Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
mateusz85
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 19 lip 2021, 13:58

Witam wszystkich i dziękuję za pomoc.
Zacier z kukurydzy i słodu robię poraz pierwszy.
Do garnka wlałem 35 l wody zagotowałem do 72 C i dodałem kukurydzę śrutowaną. Mieszałem temperatura spadła do 62 i dodałem słód też śrutowany . Tak już zostawiłem do wystygnięcia. Proporcje
35 l wody
7.5 kg kukurydzy
2.5 kg słodu
Przy ok 30 C BLG pokazało 10 a pH 5.5
Przelałem wszystko do beczki razem ze kukurydza i słodem i dodałem drożdzy Whisky YEAST. Pracowało ładnie 3 dni. Nic nie śmierdziało. Pachniało zbożem i w smaku było kwaśne. Po 4 dniach przepuściłem przez kolumnę. Z 22 l zacieru wyszło 2.5 litra. Trzymałem do 40 procent. Zapach po destylacji suszone owoce.
Mam pytanie czy taki zapach jest odpowiedni ?
Czy BLG bez dodawania enzymów też jest prawidłowe?
Jeżeli coś zrobiłem źle to proszę o pomoc.
Czy puścić to jeszcze raz i dopiero wlać do beczki , bo mam jeszcze 3 nastawy takie same
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lip 2021, 16:33 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1500
Posty: 1529
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 19 lip 2021, 18:44

Za niska temperatura jak na kuku, ja grzeję do 95st ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
mateusz85
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 19 lip 2021, 18:47

To jak podgrzeje do 95 to o ile blg może mi wzrosnąć?


czytam
450
Posty: 469
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: czytam » wtorek, 20 lip 2021, 07:28

Do około 16Blg. Miałeś 10kg surowca. Przyjmując 70% wydajności daje to 7kg cukrów. 7/(7+35)*100=16,7Blg. Na pomiar ma też wpływ temperatura. Przyrządy skalowane są w temperaturze 25 stopni. Ty miałeś 30, więc pokazywało mniej. Są tabele korekcyjne i kalkulatory.

Awatar użytkownika

jakis1234
600
Posty: 644
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: jakis1234 » wtorek, 20 lip 2021, 07:32

Przyrządy skalowane są w temperaturze 25 stopni.

Na ogół w temperaturze 20 stopni.
W internecie bez problemu znajdziesz kalkulatory przeliczające Blg w zależności od temperatury.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
mateusz85
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: mateusz85 » wtorek, 20 lip 2021, 07:51

Oki. Dzięki bardzo. To jeszcze jedno pytanko. Puścić jeszcze raz przez kolumne , wszystko co mam już zrobione, czy wlać to wszystko do beczki dębowej ?
A co ze smakiem i zapachem. Myślicie że wyszedł prawidłowy. Powinien przypominać suszone owoce i trochę zboża ?


czytam
450
Posty: 469
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: czytam » wtorek, 20 lip 2021, 09:04

OK. Nie wiem, dlaczego napisałem 25. Tym bardziej poprawka będzie większa.


Autor tematu
mateusz85
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: mateusz85 » wtorek, 20 lip 2021, 09:26

Ok koledzy BLG mamy już wyjaśnione. Co z drugą destylacją, smakiem i zapachem. To jest teraz najistotniejsze. Z jaką wodą później to rozrobić ?

Awatar użytkownika

Kòpôcz
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: Kòpôcz » wtorek, 20 lip 2021, 11:13

Odebrałeś tak, jakby to miało być na raz gnane (bez pogonów). Takie najprostsze podejście, to:
- jeśli ma być na raz, to odbiór do 50-40% na stągiewce (sugerowane zastosowanie nosa w końcówce odbioru, lanie do małych buteleczek i selekcja w dniach póżniejszych)
- jeśli ma być gnane na dwa, to pierwszy gon do niemal 100st w kotle (wyssananie całego zawartego w nim alkoholu wraz z głębokimi pogonami).
Teraz sam zdecyduj - daj temu pooddychać, może będzie dla Ciebie za kilka dni atrakcyjne już po jednej gonitwie.

Awatar użytkownika

jakis1234
600
Posty: 644
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: jakis1234 » wtorek, 20 lip 2021, 11:21

Smak, zapach zależy od tak wielu czynników, że nie sądzę, żeby ktokolwiek był w stanie na podstawie takiego opisu "suszone owoce", stwierdzić czy jest to prawidłowy zapach.
Ważne, żeby Tobie smakowało i pachniało, jeżeli jest w porządku, to dawaj do starzenia.
A mam pytanie, zrobiłeś jeden przebieg w ogóle, czy odebrałeś surówkę i to co opisujesz, to już było z surówki?
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lip 2021, 11:21 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
mateusz85
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: mateusz85 » wtorek, 20 lip 2021, 11:46

To jest surówką po pierwszym pędzeniu. Zrobiłem takich 3 . Wszystkie pachną i smakują podobnie.
Poczekam do niedzieli i zdecyduje. Jak będzie nie tak to ustawiam się na niedzielę i puszczam wszystko jeszcze raz. Rozcieńczę do 20% i zobaczymy co bedzie. Najgorsze że nie znam nikogo w okolicy kto by mógł mi pomóc. Mogę liczyć tylko na wasze doświadczenie. Dziękuję wam bardzo z pomoc. Napisze w przyszłym tygodniu co wyszło
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lip 2021, 12:01 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
600
Posty: 644
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: jakis1234 » wtorek, 20 lip 2021, 12:09

Kilka dni to zdecydowanie za krótko, żeby stwierdzić, czy wyszło coś dobrego.
Jeżeli nie śmierdzi i jest pijalne, to poczekaj dłużej. Drugi raz zawsze możesz przepędzić, ale każde kolejne mocno potnie smak.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Skir
650
Posty: 695
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: Skir » wtorek, 20 lip 2021, 12:11

Suszone owoce? Na mój sfatygowany nos, suszone owoce raczej nie pachną. U mnie qq pachnie popcornem. W przypadku słodu wędzonego, lekko dymem.
Zaciery ze śruty ok 18 BLG, ze słodem mogą być wyższe nawet.
Po co podgrzewać? Można qq "na lenia" : zalać wrzątkiem, zamieszać, dodać enzym, ostudzić do 63, dodać słód, ostudzić do 30, dodać drożdżaki. Po pracy.
I love the smell of bimber in the morning.


Autor tematu
mateusz85
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: mateusz85 » wtorek, 20 lip 2021, 16:38

Oki. Dzięki bardzo za pomoc wlewam do beczki i czekam co będzie. Mam nadzieję że przegryzie się z dębem i będzie git

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1500
Posty: 1529
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 20 lip 2021, 16:56

Może napisz jakim sprzętem dysponujesz do destylacji. ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
mateusz85
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: mateusz85 » wtorek, 20 lip 2021, 17:01

Mam samoróbkę. Jakiś magig mi robił. Keg 30 na palniku, rura 130 cm zasypana 6 l sprężynek miedzianych i chłodnica. Z jednym kranikiem spustowym. Cukrówka wychodzi super, ale mi chodzi żeby zrobić coś więcej niż tylko cokrówke

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1500
Posty: 1529
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 20 lip 2021, 19:26

Wywal z 5l sprężynek zostaw z litr wymieszaj to co masz z pogonem i przepuść jeszcze raz :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


kondon
200
Posty: 246
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: kondon » wtorek, 20 lip 2021, 22:35



Fiflak
350
Posty: 380
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 10:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: Fiflak » środa, 21 lip 2021, 00:17

Szanowny kolego, piszesz zbyt skrótowo. Jak prowadziłeś proces destylacji?
Np. czy odebrałeś przedgon po stabilizacji? Najpierw przygotuj smakowitego białego burbona, dopiero, gdy będziesz absolutnie pewien, iż takowy samogon ci smakuje, do beczki dębowej go wlej.
Bimber dwukrotnie pędzony odznacza się łagodniejszymi nutami surowca, w twoim przypadku mniej kukurydzianej słodyczy i słabsza tzw. struktura, czyli złudzenie gęstości, oleistości. Burbon to temat rzeka. Nikt ci gotowej cudownej procedury nie poda, bowiem własny ideał musisz odkryć samodzielnie. Domyślam się, iż filtrujesz zacier przed gotowaniem i do kotła wlewasz wyłącznie płyn. Mało szczegółów, puki co, zapodałeś. Dlatego dopytuję. To istotne zagadnienie, ponieważ inny produkt da sama ciecz, w porównaniu z gęstym zacierem. Nie używasz enzymów, czy to oznacza, iż celujesz w stuprocentowego ortodoksa? Tj. trunek uzyskany metodą, że tak powiem, pierwotną. Nawiązanie do czasów, w których preparaty w buteleczkach były jeszcze niedostępne. Jeśli taką próbę podjąłeś, to naprawdę ci się wyrazy uznania należą. Kiedyś o takim wariancie dumałem, lecz perspektywa mieszania kukurydzianej brei mnie skutecznie zniechęciła. Trzeba by bowiem wówczas:
1. Zagotować wodę, wyłączyć grzanie i wsypać do wrzątku drobno zmieloną kukurydzę.
2. Po dokładnym rozbełtaniu poczekać, aż temperatura mieszaniny spadnie do około 60°C.
Wówczas dodać do niej ześrutowany słód. Przypuszczam, iż użyłeś jęczmiennego w typie pilzneńskim. Zgadłem?
Istnieją także burbony pszeniczne, lub z żytnią duszą, dlatego zahaczyłem o rodzaj słodu.
3. Wracając do zacierania. Po upływie godziny, lepiej dwóch, podgrzanie zacieru do 72°C i scukrzenie reszty skrobi. Po udanej próbie jodowej schłodzenie do 30°C i zadanie uwodnionych drożdży. Eksperyment może i deko szalony, ale o to również w naszej pasji chodzi, czyż nie mam racji?


Autor tematu
mateusz85
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.

Postautor: mateusz85 » środa, 21 lip 2021, 08:50

Część Fiflak. Więc napiszę Ci ze szczegółami cały proces
Kukurydzę miałem gruboziarnistą śrutowaną
Słód jęczmienna PALE ALE/ Piła śrutowany
Wlałem do wody 35 l poczekałem jak woda osiągnie 75-76 C. Wysłałem kukurydzę i mieszałem. Czekałem jak temperatura spadnie do 62 i wyspałem słód. W sumie przyszykowałem do tej pory 3 nastawy
1. Po wsypaniu słodu przy temperaturze 62 doczekałem 2 h poczym zacząłem studzić zacier wkładami do lodówki. Po 5 h zacier wystygła. Nie sprawdziłem BLG bo gdzieś mi się przyżąd zapodział . Wszystko przelałem do beczki- razem z ziarnami kukurydzy i słodu i dodałem drożdże. Zacier pracował 3 dni i był w sumie słodko kwaśny. Bardziej słodki
2. Zacier nr 2 i 3Gotowanie to samo. Tylko że przy temperaturze 62 dodałem enzymu scukrzającego , stwierdziłem że nie zaszkodzi wiem że nie powinienem bo dodałem słodu. Zacier po 3 dniach był bardziej kwaśny nisz słodszy w porównaniu do 1.
Po czterech dniach kiedy zacier przestał pracować z ziarna opadły na dół zacząłem filtrację do gega. Wyciskałem przez ścierkę.
Proces destylacji
Temperatura wzrosła do 78. Spuściłem pierwsze 70 ml i zostawiłem na rozpałkę. Potem zamknąłem zaworek i poczekałem 10 min żeby się wszystko ustabilizowało. Po 10 min zaczęło kąpać. Od 94 ok 0.5 l. Potem procent zaczął spadać do 70 szybko a później do 50 powoli. Wszytko leciało do jednego gąsiora. Ogólnie leciało od 94 do 40. Pagony zlałem osobno było ok 0.5 l. W sumie wyszło 2.5 litra. Tak wyglądał cały proces.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości