Cukrówka na dzikusach ?
-
Autor tematu
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?
Jak już, to bym zrobił tak:
1 litr w słoiku najpierw, w kuchni lub spiżarni – tam gdzie bywają owoce i „fruwają” drożdże – bez zakręcania przez pierwsze dni.
Jak przefermentuje do -2 (jeśli przefermentuje) to drożdże, te odporniejsze na alkohol, będą jeszcze żyły.
I wtedy możesz użyć tego litra przefermentowanego jako startera dla większej ilości.
Ale to tylko gdybanie. Może np. skwaśnieje.
1 litr w słoiku najpierw, w kuchni lub spiżarni – tam gdzie bywają owoce i „fruwają” drożdże – bez zakręcania przez pierwsze dni.
Jak przefermentuje do -2 (jeśli przefermentuje) to drożdże, te odporniejsze na alkohol, będą jeszcze żyły.
I wtedy możesz użyć tego litra przefermentowanego jako startera dla większej ilości.
Ale to tylko gdybanie. Może np. skwaśnieje.
-
Autor tematu
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?
Wg mnie szkoda cukru i czasu, ale zrobisz jak uważasz.
Zależy jakie dzikusy, mam jedno 15-16% wino na dzikusach Zależy co się trafi, bo to lepsza loteria jak w totka. Dodatkowo jałowa cukrówka nie wpłynie dobrze na kondycję drożdży.masterpaw2 pisze:Przy 20 BLG będziesz miał około 13% alko w nastawie, dzikusy Ci tego nie dadzą rady przerobić, mają zbyt małą tolerancję alkoholową.
Wg mnie szkoda cukru i czasu, ale zrobisz jak uważasz.