Jak chlodzicie nastawy

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Hej nastawione w sobotę cukier drożdże szwedzkie duży nastaw.
60kg cukru i 160 wody.
Problem jest bo sie to za bardzo ogrzewa.
Start był na 25st a jest już 36 .

Jakie macie sposoby na ochłodzenie nastawu?
koncentraty wina

ralphinistrator
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: ralphinistrator »

Jak duzy nastaw i nie masz jak wlozyc tego w wiekszy pojemnik z woda to odkrycie mokrymi ręcznikami. Ew wrzucić butelki z zamrożona wodą

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: użytkownik usunięty »

Narazie włożyłem 3butelki 1.5l z zamrażarki ale chyba to trochę mało tego zimnego.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: gadaka »

Jeśli masz chłodnicę do brzeczki to moim zdaniem najlepsza opcja.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: masterpaw2 »

jakie konkretnie dałeś grzybki i ile ?
Bo jeśli te o których myślę, to one wytrzymują spokojnie i 39°.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lut 2022, 17:52 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: użytkownik usunięty »

Jakieś szwedy turbo pure . Kol herbata ich polecał to wziąłem na testy.
Na opakowaniu 1 kg pisze do 39st
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: klepa »

Zdejmij dekiel, przykryj koszulą.
Awatar użytkownika

tazy
150
Posty: 169
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 12:40
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: tazy »

Zwiń rurke miedziana np na mniejszej beczce tak zeby wyszla duza spirala i wsadz do nastawu podlacz zimna wode i bedziesz mial chłodzenie:)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: masterpaw2 »

Dokładnie chodzi o "prestige turbo pure 48", polecał bo sam na nich jedzie z dobrymi wynikami, osobiście u Piotrka widziałem, jak zapitalały przy 38°. Niebawem będziem zamawiać parę ładnych kilogramów ;)
klepa pisze:Zdejmij dekiel, przykryj koszulą.
Abo moskitierę zamiast dekla.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: użytkownik usunięty »

Ok czyli do temperatury 38 st nie przejmować się?
Mam rurkę legris taka plastikowa jakby przegrzewalo to puszczę wodę jak mówicie.

wawaldek11
2500
Posty: 2889
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: wawaldek11 »

Dzisiaj zacierałem mąkę żytnią 2000 grubo mieloną i chcąc zadać drożdże musiałem obniżyć temperaturę. Chłodnica z karbowanki robiła swoje, ale mimo ręcznego wachlowania powoli, bo gęsta zupa była :) No to wspomagałem rozpylaniem wody na beczki. Trzeba to zautomatyzować bo ręczne pryskanie upierdliwe jest. Mam dysze ogrodowe, które robią kierunkową mgiełkę, do tego pompka na 12V i jakiś czasowy, bo cały czas nie trzeba polewać.
Kiedyś samym wentylatorem udało mi się obniżyć temperaturę nastawu i kilka stopni.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: użytkownik usunięty »

Zobaczę rano .Jak narazie jest 38st była burza ochlodzilo się otoczenie do 21st to może troszkę spadnie przez noc.
Jak nie to rano robię wężownice i ochodzę wodą
Ale masakra jak to pracuje to kosmos.
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: Mafiej »

Ja do chłodzenia swoich nastawów używam wężownicy, daje radę bez żadnych problemów.
masterpaw2 pisze: "prestige turbo pure 48"...Niebawem będziem zamawiać parę ładnych kilogramów ;)
Też chcę je kupić. Na początek 2-3 kg. Wiadomo już kiedy zacznie się akcja sciągnięcia grzybków ze szwecji?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: masterpaw2 »

Kolego Mafiej, pisząc "będziem je ściągać" miałem na myśli siebie, ale nic nie stoi na przeszkodzie by jednorazowo zamówić większą ilość, tylko chętni potrzebni, więc AKCJA? :scratch: , :ok:
Ps. mówisz masz: prestige-turbo-pure-48-turbo-yeast-t18165.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: użytkownik usunięty »

No patrzyłem rano temperatura przez chłodniejszą noc spadła do 35st .
Blg 6 od soboty od 17godziny.
Nastaw 160l wody 60kg cukru
Awatar użytkownika

michalbrzeski2
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 6 sty 2019, 12:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódeczka smakowa
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: michalbrzeski2 »

Witajcie.
Odświeżę troszkę temat. Chodzi mi po głowie pewien projekt, aby troszkę zautomatyzować kontrole fermentacji nastawu. Ściślej mówiąc automatycznego chłodzenia, gdy temp. nastawu przekroczy dany stan. Chciałby użyć prostego regulatora temp, m.in . taki: "Czujnik temperatury z przekaźnikiem 10A/250V AC" lub np. " STEROWNIK REGULATOR
TEMPERATURY "MINI" mod:XH-W3001".
Posiadam beczki 120l , jadę na grzybkach Moskva Style, nastaw z proporcji 80l wody i 25 kg cukru ( BLG 24,objętość nastawu ok 95L na kega 50l, 2x po ok.45l).
Podczas panujących upałów i nadchodzącego lata z racji że nie posiadam miejsca w którym panowała by temperatura ok 20 stopni będę zmuszony chłodzić nastaw aby się nie przegrzał.
Założenia:
Zmontowanie jakiejś spiralnej chłodnicy z miedzianej rurki np. fi 6 lub 8. Do tego jakaś pompka obiegowa, chłodnica lub nagrzewnica z sam. osobowego, wcześniej wspomniany jakiś regulator i mały zbiornik wyrównawczy na ciecz chłodząca z odpowietrznikiem automatycznym od C.O.
Prosiłbym o komentarz i ewentualne sugestie, podpowiedzi.
Pozdrawiam :)
:poklon;
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: masterpaw2 »

Kolego przy nastawie ~100l powinien wystarczyć duży wentylator pokojowy skierowany na fermentator, dodatkowo zamiast dekielka zarzuć na wierzch beczki coś przewiewnego ( np. gaza).
A jeszcze jedno startuj z niższych niż zalecane temperatur.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: johnex »

@michalbrzeski2 chodził mi ostatnio po głowie pomysł na chłodnicę zanurzeniową do schłodzenia zacieru po kleikowaniu i scukrzaniu. Sprawdziłem ceny i metr rurki miedzianej fi6 kosztuje podobne pieniądze co metr rury karbowanej DN12 z nierdzewki. Rozważ użycie karbowanki która lepiej odbierze ciepło.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: herbata666 »

Najtaniej i najszybciej rurka PEX, pierwszy lepszy budowlany i heja. A doraźnie nawet na szybko wąż ogrodowy do beki i ogień, u mnie klienci PEX zbiorniki 1000l chłodzą.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: arTii »

Hmmm.... Ja właśnie eksperymentuję. Duży nastaw, BLG startowe =25, wczoraj wieczorem dodane drożdże prestige turbo pure 48, temperatura startowa jakieś 28°C, bo za dużo mi się gorącej wody do cukru wlało i nie było już jak tego schłodzić przy obecnych temperaturach. Obecnie grzybki pracują w pocie czoła i nastaw ma 37°C, przez noc powinna trochę spaść temperatura.
Poprzedni nastaw też podobnie był wystartowany i po 5 dniach ma już BLG=0
Nie mam miejsca w zamrażalniku żeby zamrażać butelki z wodą, więc zdecydowałem, że drożdże zostaną królikami doświadczalnymi :)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: herbata666 »

Jeżeli dochodzi do 38c to później jest problem żeby zeszły na minus. Ja staram się utrzymywać max 35C. Przy obecnych temperaturach startował bym z 20C jeżeli otoczenie ma powyżej 26C. Nic nie piszesz jaka objętość. Ja stawiam w beczkach 250l i 75kg cukru (już parę miesięcy nie wstawiałem, bo nie ma kiedy).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: arTii »

Poprzednie doszły właśnie do 37°C, utrzymały się tak przez około dobę i zaczęły powoli spadać z temperaturą. Obecnie są na zero, ale pracują jeszcze dość żwawo.
Nastaw 200l - beczka 220l. Lato idzie wraz z owocami na nalewki i potrzeba zmusiła żeby wygospodarować czas :)
W zasadzie to prawie z premedytacją nie chłodzę tego nastawu - jakąś wężownicę bym znalazł, ale w związku z apelami o oszczędzanie wody, traktuję to doświadczalnie.
Jeśli okaże się że ugotuję grzybki i zostanie mi na wysokim BLG, to zrobię kolejny nastaw (połowę) i jak dojedzie mi do poziomu gdzie zatrzyma się obecny nastaw, to wymieszam je rzem i tak dofermentuję do końca.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy

Post autor: Doody »

Nigdy jeszcze nie ugotowałem grzybków, choć temperatury w pomieszczeniu przekraczały 30 stopni. Zimą robię nastaw z wody o temp 30 stopni, a latem z kranówki, która ma w upały 22-24 stopnie. Można na początku fermentacji zupełnie usunąć pokrywę z beczki.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”