
Przedstawiłem kiedyś przepisy na domową whisky, dziś chciałbym zaprezentować przepisy na domowy rum. Może ktoś skorzysta

RUM I
2 kg melasy trzcinowej
4 kg cukru trzcinowego
25 litrów wody
Melasę i cukier rozpuścić w 5 litrach gorącej wody. Dopełnić do 25 litrów zimnej wody.
Dodać do nastawu saszetkę węgla aktywnego w płynie, w celu absorbcji zanieczyszczeń wytwarzanych przez drożdże podczas procesu fermentacji.
Gdy temperatura nastawu osiągnie 25-28*C, dodać drożdże Rum Turbo . Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 22-28*C.
Nie używać rurki fermentacyjnej!
Po zakończonej fermentacji dodać do nastawu środek klarujący Turbo Klar.
Destylować najpóźniej po 24 godzinach nawet jeżeli nastaw jest jeszcze trochę mętny.
Dla rumu idealna moc destylatu to 84-88%. Resztę przeznaczyć do kolejnej destylacji.
Rozcieńczyć destylat do 45% i odstawić na co najmniej jeden miesiąc.
RUM II
10 kg cukru trzcinowego nierafinowanego
20 litrów wody
Drożdże Turbo Rum
W 10 litrach gorącej wody, rozpuścić cukier. Uzupełnić resztą zimnej wody.
Gdy temperatura nastawu osiągnie ok. 25*C, rozsypać po powierzchni drożdże, odczekać 15-20 minut a następnie dobrze wymieszać.
Fermentacja trwa od 5-7 dni.
Przedestylować i odstawić na 30 dni, wstrząsając destylatem raz dziennie.
RUM III
6 kg melasy trzcinowej
2 kg cukru trzcinowego
20 litrów wody
0,5 kg startych ziemniaków
50 gramów drożdży gorzelnianych
Dzień 1-szy;
2 kg melasy i 1 kg cukru rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do 30*C i dodać uwodnione drożdże celem rozpoczęcia fermentacji.
Do nastawu włożyć umieszczone w muślinowym woreczku ugotowane i rozdrobnione ziemniaki.
Dzień 2-gi;
Do nastawu dodać 2 kg melasy i 1 kg cukru. Dobrze wymieszać.
Dzień 3-ci;
Dodać do nastawu kolejne 2 kg melasy rozpuszczone w 10 litrach wody i wymieszać.
Po skończonej fermentacji, przedestylować i zaprawić karmelem.
RUM IV
25 litrów wody
5 kg melasy
6 kg cukru
Drożdże Turbo 48
Rozpuścić cukier i melasę w 10 litrach gorącej wody. Uzupelnić resztą zimnej wody i wymieszać. Gdy temperatura nastawu osiągie ok. 25*C, dodać drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną.
Po destylacji, w celu otrzymania SPICED RUM dodać do destylatu następujące składniki:
1 litr destylatu ok. 45%
1 laska wanilii
1 posiekana laska cynamonu
5 jagód ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1/2 gwiazdki anyżu
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
5 cm korzenia imbiru
skórka z 1/4 pomarańczy.
Macerować od 5-15 dni w zależności od smaku.
RUM V
5 kg cukru trzcinowego
20 litrów wody
100 ml. miodu
50 gramów drożdży gorzelnianych
Pożywka dla drożdży
Sok z 1/2 cytryny
Rozpuścić składniki w wodzie, dodać uwodnione drożdże, pożywkę i sok z cytryny.
Po skończonej fermentacji przedestylować.
Smacznego życzę - Radius

P.S.
Dodatkowe przepisy

Domowy rum spiced.
Składniki:
1 gwiazdka anyżu
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
2 goździki w całości
1 strąk kardamonu
2 całe nasiona gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru, pokrojonego w plastry
2 skórki pomarańczy
4 szklanki złotego rumu
Składniki macerujemy 5-7 dni.
Jesienny rum spiced.
Składniki:
1 gwiazdka anyżu
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
2 goździki w całości
2 nasiona gałki muszkatołowej
1 kawałek imbiru, pokrojony
1 szklanka cydru jabłkowego
3 szklanki złotego rumu
Macerujemy 24 godziny.
Rum kawowy.
Składniki:
1 pomarańcza
44 ziarna kawy
1 szklanka cukru
2 laski wanilii
1 laska cynamonu
4 szklanki złotego rumu
Pomarańczę "nadziewamy" ziarnami kawy i wraz z pozostałymi składnikami, zalewamy rumem. Macerujemy 44 dni
