Jak chlodzicie nastawy
-
Autor tematu
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
Autor tematu
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy
jakie konkretnie dałeś grzybki i ile ?
Bo jeśli te o których myślę, to one wytrzymują spokojnie i 39°.
Bo jeśli te o których myślę, to one wytrzymują spokojnie i 39°.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lut 2022, 17:52 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy
Dokładnie chodzi o "prestige turbo pure 48", polecał bo sam na nich jedzie z dobrymi wynikami, osobiście u Piotrka widziałem, jak zapitalały przy 38°. Niebawem będziem zamawiać parę ładnych kilogramów
Abo moskitierę zamiast dekla.klepa pisze:Zdejmij dekiel, przykryj koszulą.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy
Dzisiaj zacierałem mąkę żytnią 2000 grubo mieloną i chcąc zadać drożdże musiałem obniżyć temperaturę. Chłodnica z karbowanki robiła swoje, ale mimo ręcznego wachlowania powoli, bo gęsta zupa była No to wspomagałem rozpylaniem wody na beczki. Trzeba to zautomatyzować bo ręczne pryskanie upierdliwe jest. Mam dysze ogrodowe, które robią kierunkową mgiełkę, do tego pompka na 12V i jakiś czasowy, bo cały czas nie trzeba polewać.
Kiedyś samym wentylatorem udało mi się obniżyć temperaturę nastawu i kilka stopni.
Kiedyś samym wentylatorem udało mi się obniżyć temperaturę nastawu i kilka stopni.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy
Ja do chłodzenia swoich nastawów używam wężownicy, daje radę bez żadnych problemów.
Też chcę je kupić. Na początek 2-3 kg. Wiadomo już kiedy zacznie się akcja sciągnięcia grzybków ze szwecji?masterpaw2 pisze: "prestige turbo pure 48"...Niebawem będziem zamawiać parę ładnych kilogramów
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy
Kolego Mafiej, pisząc "będziem je ściągać" miałem na myśli siebie, ale nic nie stoi na przeszkodzie by jednorazowo zamówić większą ilość, tylko chętni potrzebni, więc AKCJA? ,
Ps. mówisz masz: prestige-turbo-pure-48-turbo-yeast-t18165.html
Ps. mówisz masz: prestige-turbo-pure-48-turbo-yeast-t18165.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu
-
- Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 6 sty 2019, 12:43
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódeczka smakowa
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy
Witajcie.
Odświeżę troszkę temat. Chodzi mi po głowie pewien projekt, aby troszkę zautomatyzować kontrole fermentacji nastawu. Ściślej mówiąc automatycznego chłodzenia, gdy temp. nastawu przekroczy dany stan. Chciałby użyć prostego regulatora temp, m.in . taki: "Czujnik temperatury z przekaźnikiem 10A/250V AC" lub np. " STEROWNIK REGULATOR
TEMPERATURY "MINI" mod:XH-W3001".
Posiadam beczki 120l , jadę na grzybkach Moskva Style, nastaw z proporcji 80l wody i 25 kg cukru ( BLG 24,objętość nastawu ok 95L na kega 50l, 2x po ok.45l).
Podczas panujących upałów i nadchodzącego lata z racji że nie posiadam miejsca w którym panowała by temperatura ok 20 stopni będę zmuszony chłodzić nastaw aby się nie przegrzał.
Założenia:
Zmontowanie jakiejś spiralnej chłodnicy z miedzianej rurki np. fi 6 lub 8. Do tego jakaś pompka obiegowa, chłodnica lub nagrzewnica z sam. osobowego, wcześniej wspomniany jakiś regulator i mały zbiornik wyrównawczy na ciecz chłodząca z odpowietrznikiem automatycznym od C.O.
Prosiłbym o komentarz i ewentualne sugestie, podpowiedzi.
Pozdrawiam
Odświeżę troszkę temat. Chodzi mi po głowie pewien projekt, aby troszkę zautomatyzować kontrole fermentacji nastawu. Ściślej mówiąc automatycznego chłodzenia, gdy temp. nastawu przekroczy dany stan. Chciałby użyć prostego regulatora temp, m.in . taki: "Czujnik temperatury z przekaźnikiem 10A/250V AC" lub np. " STEROWNIK REGULATOR
TEMPERATURY "MINI" mod:XH-W3001".
Posiadam beczki 120l , jadę na grzybkach Moskva Style, nastaw z proporcji 80l wody i 25 kg cukru ( BLG 24,objętość nastawu ok 95L na kega 50l, 2x po ok.45l).
Podczas panujących upałów i nadchodzącego lata z racji że nie posiadam miejsca w którym panowała by temperatura ok 20 stopni będę zmuszony chłodzić nastaw aby się nie przegrzał.
Założenia:
Zmontowanie jakiejś spiralnej chłodnicy z miedzianej rurki np. fi 6 lub 8. Do tego jakaś pompka obiegowa, chłodnica lub nagrzewnica z sam. osobowego, wcześniej wspomniany jakiś regulator i mały zbiornik wyrównawczy na ciecz chłodząca z odpowietrznikiem automatycznym od C.O.
Prosiłbym o komentarz i ewentualne sugestie, podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy
Kolego przy nastawie ~100l powinien wystarczyć duży wentylator pokojowy skierowany na fermentator, dodatkowo zamiast dekielka zarzuć na wierzch beczki coś przewiewnego ( np. gaza).
A jeszcze jedno startuj z niższych niż zalecane temperatur.
A jeszcze jedno startuj z niższych niż zalecane temperatur.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy
@michalbrzeski2 chodził mi ostatnio po głowie pomysł na chłodnicę zanurzeniową do schłodzenia zacieru po kleikowaniu i scukrzaniu. Sprawdziłem ceny i metr rurki miedzianej fi6 kosztuje podobne pieniądze co metr rury karbowanej DN12 z nierdzewki. Rozważ użycie karbowanki która lepiej odbierze ciepło.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Jak chlodzicie nastawy
Hmmm.... Ja właśnie eksperymentuję. Duży nastaw, BLG startowe =25, wczoraj wieczorem dodane drożdże prestige turbo pure 48, temperatura startowa jakieś 28°C, bo za dużo mi się gorącej wody do cukru wlało i nie było już jak tego schłodzić przy obecnych temperaturach. Obecnie grzybki pracują w pocie czoła i nastaw ma 37°C, przez noc powinna trochę spaść temperatura.
Poprzedni nastaw też podobnie był wystartowany i po 5 dniach ma już BLG=0
Nie mam miejsca w zamrażalniku żeby zamrażać butelki z wodą, więc zdecydowałem, że drożdże zostaną królikami doświadczalnymi
Poprzedni nastaw też podobnie był wystartowany i po 5 dniach ma już BLG=0
Nie mam miejsca w zamrażalniku żeby zamrażać butelki z wodą, więc zdecydowałem, że drożdże zostaną królikami doświadczalnymi
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Jak chlodzicie nastawy
Jeżeli dochodzi do 38c to później jest problem żeby zeszły na minus. Ja staram się utrzymywać max 35C. Przy obecnych temperaturach startował bym z 20C jeżeli otoczenie ma powyżej 26C. Nic nie piszesz jaka objętość. Ja stawiam w beczkach 250l i 75kg cukru (już parę miesięcy nie wstawiałem, bo nie ma kiedy).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Jak chlodzicie nastawy
Poprzednie doszły właśnie do 37°C, utrzymały się tak przez około dobę i zaczęły powoli spadać z temperaturą. Obecnie są na zero, ale pracują jeszcze dość żwawo.
Nastaw 200l - beczka 220l. Lato idzie wraz z owocami na nalewki i potrzeba zmusiła żeby wygospodarować czas
W zasadzie to prawie z premedytacją nie chłodzę tego nastawu - jakąś wężownicę bym znalazł, ale w związku z apelami o oszczędzanie wody, traktuję to doświadczalnie.
Jeśli okaże się że ugotuję grzybki i zostanie mi na wysokim BLG, to zrobię kolejny nastaw (połowę) i jak dojedzie mi do poziomu gdzie zatrzyma się obecny nastaw, to wymieszam je rzem i tak dofermentuję do końca.
Nastaw 200l - beczka 220l. Lato idzie wraz z owocami na nalewki i potrzeba zmusiła żeby wygospodarować czas
W zasadzie to prawie z premedytacją nie chłodzę tego nastawu - jakąś wężownicę bym znalazł, ale w związku z apelami o oszczędzanie wody, traktuję to doświadczalnie.
Jeśli okaże się że ugotuję grzybki i zostanie mi na wysokim BLG, to zrobię kolejny nastaw (połowę) i jak dojedzie mi do poziomu gdzie zatrzyma się obecny nastaw, to wymieszam je rzem i tak dofermentuję do końca.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW