Chiński destylator a'la pot still

Wszystko o prostych konstrukcjach typu garnek - chłodnica.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 47 razy

Post autor: Libra »

A ja na ten sezon do owoców i zboża nabyłem taki Alembik typ cebula szalotka ;-)
https://allegro.pl/oferta/vevor-alkohol ... 5452251579
Szkoda mi rozkręcać i brudzić kolumny, ona stoi tylko do absolutu.
tu jest filmik jak to działa, jest sito i można owoce gotować.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Pot still czy kolumna półkowa?

Post autor: Góral bagienny »

Kolego to ustrojstwo to nawet koło alembika nie stało :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

czytam
750
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy

Post autor: czytam »

Reklama, ale kilka rzeczy można z tego wykorzystać.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

Żadna reklama, Góralu napisałem, że kształt alembika cebula szalotka ;-) z przekąsem dla nazwy tego aparatu (urządzenia)?
Przeprowadzę na nim kilka procesów i będę miał wrobioną opinię, jak ktoś będzie ciekaw to podzielę się spostrzeżeniami.
Ja wiem, że w kręgach to alembik jeno z miedzi i przerabiany z wazonów się liczy a China to ble, ale ten w całości zrobiony z 304 więc nie jest źle jak za tą kwotę i spawy przez trzy lata używania nie rdzewieją jak u innych krajowych wytwórców. Miedź będzie w środku więc smrodków urobku nie będzie. :odlot:
Ostatnio zmieniony sobota, 10 sie 2024, 15:14 przez Libra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Mrooq
400
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 54 razy

Post autor: Mrooq »

Libra pisze: sobota, 10 sie 2024, 13:45 napisałem, że kształt alembika cebula szalotka
Czy aby na pewno? :scratch:
Libra pisze: piątek, 9 sie 2024, 20:39 nabyłem taki Alembik typ cebula szalotka
I o tyle co teoretyczne alembikiem można nazwać każdy aparat do destylacji (nawet czajnik z kawałkiem rurki jako chłodnicą)
To tak jak napisałeś
Libra pisze: sobota, 10 sie 2024, 13:45 Ja wiem, że w kręgach to alembik jeno z miedzi
Alembik to miedź, więc nie dziw się Góralowi, bo i tak delikatnie skomentował :D
A Ty zakupileś garnek z nietypowym kształtem pokrywki :mrgreen: i zapewne da się na nim uzyskać alkohol, tylko jego końcowy smak zależał będzie głównie od wiedzy i doświadczenia operatora.
Mimo wszystko uważam to za lepszy wybór, niz wieszak na ubrania (zimne palce z odstojnikami) z firmy na "e"
Życzę powodzenia i jestem ciekawy opisu wrażeń z destylacji
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

Uderz w stół a nożyce się odezwą :D
Mrooq pisze: niedziela, 11 sie 2024, 08:02 Alembik to miedź, więc nie dziw się Góralowi, bo i tak delikatnie skomentował
Definicja Alembika nie podaje jedynego słusznego materiału do wykonania aparatu prostego, może on być z metalu, szkła czy nawet gliny? :scratch:
Mrooq, jak mówiłem że kształt cebula szalotka to miałem na myśli deflegmator a nie całość z kotłem, a i kształt kotła też ma czaszę zamykającą która będzie wystarczająco zawracać opary?
Piłem z(alembika) poczęstowany z niewyczyszczonej miedzi i jednak wolę aparaty z kwasu ;)
Poszperaj po necie w naszych sklepach jakie MIEDZIANE pokraki :shock: :odlot: mają w swojej ofercie w kraju :idea: :mrgreen: :mrgreen:
Nawet na tak prostym aparacie można zrobić zacny trunek bo sprzęt to 10% sukcesu. To jest zabawa i jak mamy doświadczać różnych odczuć smakowo zapachowych, więc trzeba to przetestować osobiście na różnych aparatach i wyrobić sobie swoją opinie a nie tam powtarzać bo ktoś coś widział słyszał i się zna? :piwo:
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 sie 2024, 10:31 przez Libra, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 566 razy

Post autor: Góral bagienny »

@Libra Co Ty gotujesz że kolumnę brudzisz :scratch:
Po prostu nie chce Ci się czyścić sprężynek miedzianych i kupiłeś to ustrojstwo :D
Jestem ciekaw co z tego wyjdzie :ok:
Znając życie to pewnie syf, ale nikt się nie przyzna że porażka skoro wydał kasę :mrgreen:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radius
7500
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy

Post autor: radius »

@Libra , poczytaj co to jest alembik i do czego służył/służy ;)

Alembik – dawny sprzęt laboratoryjny w postaci szklanego lub metalowego naczynia - zbiornika, zakończonego szyjką, w której osadzano korek lub specjalną głowicę z wychodzącą z niej zagiętą rurką. Służył do destylacji prostej. Wbrew popularnej opinii, która wynalezienie alembiku przypisuje Dżabir Ibn Hajjanowi około roku 800, urządzenie to znane było greckim alchemikom co najmniej kilkaset lat wcześniej. W średniowieczu używano go powszechnie. Podstawowym procesem rozdzielczym prowadzonym w alembiku była destylacja z parą wodną. Do alembiku wlewano wodę i wrzucano suche lub świeże surowce roślinne albo inne składniki. W temperaturze wrzenia podczas długotrwałego gotowania wody odparowywały z tej mieszaniny składniki lotne: para wodna i olejki lotne, wraz z wodą destylujące w temperaturze nie wyższej niż 100 °C. W odbieralniku po schłodzeniu tworzyły one mieszaninę mającą dwie frakcje: woda i pływająca po jej powierzchni frakcja olejków. W ten sposób otrzymywano m.in. olejki lecznicze i perfumeryjne. Alembik służył też do destylowania bez wody różnych cieczy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

DO Góral bagienny, o tej godzinie to ja gotuje rosół z kury :D na poważnie to w mojej kolumnie miedzi brak, choć mam 45cm rurę zasypaną miedzią Henitom. Puszczałem owoce i ziarno we wszystkich możliwych konfiguracjach(krótko, długo, szybko, wolno, z góry i z dołu) i jest smaczne ale jednak mocno wykastrowane :scratch: i po czasie człowiek chce wrócić do korzeni i doświadczyć czegoś nowego-innego, rutyna zabija więc czas coś zmienić. Zresztą życie jest za krótkie na stanie w miejscu, rozwój i postęp jest najważniejszy nawet ten wsteczny? :idea: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 sie 2024, 21:00 przez Libra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

Radius, te definicje to ja znam już od półwieku lecz czy to jest jedyna prawda? :idea:
Kadłubek też pisał i po czasie się okazało, że Bracia Grimm przy nim to cienkie Bolki :D :lol: :lol: :odlot:

prolog1975
500
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy

Post autor: prolog1975 »

Libra załóż sobie temat o tym nadzwyczajnym garnku z aliexpres i nie śmieć komuś nachalną reklamą w temacie wyboru półka czy ps.
Swoją drogą kolumna do ,,absoluciku" już gdzieś to słyszałem absolucik w 30 minut ;)
A alembik z aliexpres wygląda tak więc wcale nie be a cacy. I wysyłka z UE
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

prolog1975 ja już pisałem, że Lampa Aladyna z CU mnie nie interesuje i w dodatku z China i nie wiadomo jakimi przekroczeniami Pb i As.
I dla ścisłości mój był kupiony na alledrogo?
Oprócz Ciebie i trzech innych kolegów reszta postów też jest nie na temat a Ty na wycieczkę jedziesz tylko do mnie. Jak admin stwierdzi to może usunąć moje wpisy. :scratch:
A moja kolumienka do absoluciku jest od Adama AK Spaw i jest mocno rozbudowana, 60 cm nad OLM i 150 od bufora do OLM-a :odlot:
A 30 minut to ja drożdże pieszczę przed zaszczepieniem. :klaszcze: :piwo:
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

marian.naworski pozwól modowi o tym zdecydować, bo może to Twój jest do usunięcia mądralo? :odlot:
Dowartościowałeś się przy niedzieli tym wpisem? :poklon;

rastro
2500
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy

Post autor: rastro »

Libra pisze: niedziela, 11 sie 2024, 17:54 I dla ścisłości mój był kupiony na alledrogo?
I co z tego wynika?

jak by nie patrzeć to: https://pl.aliexpress.com/store/1102562002 i to https://allegro.pl/uzytkownik/VEVOR-STORAGE - to jeden i ten sam sprzedawca.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

Ja odpowiadałem koledze Prolog1975 a Ty ??? bo szczegóły są bardzo ważne?
A tak to na Ali jest 230 drożej :scratch: więc nie wiem po co się czepiasz.
Może jakiś merytoryczny post byś spłodził?
Wszyscy w weckend jacyś uszczypliwi i podminowani jesteście :angry: a ja jestem wesoły chłopak i mam wyjebane na zaczepki :odlot:
Ostrzegali mnie przed Białym żeby się nie udzielać a na Czarnym widzę, że nic lepiej nie jest z niektórymi członkami. :ok: :piwo:
Luzik chłopaki jedynka w dół i do przodu :mrgreen: :lol:

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 sie 2024, 20:59 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

rastro
2500

Libra pisze: niedziela, 11 sie 2024, 20:53 Ja odpowiadałem koledze Prolog1975 a Ty ??? bo szczegóły są bardzo ważne?
Tobie, bo pijesz do towarów z dalekiego wschodu... pokazując ich nią produkcję i chełpiąc się że kupiłeś na allegro, tyle że zakup na allegro nie powoduje cudownej zamiany miejsca produkcji - a że tam cena inna - cóż może to wynik wahania ceny USD w stosunku do złotówki, albo koszt transportu kontenera do magazynu allegro jest niższy niż jednostkowa wysyłka z państwa środka.
Libra pisze: niedziela, 11 sie 2024, 20:53 a ja jestem wesoły chłopak i mam wyjebane na zaczepki
dlatego musiałeś się do tych "zaczepek" ustosunkować ;) Cóż, jaki koń jest każdy widzi.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

aras.aras
300
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy

Post autor: aras.aras »

Temat "Pot still czy kolumna półkowa?" i pięknie zaśmiecony dyskusją o chińskim "gównie" na garze do gotowania kapusty :respect:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 sie 2024, 07:24 przez aras.aras, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
Awatar użytkownika

radius
7500

No, chyba trzeba będzie temat "oczyścić", ale zanim to (być może) nastąpi, to jeszcze ja wtrącę swoje trzy grosze ;)
Libra pisze: sobota, 10 sie 2024, 13:45Żadna reklama
Taaak? No to wytłumacz te "drobne" nieścisłości ;) ;
Libra pisze: piątek, 9 sie 2024, 20:39 ja na ten sezon do owoców i zboża nabyłem taki Alembik [...] Przeprowadzę na nim kilka procesów i będę miał wrobioną opinię
Skoro dopiero go kupiłeś i dopiero masz zamiar przeprowadzić na nim procesy, to skąd wiesz, że;
Libra pisze: sobota, 10 sie 2024, 13:45 spawy przez trzy lata używania nie rdzewieją
i skąd wiesz, że;
Libra pisze: sobota, 10 sie 2024, 13:45 w całości zrobiony z 304
skoro w opisie nie ma o tym ani słowa?
Libra pisze: niedziela, 11 sie 2024, 09:31 kształt kotła też ma czaszę zamykającą która będzie wystarczająco zawracać opary
G.wno zawróci a nie opary. Proponuję jednak "wrócić do korzeni", jak sam napisałeś :lol:
Libra pisze: niedziela, 11 sie 2024, 17:54 mój był kupiony na alledrogo?
No, to gratuluję, bo ja po takim opisie aukcji;
Kondensacja zewnętrzna i kondensacja w rurze może być wywołana w tym samym czasie, co zapewnia lepszy efekt skutku, podczas gdy wbudowana spiralna rura ma większe oddziaływanie z oddziaływaniem.
nawet bym na to ustrojstwo nie splunął :D
Proponuję wszystkim przeczytać opis w całości, można boki zrywać :smiech:
To tylko tyle i aż tyle 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000
Podziękował: 647 razy
Otrzymał podziękowanie: 604 razy

Post autor: Szlumf »

Koledzy - zamiast zachęcić do działania na "szalotce" i podzielenia się na forum wnioskami zrobiliście nagonkę i pewnie już nie dowiemy się nic na jej temat. Jak już napisał @czytam są tam ciekawe elementy być może warte rozpropagowania. Kolega @Libra za swoje nabył coś nowego i to niestety nie on mi przypomina "eksperta" z - mam nadzieję - martwego już forum. Cieszę się, że zaczynałem to hobby w czasach gdy nawet najgłupsze pomysły miały szansę na zbadanie.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: marian.naworski »

@Libra Misiu Koala :) czyli zakupiłeś cebule dymkę ,szalotkę ,szarlotkę ... w celu podpatrzenia najnowszej technologii prosto z ChRL . A to co już tak jakość spadła twoich balustrad ze ruda się tam wkradła. :)

Szlumf
2000

@marian.naworski .
Po pierwsze. Chyba jednak nie miałeś styczności z kolegą Koalakiem vel Siedestyluje. Ten to dopiero by obśmiał "szalotkę". Podoba mi się ta nazwa i przy niej pozostanę.
Po drugie może zamiast - delikatnie pisząc - uszczypliwości wykaż się wiedzą i napisz co ci się w tym potstilu nie podoba.
Po trzecie chciałbym by Polska miała choć 1% innowacyjnych patentów ChRL.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: marian.naworski »

@Szlumf doskonale znam dramy z koalakiem ( misiem koala jak niektórzy na niego mawiają) może nie dokopałem się do wszystkich bo część została usunięta. Ale pewne zdanie o osobniku sobie wyrobiłem, jednak sprzęt pokazywany powyżej nie jest wart agencji , a tym bardziej jego polecania.
Co do ChRL to oczywiście że są oni potęgą w praktycznie w każdej dziedzinie , jednak posiadają w swoich ofertach sprzedażowych te dobre produkty jak i totalny bubel który często odzwierciedla jego cena .
Awatar użytkownika

radius
7500

Szlumf pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 09:01 są tam ciekawe elementy być może warte rozpropagowania.
No, szlumf, wal z tymi "ciekawymi elementami", bo jakoś w opisie się ich nie doszukałem :smiech:
Chyba, że piszesz o ceramicznych kulkach w deflegmatorze lub tym "innowacyjnym", skraplaczu :o
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 sie 2024, 13:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000

Jeżeli nie widzisz tam nic wartego zbadania i ewentualnie rozpropagowania to chyba trochę brak Ci wyobraźni.
1. Kształt "szalotki" sugeruje obecność zmiennych ciśnień w jej wnętrzu. W szczególności rozprężania na dole. Z czym to się wiąże nie muszę chyba pisać znawcom alembików.
2. Prawdopodobnie "szalotka" ma na dole półkę odbiorczą co jest raczej niespotykane w naszych potstilach a może zastąpić wyśmiewany (nie wiem dlaczego) odstojmik.
3. Obniżony odbiór w połączeniu z dolną półką i odpowietrzeniem na szczycie być może daje możliwość lepszej separacji frakcji ale tu zapewne by się przydał regulator mocy.
4. Śmiejesz się z ceramicznych kulek. Ja bym ich nie skreślał. Na 50cm potstilu wypełnionym szklanymi koralikami uzyskiwałem 92%. Wydajność była tragiczna - zbliżona do tej z filmiku - ale koraliki były chyba 5mm. Zalewało deflegmator przy próbach zwiększenia.
Mam nadzieją, że kolega @Libra rozkręci to ustrojstwo i napisze więcej o budowie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

radius, kto jak kto ale od moda to ja takich pytań się nie spodiewałem. Sukajcie a znajdziecie gdzieś słyszałem, a wam nawet się nie chce poszukać?
Już powoli nie chcę mi się kopać z koniem ale po poście kolegi szlumf(dał mi wiarę w normalnych ludzi bo już ją powoli traciłem) no jeszcze raz odpowiem gdzie znalazłem te tajne odpowiedzi i rozwieje wszystkie wasze wątpliwości o rzekomych dywersantach_wywrotowcach. :( :o :?

A więc co zdaanych pytań to:
1. Zapytałem właściciela Szalotki z filmu Czarka i tak mi odpowiedział:
(jestem bardzo z niego zadowolony...mam go już 3 lata i żadnych problemów...nic nie rdzewieje....po dwóch destylacjach daje naprawdę dobry produkt....ja niestety na ładną wieżę nie mam szmalu.. może coś wpadnie ale narazie kiepsko z forsą...i ten co mam dobrze służy) do sprawdzenia w komentarzach pod filmem?
2.Materiał z jakiego jest wykonany?
jest w opisie i na fotkach w przezentacji.
https://www.vevor.pl/destylator-alkohol ... 4MEALw_wcB
troszkę wysiłku i znajdziecie(lenie) :angry:
Wystarczy chwila i już wiemy, lecz jak to ja nie wierzę nawet sobie więc jedno badanie spektometrem i potwierdziło że to jest
X5CrNi18–10, 1.4301 (AISI 304)
Radius a co do reszty Twoch pytań to :scratch: ja po obejrzeniu na stronie vevor tego ustrojstwa już wiedziałem co to jest i kupiłem gdzie mieli promocję i opis aukcji mnie nie interesował? ;)

DO kolegi szlumf tak na dole głowicy jest półka i można odbierać cięższe frakcje zaworkiem do pojemnika lub podłączyć wężyk i zawracać urobek do kotła, w 1/3 wysokości głowicy jest sito do kulek imożna tam miedzi nasypać?
W kotle jest sito 10 cm od dołu i można ziarno wsypać lub wsadzić aparat w gar 50 cm i gotować gęste.
Ten kociołek też będzie robił hydrolaty i olejki ziołowe więc jest zagospodarowany i się nie zmarnuje taki człowiek orkiestra :odlot:
reszcie kolegów nic nie odpowiem bo mam wrażenie jakbym spotkał się z poprzednim ustrojem :scratch: :idea:
Może po odsłuchaniu tego przekazu się zastanowią nad sobą :scratch:

A tu polska wersja dla niekumatych.
:box: :piwo:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 sie 2024, 20:26 przez Libra, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

radius
7500

Jutro wydzielę nowy temat dla dyskusji o tym sprzęcie a na razie odpowiem hurtem na kilka poruszonych kwestii ;)
Szlumf pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 17:42 Kształt "szalotki" sugeruje obecność zmiennych ciśnień w jej wnętrzu. W szczególności rozprężania na dole.
Mocno bym z tym polemizował. Po pierwsze ta "szalotka" jest za krótka aby wytworzyło się w niej jakieś "zmienne ciśnienie" a po drugie sam kształt (zbyt mała różnica średnic) na to nie pozwoli.
Szlumf pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 17:42 Prawdopodobnie "szalotka" ma na dole półkę odbiorczą
Jakoś w to wątpię, chociaż kol.Libra tak napisał. Gdyby zamieścił zdjęcie tej półki wiele by wyjaśniło, bo ani w opisie, ani na zdjęciach ze strony producenta nic na ten temat nie ma :scratch:
Szlumf pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 17:42 Obniżony odbiór w połączeniu z dolną półką i odpowietrzeniem na szczycie być może daje możliwość lepszej separacji frakcji
Na białym forum ktoś opisywał pomysł kropelkowego dolnego odbioru pogonów, ale nie pamiętam czy został zrealizowany. Ja też, lata temu, zamieściłem taki projekt a że to były moje początki na forum, pomysł nigdy nie został zrealizowany. Może wrócę "do korzeni" ;)
Szlumf pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 17:42 Śmiejesz się z ceramicznych kulek
Tak, śmieję się, bo obecnie są dużo lepsze rodzaje wypełnień, dające o wiele lepsze efekty.
Szlumf pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 17:42 Mam nadzieją, że kolega @Libra rozkręci to ustrojstwo
Ja także 8-)
Libra pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 20:08 kto jak kto ale od moda to ja takich pytań się nie spodiewałem.
A mod, to jakiś inny człowiek i nie może mieć wątpliwości?
Libra pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 20:08 Materiał z jakiego jest wykonany?
jest w opisie i na fotkach w prezentacji. Troszkę wysiłku i znajdziecie(lenie)
Tu się zgodzę. Tylko, że napisałeś, że kupiłeś na allegro a tam w opisie aukcji nic na ten temat nie ma :(
Libra pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 20:08 na dole głowicy jest półka i można odbierać cięższe frakcje
Tak, jak napisałem wyżej, chciałbym zobaczyć tą półkę :o
Libra pisze: poniedziałek, 12 sie 2024, 20:08 ja po obejrzeniu na stronie vevor tego ustrojstwa już wiedziałem co to jest
Hmmm... :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 sie 2024, 23:12 przez Libra, łącznie zmieniany 3 razy.

Szlumf
2000
Re: Chiński destylator a'la pot still

Masz instrukcję pokazaną na filmiku?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

Jak by kogoś interesowało to zmierzyłem pojemność półki i ma ca 140ml. ;)

rastro
2500

Z tą półką, to chyba jest nieporozumienie... to coś co widać w instrukcji półką nie jest, ot taka fikuśna konstrukcja chłodnicy i tyle, ale nie jest to półka, o którą wcześniej pytał @Szlumf.
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

Chłodnicy :scratch: rozwiń myśl? :scratch:
Awatar użytkownika

radius
7500

@rastro , szlumf pytał o półkę w "szalotce" do odbioru pogonów a kol. Libra chyba także nie bardzo wie o co chodzi, bo pokazuje zdjęcie półki/sita, podtrzymującej zasyp ceramiki :problem:
Na filmiku widać instrukcję i tak także nie widzę żadnej półki a jedynie kawałek rurki wokół której tworzy się jeziorko;
Libra pisze: wtorek, 13 sie 2024, 22:28 zmierzyłem pojemność półki i ma ca 140ml.
Od biedy, można by to nazwać półką ale taka konstrukcja nie zbierze całości zawracanego destylatu. Część wróci tą rurą do zbiornika.
Inna sprawa to zaworek, który nie jest (chyba że się mylę, bo tak jest na rysunku) w najniższym punkcie, więc jakaś część zebranego destylatu zawsze zostanie na dnie "kolumny". Może kol. Libra rozwieje wątpliwości i napisze lub zrobi zdjęcia, jak to wygląda w rzeczywistości ;)
O innych moich wątpliwościach napiszę później
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000

radius pisze: środa, 14 sie 2024, 06:40 ................
Od biedy, można by to nazwać półką ale taka konstrukcja nie zbierze całości zawracanego destylatu. Część wróci tą rurą do zbiornika.
....................
I dobrze, że nie zbierze. Myślę, że jej zadanie to zbieranie orosienia ze ścianek co ułatwia separację frakcji. Dodatkowo zapewne ma kominek podgrzewający jeziorko co sprzyja odparowaniu z niego frakcji lekkich. Mam identycznie zrobioną półkę OLM.

rastro
2500

radius pisze: środa, 14 sie 2024, 06:40 @rastro , szlumf pytał o półkę w "szalotce" do odbioru pogonów a kol. Libra chyba także nie bardzo wie o co chodzi, bo pokazuje zdjęcie półki/sita, podtrzymującej zasyp ceramiki :problem:
Myślę że wiem o co pytał kolega @Szlumf, ale ja się akurat zafiksowałem na terminie półka (plate), a może faktycznie koledze @Libra chodzi o coś innego.
filmik.png
Na obrazku jest coś co jest opisane jako "cold plate", no ale to w chłodnicy. natomiast co do tego sita wspawanego w tym cygaro, to był bym sceptycznie nastawiony,

Aczkolwiek, coś co jest opisane jako fluid tank + isolation tube, tworzą coś na kształt odstojnika/małego bufora. To mogło by być nawet ciekawe rozwiązanie gdyby ten dinks był skonstruowany bardziej jak półka kołpakowa, bo w takiej konfiguracji to jestem raczej sceptycznie nastawiony do tego wynalazku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Autor tematu
Libra
10

Przecież na zdjęciu które wkleiłem widac, że jest do szarlotki wspawana rura, a wy ogladajac sugerujecie się sitem? :shock:
Na instrukcji jest to opisane fluid tank i tam widac to elegancko.
Można nazwać zamiast zbiornik płynu, półka po prostu wewnetrzna Fosa Szalotki. :odlot:
I faktem jest, że po spuszczeniu zaworkiem pozostaje tam trochę płynu? :scratch:
Ja jeszcze nie jestem przekonany czy będzie to aż tak mocno przeszkadzać przy trunkach do starzenia. :idea:
rasto dorobienie czapeczki do fosy to 5min roboty można też przetestować? ;)
Ostatnio zmieniony środa, 14 sie 2024, 10:09 przez Libra, łącznie zmieniany 1 raz.

rastro
2500

Libra pisze: środa, 14 sie 2024, 09:49 Przecież na zdjęciu które wkleiłem widac, że jest do szarlotki wspawana rura, a wy ogladajac sugerujecie się sitem?
Rura nie tworzy półki (w sensie rektyfikacyjnym), natomiast sito potencjalnie tak.
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

radius
7500

Szlumf pisze: środa, 14 sie 2024, 07:44 I dobrze, że nie zbierze.
Jestem zupełnie odmiennego zdania ;)
Szlumf pisze: środa, 14 sie 2024, 07:44 Mam identycznie zrobioną półkę OLM.
Półka OLM, "pracuje" w kolumnie, gdzie pod nią jest jeszcze kupa wypełnienia i ma całkiem inną funkcję do spełnienia :)
rastro pisze: środa, 14 sie 2024, 09:06 To mogło by być nawet ciekawe rozwiązanie gdyby ten dinks był skonstruowany bardziej jak półka kołpakowa, bo w takiej konfiguracji to jestem raczej sceptycznie nastawiony do tego wynalazku.
Tu się zgadzam w 100% :ok: W jednym z moich pierwszych postów na forum - topic2810.html - przedstawiłem projekt takiej półki na dole kolumny, tylko na rysunku nie ma zaworka do spuszczania pogonów :)
Libra pisze: środa, 14 sie 2024, 09:49 Przecież na zdjęciu które wkleiłem widac, że jest do szarlotki wspawana rura, a wy ogladajac sugerujecie się sitem?
Przecież twoje zdjęcie podpisane jako półka, przedstawia właśnie sito, więc co można innego wywnioskować :scratch:
Libra pisze: środa, 14 sie 2024, 09:49 faktem jest, że po spuszczeniu zaworkiem pozostaje tam trochę płynu
No właśnie, a nie powinno :(
Libra pisze: środa, 14 sie 2024, 09:49 dorobienie czapeczki do fosy to 5min roboty można też przetestować
Chciałbym widzieć jak to robisz, skoro ta "szalotka" jest pospawana jako całość :lol:
Ostatnio zmieniony środa, 14 sie 2024, 11:43 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000

radius pisze: środa, 14 sie 2024, 10:59 ............
Półka OLM, "pracuje" w kolumnie, gdzie pod nią jest jeszcze kupa wypełnienia i ma całkiem inną funkcję do spełnienia :)
......................
............ W jednym z moich pierwszych postów na forum - topic2810.html - przedstawiłem projekt takiej półki na dole kolumny, tylko na rysunku nie ma zaworka do spuszczania pogonów :)
..........................
A jakąż to inną funkcję spełnia półka OLM? Zarówno ta w Szalotce jak i moja w OLM mają za zadanie gromadzić frakcje "spływające" z góry. Jedyna różnica to to, że Szalotka gromadzi ciężkie frakcje (pogony) a OLM - z racji wypełnienia pod nią - te prawie najlżejsze (spiryt). Jak wyrzucisz wypełnienie z rury pod OLM to też będzie łapać pogony. Dodatkowo stalowy kominek podgrzewa zawartość jeziorka w Szalotce oczyszczając je z lżejszych frakcji. Te 140ml pojemności wydaje się dość dobrze dobrane. Czapeczka nad kominkiem nie wydaje mi się konieczna. Sito na ceramikę ma zróżnicowaną średnicę otworów co sugeruje przemyślaną konstrukcję. Półka kołpakowa w tym miejscu też by była dobra pod warunkiem pozostawienia pod kołpakiem strefy martwej z odbiorem.

Projekt półki z zacytowanego posta jest do bani tylko i wyłącznie właśnie z powodu braku możliwości opróżniania.
Awatar użytkownika

radius
7500

Szlumf pisze: środa, 14 sie 2024, 16:07 Sito na ceramikę ma zróżnicowaną średnicę otworów co sugeruje przemyślaną konstrukcję.
Chyba jednak nie ;) To oświetlenie części sita, dało taki efekt optyczny 8-)
Reszty nie będę komentował, bo wg mnie, to szukanie na siłę jakiejś "innowacyjności" w tej prostej konstrukcji :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000

radius pisze: środa, 14 sie 2024, 21:24 ............
Chyba jednak nie ;) To oświetlenie części sita, dało taki efekt optyczny 8-)
Reszty nie będę komentował, bo wg mnie, to szukanie na siłę jakiejś "innowacyjności" w tej prostej konstrukcji :D
Co do sita to przyjrzałem się dokładniej i pewnie masz rację. Może @Libra to wyjaśni.
Pisałem o być może wartych rozpropagowania rozwiązaniach a nie o tym, że są innowacyjne. Półkę na wyjściu z kotła mam od paru lat ale na takową odbiorczą w potstilu się nie natknąłem. Podobnie z kształtem Szalotki. Twoim zdaniem nie ma on znaczenia, moim zdaniem ma. Nie widziałem też potstila z OVM i możliwością odbioru przedgonów ze szczytu. Może są to nic nie dające reklamowe wodotryski a może nie. Szkoda, że deflegmator prawdopodobnie nie jest rozbieralny bo można by jeszcze coś pokombinować. Z dostępnych elementów dołożyłbym regulację odbioru z dolnej półki i chłodniczkę na odbiorze ze szczytu. No i raczej traktował bym instrukcję obsługi dosyć luźno i starał się dopracować własnej metody.
@radius.
Zapomniałeś odpowiedzieć więc przypominam pytanie. "A jakąż to inną funkcję spełnia półka OLM? ".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylatory pot-still”