20 kg
https://redmills.ie/products/horse/red- ... ked-maize/
Wygląda jak płatki śniadaniowe.
Robię to następująco.
Gotuje 30l wody, część enzymu upłynniającego, sypię 10 kg tej właśnie kuku, reszta enzymu i gotuję jeszcze przez min godzinę.
Potem gaszę ognisko i powoli wychładzam. Potem redukujący kepkość enzym i czekam do 65 stopni.
Następnie, scukrzający. O mieszaniu nie piszę bo to oczywiste, i za każdym razem blg 21.
I jeszcze jedno, zawsze podwajam dawkę enzymów. Moim zadaniem, koszt zaden a efekt lepszy.
https://redmills.ie/products/horse/red- ... ked-maize/
Wygląda jak płatki śniadaniowe.
Robię to następująco.
Gotuje 30l wody, część enzymu upłynniającego, sypię 10 kg tej właśnie kuku, reszta enzymu i gotuję jeszcze przez min godzinę.
Potem gaszę ognisko i powoli wychładzam. Potem redukujący kepkość enzym i czekam do 65 stopni.
Następnie, scukrzający. O mieszaniu nie piszę bo to oczywiste, i za każdym razem blg 21.
I jeszcze jedno, zawsze podwajam dawkę enzymów. Moim zadaniem, koszt zaden a efekt lepszy.
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Wczoraj nastawiłem pierwszy mój nastaw na zmielonej kukurydzy. 3 kg kukurydzy 1.5 słodu jęczmiennego 5 kg cukru woda 23l , bayanusy. Zaczęło pracować po dosłownie godzinie, teraz trochę zwolniło, bo w piwnicy tylko 15 C. Po odpędzie planuję dwa kolejne nastawy. Pierwszy na gęstwie pozostałej po fermentacji i dundrze. Drugi na świeżej kukurydzy i jęczmieniu, ale z dodatkiem dundru. Porównam trzy destylaty (może któryś już po pierwszym razie będzie pijalny), następnie połączę i odpęd na pot stilu. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa, 30 sty 2019, 10:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
nie bój sie zacierania napewno dasz sobie radę. Nie dodawaj żadnych cu,rów jeśli chcesz otrzymać jakościowy destylat.zagrzej wode do 80 stopni, wrzuć kukurydze. Mieszaj od czasu do czasu. Jak temperatura spadnie do 70 stopni dodaj słód i alfa amylase enzym, w Polsce to ten chyba co upłynnia. Trzymaj to wszystko w tej temperaurze od czasu do czasu mieszając przez godzine. Potem pozwòl spaść temperaturze do 64 stopni i trzymaj tak 45 minut nawet godzinke. Jak spadnie potem do 55 stopni dodaj glukoamylase enzym, zamieszaj i zostaw na noc. Schłódź to potem do 25 stopni i zadaj drożdże do whisky. Możesz zrobic jesz czy e przy zacieraniu próbę jodową dla pewności.smoltrix pisze:Witam wszystkich kolegów i koleżanki po fachu. Jestem początkującym pędzi bimbrem
i chciałbym zasięgnąć waszej rady jak zrobić trunek z kukurydzy??? I jak przygotować zacier ( posiadam beczkę 120l ) chciałbym uzyskać około 80 l zacieru już po odciągnięciu ( posiadam 50 l aparaturę destylacyjną - keg nierdzewny grzany grzałką na termostacie , węzę spożywcze z allegro,odstojnik z termos nierdzewnego, chłodnica szklana) Zrobiłem już jeden wsad z winogron, i jak na pierwszy raz porostu Bajka. Jednak marzy mi się zrobić
ambrozje z kukurydzy taką słodziutką samą w sobie . Proszę o rady i wskazówki. Widziałem oczywiście przepis na stronie serwisu na spiryt z kukurydzy Lwów 1854. Ale to przerasta moje możliwości. Czy da się prościej????
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Ja robię to z racji moich możliwości beczki w takich proporcjach: 8kg płatków kukurydzianych, 0.8kg żyta, 0.7kg słodu jęczmiennego, 0.7kg słodu jęczmiennego karmelowego lekko prażonego. Na 1kg zboża daję 3.5 litra wody. Jak zrobisz zacier tak jak Ci napisałem będziesz zadowolony z efektòw. Zawsze ma piekny zapach po fermentacji i kolor. Aż chce się go pić.
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
No i co Ci się tu nie podoba bo nie rozumiem? Ja zacier zanim zrobiłem to przestudiowałem całe forum homedistiller . Wszystkie zaciery wychodzą mi idealnie w smaku i zapachu. Nie posiłkuje sie cukrem po to żeby uzyskać alkohol bo od tego jest zacieranie zboża i słód.
-
- Posty: 3803
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Marsaw30,
Jak wrzucisz kukurydzę do 80 stopni to wydajność z niej będzie mizerna. Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie gdyż rozpada się ona w temp. powyżej 65 stopni. Gdy zacierasz kukurydzę słodem nie potrzebujesz już dodawać żadnych enzymów.
Ja bym to zrobił tak:
Wodę doprowadził do wrzątku, wsypał do niej śrutę kukurydzianą, po spadku temp. do 65 dodał słodu. Reszta rady jest ok.
Jak wrzucisz kukurydzę do 80 stopni to wydajność z niej będzie mizerna. Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie gdyż rozpada się ona w temp. powyżej 65 stopni. Gdy zacierasz kukurydzę słodem nie potrzebujesz już dodawać żadnych enzymów.
Ja bym to zrobił tak:
Wodę doprowadził do wrzątku, wsypał do niej śrutę kukurydzianą, po spadku temp. do 65 dodał słodu. Reszta rady jest ok.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 97
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Dlatego glukoamylaze dodaję w temperaturze 55 stopni a alfaamylaze wyciagam przy 70 stopniach najpierw,alfaamylazy nie wyciagniesz przy 65 stopniach,dlatego robię to w dwoch temperaturach. Po wyciagnięciu alfaamylazy spokojnie mogę po spadku temp do 55 stopni dodac glukoamylazę żeby sobie spokojnie mogła pracować przez całą noc. W słodzie są dwa enzymy . Wcześniej zacierałem w jednej temperaturze w zakresie miedzy 65 a 69 ale teraz zauważyłem że przy zacieraniu w dwóch lepszy zacier mi wychodzi. Enzymów dodaje minimalnie dla pewności.Doody pisze:Marsaw30,
Jak wrzucisz kukurydzę do 80 stopni to wydajność z niej będzie mizerna. Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie gdyż rozpada się ona w temp. powyżej 65 stopni. Gdy zacierasz kukurydzę słodem nie potrzebujesz już dodawać żadnych enzymów.
Ja bym to zrobił tak:
Wodę doprowadził do wrzątku, wsypał do niej śrutę kukurydzianą, po spadku temp. do 65 dodał słodu. Reszta rady jest ok.
-
- Posty: 3803
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Dla glukoamylazy idelną temperaturą są 62 stopnie, więc nie ma potrzeby czekać do 55 stopni. Ja też czasami podpieram się enzymami "dla pewności" więc rozumiem dlaczego je stosujesz
Każdy wypracowuje sobie metodę swoją kierując się doświadczeniem. Spróbuj jednak wsypywać kukurydzę do wyższej temperatury a zobaczysz korzyść w postaci lepszej wydajności
Każdy wypracowuje sobie metodę swoją kierując się doświadczeniem. Spróbuj jednak wsypywać kukurydzę do wyższej temperatury a zobaczysz korzyść w postaci lepszej wydajności
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Spròbuję z tą kukurydzą w większej temperaturze. O glukoamylazie naczytałem się na stronach ròżnych ośrodkòw biologicznych tu w Usa i wszędzie największa aktywność jest wskazana na przedział między 50 a 60 stopni a maksimum 65. Dlatego dodaje przy 55 i zostawiam na noc żeby spokojnie mògł enzym sobie działać. Czytałem też że jeśli komuś nie chce się stosować podwòjnego zacierania to można wziąć uniwersalna temp około 68 stopni . Ja tak robiłem na początku. Teraz robie w dwòch temperaturach. Tak naprawde niewiadomo jak najlepiej. I nikt z nas tego nie wie i lażdy ma swoje racje. Ja jestem tego zdania żeby złapać swoją metodę ktora pasuje i noe wchodzić za głębolo w polemiki, pierwiastki itd. Na szczęście uzyskiwanie spirytusu mnie nie interesuje więc nie bede musiał wchodzić w dyskusje na temat 0.01 skoku temperatur na głowicy.
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Wiadomo, jak jest najlepiej, bo biochemia to nauka dość precyzyjna. Betaamylaza działa najszybciej w zakresie temperatur 62 - 65 C, a alfaamylaza w temp. 72- 75 C. Temperaturę pośrednią stosuje się w angielskim sposobie zacierania słodu - pojedynczej infuzji, po to, aby wypośrodkować zawartość dwucukrów i dekstryn. W zacieraniu słodów największą wydajność alkoholu da zacieranie w temp. 62 - 65 C., ponieważ powstają wtedy dwucukry, z którymi rozprawiają się nawet słabe drożdże. Kukurydzę trzeba skleikować, im grubiej zmielona, tym dłużej i w wyższej temperaturze, tak jak napisał Doody.
-
- Posty: 136
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Na 8.9kg zwykłego zboża dajesz 0.7kg słodu zwykłego i 0.7 karmelowego (gorsza sprawność enzymów) i ci się zatrze poprawnie?Marsaw30 pisze:Ja robię to z racji moich możliwości beczki w takich proporcjach: 8kg płatków kukurydzianych, 0.8kg żyta, 0.7kg słodu jęczmiennego, 0.7kg słodu jęczmiennego karmelowego lekko prażonego. Na 1kg zboża daję 3.5 litra wody. Jak zrobisz zacier tak jak Ci napisałem będziesz zadowolony z efektòw. Zawsze ma piekny zapach po fermentacji i kolor. Aż chce się go pić.
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Elegancko mi się zaciera. Próba jodowa wychodzi ok. Wspomagam się troszeczkę enzymami. Wyszło mi ostatnio 10% abv jak mierzyłem po zatarciu. Natomiast po poradach innych osòb spróbuję wrzucić kukurydzę do wyższej temp i zobaczę czy wpłynie to na wydajność. Wczoraj destylowałem zacier i z 20 litrów wyszło mi pięknego destylatu 80% 1 litr i 0.75l 65% , pogonòw 0.5l. Sam nie wiem co o tym myśleć. Fakt że naprawdę restrykcyjnie podchodzę donjakości i przedgonów też zlewam tyle aż jestem naprawdę pewny że idzie coś dobrego. Mam tu lokalnego dziadka co prowadzi sklep ze wssystkim co potrzeba do destylacji, ma słody z całego świata. Karmelowe, kawowe, mocno prażone, słabo, brązowe itd i tak sobie eksperymentuje,ale myślę ,że troche więcej słodu bedę dodawał,ale w przepisie na jacka madz tylko 12% słodu więc ja i tak dodaję więcej.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lut 2019, 16:44 przez Marsaw30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Nie wiem jakie inni koledzy mieli osiągnięcia, ale mnie wychodziło zwykle, w przeliczeniu na 100% spirytus, 4,0 litra odpędu z 12 kg kukurydzy. Wylewałem tylko jakieś 50 ml przedgonów i odbierałem prawie do 0%. Ale zaznaczam, to był odpęd do dalszej obróbki.Marsaw30 pisze:Wczoraj destylowałem zacier i z 20 litrów wyszło mi pięknego destylatu 80% 1 litr i 0.75l 65% , pogonòw 0.5l. Sam nie wiem co o tym myśleć.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 3803
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Na białym forum gdzieś czytałem, że finalnie bardzo dobrym wynikiem jest 1litr spirytusu z 3,65 kg zboża. Wynika to z teoretycznej ilości skrobi oraz strat wynikających z procesu. Nie pamiętam jednak czy dotyczyło to słodu jęczmiennego czy innych zbóż również.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lut 2019, 19:07 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
No to do zera gdybym ściągał to by mi sporo więcej wyszło. Przedgonów samych wysokoprocentowych miałem około 200ml. Myślę ,że wyszło w granicach normy.spróbuję następnym razem wrzucić kukurydze do wyższej temperatury. Teraz mam zamiar to leżakować w beczce z białego dębu wypalanej od środka,jak myślicie zmieszac ten mocniejszy destylat ze słabszym i do beczki czy oddzielnie? Nie chce żeby ten mocniejszy wyciągnął za dużo tanin z drewna choć z drugiej steony to bedzie leżakowało 3 miesiące to może nic sie nie stanie. Leżakując oddzielnie można by było porównać oba destylaty na koniec.
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
To coś poszło nie tak, może niepotrzebnie zwiększyłem grzanie po pierwszym litrze bo już późno było i dobrze niewygotowałem wszystkiego? I tam 6kg kujurydzy nie było tylko 4kg kukurydzy, 1.2kg słodu i 0.8kg żyta. Wszystko było ześrutowane oprócz żyta może tu tkwi problem? Kiedyś zrobiłem zacier z całych ziaren żyta i słodu to wogóle masakra , wyszło tyle co kot napłakał. Myślę ,że musze wrzucić kuku do wrzatku i wszystko śrutować i bedzie lepiej.
Ostatnio zmieniony środa, 6 lut 2019, 19:05 przez Marsaw30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Pogonòw było 0.5litra , zacząłem je zbierać przy mocy 55% i aż zeszło do 30%. Na 6kg zboża dałem około 23 litròw wody, klarowałem to wiec myślę , że po ściągnieciu znad osadu było około 20 litròw, może mniej. Następnym razem to sprawdze. Destylowałem na kolumnie ale bez refluksu tylko jako pot still z jednym miedzianym wypełnieniem. Temperatura pod koniec procesu miała 98 stopni. Najgorsze że sam nie wiem ile było zacieru w kegu rak dokładnie.
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Raczej za mało. Widzę trzy przyczyny - słabe, niepełne zatarcie kukurydzy, nieześrutowane żyto (to właściwie jakby go nie było) i duże straty w filtracji (sporo brzeczki zostało w młócie). Metoda infuzyjna zstępująca wymaga dobrego rozdrobnienia surowców, aby była w pełni efektywna. Następnym razem zagotuj kukurydzę i żyto, a dopiero potem, wraz ze spadkiem temperatury, wykonuj program enzymatyczny.Marsaw30 pisze:No to mi wyszło z 6kg 1 litr 80% i 0,75l 65% więc chyba ok?
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Cyt; Marsaw30,
Jak wrzucisz kukurydzę do 80 stopni to wydajność z niej będzie mizerna. Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie gdyż rozpada się ona w temp. powyżej 65 stopni. Gdy zacierasz kukurydzę słodem nie potrzebujesz już dodawać żadnych enzymów.
Ja bym to zrobił tak:
Wodę doprowadził do wrzątku, wsypał do niej śrutę kukurydzianą, po spadku temp. do 65 dodał słodu. Reszta rady jest ok.
Kolego a gdzie alfa amylaza?Upłynnienie kukurydzy?
Jak wrzucisz kukurydzę do 80 stopni to wydajność z niej będzie mizerna. Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie gdyż rozpada się ona w temp. powyżej 65 stopni. Gdy zacierasz kukurydzę słodem nie potrzebujesz już dodawać żadnych enzymów.
Ja bym to zrobił tak:
Wodę doprowadził do wrzątku, wsypał do niej śrutę kukurydzianą, po spadku temp. do 65 dodał słodu. Reszta rady jest ok.
Kolego a gdzie alfa amylaza?Upłynnienie kukurydzy?