No cóż - nie mam i raczej przy tej cenie mieć nie będę ale podobają mi się rozwiązania wykorzystane w nim.
Zastanawia mnie prędkość odpędu - przy rurze 63.5 - dla mnie odbiór na poziomie ponad 40 ml to już czyste szaleństwo ale może sie mylę ?
Przy obecnych cenach prądu oszczędności w tym zakresie są bardzo pożądane a tutaj odpęd zrobiony jest przy użyciu 11 kWh więc błyskawica.
Czy surówka uzyskana w ten sposób będzie wystarczająca do procesu LesGO 2.5 ?
Drugie pytanie dotyczy kwestii sprzętowej - twórca wykorzystuje jakiś czujnik ciśnienia (chyba atmosferycznego ) bo nie widzę portu na czujnik ciśnienia wewnątrz kolumny lub KEG'a (nie wiem czy to wogóle ma sens) oraz czujnik oparów jako dodatkowe zabezpieczenie - czy ktoś ma jakieś sprawdzone modele ze znanego chińskiego portalu działające np. z ESP32 ?
pozdr.
zzzzz...
Regulator DestMaster - kosmiczna prędkość odbioru ?
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
- Kontakt:
Re: Regulator DestMaster - kosmiczna prędkość odbioru ?
Cześć prędkość odbioru nie zależy od sterownika tylko od kolumny i jej parametrów
Poczytaj fajna lektura :
topic27401.html
Poczytaj fajna lektura :
topic27401.html
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Ale odpęd I drugi dokładny proces da dobry spirytus.
Przeczytaj jeszcze raz temat o procesie 2,5 I sam sobie odpowiedz że NIE.
Ale odpęd I drugi dokładny proces da dobry spirytus.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 275 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
-
A Ty czytasz posty wyżej, czy tylko ostatni? Bez wzgledu na odpowiedz, proponuje jeszcze raz przeczytac pierwszy post autora tematu. Tam znajdziesz odpowiedz na pytanie które zadałeś.
Ostatnio zmieniony piątek, 6 wrz 2024, 00:12 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Wolan dziękuję za fajny wątek ale zdaję sobie sprawę, że im większa rura i większa moc tym większa wydajność. Pytanie jakie zadaję to nie czy można bo wiem że można tylko czy tak szybki odpęd jaki prowadzi autor filmu (do 50ml/min z LM) da nam surówkę wystarczającej jakości do dalszego procesu LesGO 2.5 pamiętając, że ma ona jeszcze przed sobą 2 cykle.
Mrooq - "sam sobie odpowiedz że NIE" - chyba się nie zrozumieliśmy - surówka to nie jest spirytus z 1 odpędu do konsumpcji tylko produkt wyjściowy do rozrobienia na 55 % i podania do procesu LesGo 2.5 - więc pytanie pada czy będzie wystarczająca jako półprodukt ?
Cały czas chodzi o oszczędność prądu - normalne zużycie na proces ok 24 kW a autor robi to w 11 kW (że o czasie nie wpomnę) i o to idzie w tym pytaniu.
Gdyby był dostęp do tanich chromatografów na to pytanie możnaby odpowiedzieć samemu, a tak trzeba pytać bardziej doświadczonych kolegów po wielu eksperymentach. Oczywiście znam tabelę LesGO z różnymi prędkościami odbioru, ale tam były różnice szybkości na poziomie max 20 % a nie 100 %.
Mrooq - "sam sobie odpowiedz że NIE" - chyba się nie zrozumieliśmy - surówka to nie jest spirytus z 1 odpędu do konsumpcji tylko produkt wyjściowy do rozrobienia na 55 % i podania do procesu LesGo 2.5 - więc pytanie pada czy będzie wystarczająca jako półprodukt ?
Cały czas chodzi o oszczędność prądu - normalne zużycie na proces ok 24 kW a autor robi to w 11 kW (że o czasie nie wpomnę) i o to idzie w tym pytaniu.
Gdyby był dostęp do tanich chromatografów na to pytanie możnaby odpowiedzieć samemu, a tak trzeba pytać bardziej doświadczonych kolegów po wielu eksperymentach. Oczywiście znam tabelę LesGO z różnymi prędkościami odbioru, ale tam były różnice szybkości na poziomie max 20 % a nie 100 %.
-
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 604 razy
Zapomnij o metodzie 2,5. Dwie rektyfikacje z pełnym reżimem powinny wystarczyć. Pierwsza z nastawem 12-15%, druga około 20%. Jak opanujesz sprzęt to pewnie i jedna wystarczy.
Przy okazji - czy ktoś pracuje na sterowniku DestMaster? Ciekawi mnie jak sprawują się niektóre rozwiązania.
Przy okazji - czy ktoś pracuje na sterowniku DestMaster? Ciekawi mnie jak sprawują się niektóre rozwiązania.
-
Odpęd - szybkie wyciągnięcie całego alkoholu z nastawu.
Surówka po takim odpędzie ma ok 30%.
Metoda 2,5 w/g LesGO nie polega na odpędzie. Dlatego napisałem żebyś jeszcze raz przeczytał temat i sam sobie odpowiedział że nie da się tak.
I tak jak napisałem wyżej, w celu oszczędności prądu możesz zrobić szybki odpęd i jedną rektę I też będziesz zadowolony. Możesz zrobić jedną dokładną i trochę wolniejszą i też wychodzi pijalny spirytus. Obie metody sam z powodzeniem stosuję, nie tyle co z oszczędności tylko z braku czasu.
Robiłem kilka razy i metodą 2,5 i moje kubki smakowe nie czują różnicy. Dlatego często wybieram szybsze opcje.
A no się nie zrozumieliśmy...
Odpęd - szybkie wyciągnięcie całego alkoholu z nastawu.
Surówka po takim odpędzie ma ok 30%.
Metoda 2,5 w/g LesGO nie polega na odpędzie. Dlatego napisałem żebyś jeszcze raz przeczytał temat i sam sobie odpowiedział że nie da się tak.
I tak jak napisałem wyżej, w celu oszczędności prądu możesz zrobić szybki odpęd i jedną rektę I też będziesz zadowolony. Możesz zrobić jedną dokładną i trochę wolniejszą i też wychodzi pijalny spirytus. Obie metody sam z powodzeniem stosuję, nie tyle co z oszczędności tylko z braku czasu.
Robiłem kilka razy i metodą 2,5 i moje kubki smakowe nie czują różnicy. Dlatego często wybieram szybsze opcje.
Mrooq - dzięki za wyjaśnienia - czyli w odpędzie jak domyślam się lecisz na maxa z LM ?
Co do filmu i kosmicznej szybkości to sam doszedłem do wniosków po dokładnej analizie.
To nie żadna magia tylko duże uproszczenie procesu - czy ma sens trzeba samemu sprawdzić.
Zagadka jest banalna - autor:
1) zbiera urobek z LM a nie z OLM czy OVM,
2) obserwuje tylko temp. w głowicy a nie na "10 półce" bo gdyby to zrobił to dawno byłoby jasne że kolumna odjechała w kosmos,
3) jeśli pracuje się z temperaturą na głowicy a nie T10 to z moich obserwacji wynika że 10 półka może sie spokojnie rozjechać nawet na 7-8 stopni zanim T w głowicy drgnie o 0,1 stopnia
Ale może jest to słuszna metoda na uzyskanie surówku do dalszego oczyszczania - zyskujemy czas i prąd - sam nie wiem.
A tak z ciekawości - jakie wam wychodzi średnie zużycie prądu w przeliczeniu na 1 l - mówię o 1 procesie w zwykłym reżimie.
Co do filmu i kosmicznej szybkości to sam doszedłem do wniosków po dokładnej analizie.
To nie żadna magia tylko duże uproszczenie procesu - czy ma sens trzeba samemu sprawdzić.
Zagadka jest banalna - autor:
1) zbiera urobek z LM a nie z OLM czy OVM,
2) obserwuje tylko temp. w głowicy a nie na "10 półce" bo gdyby to zrobił to dawno byłoby jasne że kolumna odjechała w kosmos,
3) jeśli pracuje się z temperaturą na głowicy a nie T10 to z moich obserwacji wynika że 10 półka może sie spokojnie rozjechać nawet na 7-8 stopni zanim T w głowicy drgnie o 0,1 stopnia
Ale może jest to słuszna metoda na uzyskanie surówku do dalszego oczyszczania - zyskujemy czas i prąd - sam nie wiem.
A tak z ciekawości - jakie wam wychodzi średnie zużycie prądu w przeliczeniu na 1 l - mówię o 1 procesie w zwykłym reżimie.