Znaleziono 71 wyników
- sobota, 13 kwie 2013, 01:00
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr z soku z kartonika
- Odpowiedzi: 678
- Odsłony: 278525
Re: Cydr z soku z kartonika
Po kilku popełnionych cydrach stwierdzam, że sok z biedronia jest tani... i tu kończą się jego zalety. Sok z tłoczni niefiltrowany, pomimo tego że droższy ponad dwa razy, dale dużo lepszy efekt. Dodam, że oba soki traktowane były tymi samymi drożdżami. Powiem więcej, cydr z soku z tłoczni po miesiąc...
- sobota, 13 kwie 2013, 00:48
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 185713
Re: rum
Zdecydowanie wykorzystaj dunder świeży, czyli z 2 serii. Zauważysz różnicę między 2 a kolejną partią. Po 4-5 partiach smak powinien się ustabilizować (przy pozostałych niezmiennych czynnikach jak skład, fermentacja, podział na frakcje). Jeżeli ten kierunek smaku będzie Ci odpowiadać, mówię o intensy...
- piątek, 22 mar 2013, 11:40
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191571
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Poniżej kilka znanych Whisky z poziomem PPM w słodzie (podane w nawiasie) oraz najmłodszy wiek sprzedawanych whisky Bunnahabhain (1–2) 12YO Bruichladdich (3–4) 12YO Springbank (7–8) 10YO Benromach (8) 10YO Ardmore (10–15) (?) Highland Park (20) (12) Bowmore (20–25) 8YO Talisker (25–30) 10YO Caol Ila...
- czwartek, 21 mar 2013, 21:39
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191571
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
@pith Proponuję zrobić blenda 1:4 na małej ilości, niech postoi parę dni. Jeśli dalej będzie za mocne będziesz miał "torfową zaprawkę" na przyszłość. Whisky na czystym czy prawie czystym 45ppm to hardkor, dla większości picie whisky z Isla to szok. To są rejony zarezerwowane dla raczej wą...
- niedziela, 10 mar 2013, 23:21
- Forum: Osprzęt
- Temat: Deflegmator
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 15120
Re: Deflegmator
BartekBartek1 Deflegmator, który skonstruowałeś nie zadziała z prostej przyczyny - zrobiony jest z materiału, który słabo przewodzi ciepło. Jak byś skorzystał z miedzi to co innego, a zupełnie inny efekt uzyskałbyś wspomagając się chłodziwem. Dodatkowo na kopułę zakłada się szmatkę, która podciągaj...
- piątek, 8 mar 2013, 15:59
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Aktualne ceny cukru
- Odpowiedzi: 2948
- Odsłony: 939792
Re: Aktualne ceny cukru
Aktualne ceny cukru tutaj
Potwierdzam Carrefour i E.Leclerc, oba na Al. Jerozolimskich.
Cukier trzcinowy w E. Leclerc w Warszawie na Al. Jerozolimskich 7,89zł/kg. Często mają mały zapas rzędu 5-10 opakowań.
Potwierdzam Carrefour i E.Leclerc, oba na Al. Jerozolimskich.
Cukier trzcinowy w E. Leclerc w Warszawie na Al. Jerozolimskich 7,89zł/kg. Często mają mały zapas rzędu 5-10 opakowań.
- wtorek, 26 lut 2013, 22:11
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Orzechówka-Przepis?
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 36597
Re: Orzechówka-Przepis?
Z włoskich to nalewka orzechowa po krzyżacku, koniecznie na miodzie. Przepis znajdziesz na forum domowych winiarzy.
- wtorek, 26 lut 2013, 11:05
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Beczka autorskiej Starki
- Odpowiedzi: 140
- Odsłony: 72955
Re: Beczka autorskiej Starki
Burbon (whiskey amerykańska) jest leżakowany w nowych beczkach dębowych i wynika to z amerykańskiego prawa - amerykańscy bednarze postarali się o taki przepis, dzięki temu mają zapewnioną pracę do końca życia. Nie wspomnę o przemyśle leśnym... ;) A ja słyszałem że wynikło to z nadmiernych oszczędno...
- poniedziałek, 25 lut 2013, 23:13
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 444398
Re: Kolumna półkowa
Piękny widok. Pisałeś jakiś czas temu, że problem ze szczelnością połączenia półek z kolumną uniemożliwił przeprowadzenie procesu. Napisz proszę czy półki były spasowane czy też luzy spowodowały nieszczelność. Na jednym z przytaczanych w tym wątków zagranicznym forum użytkownik spasował półki na sty...
- poniedziałek, 25 lut 2013, 11:41
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Beczka autorskiej Starki
- Odpowiedzi: 140
- Odsłony: 72955
Re: Beczka autorskiej Starki
Temat krąży wokół Starki więc parę faktów na temat dojrzewania w beczkach. Burbon (whiskey amerykańska) jest leżakowany w nowych beczkach dębowych i wynika to z amerykańskiego prawa - amerykańscy bednarze postarali się o taki przepis, dzięki temu mają zapewnioną pracę do końca życia. Nie wspomnę o p...
- piątek, 22 lut 2013, 14:17
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Słód kontra enzymy z próbówki: czy ktoś nas nie robi w konia?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11005
Re: Słód kontra enzymy z próbówki: czy ktoś nas nie robi w konia?
Tutaj odniesieniem zasadności stosowania naturalnych enzymów jest produkt finalny: destylat dojrzewający 10-12 lat (tyle zwykle wynosi minimalny czas dojrzewania Single Malt). Może ktoś pokusi się o wytworzenie dwóch destylatów: jednego ze słodu, drugiego na enzymach przemysłowych i po rozcieńczeniu...
- piątek, 22 lut 2013, 13:55
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 444398
Re: Kolumna półkowa
Weź pod uwagę, że po zalaniu półki do górnego poziomu otworów w kapslu, wewnątrz wstępujące pary wytwarzają ciśnienie, które zapobiega dostaniu się cieczy do wnętrza.
Bardziej my się przyjrzał syfonowi, czy zadziała czy też pary pójdą przez niego.
Bardziej my się przyjrzał syfonowi, czy zadziała czy też pary pójdą przez niego.
- niedziela, 17 lut 2013, 21:11
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 444398
Re: Kolumna półkowa
Chyba najprościej jak można: rysunek ze strony potraktowałem jako podkład ;) 2mm grubość ścianki, wpust tyle samo. Śruba M6. Ze zdjęć wynika, że w zaślepce jest 16 otworów (nacięć), wymiar dopasowałem proporcjonalnie do zdjęć. Przelew na wysokości 18mm od poziomu półki. Moim zdaniem przelew/syfon za...
- niedziela, 17 lut 2013, 20:06
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 444398
Re: Kolumna półkowa
Kapsułka.
- niedziela, 17 lut 2013, 11:37
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 444398
Re: Kolumna półkowa
Widzę, że u sąsiadów bierzesz udział w dyskusji. Jakieś przemyślenia w którym kierunku iść?lesgo58 pisze: Dopóki ktoś nie zrobi i nie uruchomi, i to nie zadziała to możemy sobie tak gadać...i gadać...
...4"? ...4 półki? ...miedź? ...bez podziału na sekcje? ...pojedyncze półki kołpakowe?
- sobota, 16 lut 2013, 01:35
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Słód kontra enzymy z próbówki: czy ktoś nas nie robi w konia?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11005
Re: Słód kontra enzymy z próbówki: czy ktoś nas nie robi w konia?
W 2009 roku eksport Whisky wart był 3.130 mln funtów. Fałszowanie whisky, jeżeli ma miejsce, to nie z powodu cięcia kosztów tylko z powodu rosnącego popytu na świecie. Przykład soli drogowej i koniny to wyjątki, które mówią tylko o tym, że zdarzają się nieuczciwi producenci. Nie sądzę, że UK pozwoli...
- piątek, 15 lut 2013, 13:39
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 444398
Re: Kolumna półkowa
Kolega offik zapewne ma na myśli takie rozwiązanie?
jarek12341 w poście wyżej załączał rysunek podobnego rozwiązania.
Kwestią przewagi Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi wątku bym nie zaśmiecał.
Kwestią przewagi Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi wątku bym nie zaśmiecał.
- piątek, 15 lut 2013, 10:52
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 444398
Re: Kolumna półkowa
Jeżeli ktoś nie zaglądał do podanej stronki to może kilka szczegółów.
Sekcja w 3D KLIK
Sekcja w 3D KLIK
- wtorek, 12 lut 2013, 00:34
- Forum: Kolumny półkowe
- Temat: Kolumna półkowa
- Odpowiedzi: 1234
- Odsłony: 444398
Re: Kolumna półkowa
Zajrzyjcie tu.
- czwartek, 7 lut 2013, 09:53
- Forum: Kotły
- Temat: Pompa zamiast mieszadła
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 5836
Re: Pompa zamiast mieszadła
Dzięki za namiar na RIMS- prawie jak rafineria, ale mi chodzi o zastosowanie pompy w kotle do destylacji.
Kwestia ważenia piwa/ zacierania słodu na whisky to zupełnie inny temat do dyskusji.
Kwestia ważenia piwa/ zacierania słodu na whisky to zupełnie inny temat do dyskusji.
- środa, 6 lut 2013, 21:22
- Forum: Kotły
- Temat: Pompa zamiast mieszadła
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 5836
Re: Pompa zamiast mieszadła
Miałem na myśli układ, w którym zacier byłby zasysany z jednej strony, a wtłaczany z drugiej strony kotła. Ważne, żeby linia łącząca otwory przecinała się z linią grzałek, dzięki temu zacier będzie krążyć najszybciej właśnie wokół grzałki. Schemat poniżej. Do napędu wykorzystana by była pompa cyrkul...
- środa, 6 lut 2013, 11:19
- Forum: Kotły
- Temat: Pompa zamiast mieszadła
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 5836
Pompa zamiast mieszadła
Witam. Szukając ostatnio po sieci rozwiązania do zacierania słodu na whisky w sposób naturalny skierowałem się na strony piwowarów. Znalazłem tam kocioł Spedels'a chętnie kopiowany z wykorzystaniem KEG'a. Braumeister specyfikacja ...i taka luźna myśl mnie naszła: Czy zamiast mieszadła, co by gęstego...
- czwartek, 31 sty 2013, 16:31
- Forum: Śmietnik
- Temat: Keg 50l i 30l euro
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 2049
Re: Keg 50l i 30l euro
Sprawdź tutaj:
http://allegro.pl/keg-plus-i2986416790.html
Generalnie ma 50 litrowe w normie DIN, ale pisał że około 20 sztuk w normie EURO.
http://allegro.pl/keg-plus-i2986416790.html
Generalnie ma 50 litrowe w normie DIN, ale pisał że około 20 sztuk w normie EURO.
- poniedziałek, 21 sty 2013, 16:00
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Kirschwasser - wiśniowa brandy
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 18896
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy
Wato też napisać o walorach smakowych. Aromat zdecydowanie zbliżony do zapachu drewna wiśniowego, szczególnie pędów i młodych liści roztartych w dłoni, ale bardzo oryginalny, dość intensywny w zapachu. Fajnie rozwija się po dodaniu wody. Zdecydowanie poprawia się z czasem, mimo tego, że przechowywan...
- sobota, 5 sty 2013, 23:11
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Słód kontra enzymy z próbówki: czy ktoś nas nie robi w konia?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11005
Re: Słód kontra enzymy z próbówki: czy ktoś nas nie robi w konia?
Filmy, o których wspominasz, pochodzą w przewadze od producentów Single Malt, gdzie zacieranie słodu to wymóg prawny, by na butelce znalazł się napis "Single Malt". Miedz? Zgodnie z rzeczonym prawem, destylacja odbywa się na Pot Still'ach, które produkowane są z miedzi a nie kwasówki czy i...
- piątek, 21 gru 2012, 20:40
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Cukier czy ''Cókier''
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4907
Re: Cukier czy ''Cókier''
za wiki: Zawartość podstawowych składników (melasa trzcinowa): woda – 20% sucha substancja – 80%, w tym: sacharoza – 38,4% inne związki – 41,6%, w tym: cukry redukujące – 20% rafinoza – 1,6% popiół węglanowy – 7,5% kwasy bezazotowe – 3,0% aminokwasy – 1,0% związki azotowe (ogółem) – 0,5%. Skład mela...
- czwartek, 20 gru 2012, 23:24
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: pierwszy Rum... prośba o poradę
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5975
Re: pierwszy Rum... prośba o poradę
Chcesz więcej rumu w rumie? 1. Więcej melasy w nastawie, więcej rumowego aromatu. 2. Wykorzystaj dunder z gotowania do zakwaszenia następnego nastawu, tak ze 20% - za trzecim razem poczujesz różnicę. 3. Możesz pokusić się o dodanie nieco głębszych pogonów do serca. Klarowanie wydaje się zbędne, wyst...
- czwartek, 20 gru 2012, 23:08
- Forum: Śmietnik
- Temat: Opowieści o koniaku.
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 12790
Re: Beczka autorskiej Starki
Jakaś szkocka destylarnia, wysłała swoje beczki gdzieś do ameryki gdzie jest cieplejszy klimat niż w Szkocji, po to aby zobaczyć jaki będzie tego efekt i jak dokładnie wpływa klimat na proces starzenia. Na pewno jest szybsze parowanie i większy ubytek. Co do tych eksperymentów to tylko takie rzeczy...
- wtorek, 18 gru 2012, 16:03
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Kirschwasser - wiśniowa brandy
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 18896
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy
Witaj,
Jestem zwolennikiem konserwatywnego podejścia do tematu - mniej dodatku cukru, mniejsza wydajność ale też mniej smrodu.
Warto z pewnością spróbować z dekstrozą.
Jestem zwolennikiem konserwatywnego podejścia do tematu - mniej dodatku cukru, mniejsza wydajność ale też mniej smrodu.
Warto z pewnością spróbować z dekstrozą.
- poniedziałek, 10 gru 2012, 17:03
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4281
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast
Moim zdaniem za dużo cukru białego, szkoda zasmradzać nastaw. Na aromat szczególnie wpływa dunder a prawdziwe aromaty rumowe uzyskasz z udziałem melasy. Niestety zabawa nie jest tania, bo nie dość że cukier trzcinowy drogi, a melasa jeszcze droższa, to ilość "cukru w cukrze" w trzcinowym m...
- poniedziałek, 10 gru 2012, 16:52
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Ile owoców na smakówki?
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3048
Re: Ile owoców na smakówki?
Destylacja spirytusu z owocami na PS daje zdecydowanie bardziej intensywny aromat. W czasie procesu gotowania z owoców do destylatu przedostaje się znaczna ilość olejków eterycznych, które przy rozcieńczeniu urobku dają efekt zmętnienia. W zależności od ilości użytych owoców może to być 60%-50%-40%....
- środa, 5 gru 2012, 21:15
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 1231
- Odsłony: 618565
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
"Filtracja" to za mocne słowo, chyba że umówimy się, że oddzielenie młóta od brzeczki to filtracja. Co prawda złoże słodu działa jak filtr nieprzepuszczając drobnych cząstek, ale w pierwszej fazie brzeczka jest nieco zanieczyszczona. Technologia produkcji whisky słodowej polega na fermenta...
- poniedziałek, 29 paź 2012, 13:28
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 185713
Re: rum
Witajcie. Przy zakupie melasy koniecznie trzeba przeliczyć jednostki miary. Część sprzedawców liczy na kilogramy a cześć na litry. 1 litr melasy waży około 1,4kg. W "mikroorganizmach" cenią sobie 130zł/10 litrów= 13zł/litr = 9,29zł/kg W "boguty" cena podawana jest za kilogram 130...
- poniedziałek, 15 paź 2012, 16:21
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Cukier czy ''Cókier''
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4907
Re: Cukier czy ''Cókier''
dzięki, czy cukier brązowy różni się od cukru białego zawartością cukru w cukrze ? :) Zgodnie z polską normą cukier biały zawiera nie mniej niż 99,80% sacharozy, cukier rafinowany – powyżej 99,85%. Cukier trzcinowy: w zależności czy jest melasowy, brązowy, czy złoty może zawierać od 50 do 88% sacha...
- sobota, 13 paź 2012, 21:18
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Film: The Angels' Share
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 1203
Film: The Angels' Share
Polecam szanownej braci, zwłaszcza amatorom rudej na myszach film The Angels' Share
klik
Fabuła nie powala na kolana, ale jest się z czego pośmiać, a wątek o single malt smakowity.
klik
Fabuła nie powala na kolana, ale jest się z czego pośmiać, a wątek o single malt smakowity.
- sobota, 13 paź 2012, 20:59
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z opuncji - cały proces od A do Z
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 9076
Re: nastaw z opuncji - cały proces od A do Z
http://pl.wikipedia.org/wiki/Colonche Colonche - meksykański napój alkoholowy otrzymywany z soku z gotowanych i ostudzonych owoców (hiszp. tuna ) niektórych rodzajów jadalnych kaktusów (hiszp. nopal ), zwłaszcza Opuntia streptacantha . Sam napój ma długą historię, lecz nazwa colonche ma niejasną et...
- sobota, 13 paź 2012, 15:49
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: 30 kg miazgi z winogron co dalej ?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 7036
Re: 30 kg miazgi z winogron co dalej ?
Tu znajdziesz inspirację, jeśli chodzi o wytłoki.
- piątek, 12 paź 2012, 16:20
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191571
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
...i to się nazywa "ekologia", recykling w najlepszym tego słowa znaczeniu
- piątek, 12 paź 2012, 16:06
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: nastaw na kupnych sokach
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 8549
Re: nastaw na kupnych sokach
Sok z melokutasa widzę mniam.
Wietrzenie w pierwszym tygodniu/ dwóch daje dobry efekt.
Kawałek złożonej w cztery warstwy gazy zamiast nakrętki albo szmatka na słoiku. Polecam.
Wietrzenie w pierwszym tygodniu/ dwóch daje dobry efekt.
Kawałek złożonej w cztery warstwy gazy zamiast nakrętki albo szmatka na słoiku. Polecam.
- piątek, 12 paź 2012, 15:58
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: nastaw na miodzie
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 11036
Re: nastaw na miodzie
@ jolos1 Jak byś chciał większą ilość puścić na rury, to polecam Ci kontakt z lokalnym producentem miodu. Nie cały miód, ze względów jakościowych, nadaje się do sprzedaży. Słabsze gatunkowo partie można kupić po dobrej cenie. Pszczelarz ostatnio kupował sprzęt pod miodówkę i technologię uskutecznia ...