Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
defacto
1200
Posty: 1245
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: defacto » czwartek, 30 lis 2017, 18:01

Witam.
Chciałbym zaryzykować i postawić kilka kilogramów cukru (20blg) na dzikich drożdżach. Bytujące na owocach dzikusy są w stanie "przerobić" owocowy nastaw, ale czy wezmą się za "goły" cukier z pożywką? :D Czy ktoś już próbował ?
Pozdrawiam
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Zbyszek T
150
Posty: 161
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: Zbyszek T » czwartek, 30 lis 2017, 18:13

Jak już, to bym zrobił tak:
1 litr w słoiku najpierw, w kuchni lub spiżarni – tam gdzie bywają owoce i „fruwają” drożdże – bez zakręcania przez pierwsze dni.
Jak przefermentuje do -2 (jeśli przefermentuje) to drożdże, te odporniejsze na alkohol, będą jeszcze żyły.
I wtedy możesz użyć tego litra przefermentowanego jako startera dla większej ilości.

Ale to tylko gdybanie. Może np. skwaśnieje.

Awatar użytkownika

Autor tematu
defacto
1200
Posty: 1245
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: defacto » czwartek, 30 lis 2017, 18:20

Starter miałby mieć pożywkę np. starte jabco? Czy samiutki cukier ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 lis 2017, 18:32 przez defacto, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 30 lis 2017, 18:31

Przy 20 BLG będziesz miał około 13% alko w nastawie, dzikusy Ci tego nie dadzą rady przerobić, mają zbyt małą tolerancję alkoholową.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
defacto
1200
Posty: 1245
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: defacto » czwartek, 30 lis 2017, 18:42

Zróbmy zatem mniejsze- 12blg?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2273
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: Doody » czwartek, 30 lis 2017, 18:56

Pytanie brzmi Po co??? ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: orzeszek87 » czwartek, 30 lis 2017, 19:14

Też się właśnie zastanawiam w jakim celu stawiać nastaw na dzikusach?
https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 11:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: Amadeuss » czwartek, 30 lis 2017, 19:47

ot tak pewnie dla eksperymentu naukowego :read:

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2130
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: JanOkowita » czwartek, 30 lis 2017, 19:49

@defacto - zrób eksperyment, opisz i daj fotki. Będzie materiał dla potomności :)
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz :poklon;
alkohole-domowe.pl


Zbyszek T
150
Posty: 161
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: Zbyszek T » czwartek, 30 lis 2017, 19:52

defacto pisze:Zróbmy zatem mniejsze- 12blg?


Nic nie mniejsze.
Jak Ci dzikusy nie zjedzą 20 BLG w "starterze" to i nie zjedzą w docelowym nastawie.
Mają przeżyć najsilniejsze i zjeść ten cukier, bo inaczej bez sensu...


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: eldier » piątek, 1 gru 2017, 13:03

masterpaw2 pisze:Przy 20 BLG będziesz miał około 13% alko w nastawie, dzikusy Ci tego nie dadzą rady przerobić, mają zbyt małą tolerancję alkoholową.

Zależy jakie dzikusy, mam jedno 15-16% wino na dzikusach :D Zależy co się trafi, bo to lepsza loteria jak w totka. Dodatkowo jałowa cukrówka nie wpłynie dobrze na kondycję drożdży.
Wg mnie szkoda cukru i czasu, ale zrobisz jak uważasz.

Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 66
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: siara76 » piątek, 1 gru 2017, 13:50

Ja robiłem ale z pszenicy jakieś 5 kg plus 7 kg cukru długo to trwało ale spoko dają radę. Ja taki urobek dałem do beczki ma być starka . Robiłem według przepisu calaxa z ziarno bez zacierania polecam!

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2216
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Postautor: Kamal » piątek, 1 gru 2017, 15:49

Nastaw zrób na dundrze, a powinien bez problemu wystartować.
K.
Obrazek


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości