DOMOWY RUM - PRZEPISY
-
- Posty: 2429
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Bo dodałeś do pracującego nastawu. A jak wszystko wymiesza na raz, nie będzie tego efektu.
K.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lip 2022, 23:45 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Kamal był szybszy
Od siebie dodam, że nie jest konieczne mieszanie cukru w nastawie. Nastawianie na "lenia"
Ostatni nastaw tak zrobiłem - po wsypaniu cukru i lekkim zamieszaniu było 12 Blg. Po dwóch tygodniach jest -3 i dalej pracuje. Podobno mniej smrodów się wytwarza, Piszę podobno, bo rzadko nastawiam cukier i nie mam porównania. Ale po mojemu teoretycznie tak może być
Od siebie dodam, że nie jest konieczne mieszanie cukru w nastawie. Nastawianie na "lenia"
Ostatni nastaw tak zrobiłem - po wsypaniu cukru i lekkim zamieszaniu było 12 Blg. Po dwóch tygodniach jest -3 i dalej pracuje. Podobno mniej smrodów się wytwarza, Piszę podobno, bo rzadko nastawiam cukier i nie mam porównania. Ale po mojemu teoretycznie tak może być
Kolega Władek z białego opisał podobną przygodę i całe szczęście, że nie udało mu się założyć obejmy na dekiel żeby nie wykipiało - z beczki (200l) robi się piłka a potem...Doody pisze:Ostrożnie wsypuj cukier trzcinowy do nastawu z melasą bo raz mi wykipiało i bajzlu się narobiło
Po prostu wsypywać powoli i mieszać.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lip 2022, 00:18 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 3971
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 483 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Oto chodzi że nie Po rozmieszaniu melasy w beczce (wlałem jakieś 46l do 50l beczki), wsypałem cukier (1kg) "na raz". Coś posyczało i nagle poziom zaczął się podnosić i ze2 litry się wylały. Myślałem, że LP mnie zabijeKamal pisze:Bo dodałeś do pracującego nastawu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Od razu po rozmieszaniu melasy sypnąłeś cukrem? Czy po pewnym czasie? Bo na początku fermentacji nastaw nie musi gazować - nasyca się CO². a kryształki cukru są dobrym zaczątkiem gazowania.
Trochę trudno mi to wytłumaczyćDoody pisze:Oto chodzi że nie Po rozmieszaniu melasy w beczce (wlałem jakieś 46l do 50l beczki), wsypałem cukier (1kg) "na raz". Coś posyczało i nagle poziom zaczął się podnosić i ze2 litry się wylały. Myślałem, że LP mnie zabijeKamal pisze:Bo dodałeś do pracującego nastawu.
Od razu po rozmieszaniu melasy sypnąłeś cukrem? Czy po pewnym czasie? Bo na początku fermentacji nastaw nie musi gazować - nasyca się CO². a kryształki cukru są dobrym zaczątkiem gazowania.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 3971
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 483 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Dodałem cukru przed drożdżami (chyba 3kg na 48l nastawu) tak dla poprawy wydajności. To zjawisko występuje tylko przy gwałtownym dosypaniu cukru (opróżniłem torebkę w 2 sekundy i nie zdążyłem nawet zamieszać ) Przy wolnym wsypywaniu i mieszaniu nic się nie dzieje.
Jak ktoś nie wierzy można spróbować
Jak ktoś nie wierzy można spróbować
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sie 2022, 13:39
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Podejrzewam, że nie napowietrzyłeś dobrze nastawu... Drożdże nawet rok po terminie potrafią nieźle zasuwać. Weź szklankę nastawu i wlej do dużego słoika, porządnie wytrzep i zostaw luźno położoną zakrętkę. Po kilku godzinach powinna się robić piana na wierzchu.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sie 2022, 13:39
-
- Posty: 485
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Panowie moi mili.
Używał ktoś takiej melasy?
Mój pierwszy nastaw na rum, więc nie wiem, jak powinna pachnieć melasa. Zawsze wydawało mi się, że słodko, ale ona pachnie jakoś nie tak, jak mi się wydawało, że powinna
Używał ktoś takiej melasy?
Mój pierwszy nastaw na rum, więc nie wiem, jak powinna pachnieć melasa. Zawsze wydawało mi się, że słodko, ale ona pachnie jakoś nie tak, jak mi się wydawało, że powinna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Trudno opisać zapach , moja melasa ta od Radiusa z Kolumbii pachniała bardzo intensywnie i właśnie tak słodko, zresztą resztkami słodziliśmy herbatę. Kamila próbuj, jak Ci nie wyjdzie to Ci podeślę wiaderko, bo zostały mi dwa, a nie za bardzo chce mi się robić tyle rumu. Ta moja jest już niestety po terminie parę tygodni, ale jest tak dobrze zapakowana, że nie sądzę, żeby miało się coś złego z nią stać.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 485
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
-
- Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 18 paź 2022, 11:27
- Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Koleżanki i koledzy
Mam parę pytań zanim siądę do zamawiania:
1) Czemu melasa + cukier trzcinowy? Czy sama melasa nie jest produktem który powinien dać wyjątkowo dobry trunek? Czy cukier trzcionowy coś zmienia w smaku, procesie?
2) Czy jakies przyprawy? Ktoś dodawał może jakieś przyprawy podczas fermentacji? Może cynamon, goździki?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Mam parę pytań zanim siądę do zamawiania:
1) Czemu melasa + cukier trzcinowy? Czy sama melasa nie jest produktem który powinien dać wyjątkowo dobry trunek? Czy cukier trzcionowy coś zmienia w smaku, procesie?
2) Czy jakies przyprawy? Ktoś dodawał może jakieś przyprawy podczas fermentacji? Może cynamon, goździki?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
-
- Posty: 3971
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 483 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Cukier trzcinowy podnosi wydajność. Melasę musisz rozcieńczyć z wodą w stosunki 1/3 - 1/4 i wtedy Blg jest co prawda na spławiku wysokie, ale w melasie jest mnóstwo niecukrów lub cukrów niefermentowalnych więc fermentacja zatrzyma się na np. 10Blg. Aby zwiększyć uzysk alkoholu dodajemy cukier trzcinowy (ale nie za dużo).
Co do pkt. 2 to się nie wypowiem, bo uważam, że przyprawy nie są potrzebne.
Co do pkt. 2 to się nie wypowiem, bo uważam, że przyprawy nie są potrzebne.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 485
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Jako nowo mianowany pirat i członek elitarnego klubu degustatorów rumów wszelakich, chciała bym zrobić coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Może ktoś już próbował i ma gotowy przepis. I zechce się nim podzielić
Chodzi mi oczywiście o przyprawy, jakie dodać po destylacji nastawu z melasy. Bo ten już czeka na dalszą obróbkę.
Chodzi mi oczywiście o przyprawy, jakie dodać po destylacji nastawu z melasy. Bo ten już czeka na dalszą obróbkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
online
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nie robiłem ale przepis jest https://mojbar.pl/przepis-na-spiced-rum/
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 485
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
-
online
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Radom - jako, że lubię eksperymenty zamówiłem kilogram wiórków Plan jest taki: zaleję z pół kilo wiórków czystym alko ok. 50%, w zakręconym słoju na łaźnię wodną i pointraktuję ze dwie godziny. Czysty alko, bo rumu z beczki trochę szkoda na początek. Po wystygnięciu rozcieńczę do mocy pijalnej, czyli ok. 40%. Obawiam się zmętnienia, ale na to mam sposoby. Jak smak i klarowność będą do przyjęcia, to następna próba z rumem będzie. A jak aromaty będą mocne, to małą próbkę zmieszam z rumem i podeślę do TM
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 485
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Gdzieś mi mignęła podpowiedź, że zamiast moczenia wiórków, można użyć wody kokosowej. Podobno jest przezroczysta, zatem nie spowoduje zmętnienia.
Niestety nie sprawdzałam osobiście, więc nie mogę potwierdzić na 100%.
Niestety nie sprawdzałam osobiście, więc nie mogę potwierdzić na 100%.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 263
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem aromat spożywczy - kokosowy. Dodałem kilka kropel do rozcieńczonego destylatu i a'la Malibu jest.
Daj Waldku znać, jak Ci poszło z wiórkami. Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
Daj Waldku znać, jak Ci poszło z wiórkami. Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nasączone można dać do ciast, ale ja chyba przedestyluję na "imadle"
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 paź 2022, 18:28 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Przyszedł czas na mnie abym spróbował swoich sił z rumem, głównie dla LP .
Robię prawie wg przepisu nr 2, lecz dałem tylko 8kg cukru na 20l wody, wyszło 26blg. I teraz pytania:
1. Czy jakość cukru trzcinowego jest ok, że taki poziom blg?
2. Czy dodawać pozostałe 2kg cukru, np. jutro, jak drożdże wrzuciłem wczoraj??
Robię prawie wg przepisu nr 2, lecz dałem tylko 8kg cukru na 20l wody, wyszło 26blg. I teraz pytania:
1. Czy jakość cukru trzcinowego jest ok, że taki poziom blg?
2. Czy dodawać pozostałe 2kg cukru, np. jutro, jak drożdże wrzuciłem wczoraj??
Ostatnio zmieniony piątek, 28 paź 2022, 14:32 przez mienho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 768
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
1. Teoretycznie powinno być 100*8/(8+20)=28,6. Ale może mierzyłeś w wyższej temperaturze lub spławik nieco przekłamuje.
2. Nie.
BTW - ten przepis, to był stan wiedzy na rok 2012. Teraz, bogatsi w doświadczenie, robią rum z melasy. Cukru znikoma ilość (ewentualnie glukoza). Brąz cukru trzcinowego (znikomy procent melasy) niezbyt już wiele wnosi do aromatów i smaku.
2. Nie.
BTW - ten przepis, to był stan wiedzy na rok 2012. Teraz, bogatsi w doświadczenie, robią rum z melasy. Cukru znikoma ilość (ewentualnie glukoza). Brąz cukru trzcinowego (znikomy procent melasy) niezbyt już wiele wnosi do aromatów i smaku.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Pytanie do doświadczonych czy takie coś ma sens
20 kg melasy z forum
60l wody
2x cobra rum yest
Gotowanie w płaszczu + katalizator+ 4 półki + aabratek
Pogonu nie odbieram, wyłączam sprzęt, dolewam spirytusu z cukru do dundru i za tydzień destylacja. Dunder do kanału.
Wyjdzie coś z samej melasy czy jednak zamawiać cukier trzcinowy. I czy z tym spirytusem dobrze kombinuję czy jednak fermentacja na dundrze (tylko czego, cukier biały czy trzcinowy)?
20 kg melasy z forum
60l wody
2x cobra rum yest
Gotowanie w płaszczu + katalizator+ 4 półki + aabratek
Pogonu nie odbieram, wyłączam sprzęt, dolewam spirytusu z cukru do dundru i za tydzień destylacja. Dunder do kanału.
Wyjdzie coś z samej melasy czy jednak zamawiać cukier trzcinowy. I czy z tym spirytusem dobrze kombinuję czy jednak fermentacja na dundrze (tylko czego, cukier biały czy trzcinowy)?
-
- Posty: 3971
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 483 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja bym lekko cukrem trzcinowym, nierafinowanym podbił nastaw ze względu na wydajność, ale nie za dużo, powiedzmy 5kg na tą ilość. Zrobiłbym najpierw odpęd na samym katalizatorze, bez podziału na frakcje. Drugie gotowanie - normalna destylacja na półkowej z podziałem na frakcje. Z dundrem nie próbowałem dolewając spirytusu.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 12:18 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Robię odpęd na prostym aparacie i destylację na aabratku z podziałem na frakcje.
Odbieram alkohol do zera. A już w szczególności gdy chcę wydobyć resztę aromatów dolewając do dundru dobry spirytus. Na kocioł 50l wlewam 3-5 l spirytusu - zależy ile mam pod ręką Jak odbierzesz pogony do zera, do po dolaniu spirytusu nie musisz się bawić znowu w pogony.
Robię odpęd na prostym aparacie i destylację na aabratku z podziałem na frakcje.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek