rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
rum

Postautor: Kamilos » sobota, 6 cze 2009, 17:43

tak jak w temacie interesuje mnie przepis na zacier na rum i opis jak sie go wyrabia dokladniej , wiem ze potrzeba melsy z trzciny mam troche wiec pomyslalem o rumie.
jakby ktos mogl to prporcje na 10 l wody bym poprosil :) napewno tez wielu osobom sie przyda
pozdro ;)


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: Zygmunt » sobota, 6 cze 2009, 18:05

Leń, leń... były już posty, ba - nawet tematy o rumie. Wystarczyło poszukać.
Ja z własnych przepisów powiem Ci, że na 10l wody będzie mniej więcej 2- 2,5 kg melasy + 1 kg brązowego cukru. Potem zastanów się nad jakaś wanilią (do kotła albo na górę kolumny), albo chociaż rodzynkami, no i obowiązkowo leżakowanie (z jakąś przyrumienioną dębinką) kilka miesięcy...
Drogie i bardzo czasochłonne, ale daje dużo satysfakcji :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: rum

Postautor: kwachu » sobota, 6 cze 2009, 18:15

Witam.
Interesuje mnie rum zwłaszcza z surowców dostępnych w naszych warunkach klimatycznych.Zygmunt już napisał ,że musisz trochę poczytać forum a ja polecam przeczytanie http://www.szwecja.pl/node/2234 . Bardzo optymistyczny artykuł o tym że ,produkcja rumu możliwa jest nie tylko na Kubie , Martynice czy Jamajce.
POZDRAWIAM kwachu !


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: rum

Postautor: Kamilos » niedziela, 7 cze 2009, 20:24

dzieki ;) jakos wczesniej nie znalazelm innych tematow mmusialem przeoczyc
poczytalem troche i wiem mniej wiecej jak to powinno wygladac
tylko mam jeszcze pytania na ktore ne moglem sie doczytac
-jak powinien wygladac dokladnie przepis na zacier i czy moge dodac cukru bialego zamiast brazowego ale zrobic karmel przypalanke??? chodzi mi o proporcje na 10 litrow wody mniej wiecej
-ile powinien fermentowac ten zacier ??
-o co chodzi z tym dundurem czy cos takiego , ktos pisal ze trzeba go zostawic po destylacji i dodac do czegos tam , nie wiem dokladnie o co tu chodzi i czy jest to konieczne??
pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: Zygmunt » niedziela, 7 cze 2009, 22:09

Cukru trzcinowego i melasy nie możesz ominąć, bo to własnie one są "sercem" rumu. Karmel nie zda egzaminu.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: rum

Postautor: kwachu » poniedziałek, 8 cze 2009, 06:45

Kamilos Dunder to odleżały wywar po destylacji rumu. Dunder dodaje się do nastawu na rum , ale ile to już zależy od tego jak wyrazisty aromat chcemy osiągnąć.
POZDRAWIAM kwachu !


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: rum

Postautor: Kamilos » poniedziałek, 8 cze 2009, 07:50

ok to zrobie tak na probe:
5 litrow wody
1kg melasy
0,5 kg cukru
50 gram rodzynek
mala lyzeczka kwasku cyt.
no i wlasnie drozdze ale nie wiem ile dodac drozdzy 50 gram starczy ???
taki przepis nastawie na probe zobaczymy co wyjdzie
co wy na to?
i nastaw bede fermentowal ok 2 tyg

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 8 cze 2009, 08:13

Cukier rozumiem, że dajesz trzcinowy ;)

Żebyśmy mogli powiedzieć ile drożdży, trzeba najpierw wiedzieć jakie drożdże chcesz dodać- masz jakąś markę/ gatunek?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: rum

Postautor: Kamilos » poniedziałek, 8 cze 2009, 12:50

bede dawel zwykle piekarnicze

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 8 cze 2009, 14:46

No nieeee.... zmarnujesz wszystko. Zaopatrz się najlepiej w gorzelnicze, albo chociaż jakieś winiarskie (np. aktywne Baynausy z Bio-Winu).

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: rum

Postautor: Kamilos » poniedziałek, 8 cze 2009, 20:10

dam takie bo takie moge dostac w sklepie
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... ucts_id=41

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 8 cze 2009, 20:52

Te z linku ewentualnie mogą być- najlepsze do cukrówek byłyby jakieś Turbo, pamiętaj, że winiarskie muszą sobie na czymś siedzieć, one lubią trochę owoców w nastawie- więc nie zapomnij chociaż o tych rodzynkach.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: rum

Postautor: Kamilos » wtorek, 9 cze 2009, 07:39

rodzynek dodam napewno , te 50 gram starczy czy dolozyc moze troszke wiecej ?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: Zygmunt » wtorek, 9 cze 2009, 11:06

Dwie szklanki posiekanych rodzynek załatwią sprawę.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: rum

Postautor: Kamilos » środa, 10 cze 2009, 07:01

ok dzieki wielkie chlopaki za pomoc :) zabaczymy co z tego mi wyjdzie hehe ;)
pozdro

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: Zygmunt » środa, 10 cze 2009, 12:30

To powiedz jeszcze na czym to będziesz destylował, najlepiej ze zdjęciami :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
Kamilos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 09:29
Załączniki
Re: rum

Postautor: Kamilos » czwartek, 11 cze 2009, 07:39

bede destylowal na takim prostym sprzecie:
zbiornik 15 lirow z grzalka 1400W z regulacja temperatury
a nad kolumna pracuje wlasnie bedzie to prosta kolumna taka jaka Qba ma w swojej galerii cos podobnego
mysle ze taki sprzecik wystarczy na moje drobne potrzeby :)
a jak dokoncze caly sprzet to wrzuce zdjecia jak bede mogl ;)


odyrektor
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2009, 20:18
Krótko o sobie: nie najmłodszy i nie najstarszy, chętnie wypije lecz nieraz odmówi, z bagażem doświadczenia ale i tak głupawka w głowie :))
Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe, whisky, rum niekoniecznie w tej kolejności
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: rum

Postautor: odyrektor » niedziela, 1 lis 2009, 20:33

Witam serdecznie.
Zrobiłem destylat na cukrze trzcinowym: 10kg cukru trzcinowego, 1 kg glukozy, 30litrów wody i drożdże T3. Wszystko pięknie się wyrobiło w 6 dni :lol: Wyszło mi 10 litrów 45% psoty :) Całość podzieliłem na dwie części: do jednej dałem przepalankę z cukru trzcinowego: 7 łyżek- po paru dniach nabrało pięknego zapachu :)) Do drugiej bańki chciałbym dodać przyprawy (lubię rum "piracki"- jest bardzo aromatyczny) Myślałem o laskach wanilii, cynamonu... Może ktoś i pomoże???

OK, będę dalej prowadził swój monolog... Do bańki z czystym destylatem dodałem po niewielkiej garści rodzynek, kandyzowanego ananasa oraz skórki pomarańczy. Wszystko oczywiście wyparzone wrzątkiem. Po dwóch dniach całość nabrała przyjemnego żółtego koloru. Zapach stał się przyjemniejszy i delikatniejszy. Chce potrzymać to ok. dwóch tygodni, wyjąć i wsadzić laskę wanilii oraz cynamonu sprawdzając smak i zapach aby nie przesadzić z aromatem. Po usunięciu przypraw dodam dębu pieczonego i uzbroje się w cierpliwość...
Do pierwszej wspomnianej bańki dodałem również pieczonego dębu, kolor staje się nieco ciemniejszy, zapach coraz bardziej przyjemniejszy i łagodny.
Teraz czasu, czasu i cierpliwości...

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: rum

Postautor: kwachu » poniedziałek, 2 lis 2009, 17:49

Witam.
Może i prowadzisz monolog ale bardzo ciekawy i powodujący podskoki mojego gula :klaszcze: . Gratuluję i zazdroszczę . Obecnie nie mogę niestety robić tego co Ty odyrektor ale jak tylko to się zmieni zabiorę się za rum.
POZDRAWIAM kwachu !


odyrektor
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2009, 20:18
Krótko o sobie: nie najmłodszy i nie najstarszy, chętnie wypije lecz nieraz odmówi, z bagażem doświadczenia ale i tak głupawka w głowie :))
Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe, whisky, rum niekoniecznie w tej kolejności
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: rum

Postautor: odyrektor » poniedziałek, 2 lis 2009, 20:41

Z ust, a raczej z klawiatury specjalisty takie słowa to zaszczyt :) Cieszę się że nie jestem jedynym który jest zainteresowany tym działem. Pominąłem pewien wątek: Pozostałość po gotowaniu czyli tzw. dunder odstawiłem na ładnych parę dni aż zapach stał się bardziej intensywny, kwaśnawy, sprawdziłem zawartość cukru, dosypałem resztę cukru trzcinowego (niestety za dużo go już nie miałem) i dosłodziłem glukozą do 20 blg. Ku mojemu zaskoczeniu całość zaczęła sama pracować, lecz bardzo leniwie, jeden bąbelek na ok 15 minut. Może trzymałem to za krótko... Niestety w ciągu dwóch dni nic w tej kwestii się nie zmieniło i postanowiłem wspomóc zacier armią nowych drożdży. Z premedytację nie wstawiłem gorzelnianych tylko winne, robiąc matkę drożdżową z mandarynki, i słusznej garści rodzynek ze skórką pomarańczową. Teraz muszę poczekać z dwa dni aż drożdże zaczną wariować.
Pozdrawiam wszystkich obserwujących moje poczynania.


Wróć do „Nastaw na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość