Cukrówka na dzikusach ?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Chciałbym zaryzykować i postawić kilka kilogramów cukru (20blg) na dzikich drożdżach. Bytujące na owocach dzikusy są w stanie "przerobić" owocowy nastaw, ale czy wezmą się za "goły" cukier z pożywką? :D Czy ktoś już próbował ?
Pozdrawiam
alembiki

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: Zbyszek T »

Jak już, to bym zrobił tak:
1 litr w słoiku najpierw, w kuchni lub spiżarni – tam gdzie bywają owoce i „fruwają” drożdże – bez zakręcania przez pierwsze dni.
Jak przefermentuje do -2 (jeśli przefermentuje) to drożdże, te odporniejsze na alkohol, będą jeszcze żyły.
I wtedy możesz użyć tego litra przefermentowanego jako startera dla większej ilości.

Ale to tylko gdybanie. Może np. skwaśnieje.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Starter miałby mieć pożywkę np. starte jabco? Czy samiutki cukier ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 lis 2017, 18:32 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: masterpaw2 »

Przy 20 BLG będziesz miał około 13% alko w nastawie, dzikusy Ci tego nie dadzą rady przerobić, mają zbyt małą tolerancję alkoholową.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Zróbmy zatem mniejsze- 12blg?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: Doody »

Pytanie brzmi Po co??? ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: orzeszek87 »

Też się właśnie zastanawiam w jakim celu stawiać nastaw na dzikusach?
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: Amadeuss »

ot tak pewnie dla eksperymentu naukowego :read:
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: JanOkowita »

@defacto - zrób eksperyment, opisz i daj fotki. Będzie materiał dla potomności :)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: Zbyszek T »

defacto pisze:Zróbmy zatem mniejsze- 12blg?
Nic nie mniejsze.
Jak Ci dzikusy nie zjedzą 20 BLG w "starterze" to i nie zjedzą w docelowym nastawie.
Mają przeżyć najsilniejsze i zjeść ten cukier, bo inaczej bez sensu...

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: eldier »

masterpaw2 pisze:Przy 20 BLG będziesz miał około 13% alko w nastawie, dzikusy Ci tego nie dadzą rady przerobić, mają zbyt małą tolerancję alkoholową.
Zależy jakie dzikusy, mam jedno 15-16% wino na dzikusach :D Zależy co się trafi, bo to lepsza loteria jak w totka. Dodatkowo jałowa cukrówka nie wpłynie dobrze na kondycję drożdży.
Wg mnie szkoda cukru i czasu, ale zrobisz jak uważasz.
Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: siara76 »

Ja robiłem ale z pszenicy jakieś 5 kg plus 7 kg cukru długo to trwało ale spoko dają radę. Ja taki urobek dałem do beczki ma być starka . Robiłem według przepisu calaxa z ziarno bez zacierania polecam!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukrówka na dzikusach ?

Post autor: Kamal »

Nastaw zrób na dundrze, a powinien bez problemu wystartować.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”