Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy

Post autor: masterpaw2 »

Na skutek sugestii kolegi Mafieja, zbieram zapisy na wymienione w temacie drożdżaki. Orientacyjna cena max 60 pln/kg, opakowanie to 1kg.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 lip 2018, 13:40 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1180
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 393 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: psotamt »

Może odrobinę zakłócę akcję, ale jest doskonała oferta na Allegro, a przynajmniej porównywalna. Opakowania po 135 gramów, a cena kilograma właśnie prawie 60 zł. No chyba, że koledzy mają inne grzybki na myśli.
https://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze- ... 41766.html
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

użytkownik usunięty
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

Ja kilogramowe miałem takie
Obrazek
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: Mafiej »

Koledzy @psotamt o te drożdże właśnie chodzi. @masterpaw2 tak jak kol. psotamt napisał cena bardzo podobna. W Szwecji za 10kg trzeba przy dzisiejszym kursie zapłacić 466 zł z przesyłką + przesyłka w Polsce 10-20 zł do każdego zainteresowanego. Jeżeli ja potrzebuję 4 kg x 46,6 zł = 186,4 zł +20 zł wysyłka =206,4 zł.
Na aledrogo za 135 gr trzeba zapłacić 7,98zł.
7,4 opakowania wychodzi na 1 kg, a więc na 4 kg potrzebuję kupić 30 opakowań. 30 x 7,98 = 239,4 zł + 10 za wysyłkę = 249,4 zł
Oszczędzam 43zł więc się zapisuje. Może wyjdzie więcej oszczędności, jeżeli chętnych będzie wielu.

1 Mafiej - 4kg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lut 2022, 17:52 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Zdaję sobie sprawę z tego, że nie są to jakieś mega oszczędności, ale zawsze.
Poza tym według mnie(i zapewne nie tylko), te konfekcjonowane w mniejsze opakowania nie są już tak pewne jak ich więksi bracia(1kg/25kg).
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

shantel88
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 7 paź 2015, 14:13
Podziękował: 17 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: shantel88 »

Witam,
Jestem chętny na drożdże. Nigdy ich nie używałem, a chciałbym przetestować.
Zapisuję się na 6 kg.

użytkownik usunięty
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

4 kg bym wziął, drożdże przeżyły u mnie 38st , są naprawdę mocne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Koledzy, widzę, że już paru chętnych jest, więc w piątek będę zamawiał.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

użytkownik usunięty
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: użytkownik usunięty »

No to lux, ja pisałem 4 kg dla mnie.

mardok
250
Posty: 255
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: mardok »

1. Mafiej - 4 kg
2. shantel88 - 6 kg
4. mardok - 6 kg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lut 2022, 17:52 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: Mafiej »

Kolego @masterpaw2 popełniłem błąd w wyliczeniach. Faktycznie koszt przesyłki jest wyższy. Ja zaznaczyłem opcje zalecaną, ale nie wziołem pod uwagę że zakupy będą szły za granicę. Przepraszam za zamieszanie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Mafiej, spoko wodza, nic się nie stało :piwo:
Ale żeście się koledzy rozkręcili, a miałem zamówić tylko 20kg, a się okaże, że dwa razy tyle trza będzie :scratch: ;)
Edit.
Na prośbę z PW odpisuję kol. bzyku997

1. Mafiej - 4 kg
2. shantel88 - 6 kg
4. mardok - 6 kg
5. bzyku997 - 2 kg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lut 2022, 17:53 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

bzyku997
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: bzyku997 »

Wezmę także. 2kg poproszę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: Pretender »

To Ja też poproszę, ile mogę?
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Jeśli coś zostanie to dopiszę kolegę ;)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: Pretender »


Jestem za

Pierro
50
Posty: 66
Rejestracja: poniedziałek, 24 kwie 2017, 23:36
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: Pierro »

Jeśli można to ja też poproszę:

1. Mafiej - 4 kg
2. shantel88 - 6 kg
4. mardok - 6 kg
5. bzyku997 - 2 kg
6. Pierro- 2kg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lut 2022, 17:51 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Jasne, że można, w piątek zamawiam, także jeśli jeszcze ktoś coś, to do piątku, tak koło południa.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Przepraszam za posta pod postem.
Drożdże zamówione, niestety w piątek nie udało mi się zrealizować transakcji (jakieś problem na ich stronie), ale dziś poszło bez problemu :ok:
Poproszę o PW z danymi do wysyłki, jak tylko przyjdą daje znać. Dane do przelewu podeślę.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Po sporych kłopotach z realizacją zamówienia (u Szwedów padła logistyka, wysłali dwie paczki 5 i 35kg, oczywiście ta druga była za ciężka i bujali się z tematem aż do dziś) w końcu grzybki dotarły.
Dziś jeszcze wysyłam do zainteresowanych.
Gdyby ktoś potrzebował, to kilka kilogramów jeszcze jest.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: arTii »

Jeśli to takie dobre, to ja bym spróbował jakąś niedużą paczkę ze 2kg na początek...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Nie widzę problem kolego artii, dane do wysyłki na PW poproszę i w poniedziałek mogę wysyłać.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Nastaw "po bandzie" 30,5blg na starcie, drożdże w ilości ~5,3g/l, a tak pracuje po 24h :o
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

bzyku997
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: bzyku997 »

Testuj, testuj. Jestem ciekawy czy przerobią całość słodyczy i jaki °% pokaże po zakończeniu pracy.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: robert4you »

Przerobią. Dają radę nawet 35 blg i temperatury startu ok ,35 st.C

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: arTii »

bzyku997 pisze: i jaki °% pokaże po zakończeniu pracy.
A tak z ciekawości - jak sprawdzić % nastawu?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

bzyku997
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: bzyku997 »

Ja sprawdzam alkoholomierzem. Po zakończeniu pracy przez grzybki odgazowuje nastaw i wtedy sprawdzam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sie 2018, 17:12 przez bzyku997, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Bzyku997, alkoholomierzem nie sprawdzisz tej wartości w nastawie, gdyż w/w służy do pomiaru wodnego roztworu etanolu, a nastaw takowym nie jest. Zawartość % w nastawie obliczamy uwzględniając początkową i końcową wartość blg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

bzyku997
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: bzyku997 »

Ooooo. To dlatego nie zgadza mi się zawsze ilość uzyskanego alko. Jeszcze mało wiem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Bzyku997 :respect: :respect: :respect:, za odwagę, żeś się przyznał :ok:
Początki nigdy różami usłane nie są :piwo:
Na PW masz rozwiązanie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: arTii »

masterpaw2 pisze:Nastaw "po bandzie" 30,5blg na starcie, drożdże w ilości ~5,3g/l, a tak pracuje po 24h :o
I jak efekty? W sumie już 7 dni minęło od nastawienia, to powinny wszystko skonsumować grzybki...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Jako wywołany do tablicy odpowiadam.
Po dwóch dobach bardzo burzliwej fermentacji blg z przeszło 30 spadło do około 7, kolejna doba już znacznie wolniej - zjechało do 3. Dziś mierzyłem i niestety 2 na plusie, i nadal pracuje, jednak bardzo wolno. Błąd popełniłem na samym początku (pierwsze dwie doby) przykrywając beczkę deklem, i pozwalając się zbyt mocno rozgrzać nastawowi (nie wziąłem poprawki na dość wysoką temp otoczenia). W krytycznym momencie temperatura zbliżyła się do 39° i podejrzewam, że spora część drożdżaków nie wytrzymując tempa padła. Po konsultacji z kolegą dobrze zaprzyjaźnionym z TP48, dowiedziałem się, że optymalną dla nich temperaturą jest 32 do max 35°, wtedy błyskawicznie schodzą na "głęboki" minus. Nastawowi dam dopracować od końca, mam nadzieję, że choć do zera dobije.
O wyniku końcowym poinformuję. Cóż za błędy się płaci.... :bezradny:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: Doody »

Myślę, że dobije nawet do "minusa" ale daj mu tydzień a może i 10 dni ;)
Pozdrawiam
Darek

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: arTii »

Ja popełniłem mały test.
1.09 po południu nastawiłem 3 nastawy z drożdżami Alcotec 48 turbo pure Yeast:
1) 16kg cukru i 39L wody + 2 paczki grzybków
2) 16kg cukru i 39L wody + 1 paczka grzybków
3) 15kg cukru + 40L wody + 1 paczka grzybków
Nastaw 1) wczoraj (3 doby) zakończył pracę z wynikiem -13° Oechsle czyli blisko -4BLG
Nastaw 2) wczoraj miał jeszcze 20° Oechsle czyli około 5,2BLG
Nastaw 3) wczoraj miał jeszcze 15° Oechsle czyli jakieś 4BLG
Dwa ostatnie nastawy jeszcze pracują poczekam aż drożdże padną, ale myślę, że też zejdą do -3,-4 BLG, tylko że potrwa to zdecydowanie dłużej niż w pierwszym nastawie, gdzie dałem pełną, zalecaną dawkę drożdży. W nastawie 2) i 3) oszczędnościowo dałem połowę.

EDIT:
Sprawdziłem przed chwilą i 2) jest na zero, zaś 3) ma -10° Oechsle, czyli jutro rano klar a później na rurki.
2) musi jeszcze poczekać w kolejce :)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: Mafiej »

Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu? Ja wczoraj nastawiłem 104 litry na tych drożdżach. 29kg glukozy- około 25 blg. Mierzone w temperaturze 33 stopni C. Do tego dodałem 500 g drożdży.Teraz po dobie temperatura nastawu ma 38 stopni i zastanawiam się czy nie włożyć chłodnicy. Sprawdzę jutro blg. Moja fermentacja nie przebiega tak burzliwie jak u wspomnianym kol. C.d.n...

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: arTii »

Wprawdzie pytanie do @masterpaw2 ale ja popełniłem podobny nastaw jak on, tylko z drobnymi modyfikacjami:
11.09 nastawiłem 155lwody+54kg cukru + kilogram grzybków (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu) - temeratura 23,6°C
12.09 po upływie doby dodałem 10kg cukru i 10l wody - temperatura 30°C
Fermentacja była bardzo burzliwa i 13.09 rano doszło do 36°C więc odkryłem beczkę i włączyłem wentylator - temperatura zaczęła spadać
Dzisiaj (16.09 - 21:00) Nastaw ma -10°Oechsle czyli teoretycznie -2,6 BLG i zapewne kończy pracę - do czwartku i tak nie znajdę czasu, żeby to puścić na rurki, więc będzie dochodziło jeszcze. Klarować się jeszcze nie zaczęło, więc chyba pracuje.

WNIOSKI:
- powinienem nastawić 155l wody i 50kg cukru
- drożdży do takiej ilości powinienem dać około 0,7kg
- po dwóch dobach dodać 15kg cukru w 10l wody
- zrobić automatyczną chłodnicę - mam już pomysł jak to zrobić i chłodzić po przekroczeniu 32°C - grzybki wtedy będą miały lepsze warunki pracy.

a tak wyglądała temperatura podczas dotychczasowej fermentacji
turbopureyeast.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: gary1966 »

@Mafiej, Serwus, u mnie przy starcie w temp. otoczenia 23*C, temp. nastawu 13*C, 250 gram + Activit w 200 l przerobiło do -2 blg, czas pracy to 14 dni. Używam od 1,5 roku i jestem mega zadowolony. :piwo:

Edyta:
nastaw to 25 kg glukozy i 30 kg cukru, niestety pomiar refraktometrem i opis poszedł do kosza.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 wrz 2018, 21:54 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: arTii »

ile miałeś cukru? Jakie BLG startowe?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: masterpaw2 »

Mafiej pisze:Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu?
Odpowiem tak, dobrze, a nawet bardzo dobrze żarło ale zdechło......., nastaw sprawdzałem wczoraj. Niestety 2blg na + i koniec fermentacji(samoistnie klarowanie). W smaku dość słodki, ale nie ma się czemu dziwić. Jeśli będzie mi się chciało bawić to z pewnością odzyskam nieprzefermentowaney cukier.
Tak jak pisałem wcześniej dałem ciała w pierwszych dwóch dobach po starcie i się drożdżaki ugotowały, cóż chytry dwa razy więcej roboty ma :scratch:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

bzyku997
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Post autor: bzyku997 »

Wypowiem się i ja. 60 słodyczy uzupełnione do około 180l wodą dodane 1kg grzybów. Start w około 25-28*C temperatura w pomieszczeniu około 24*C. 12h widoczna praca
24h intensywna praca (bez tzw. gotowania) temperatura pojemnika różniła się w stosunku do temperatury pomieszczenia więc uruchomiłem wiatrak w celu chłodzenia.
36h stała praca wiatrak wyłączony i pozostawiony samopas.
Po 5 dniach 0blg. Słaba praca.
Z przyczyn niezależnych ode mnie nie zaglądałem tam przez następne 5 dni.
Czyli dzień 10. Nastaw około - 4 blg ( poza skalą) zaczęło się klarowac.
Odgazowanie i czekam do sklarowania.



Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”