DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Bo dodałeś do pracującego nastawu. ;) A jak wszystko wymiesza na raz, nie będzie tego efektu.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lip 2022, 23:45 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Kamal był szybszy :ok:
Od siebie dodam, że nie jest konieczne mieszanie cukru w nastawie. Nastawianie na "lenia" ;)
Ostatni nastaw tak zrobiłem - po wsypaniu cukru i lekkim zamieszaniu było 12 Blg. Po dwóch tygodniach jest -3 i dalej pracuje. Podobno mniej smrodów się wytwarza, Piszę podobno, bo rzadko nastawiam cukier i nie mam porównania. Ale po mojemu teoretycznie tak może być :ok:
Doody pisze:Ostrożnie wsypuj cukier trzcinowy do nastawu z melasą bo raz mi wykipiało i bajzlu się narobiło ;)
Po prostu wsypywać powoli i mieszać.
Kolega Władek z białego opisał podobną przygodę i całe szczęście, że nie udało mu się założyć obejmy na dekiel żeby nie wykipiało - z beczki (200l) robi się piłka a potem...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lip 2022, 00:18 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Dajecie rurkę fermentacyjną czy jak cukier tylko przymknięta beczka ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Kamal pisze:Bo dodałeś do pracującego nastawu.
Oto chodzi że nie ;) Po rozmieszaniu melasy w beczce (wlałem jakieś 46l do 50l beczki), wsypałem cukier (1kg) "na raz". Coś posyczało i nagle poziom zaczął się podnosić i ze2 litry się wylały. Myślałem, że LP mnie zabije :D
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

wieku pisze:Dajecie rurkę fermentacyjną...
Nie, tylko przykrycie, dekiel, gaza, czysta ścierka.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

psotamt pisze:
wieku pisze:Dajecie rurkę fermentacyjną...
Nie, tylko przykrycie, dekiel, gaza, czysta ścierka.
Napisałem Ci priv.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Doody pisze:
Kamal pisze:Bo dodałeś do pracującego nastawu.
Oto chodzi że nie ;) Po rozmieszaniu melasy w beczce (wlałem jakieś 46l do 50l beczki), wsypałem cukier (1kg) "na raz". Coś posyczało i nagle poziom zaczął się podnosić i ze2 litry się wylały. Myślałem, że LP mnie zabije :D
Trochę trudno mi to wytłumaczyć :bezradny:
Od razu po rozmieszaniu melasy sypnąłeś cukrem? Czy po pewnym czasie? Bo na początku fermentacji nastaw nie musi gazować - nasyca się CO². a kryształki cukru są dobrym zaczątkiem gazowania.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Dodałem cukru przed drożdżami (chyba 3kg na 48l nastawu) tak dla poprawy wydajności. To zjawisko występuje tylko przy gwałtownym dosypaniu cukru (opróżniłem torebkę w 2 sekundy i nie zdążyłem nawet zamieszać ;) ) Przy wolnym wsypywaniu i mieszaniu nic się nie dzieje.
Jak ktoś nie wierzy można spróbować ;)
Pozdrawiam
Darek

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

9.5 kg melasy
1 kg cukru
27 l wody
Ok. 22 BLG, drożdże Cobra temp. nastawu przed dodaniem drożdży 25°C. Zobaczymy czas pokaże

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

GenuineGinger
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 1 sie 2022, 13:39
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: GenuineGinger »

Hej, zacząłem robić z przepisu nr I
2kg melasy niecałe 4 kg cukru, 20 l blg ok 24
Drozdze rum yest dodane do wody poniżej 30*C
Wczoraj wieczorem nastawione. Do teraz noc nie ruszyło. Czy powodem może być to, że drozdze przeleżała rok w szufladzie?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: .Gacek »

Podejrzewam, że nie napowietrzyłeś dobrze nastawu... Drożdże nawet rok po terminie potrafią nieźle zasuwać. Weź szklankę nastawu i wlej do dużego słoika, porządnie wytrzep i zostaw luźno położoną zakrętkę. Po kilku godzinach powinna się robić piana na wierzchu.
Pozdrawiam Gacek.

GenuineGinger
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 1 sie 2022, 13:39
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: GenuineGinger »

Ruszyło, zamieszalem, przy okazji wpadł mi termometr więc mylem ręce, wylawialem to powietrza wpadło
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 448
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Panowie moi mili.
Używał ktoś takiej melasy?
Mój pierwszy nastaw na rum, więc nie wiem, jak powinna pachnieć melasa. Zawsze wydawało mi się, że słodko, ale ona pachnie jakoś nie tak, jak mi się wydawało, że powinna ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Firmy nie kojarzę, ale opakowanie już tak. Super melasa i super produkt końcowy. Dużo lepsza niż glinojecka.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Trudno opisać zapach :scratch: , moja melasa ta od Radiusa z Kolumbii pachniała bardzo intensywnie i właśnie tak słodko, zresztą resztkami słodziliśmy herbatę. Kamila próbuj, jak Ci nie wyjdzie to Ci podeślę wiaderko, bo zostały mi dwa, a nie za bardzo chce mi się robić tyle rumu. Ta moja jest już niestety po terminie parę tygodni, ale jest tak dobrze zapakowana, że nie sądzę, żeby miało się coś złego z nią stać.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 448
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Tomku, na razie dziękuję, bo muszę zużyć to wiaderko, które mam. Zobaczę co z tego wyjdzie.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radius »

Zamawiałem tej melasy kilkaset kilo. Super melasa, co potwierdzą koledzy, którzy ja ode mnie odbierali :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

cpt_piotrus
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2022, 11:27
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cpt_piotrus »

Koleżanki i koledzy

Mam parę pytań zanim siądę do zamawiania:
1) Czemu melasa + cukier trzcinowy? Czy sama melasa nie jest produktem który powinien dać wyjątkowo dobry trunek? Czy cukier trzcionowy coś zmienia w smaku, procesie?
2) Czy jakies przyprawy? Ktoś dodawał może jakieś przyprawy podczas fermentacji? Może cynamon, goździki?

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Cukier trzcinowy podnosi wydajność. Melasę musisz rozcieńczyć z wodą w stosunki 1/3 - 1/4 i wtedy Blg jest co prawda na spławiku wysokie, ale w melasie jest mnóstwo niecukrów lub cukrów niefermentowalnych więc fermentacja zatrzyma się na np. 10Blg. Aby zwiększyć uzysk alkoholu dodajemy cukier trzcinowy (ale nie za dużo).
Co do pkt. 2 to się nie wypowiem, bo uważam, że przyprawy nie są potrzebne.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 448
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Jako nowo mianowany pirat i członek elitarnego klubu degustatorów rumów wszelakich, chciała bym zrobić coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Może ktoś już próbował i ma gotowy przepis. I zechce się nim podzielić :D
Chodzi mi oczywiście o przyprawy, jakie dodać po destylacji nastawu z melasy. Bo ten już czeka na dalszą obróbkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: .Gacek »

Kibicuję Ci, ale chyba kiepsko będzie z gotowym przepisem... Próbowałem zrobić bazę ciemnego rumu i do gotowego destylatu dolałem trochę melasy, fatalnie to wyszło niestety. Prób z dalszym przyprawianiem zaniechałem.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Nie robiłem ale przepis jest https://mojbar.pl/przepis-na-spiced-rum/
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radom1987 »

Panowie macie jakiś przepis na rum kokosowy?? Tylko od razu zaznaczam , że chciałbym aby był klarowny.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 448
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Przepis jest pod koniec pierwszej strony tego tematu.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radom1987 »

Widziałem ten przepis tylko mnie zastanawia czy będzie ten rum przezroczysty jak woda? :scratch:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Zalać wiórki kokosowe surówką potrzymać z 2 tygodnie i destylacja ;)
Co do ilości wiórek to się nie wypowiem bo każdy ma inny gust.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Radom - jako, że lubię eksperymenty zamówiłem kilogram wiórków :) Plan jest taki: zaleję z pół kilo wiórków czystym alko ok. 50%, w zakręconym słoju na łaźnię wodną i pointraktuję ze dwie godziny. Czysty alko, bo rumu z beczki trochę szkoda na początek. Po wystygnięciu rozcieńczę do mocy pijalnej, czyli ok. 40%. Obawiam się zmętnienia, ale na to mam sposoby. Jak smak i klarowność będą do przyjęcia, to następna próba z rumem będzie. A jak aromaty będą mocne, to małą próbkę zmieszam z rumem i podeślę do TM ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Najlepszymi i jedynymi przyprawami są beczka i czas :).
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 448
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Gdzieś mi mignęła podpowiedź, że zamiast moczenia wiórków, można użyć wody kokosowej. Podobno jest przezroczysta, zatem nie spowoduje zmętnienia.
Niestety nie sprawdzałam osobiście, więc nie mogę potwierdzić na 100%.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: zaradek »

Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem aromat spożywczy - kokosowy. Dodałem kilka kropel do rozcieńczonego destylatu i a'la Malibu jest.
Daj Waldku znać, jak Ci poszło z wiórkami. Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Nasączone można dać do ciast, ale ja chyba przedestyluję na "imadle"
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 paź 2022, 18:28 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: .Gacek »

zaradek pisze:Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
Nic nie szkodzi na przeszkodzie aby je dodać do kolejnego odpędu i odzyskać to co zostało wchłonięte i nie oddane.
Pozdrawiam Gacek.

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: zaradek »

Racja
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

mienho
150
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: mienho »

Przyszedł czas na mnie abym spróbował swoich sił z rumem, głównie dla LP .
Robię prawie wg przepisu nr 2, lecz dałem tylko 8kg cukru na 20l wody, wyszło 26blg. I teraz pytania:
1. Czy jakość cukru trzcinowego jest ok, że taki poziom blg?
2. Czy dodawać pozostałe 2kg cukru, np. jutro, jak drożdże wrzuciłem wczoraj??
Ostatnio zmieniony piątek, 28 paź 2022, 14:32 przez mienho, łącznie zmieniany 1 raz.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

1. Teoretycznie powinno być 100*8/(8+20)=28,6. Ale może mierzyłeś w wyższej temperaturze lub spławik nieco przekłamuje.
2. Nie.
BTW - ten przepis, to był stan wiedzy na rok 2012. Teraz, bogatsi w doświadczenie, robią rum z melasy. Cukru znikoma ilość (ewentualnie glukoza). Brąz cukru trzcinowego (znikomy procent melasy) niezbyt już wiele wnosi do aromatów i smaku.

mienho
150
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: mienho »

Dziękuję. Co do pytań to:
Ad 1. Tak temperatura przed dodaniem drożdży i pomiaru cukru 29°C. Na wodzie jest 0 więc raczej ok.
Ad 2. Czyli w ogóle nie dodawać??

To chyba ten pójdzie na dunder i oraz alko do nalewek itp. No trzeba będzie się w forumową melasę zaopatrzyć .

Gigooo
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Gigooo »

Pytanie do doświadczonych czy takie coś ma sens
20 kg melasy z forum
60l wody
2x cobra rum yest

Gotowanie w płaszczu + katalizator+ 4 półki + aabratek
Pogonu nie odbieram, wyłączam sprzęt, dolewam spirytusu z cukru do dundru i za tydzień destylacja. Dunder do kanału.
Wyjdzie coś z samej melasy czy jednak zamawiać cukier trzcinowy. I czy z tym spirytusem dobrze kombinuję czy jednak fermentacja na dundrze (tylko czego, cukier biały czy trzcinowy)?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ja bym lekko cukrem trzcinowym, nierafinowanym podbił nastaw ze względu na wydajność, ale nie za dużo, powiedzmy 5kg na tą ilość. Zrobiłbym najpierw odpęd na samym katalizatorze, bez podziału na frakcje. Drugie gotowanie - normalna destylacja na półkowej z podziałem na frakcje. Z dundrem nie próbowałem dolewając spirytusu.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 12:18 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Proporcje są ok, ale:
- Użyj drożdży od Lemag, do fermentacji soku z trzciny (te cobra dawały ostrzejszy destylat, a jeśli chcesz przy nich zostać to weź 1 paczkę
- Jeśli cukier będziesz chciał dodać to fajnie jest użyć dark muscovado, lub panela/jaggery
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Gigooo pisze: środa, 6 mar 2024, 12:07 ...Pogonu nie odbieram, wyłączam sprzęt, dolewam spirytusu z cukru do dundru i za tydzień destylacja. Dunder do kanału.
... ... I czy z tym spirytusem dobrze kombinuję czy jednak fermentacja na dundrze (tylko czego, cukier biały czy trzcinowy)?
Odbieram alkohol do zera. A już w szczególności gdy chcę wydobyć resztę aromatów dolewając do dundru dobry spirytus. Na kocioł 50l wlewam 3-5 l spirytusu - zależy ile mam pod ręką ;) Jak odbierzesz pogony do zera, do po dolaniu spirytusu nie musisz się bawić znowu w pogony.
Robię odpęd na prostym aparacie i destylację na aabratku z podziałem na frakcje.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”