Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: mateusz85 »

Witam wszystkich i dziękuję za pomoc.
Zacier z kukurydzy i słodu robię poraz pierwszy.
Do garnka wlałem 35 l wody zagotowałem do 72 C i dodałem kukurydzę śrutowaną. Mieszałem temperatura spadła do 62 i dodałem słód też śrutowany . Tak już zostawiłem do wystygnięcia. Proporcje
35 l wody
7.5 kg kukurydzy
2.5 kg słodu
Przy ok 30 C BLG pokazało 10 a pH 5.5
Przelałem wszystko do beczki razem ze kukurydza i słodem i dodałem drożdzy Whisky YEAST. Pracowało ładnie 3 dni. Nic nie śmierdziało. Pachniało zbożem i w smaku było kwaśne. Po 4 dniach przepuściłem przez kolumnę. Z 22 l zacieru wyszło 2.5 litra. Trzymałem do 40 procent. Zapach po destylacji suszone owoce.
Mam pytanie czy taki zapach jest odpowiedni ?
Czy BLG bez dodawania enzymów też jest prawidłowe?
Jeżeli coś zrobiłem źle to proszę o pomoc.
Czy puścić to jeszcze raz i dopiero wlać do beczki , bo mam jeszcze 3 nastawy takie same
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lip 2021, 17:33 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: Góral bagienny »

Za niska temperatura jak na kuku, ja grzeję do 95st ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: mateusz85 »

To jak podgrzeje do 95 to o ile blg może mi wzrosnąć?

czytam
700
Posty: 719
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: czytam »

Do około 16Blg. Miałeś 10kg surowca. Przyjmując 70% wydajności daje to 7kg cukrów. 7/(7+35)*100=16,7Blg. Na pomiar ma też wpływ temperatura. Przyrządy skalowane są w temperaturze 25 stopni. Ty miałeś 30, więc pokazywało mniej. Są tabele korekcyjne i kalkulatory.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2507
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 229 razy
Otrzymał podziękowanie: 438 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: jakis1234 »

Przyrządy skalowane są w temperaturze 25 stopni.
Na ogół w temperaturze 20 stopni.
W internecie bez problemu znajdziesz kalkulatory przeliczające Blg w zależności od temperatury.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: mateusz85 »

Oki. Dzięki bardzo. To jeszcze jedno pytanko. Puścić jeszcze raz przez kolumne , wszystko co mam już zrobione, czy wlać to wszystko do beczki dębowej ?
A co ze smakiem i zapachem. Myślicie że wyszedł prawidłowy. Powinien przypominać suszone owoce i trochę zboża ?

czytam
700
Posty: 719
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: czytam »

OK. Nie wiem, dlaczego napisałem 25. Tym bardziej poprawka będzie większa.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: mateusz85 »

Ok koledzy BLG mamy już wyjaśnione. Co z drugą destylacją, smakiem i zapachem. To jest teraz najistotniejsze. Z jaką wodą później to rozrobić ?
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: Kòpôcz »

Odebrałeś tak, jakby to miało być na raz gnane (bez pogonów). Takie najprostsze podejście, to:
- jeśli ma być na raz, to odbiór do 50-40% na stągiewce (sugerowane zastosowanie nosa w końcówce odbioru, lanie do małych buteleczek i selekcja w dniach póżniejszych)
- jeśli ma być gnane na dwa, to pierwszy gon do niemal 100st w kotle (wyssananie całego zawartego w nim alkoholu wraz z głębokimi pogonami).
Teraz sam zdecyduj - daj temu pooddychać, może będzie dla Ciebie za kilka dni atrakcyjne już po jednej gonitwie.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2507
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 229 razy
Otrzymał podziękowanie: 438 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: jakis1234 »

Smak, zapach zależy od tak wielu czynników, że nie sądzę, żeby ktokolwiek był w stanie na podstawie takiego opisu "suszone owoce", stwierdzić czy jest to prawidłowy zapach.
Ważne, żeby Tobie smakowało i pachniało, jeżeli jest w porządku, to dawaj do starzenia.
A mam pytanie, zrobiłeś jeden przebieg w ogóle, czy odebrałeś surówkę i to co opisujesz, to już było z surówki?
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lip 2021, 12:21 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: mateusz85 »

To jest surówką po pierwszym pędzeniu. Zrobiłem takich 3 . Wszystkie pachną i smakują podobnie.
Poczekam do niedzieli i zdecyduje. Jak będzie nie tak to ustawiam się na niedzielę i puszczam wszystko jeszcze raz. Rozcieńczę do 20% i zobaczymy co bedzie. Najgorsze że nie znam nikogo w okolicy kto by mógł mi pomóc. Mogę liczyć tylko na wasze doświadczenie. Dziękuję wam bardzo z pomoc. Napisze w przyszłym tygodniu co wyszło
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lip 2021, 13:01 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2507
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 229 razy
Otrzymał podziękowanie: 438 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: jakis1234 »

Kilka dni to zdecydowanie za krótko, żeby stwierdzić, czy wyszło coś dobrego.
Jeżeli nie śmierdzi i jest pijalne, to poczekaj dłużej. Drugi raz zawsze możesz przepędzić, ale każde kolejne mocno potnie smak.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: Skir »

Suszone owoce? Na mój sfatygowany nos, suszone owoce raczej nie pachną. U mnie qq pachnie popcornem. W przypadku słodu wędzonego, lekko dymem.
Zaciery ze śruty ok 18 BLG, ze słodem mogą być wyższe nawet.
Po co podgrzewać? Można qq "na lenia" : zalać wrzątkiem, zamieszać, dodać enzym, ostudzić do 63, dodać słód, ostudzić do 30, dodać drożdżaki. Po pracy.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: mateusz85 »

Oki. Dzięki bardzo za pomoc wlewam do beczki i czekam co będzie. Mam nadzieję że przegryzie się z dębem i będzie git
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: Góral bagienny »

Może napisz jakim sprzętem dysponujesz do destylacji. ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: mateusz85 »

Mam samoróbkę. Jakiś magig mi robił. Keg 30 na palniku, rura 130 cm zasypana 6 l sprężynek miedzianych i chłodnica. Z jednym kranikiem spustowym. Cukrówka wychodzi super, ale mi chodzi żeby zrobić coś więcej niż tylko cokrówke
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: Góral bagienny »

Wywal z 5l sprężynek zostaw z litr wymieszaj to co masz z pogonem i przepuść jeszcze raz :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: kondon »


Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: Fiflak »

Szanowny kolego, piszesz zbyt skrótowo. Jak prowadziłeś proces destylacji?
Np. czy odebrałeś przedgon po stabilizacji? Najpierw przygotuj smakowitego białego burbona, dopiero, gdy będziesz absolutnie pewien, iż takowy samogon ci smakuje, do beczki dębowej go wlej.
Bimber dwukrotnie pędzony odznacza się łagodniejszymi nutami surowca, w twoim przypadku mniej kukurydzianej słodyczy i słabsza tzw. struktura, czyli złudzenie gęstości, oleistości. Burbon to temat rzeka. Nikt ci gotowej cudownej procedury nie poda, bowiem własny ideał musisz odkryć samodzielnie. Domyślam się, iż filtrujesz zacier przed gotowaniem i do kotła wlewasz wyłącznie płyn. Mało szczegółów, puki co, zapodałeś. Dlatego dopytuję. To istotne zagadnienie, ponieważ inny produkt da sama ciecz, w porównaniu z gęstym zacierem. Nie używasz enzymów, czy to oznacza, iż celujesz w stuprocentowego ortodoksa? Tj. trunek uzyskany metodą, że tak powiem, pierwotną. Nawiązanie do czasów, w których preparaty w buteleczkach były jeszcze niedostępne. Jeśli taką próbę podjąłeś, to naprawdę ci się wyrazy uznania należą. Kiedyś o takim wariancie dumałem, lecz perspektywa mieszania kukurydzianej brei mnie skutecznie zniechęciła. Trzeba by bowiem wówczas:
1. Zagotować wodę, wyłączyć grzanie i wsypać do wrzątku drobno zmieloną kukurydzę.
2. Po dokładnym rozbełtaniu poczekać, aż temperatura mieszaniny spadnie do około 60°C.
Wówczas dodać do niej ześrutowany słód. Przypuszczam, iż użyłeś jęczmiennego w typie pilzneńskim. Zgadłem?
Istnieją także burbony pszeniczne, lub z żytnią duszą, dlatego zahaczyłem o rodzaj słodu.
3. Wracając do zacierania. Po upływie godziny, lepiej dwóch, podgrzanie zacieru do 72°C i scukrzenie reszty skrobi. Po udanej próbie jodowej schłodzenie do 30°C i zadanie uwodnionych drożdży. Eksperyment może i deko szalony, ale o to również w naszej pasji chodzi, czyż nie mam racji?
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: mateusz85 »

Część Fiflak. Więc napiszę Ci ze szczegółami cały proces
Kukurydzę miałem gruboziarnistą śrutowaną
Słód jęczmienna PALE ALE/ Piła śrutowany
Wlałem do wody 35 l poczekałem jak woda osiągnie 75-76 C. Wysłałem kukurydzę i mieszałem. Czekałem jak temperatura spadnie do 62 i wyspałem słód. W sumie przyszykowałem do tej pory 3 nastawy
1. Po wsypaniu słodu przy temperaturze 62 doczekałem 2 h poczym zacząłem studzić zacier wkładami do lodówki. Po 5 h zacier wystygła. Nie sprawdziłem BLG bo gdzieś mi się przyżąd zapodział . Wszystko przelałem do beczki- razem z ziarnami kukurydzy i słodu i dodałem drożdże. Zacier pracował 3 dni i był w sumie słodko kwaśny. Bardziej słodki
2. Zacier nr 2 i 3Gotowanie to samo. Tylko że przy temperaturze 62 dodałem enzymu scukrzającego , stwierdziłem że nie zaszkodzi wiem że nie powinienem bo dodałem słodu. Zacier po 3 dniach był bardziej kwaśny nisz słodszy w porównaniu do 1.
Po czterech dniach kiedy zacier przestał pracować z ziarna opadły na dół zacząłem filtrację do gega. Wyciskałem przez ścierkę.
Proces destylacji
Temperatura wzrosła do 78. Spuściłem pierwsze 70 ml i zostawiłem na rozpałkę. Potem zamknąłem zaworek i poczekałem 10 min żeby się wszystko ustabilizowało. Po 10 min zaczęło kąpać. Od 94 ok 0.5 l. Potem procent zaczął spadać do 70 szybko a później do 50 powoli. Wszytko leciało do jednego gąsiora. Ogólnie leciało od 94 do 40. Pagony zlałem osobno było ok 0.5 l. W sumie wyszło 2.5 litra. Tak wyglądał cały proces.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: mateusz85 »

Dzięki kondon za linka. Szkoda że wcześnie go nie znalazłem, i podziękowania dla góral bagienny za pomoc
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: Góral bagienny »

Z Twojego opisu wygląda że Ty nie masz kolumny rektyfikacyjnej tylko pot-stilla ;)
Szukaj tematów destylacja na pot- still lub rób tak jak napisałem na PW i mam nadzieję że nie będziesz żałował :D
Pozdrawiam Góral :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: mateusz85 »

Dzięki góral mam nadzieję że to nieostatni temat w którym pomogłeś

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: Fiflak »

Czy mógłbyś opisać wygląd swojego zestawu destylacyjnego? To kolumna, cebula, puszka, czy jeszcze inne ustrojstwo? Gdzie znajduje się port pomiaru temperatury? Jak rozwiązałeś kwestię chłodzenia? Czy możesz, w miarę precyzyjnie, sterować mocą grzania?

Świnek
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 28 mar 2020, 11:03
Podziękował: 2 razy
Pomiar skrobi w zacierze

Post autor: Świnek »

Witam fanów domowej whisky.
Niedawno zrobiłem swój pierwszy zacier kukurydziano – jęczmienny. Niby wszystko szło dobrze jednak badanie czy skrobia rozłożyła się już na cukry proste nieco mnie pokonało. Mianowicie – do badania użyłem jodyny z apteki i nawet po kilkugodzinnym zacieraniu jodyna zmieniała kolor.
Cały proces zacierania przeprowadziłem następująco:
Podgrzałem 30l wody do 95 st. Dodałem 2 ml alfa amylazy (dokładnie odmierzone strzykawką) i następnie dodałem 8kg drobno ześrutowanej kukurydzy. Przez godzinę utrzymywałem temperaturę około 95 stopni co chwilę mieszając. Potem ochłodziłem zacier do 65 st. I dodałem 2 kg słodu jęczmiennego – również śrutowanego. Następnie utrzymywałem temperaturę około 65 st mieszając co jakiś czas. Po ok 2 godzinach pobrałem próbkę i dałem na nią kroplę jodyny – zabarwiła się prawie na czarno, po kolejnych 2 godzinach to samo. W sumie utrzymywałem temperaturę 65 st około 8 godzin… po tym czasie jodyna dalej zmieniała kolor ale już na troszkę jaśniejszy, lecz nadal ciemny.
Wg innych opisów znalezionych w internecie zacieranie powinno trwać znacznie krócej. Co zrobiłem nie tak? Dodam tylko, że zacier wyszedł słodki i miał około 17-18 BLG. PH nie znam, zapomniałem zakupić papierki.
Moje pytanie brzmi: Czy jodyna może być używana do pomiaru zawartości skrobi? Czy można to sprawdzić jakoś inaczej? Cały dzień zacierania to strasznie dłuuugo.
Proszę bardziej doświadczonych o pomoc.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7279
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1691 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

Świnek
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 28 mar 2020, 11:03
Podziękował: 2 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Post autor: Świnek »

Kolego Radius bardzo dziękuję za pomoc :) Przeczytałem cały temat i już wiem, że lepiej kupić płyn lugola. Wygląda na to, że wszystko zrobiłem dobrze tylko o wiele za długo, tak czy inaczej zacier fajnie pracuje więc pewnie coś z tego wyjdzie. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”