Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1096
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Jak chlodzicie nastawy

Postautor: herbata666 » sobota, 15 cze 2019, 21:03

Jeżeli dochodzi do 38c to później jest problem żeby zeszły na minus. Ja staram się utrzymywać max 35C. Przy obecnych temperaturach startował bym z 20C jeżeli otoczenie ma powyżej 26C. Nic nie piszesz jaka objętość. Ja stawiam w beczkach 250l i 75kg cukru (już parę miesięcy nie wstawiałem, bo nie ma kiedy).

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Jak chlodzicie nastawy

Postautor: arTii » sobota, 15 cze 2019, 21:28

Poprzednie doszły właśnie do 37°C, utrzymały się tak przez około dobę i zaczęły powoli spadać z temperaturą. Obecnie są na zero, ale pracują jeszcze dość żwawo.
Nastaw 200l - beczka 220l. Lato idzie wraz z owocami na nalewki i potrzeba zmusiła żeby wygospodarować czas :)
W zasadzie to prawie z premedytacją nie chłodzę tego nastawu - jakąś wężownicę bym znalazł, ale w związku z apelami o oszczędzanie wody, traktuję to doświadczalnie.
Jeśli okaże się że ugotuję grzybki i zostanie mi na wysokim BLG, to zrobię kolejny nastaw (połowę) i jak dojedzie mi do poziomu gdzie zatrzyma się obecny nastaw, to wymieszam je rzem i tak dofermentuję do końca.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2224
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Jak chlodzicie nastawy

Postautor: Doody » niedziela, 16 cze 2019, 11:02

Nigdy jeszcze nie ugotowałem grzybków, choć temperatury w pomieszczeniu przekraczały 30 stopni. Zimą robię nastaw z wody o temp 30 stopni, a latem z kranówki, która ma w upały 22-24 stopnie. Można na początku fermentacji zupełnie usunąć pokrywę z beczki.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość