Śliwowica z melasą lub cukrem trzcinowym

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Laszlo
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 22:06
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Laszlo »

Cześć.
Jako że planuję nastawić śliwowicę miałem ostatnio kilka przemyśleń. Zaczęło się od pomysłu dosłodzenia soku glukozą żeby nie spaskudzić za bardzo smaku cukrem, aż tu nagle wpadłem na pomysł żeby sok dosłodzić melasą trzcinową albo ciemnym nierafinowanym cukrem trzcinowym.
Pomysł wziął się stąd, że bardzo lubię rum a i myśle że większość się zgodzi że rum i śliwka dobrze się komponują :D
Moje pytanie do Was - czy ktoś z Was robił coś takiego?
Jakie drożdże użyć - do rumu czy coś do nastawu owocowego?
Czy w ogóle jest szansa ze gotowy wyrób będzie miał aromaty rumowe?

Jestem ciekaw co o tym sądzicie i czy macie jakieś doświadczenia w temacie ;)
Acha, dodam że destylacja na alembiku miedzianym... dwukrotna....
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica z melasą lub cukrem trzcinowym

Post autor: Kamal »

Drożdże to będą bez większej różnicy, a i użyj melasy trzcinowej, lub faktycznie cukru muscovado.
Będą nuty rumowe i śliwka :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Śliwowica z melasą lub cukrem trzcinowym

Post autor: Doody »

Całkiem ciekawy pomysł ;)
Jak się zdecydujesz koniecznie opisz co z tego wyszło.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2889
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica z melasą lub cukrem trzcinowym

Post autor: wawaldek11 »

Laszlo - od pewnego czasu robię jednosurowcowe destylaty i dopiero je mieszam. Bo w zależności od surowca inaczej odbieram przedpogony, bo inaczej "idą". Można precyzyjniej odebrać pijalne frakcje i później kupażować wg własnych gustów. Sam jeszcze nie wpadłem na taki pomysł, bo każdy trunek oddzielnie wybornie smakuje ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Laszlo
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 22:06
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica z melasą lub cukrem trzcinowym

Post autor: Laszlo »

Dziękuję za zainteresowanie tematem i podpowiedzi.
Kamal pisze:Drożdże to będą bez większej różnicy, a i użyj melasy trzcinowej, lub faktycznie cukru muscovado.
Będą nuty rumowe i śliwka :)
K.
Dokładnie jeśli melasa to tylko trzcinowa a jeśli cukier to tyljo muscovado - ale dziękuję za uściślenie tematu.

Co do kuparzu to fakt że można i pomysł zacny choć w moim wypadku chodzi mi trochę o oszukanie systemu żeby za jednym zamachem lekko przyprawić śliwowice nutami rumu.

Myślę że eksperymentu nie odpuszczę więc jak już coś będzie to wrócę do tematu - a w między czasie może ktoś jeszcze dorzucić swoje pięć groszy do tematu i pomoże w jego realizacji
8-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”