Ziarno bez zacierania

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

4L 50%.
K.
Obrazek

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Tyle co z 4kg i szklanki cukru. Z ziarna co najwyżej zapach powstanie.

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Egon777 »

Źle nie wychodzi, bo sie obawiałem ze będzie mniej. Czytałem posty i niektórym z większych nastawów kapało mniej niz wynika z dodanego cukru.
Awatar użytkownika

krzysztof.dziura
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2019, 13:17
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Podziękował: 1 raz
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: krzysztof.dziura »

Witam tydzień temu nastawilem nastaw według przepisu. Czyli 3kg zboża zalalem woda i dodałem szklankę cukru. Do tej pory bardzo ładnie zacier bolgotal, 2 dni temu zalalem 14l wody z 4 kg cukru i fermentacja ruszyła od razu lecz trwała do wczoraj czyli jeden dzień, dzisiaj już nic. Moje pytanie czy dodać drożdży lecz posiadam tylko drożdże turbo do zacierow zbozowych?? Pozdrawiam

Xarven
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 23 mar 2018, 16:03
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Xarven »

Czy ktoś jeszcze to czyta? :).
Jak ktoś próbował lub stosuje pierwszy przepis proszę o pw, mam kilka pytań.
Dziękuję :)
Ostatnio zmieniony piątek, 18 paź 2019, 14:51 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Egon777 »

Ja mam mały problem. Robię dwa nastawy, jeden z kukurydzą drugi z żytem po 3 kilo, daję pożywkę i fermiole. Nastaw z żytem pracuje około 10-14 dni, a z kukurydzą minimum 18 dni i nie wiem dlaczego. Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7279
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1691 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: radius »

Przyczyną wydłużonej fermentacji kukurydzy, może być zawartość tłuszczu. W ziarnie żyta jest go ok. 17 gramów w kilogramie, natomiast w ziarnie kukurydzy ok. 46 gramów, ale to tylko moje przypuszczenia ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

krzysztof.dziura
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2019, 13:17
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Podziękował: 1 raz
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: krzysztof.dziura »

Witam ile wam wychodzi psoty na koniec z tego przepisu?
Bo mi z 15l zacieru wychodzi ok 3,2l psoty 50%
A z drugiej fermentacji (nie destylacji... MOD) 1,8l 75%.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lis 2019, 13:11 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Xarven
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 23 mar 2018, 16:03
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Xarven »

Jak dodam więcej cukru i ewentualnie drożdży to ma jakiś sens? Chodzi mi o wydajność
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Egon777 »

@ krzysztof.dziura
Nie tak źle Ci wychodzi, mnie za każdym razem inaczej a robię tak samo i zawsze jednakowa ilość produktów. Uzysk mam między 2,2 a 2,7 l 50%
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lis 2019, 18:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Kamal »

@Xarven, jeśli chodzi o uzysk, to tak. Będziesz mieć więcej alkoholu.
K.
Obrazek

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Mrzon »

Witam.
Również udało mi się nastawić po raz pierwszy wg. pierwszego przepisu z pszenicy dwa nastawy takie same czyli 2kg pszenicy i reszta jak w przepisie, ale w tym samym czasie nastawiłem osobno dwa identyczne nastawy z jedną różnicą że te pracują na drożdżach Bayanusach z dodatkiem pożywki activit. Jestem ciekaw jakie będą różnice i czy będą ? Po destylacji opisze moje spostrzeżenia.
Pzdr
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko

Xarven
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 23 mar 2018, 16:03
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Xarven »

Witam
Odnośnie pierwszego przepisu
Jaki wychodzi smak bardziej pod wódeczkę czy whisky?

Jak na takim przepisie destylat odłożę do leżakowania z płatkami średnio opalanymi i z dodatkiem syropu klonowego da fajny efekt zbliżony do whisky?

:)

Planuje nastawić większą ilość dlatego takie pytania.
Alko uzyskuje się z cukru i teraz pytanie czy ma sens zwiększenia cukru? Czy trzeba się trzymać przepisu?

Czy ewentualnie można dodać drożdże czy są zbędne jak tak to jakie?

Ilosciowo końcowego trunku będzie miarę dajna?

Za pomoc Dziękuję :)

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Mrzon »

Witam.
Odnośnie drożdży moim zdaniem a robiłem jednocześnie wersje na dzikusach oraz z użyciem kupnych G995 Bayanus mogę powiedzieć że różnica jest w "MOIM" odczuciu tak subtelna że na pewno następny raz będę robił na drożdżach kupnych ale nie TURBO dlaczego ano dlatego że od razu mogę nastawić całość bez czekania.
Co do zwiększania ilości cukru hmm podejrzewam że dodanie 1kg więcej nie spowoduje żadnych znaczących zmian drożdże sobie z taka ilością poradzą ważne żeby nie przesadzić.
Odnośnie whisky to tutaj sam nie wiem co napisać za małe doświadczenie z tym przepisem ale u mnie wyszło po 2 biegach 63% cześć poszła na 40% czystą i uważam ją za zajeb...ą wódeczkę, a część 63% dodałem kostki dębowe mocno palone zapach ciekawy kolor rewelacja smak za młode jeszcze, i osobiście tutaj nie dodawałbym syropu klonowego.
Może coś pomogłem :)
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Krzysztof63 »

radius pisze:Przyczyną wydłużonej fermentacji kukurydzy, może być zawartość tłuszczu. W ziarnie żyta jest go ok. 17 gramów w kilogramie, natomiast w ziarnie kukurydzy ok. 46 gramów, ale to tylko moje przypuszczenia ;)
Raczej nie. Kilka lat temu przez branżę piwną przewinęła się wiadomość (efekt badania naukowego, nie plotka), że niewielka ilość tłuszczu poprawia pracę drożdży. Chodziło mniej więcej o taką ilość, jaką zawiera przeciętna kukurydza. Ja zresztą wielokrotnie robiłem piwo z duzym dodatkiem kukurydzi i nigdy nie było jakichś widocznych problemów z fermentacją.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Witam.
Zastanawiam się nad zrobieniem takiej cukrówki, jak opisuje autor, ale z modyfikacjami. Na pewno nie będę się bawić w dzikie drożdże. Zboża chciałbym dodać nieco więcej, bo mam dostęp do taniego i chciałbym spróbować glukozy. Ktoś robił taki zestaw? Chce uzyskać dobry spiryt na łagodną, czystą wódkę.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Panowie, mam pytanie:
Czy taki nastaw, bez dodatku drożdży wyjdzie mi też na kukurydzy? (całe ziarna, nie skiełkowane)
Pytałem autora na pw, nie mam jeszcze odpowiedzi a zależy mi trochę na czasie. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: psotnikpiotr »

Powinno się udać.. Skoro na życie się udaje to i na kukurydzy powinno się udać. Dzikie drożdże są wszędzie...
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

W takim razie jutro jadę po kukurydzę.
Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: .Gacek »

Mat.82 czy Ty chcesz użyć pełnych ziaren kukurydzy takich jak do popcornu? :problem:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Tak, pytałem o całe ziarna, dlaczego?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: .Gacek »

Kukurydzę powinieneś mieć choć trochę ześrutowaną, nie mówię, że ma to być mąka... Ale chociaż puszczona przez gniotownik aby ziarno rozleciało się na kilka kawałków. Dzięki temu odda o wiele więcej aromatu niż w pełnym ziarnie...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Kurcze, nie mam dostępu ani do śrutownika, ani do gniotownika. Maszynka do mięsa sobie raczej nie poradzi, ale może w robocie kuchennym? Doradźcie, koledzy...

Wesoly49
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Wesoly49 »

Jak masz dostęp , to jest najprostszy sposób na kuku .
https://www.youtube.com/watch?v=6a5j9TC ... ture=share
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Niestety, musiałbym to najpierw sam zrobić, ale dziękuję za pomysł. Chyba spróbuję z robotem kuchennym.

bartek71
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 16:45
Podziękował: 20 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: bartek71 »

mat.82 pisze:Niestety, musiałbym to najpierw sam zrobić, ale dziękuję za pomysł. Chyba spróbuję z robotem kuchennym.
gdybyś robił ,to pamiętaj żeby te noże były krótsze niż ta obręcz na dole,bo raz dwa przetniesz wiadro :)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: rozrywek »

To wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.
Robot kuchenny zajedziesz i się namęczysz. Maszynka do mięsa już jest lepsze. Bardziej to zmiażdzenie niż śrutowanie. Ale tu chodzi o rozdrobnienie tegóż owegóż.
Ja parokrotnie bawiłem się sokowirówką robiąc moszcz. Ty dwie godziny się męczysz a w balonie dopiero na dnie. A tu parę skrzynek stoi do przerobu.

Najprościej to znaleść śrutownik i szybko to przerobić. Na wsi jak mieszkasz to nie problem. Worek na plecy flaszkę w kieszeń i masz zrobione.
W mieście gorzej to jeszcze jak mieszkasz w bloku to już w ogóle porażka. Kupić ześrutowane i tyle.
Jak masz dom i miejsce na to to poszukaj śrutownika taniego nawet manualnego. Będzie służył przez lata.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Góral bagienny »

https://www.deptana.pl/pl/p/SRUTOWNIK-r ... BLATU/2210 Kupiłem coś takiego :)
10kg słodu jęczmiennego srutowałem godzinę na 2 razy i wyszła prawie mąką :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Mieszkam w bloku, na dodatek nie w Polsce, niestety. Ten nastaw to miał być tylko eksperyment z 2kg kukurydzy, ale chyba sobie odpuszczę póki co, aż znajdę jakiś sposób. Dziękuję za odpowiedzi i za pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: rozrywek »

Jak mieszkasz w bloku i nie wchodzą w grę większe ilości to nie poddawaj się tak łatwo.
Zawsze warto spróbować. Jak niewiele tego ma być to też pracy mniej.
Zrób ten eksperyment. Nawet młynkiem do kawy.
Nigdy się nie poddawaj. Trzymam kciuki.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: acurlydrug »

Młynkiem do kawy rozdrobni się bardzo fajnie.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Eksperyment I tak chciałem zrobić i zrobię na pewno. Użyję chyba jednak tego robota kuchennego, tylko najpierw muszę porozmawiać z żoną ;)
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1180
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 393 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: psotamt »

mat.82 pisze:...tylko najpierw muszę porozmawiać z żoną ;)
Ałć! Wchodzisz na grząski grunt, może lepiej nie pytaj? :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Jeśli chodzi o moją żonę, to nie mam się czego bać :D

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: kwik44 »

Nie wiem co w z tymi żonami macie. Jeśli się boczą to jest to najprawdopodobniej wasza wina. Mniej lub bardziej rozciągnięta w czasie ;) U mnie jest stosunkowo prosto. Jeśli chcę nową beczkę po prostu mówię do mojej LP, że chcę kolejną beczkę. Patrzymy w budżet i decydujemy kiedy będę moją zachciankę mógł spełnić. Dogadujemy też warunki ustępstw ;P Podobnie jest z jej zachciankami. Ale trzeba komunikować drugiej stronie co dla ciebie jest ważne i jednocześnie słuchać co ważne jest dla niej. Tyle i aż tyle...
Ostatnio zmieniony piątek, 24 lip 2020, 22:24 przez kwik44, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: rozrywek »

Kwik44 .
Nie każdy postępuje tak jak ty. Niektóre nie są lp. Czyli lepsza połowa. Są Jp. Jędzowata połowa.
Kompromis to coś co działa. Ty jedź po tę torebkę a ja po tą beczułkę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Powiedziałem żonie o problemie i zapytałem, czy myśli, że nasz robot kuchenny dałby sobie z tym radę? Odpowiedziała "Nie wiem, nie wydaje mi się, ale spróbuj. Może młynek do kawy będzie lepszy?"
Nie skłamię, jeśli napiszę, że to moja duuuuużo lepsza połowa! :love:

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: kwik44 »

I szkoda. Żona jest na całe życie, przynajmniej dla mnie. Ale trzeba w małżeństwo inwestować, żeby potem z niego ciągnąć. I żeby nie było - każda LP jest jędzowata czasem. Ale za to je kochamy ;P

Maronis
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2020, 19:31
Ulubiony Alkohol: Własnej roboty.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Maronis »

No to odgrzejemy tego posta. Potrzebuję porady lub informacji co moglo się wyprawić w moim przypadku. Popełniłem nastaw prawie jak z pierwszego przepisu. Do fermentatora dałem 4kg przenicy namoczonej i wypłukanej dokładnie. 4kg cukru. 22litry wody. Zrobiłem tak w dwóch I wiadrach. Z racji tego że nie ufam dzikusom dodalem łyżkę drożdży Whisky Safspirit do obydwóch.
Praca zaczela się juz po kilku godzinach. Minęło 6 dni wiadra aż podskakują.
Ale jest jedno Ale... i tu będzie urodziło sie moje pytanie. Postanowilem zobaczyć ile cukru zostało do przerobienia sprawdzam a tu po 6 dniach jest 40 blg. W obydwóch wiadrach. Następnego dnia kupiłem drugi cukromierz ale pokazał tak samo.
Co jest tego przyczyną?
Chłopaki ciężko pracują ale czy dadzą radę to przerobić?
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: psotnikpiotr »

Kolego a skąd u Ciebie się wzięło takie wysokie BLG? :o Przy takim stężeniu cukru drożdże raczej powinny mieć problem ze startem. A piszesz, że pracują jak należy. Najlepszym sposobem by sprawdzić czy w nastawie jest alkohol to zamoczyć w nim paluch i spróbować :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 wrz 2020, 07:57 przez psotnikpiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”