Znaleziono 2463 wyniki

autor: Szlumf
czwartek, 12 wrz 2024, 08:56
Forum: Sprzęt Winiarski
Temat: Rozdrabniacz do gałęzi?
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 9314

Re: Rozdrabniacz do gałęzi?

Po moim są wióry.
wtorek, 10 wrz 2024, 09:12
Forum: Sprzęt Winiarski
Temat: Rozdrabniacz do gałęzi?
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 9314

Re: Rozdrabniacz do gałęzi?

Od 7 lat używam opisanego wcześniej post176362.html#p176362. Jedyna przeróbka to powiększenie dziury wsadowej. Jeżeli będziesz go traktował tak jak wcześniej opisał kolega @Totitotiti to nic złego się z nim nie dzieje.
piątek, 6 wrz 2024, 13:42
Forum: Grzanie
Temat: Regulator DestMaster - kosmiczna prędkość odbioru ?
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 660

Re: Regulator DestMaster - kosmiczna prędkość odbioru ?

Zapomnij o metodzie 2,5. Dwie rektyfikacje z pełnym reżimem powinny wystarczyć. Pierwsza z nastawem 12-15%, druga około 20%. Jak opanujesz sprzęt to pewnie i jedna wystarczy.

Przy okazji - czy ktoś pracuje na sterowniku DestMaster? Ciekawi mnie jak sprawują się niektóre rozwiązania.
czwartek, 5 wrz 2024, 15:56
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: OVM czy OLM modyfikacja
Odpowiedzi: 26
Odsłony: 5688

Re: OVM czy OLM modyfikacja

............ P.S. Szlumf dzięki za wskazówki odnośnie bufora w kotle - projekt zrealizowany ;-) A jak się sprawuje? Tu masz przepis na półkę OLM https://alkohole-domowe.com/forum/post287510.html#p287510. Oczywiście musisz go dostosować do tego co masz. Rosjanie używali silnika krokowego do systemu ...
środa, 4 wrz 2024, 12:34
Temat: OVM czy OLM modyfikacja
Odpowiedzi: 26
Odsłony: 5688

Re: OVM czy OLM modyfikacja

zzzz... pisze: środa, 4 wrz 2024, 11:21 ...............
- sporego wydatku na takią modyfikację,
..................
Czy ktoś ma dokładny schemat OLM - najlepiej w przekroju kolumny z zaznaczonymi wysokościami podparcia ?
Przy minimalnym warsztacie i umiejętnościach zrobisz tanio sam.
piątek, 30 sie 2024, 20:32
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2652
Odsłony: 781345

Re: Śliwowica 2009 - 2024

Czy robił ktoś destylat ze śliwki Tophit? Jeżeli tak to jakie wrażenia?
środa, 28 sie 2024, 22:45
Forum: Problemy i pytania
Temat: Obręcze/obejmy/klamry uszczelniające
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 2286

Re: Obręcze/obejmy/klamry uszczelniające

Może coś w tym stylu da się przystosować? https://allegro.pl/oferta/lacznik-zlacze-rura-tlumika-obejma-56-x-95-mm-9167904624?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_vehicle-parts_moto-acc_pla_pmax&ev_campaign_id=20976694995&...
środa, 28 sie 2024, 15:03
Forum: Miody Pitne
Temat: Miody pitne - półtorak i dwójniak - nowe projekty
Odsłony: 1948

Re: Miody pitne - półtorak i dwójniak - nowe projekty

Kup książkę "Miód pitny - kompendium wiedzy" Mateusza Błaszczyka. Znajdziesz w niej wiele przydatnych wskazówek.
piątek, 23 sie 2024, 22:45
Forum: Destylatory pot-still
Temat: Chiński destylator a'la pot still
Odpowiedzi: 54
Odsłony: 4107

Re: Pot still czy kolumna półkowa?

Przypomnę, że kolega Libra ma też Kolumnę rektyfikacyjną a szalotka ma służyć do poszerzenia wiedzy. ...................... Nawet na tak prostym aparacie można zrobić zacny trunek bo sprzęt to 10% sukcesu. To jest zabawa i jak mamy doświadczać różnych odczuć smakowo zapachowych, więc trzeba to przet...
środa, 21 sie 2024, 16:26
Temat: Pomocy Aabratek nie da stabilizować/kipi
Odpowiedzi: 52
Odsłony: 4126

Re: Pomocy Aabratek nie da stabilizować/kipi

Podparcie uformuj w kształt soczewki wklęsło-wypukłej i włóż wypukłą stroną do miseczki. Jak nie pomoże to kup z 1m miękkiego drutu nierdzewnego fi 1-1,5mm. Uformuj z niego "koronę" o wysokości ze 2-3cm większej niż wysokość miseczki, zwężającą się do dołu z dolną średnicą mniejszą niż śre...
środa, 21 sie 2024, 11:11
Temat: Pomocy Aabratek nie da stabilizować/kipi
Odpowiedzi: 52
Odsłony: 4126

Re: Pomocy Aabratek nie da stabilizować/kipi

Jak duży kocioł i ile nastawu wlewasz?
Jaka jest konstrukcja OLM? Przyściankowa czy miseczka po środku rury? Z daszkiem czy bez?
wtorek, 20 sie 2024, 00:11

Re: Chiński destylator a'la pot still

radius . Co do kształtu Szalotki pozostanę przy swoim zdaniu. Technicznie jest bardziej skomplikowana więc i droższa w wykonaniu niż prosta rura. Być może Chińczycy rzeczywiście policzyli, że efekt marketingowy kształtu przewyższy wzrost kosztów a być może nie. Na dole bym dołożył syfon i w miarę p...
niedziela, 18 sie 2024, 12:25
Forum: Destylacja i Rektyfikacja
Temat: Co użyć do destylacji gruszek ??
Odsłony: 988

Re: Co użyć do destylacji gruszek ??

Góral bagienny . Sezon w pełni więc może opisz ze szczegółami (lub podaj link) jak robisz swoje destylaty. Niektórzy dopiero zaczynają i pewnie chętnie zapoznają się z Twoimi sposobami. Tym bardziej, że forumowicze, którzy ich próbowali wyrażają się o nich z najwyższym uznaniem. Może nawet stwórz o...
środa, 14 sie 2024, 22:39

............ Chyba jednak nie ;) To oświetlenie części sita, dało taki efekt optyczny 8-) Reszty nie będę komentował, bo wg mnie, to szukanie na siłę jakiejś "innowacyjności" w tej prostej konstrukcji :D Co do sita to przyjrzałem się dokładniej i pewnie masz rację. Może Libra to wyjaśni. ...
środa, 14 sie 2024, 16:07

............ Półka OLM, "pracuje" w kolumnie, gdzie pod nią jest jeszcze kupa wypełnienia i ma całkiem inną funkcję do spełnienia :) ...................... ............ W jednym z moich pierwszych postów na forum - https://alkohole-domowe.com/forum/topic2810.html - przedstawiłem projekt t...
środa, 14 sie 2024, 07:44

................ Od biedy, można by to nazwać półką ale taka konstrukcja nie zbierze całości zawracanego destylatu. Część wróci tą rurą do zbiornika. .................... I dobrze, że nie zbierze. Myślę, że jej zadanie to zbieranie orosienia ze ścianek co ułatwia separację frakcji. Dodatkowo zapewn...
wtorek, 13 sie 2024, 11:17

Masz instrukcję pokazaną na filmiku?
poniedziałek, 12 sie 2024, 21:18
Temat: Metaliczny posmak destylatu
Odpowiedzi: 24
Odsłony: 2087

Re: Metaliczny posmak destylatu

Pytanie drugie - zwiększy się skraplanie na ściankach co podniesie %.
poniedziałek, 12 sie 2024, 17:42

Jeżeli nie widzisz tam nic wartego zbadania i ewentualnie rozpropagowania to chyba trochę brak Ci wyobraźni. 1. Kształt "szalotki" sugeruje obecność zmiennych ciśnień w jej wnętrzu. W szczególności rozprężania na dole. Z czym to się wiąże nie muszę chyba pisać znawcom alembików. 2. Prawdop...
poniedziałek, 12 sie 2024, 11:13

marian.naworski . Po pierwsze. Chyba jednak nie miałeś styczności z kolegą Koalakiem vel Siedestyluje. Ten to dopiero by obśmiał "szalotkę". Podoba mi się ta nazwa i przy niej pozostanę. Po drugie może zamiast - delikatnie pisząc - uszczypliwości wykaż się wiedzą i napisz co ci się w tym ...
poniedziałek, 12 sie 2024, 09:01

Koledzy - zamiast zachęcić do działania na "szalotce" i podzielenia się na forum wnioskami zrobiliście nagonkę i pewnie już nie dowiemy się nic na jej temat. Jak już napisał czytam są tam ciekawe elementy być może warte rozpropagowania. Kolega Libra za swoje nabył coś nowego i to niestety ...
piątek, 9 sie 2024, 16:31

radius . Przykre doświadczenia to "żółtanol" lecący z odbioru przy bardzo kwaśnych nastawach i długie "mydło" w przedgonach. Lekka dawka "mydła" w destylacie mi nie przeszkadza ale u mnie było go za dużo. Miałem skraplacz i katalizator miedziany. Co do obiegu wody to p...
piątek, 9 sie 2024, 12:27

Po przykrych doświadczeniach (ale nie był to metaliczny posmak czy zapach) miedzi nie stosuję. Mam za to dwie uwagi do sprzętu z fotki. Po pierwsze zdjął bym ocieplenie. Po drugie - ważniejsze - dał bym dwa obiegi wody chłodzącej. Osobno skraplacz i osobno chłodnica końcowa. Odbiór wody do otwartego...
niedziela, 28 lip 2024, 22:21
Forum: Pierwsze Kroki
Temat: Pot still czy kolumna półkowa?
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 3493

......................... Wcześniej gotowałem tylko na aabratku. Przed zakupem spróbuj przedestylować zboże w trybie potstil na aabratku z pełnym wypełnieniem stosując sposób prowadzenia taki jak dla półkowej. Nie będzie co prawda miłych dla oka widoków barbotażu na półkach ale da się w ten sposób ...
piątek, 12 lip 2024, 22:00
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Aspekty techniczne budowy i pracy kolumn rektyfikacyjnych.
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 1543

Re: Aspekty techniczne budowy i pracy kolumn rektyfikacyjnych.

Fajno się to czyta ale trochę brak odnośników do literatury fachowej. No i ogólniki typu "- wystarczy KOLUMNA O PRAWIDŁOWEJ WYSOKOŚCI, a dokładniej z odpowiednią liczbą półek teoretycznych ." Jaka jest ta "prawidłowa wysokość" i jak ją wyznaczyć dla konkretnej kolumny? Mnie bardz...
poniedziałek, 8 lip 2024, 07:31
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Okazje zakupowe
Odpowiedzi: 891
Odsłony: 362362

Re: Okazje zakupowe

Prasa którą polecałem post296031.html#p296031 dotarła i jutro wraca do sprzedawcy bez próby użycia. Chiński wyrób. Niezgodna z opisem - lżejsza o 4kg więc z gorszych materiałów, farba obita w dwóch miejscach, drewno ze smugami brudu, brak instrukcji po polsku.
sobota, 6 lip 2024, 15:58
Forum: Osprzęt
Temat: Przepływomierz / Rotametr
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 2033

Re: Przepływomierz / Rotametr

Czasem wykorzystuję kompletną kolumnę rektyfikacyjną do smakówek. Najpierw reguluję % urobku mocą a później odbiorem. Wtedy podziałka się przydaje.
sobota, 6 lip 2024, 10:47
Temat: Przepływomierz / Rotametr
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 2033

Re: Przepływomierz / Rotametr

@boxer1981228 .
Zapomniałeś o linijce albo centymetrze :D .
piątek, 5 lip 2024, 22:02
Temat: Zwiększenie wydajności kolumny
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 678

Re: Zwiększenie wydajności kolumny

Mam kolumnę 80/75mm i bardzo dobrze współpracuje z kotłem 66l. Leję do kotła 55l a jest w nim jeszcze podwieszony podwójny bufor 4l. Wystarczy dobrać prędkość odbioru - u mnie w granicach 10ml/1000W. Problem pierwszy rozwiążesz dając przewiewne wypełnienie do wewnętrznej rury bufora np. pociętą rurk...
środa, 3 lip 2024, 09:05

...............Problemem są tylko worki, ciężko znaleść dobrej jakości,które wytrzymają taki nacisk. Mam hydrauliczną 10T, 30l i do niej stosuję "worki" z siatki przeciw owadom (moskitiery). Można samemu z niej uszyć albo po prostu wyłożyć siatką kosz. Jeżeli chcesz nabyć kosz nierdzewny ...
wtorek, 2 lip 2024, 23:27

Na pierwszy rzut oka koledzy podali tańsze alternatywy. Na Jule wcześniej nie trafiłem i chyba jest dobra sądząc z opisu. Tylko dlaczego jest o prawie 5kg lżejsza? Ta z Alegro jednak wydaje się gorsza. Po pierwsze z drewna bukowego - miałem samoróbkę z klepek bukowych i kilka się wypaczyło. Po drugi...
wtorek, 2 lip 2024, 09:51

Prasa do owoców, śrubowa w 3 rozmiarach. 18l za 385zł, 12l - 315zł, 6l - 235zł. W opisie dobrze się prezentuje. https://www.tectake.pl/wyciskarka-do-so ... olume=3160
piątek, 28 cze 2024, 08:48
Temat: Metoda 2,5
Odpowiedzi: 78
Odsłony: 23215

Re: Metoda 2,5

Bufor - moim zdaniem - robi za te 0,5 i powinien być zamknięty. Wzmacnia się do %, w którym część frakcji przedgonów łatwiej paruje i idzie do głowicy kumulując się tam. Jeżeli odpowiednio długo będzie stabilizowany to cały spiryt parę razy przez niego przejdzie pozbywając się tych frakcji (stróżki ...
piątek, 28 cze 2024, 08:01
Temat: Metoda 2,5
Odpowiedzi: 78
Odsłony: 23215

Re: Metoda 2,5

Jeżeli masz bufor i możliwość to zrób porównanie metody x2,5 z klasyczną x2 rozrabiając do 20% i zamkniętym buforze. Bufor z cyrkulacją mam nadzieję. Po napełnieniu bufora poczekaj aż przestaną w nim lecieć stróżki pary i zacznij przedgony. Może się okazać, że te 0,5 jest zbędne.
piątek, 21 cze 2024, 11:56
Temat: Adaptacja kolumny do odbioru przedgonów z odpowietrzenia.
Odpowiedzi: 31
Odsłony: 5264

Re: Adaptacja kolumny do odbioru przedgonów z odpowietrzenia.

Zrobiłem w miarę miarodajne testy i wyszło mi, że zmiana pojemności jeziorka podczas odbioru przedgonów z odpowietrzenia nie jest konieczna. Wcześniej odbierałem z małym jeziorkiem a na duże przechodziłem przed odbiorem serca. Podczas testów wyszło, że ilość sumaryczna jest bardzo zbliżona niezależn...
piątek, 21 cze 2024, 11:32
Forum: Sprawy Techniczne
Temat: Zakładki i obserwowane.
Odpowiedzi: 0
Odsłony: 469

Zakładki i obserwowane.

Pomimo postawienia "ptaszków" tematy nie wchodzą mi do zakładek i obserwowanych. Chyba też - choć tego na 100% nie jestem pewien - wchodzą jakieś, których raczej bym nie zaznaczył.
czwartek, 20 cze 2024, 13:15
Temat: AK-SPAW - Producent destylatorów Sieradz
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1730

Re: AK-SPAW - Producent destylatorów Sieradz

............... Była kiedyś koncepcja bufora zanurzonego w zbiornik czy i jak jest możliwe zbudowanie tak zbiornika z buforem aby nie przekroczyć wysokości kega który mam ? Bufor (podwójny) w kotle mam od paru lat. Sprawdza się doskonale. Może zamiast nowego kotła wystarczy przerobić to co masz.
środa, 12 cze 2024, 15:24
Temat: Obręcze/obejmy/klamry uszczelniające
Odsłony: 2286

Re: Obręcze/obejmy/klamry uszczelniające

Jeżeli wymagasz szczelności a nie też usztywnienia to wystarczy tuleja silikonowa. Możesz ją sam zrobić lub dobrać do średnicy jakąś foremkę silikonową. Podaj średnice to może coś konkretnego podpowiem.
sobota, 8 cze 2024, 22:30
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych
Odpowiedzi: 45
Odsłony: 16403

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Proporcje to kwestia indywidualna. Zależą też od stopnia dojrzałości owoców. Ja robię to tak. Dajesz pierwsze dostępne owoce, zalewasz tak by je przykrywało alkoholem (2 części spirytu/1 część wody). Następne owoce dodajesz sukcesywnie w miarę dostępności uzupełniając alkoholem 40% by owoce były zak...
piątek, 7 cze 2024, 10:55
Forum: Bufory stabilizująco-wzmacniające
Temat: Bufor stabilizująco wzmacniający a sterownik automatyczny
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 6475

Re: Bufor stabilizująco wzmacniający a sterownik automatyczny

............... Na razie zapodałem na filtr węglowy, robotę zrobi na pewno. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jeżeli to zapach "jajek na twardo" to spróbuj napowietrzyć brzęczykiem akwariowym dzień czy dwa. Obniżony odbiór masz typu OVM. Ile wypełnienia jest pod nim a ile nad nim? Pomyś...

Wyszukiwanie zaawansowane