SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Alien844 »

Uzyskałem 25 brix :)
Ostatnio zmieniony piątek, 26 sty 2024, 21:32 przez Alien844, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3879
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Doody »

Lepiej niż cukier :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

I bez kwasku tzn. miałem dodać ale zapomniałem :)
Jak na mój pierwszy raz z skrobią jest happy :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2629
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 238 razy
Otrzymał podziękowanie: 458 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: jakis1234 »

Nigdy nie dodaję kwasku do skrobi.
Fajnie, że takie wysokie Blg.
Czekam na moją dostawę.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2009
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: drgranatt »

Alien844 pisze: piątek, 26 sty 2024, 19:49 Uzyskałem 25 blg :)
Sporo! Z tej ilości skrobi ile zrobiłeś zacieru?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Przepraszam za błąd 25 brix więc 24 Blg.
12.5 kg skrobi i 36l wody.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 sty 2024, 21:32 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3879
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Doody »

Przy tych proporcjach wychodzi podobnie jak skrobia ziemniaczana. U mnie przy ziemniaczanej w proporcji 25kg na 82l wody wychodziło 22Blg.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Panowie coś tu jest chyba nie za bardzo, dość wysokie wskazania, tak mi się wydaje.
Próbka schłodzona do 20 stopni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 sty 2024, 22:37 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2962
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Góral bagienny »

Sprawdź zwykłym cukromierzem czy wskazania się pokrywają.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Alien844 pisze: piątek, 26 sty 2024, 18:26
Bałem się iż będą grudy i wyjdzie lipa a tu parę sekund wiertarką i grud nie ma :)
Jestem mega zadowolony :)
Czyli, że nie było żadnych problemów z zacieraniem, jak to wcześniej zgłaszał @boxer1981228? Czy dodawałeś podwójną ilość enzymów, jak do skrobi ziemniaczanej?

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Na zwykłym cukromierzu wskazani jaka na zdjęciu.

Tak nie było żadnych problemów z zacieraniem każdego enzymu dałem 2.5 razy więcej tylko dlatego iż data ważności była do lipca 2023r.
Jakby były świeże dałbym podwójną dawkę.
Enzym upłyniający dałem przed wsypaniem skrobi.

Jak pisałem pierwsza moja skrobia i bałem się grudek, a tu niespodzianka wsypywałem 10 kubków później wiertarka i naprawdę 20-30 sekund zero grudek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 27 sty 2024, 10:48 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: użytkownik usunięty »

Eee no, kozak :ok:

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Tak się chwaliłem iż idealnie poszło wczoraj a dziś ......... kisiel.

Wszystko zrobiłem jak wczoraj i dziś wyszedł gęsty kisiel, upłynniającego enzymu dałem z trzy razy tyle, ponad podwójna dawka na początek a jak się robił kisiel znów porcje dałem enzymu.

Co w takiej sytuacji ?
Ostatnio zmieniony sobota, 27 sty 2024, 14:09 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2629
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 238 razy
Otrzymał podziękowanie: 458 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: jakis1234 »

A temperatura dodania upłynniającego?
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Pierwsza partia 95 a kolejna 85 stopni.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2629
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 238 razy
Otrzymał podziękowanie: 458 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: jakis1234 »

I to może być odpowiedź, ale dobrze, że to piszesz, będzie informacja jak zacierać.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Ale wczoraj też dałem przy 95 stopniach i wszystko ok a dziś lipa.

No dobra a co kiślem da się jakoś uratować czy kibel ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3879
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Doody »

Enzym redukujący lepkość jest właśnie po to aby kisiel nie powstawał. Jak masz do dodaj.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Właśnie nie mam, jak zamówię dopiero we wtorek przyjdzie.

Jakieś inne rozwiązanie ?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2629
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 238 razy
Otrzymał podziękowanie: 458 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: jakis1234 »

Tak, dodaj we wtorek :D
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 310
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: stuf »

Alien844 pisze:Tak się chwaliłem iż idealnie poszło wczoraj a dziś ......... kisiel.

Wszystko zrobiłem jak wczoraj i dziś wyszedł gęsty kisiel, upłynniającego enzymu dałem z trzy razy tyle, ponad podwójna dawka na początek a jak się robił kisiel znów porcje dałem enzymu.

Co w takiej sytuacji ?
Ok ale mnie zastanawia dlaczego to w ogóle mialo miejsce?

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Udało mi się załatwić enzym, ile go dodać na 12.5kg skrobi ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2962
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Góral bagienny »

jakis1234 pisze: sobota, 27 sty 2024, 14:58 I to może być odpowiedź, ale dobrze, że to piszesz, będzie informacja jak zacierać.
Enzym upłynniający działa w pełnym zakresie temp. można go dodać nawet do już pracującego zacieru.
Raczej szukałbym przyczyny gdzie indziej.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2962
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Góral bagienny »

@Alien844 8-10mll :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

A winą może być kwasek dodany na początku ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2962
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Góral bagienny »

Kwasek ma za zadanie zakwasić zacier, to nie jego wina.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2629
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 238 razy
Otrzymał podziękowanie: 458 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: jakis1234 »

Góral wiem, ale jak wytłumaczyć to inaczej?
Te same parametry, tylko różnica w temperaturze dodania enzymu. I raz ok, a raz kisiel.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

@jakis1234 wczoraj i dziś dałem enzymu upłynniający przy 95 stopniach.
Wczoraj wszystko poszło gładko a dziś po dodaniu skrobi małe grudki i delikatnie gęste.
Dałem jeszcze trochę skrobi i wiertarką dość długo kręciłem i lipa bardziej gęste, postanowiłem dodać znów enzym upłyniający (nastaw miał temperaturę 85 stopni).

Na forum wpadło mi w oczy wpis forumowicza, który miał tak samo jak ja, jednego dnia ok a następny kisiel.

Gigooo
50
Posty: 53
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Gigooo »

Ja bym się nie martwił. Schłodził i dodał drożdży. Ale najpierw sprawdź czy coś się zatarło. A może waga szwankuje?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3879
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Doody »

Ja miałem raz w historii zacierania skrobii kisiel jak nie dodałem enzymu redukującego lepkość. Jak dodawałem już nigdy problem nie zaistniał. Czasami kisiel pojawia się przy infekcjach, ale tutaj na infekcję za wcześnie.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Waga ok, zresztą po wsypaniu kilograma już delikatny kisiel się robił.

Zwykłym cukromierzem nie zmierzę refraktometr pokazuje 23 brix.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2009
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: drgranatt »

Doody pisze: sobota, 27 sty 2024, 17:53 Ja miałem raz w historii zacierania skrobii kisiel jak nie dodałem enzymu redukującego lepkość.
Czy skrobię ziemniaczaną można porównać 1:1 do skrobi z tapioki?
Mam na myśli tworzenie się "kiślu" w trakcie pogrzewania.
Przy zacieraniu skrobi ziemniaczanej wszystko było w pip gęste ale jak temperatura zacieru zaczęła przekraczać 75ºC szybko zaczął rzednąć. Z upływem czasu zrobiła się woda.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 59
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: artos41 »

Nie wiem jak robicie ale u mnie na kilku przeprowadzonych operacjach na skrobi ziemniaczanej od początku do końca było rzadkie jak cukrówka... Czekajmy na kolejne próby i opisy. Skoro ta sama skrobia z tego samego worka przy użyciu tych samych ,,materiałów" to musisz mieć w procesie coś nie tak. Proponuję na spokojnie przeanalizować proces zacierania, musiało Ci coś umknąć. Osobiście przeprowadzę próbę za tydzień mniej więcej.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Wszytko wyglądało tak samo:
- woda 95 stopni wyłączenie grzania
- dodanie enzymu upłynniającego w dawce 2.5 większej, rozmieszany z wodą. Do drugiej połowy worka dodałem też na początku kwasek 5g/10l.
- wiertarka i rozmieszane enzymu
- wsypanie 5 kubków (kubek jakieś 400ml) skrobi do wody
- wiertarka i kręcenie.
Pierwsza połowa worka po dodaniu pierwszych 5 kubków skrobi, 10 -20 sekund pracy wiertarką i zero grudek, nastaw jak woda.
Druga połowa worka po dodaniu 5 kubków skrobi, 10-20 sekund wiertarką i grudki oraz delikatnie gęste woda.
Ponownie wiertarka ponad minuta, bez zmian grudki i delikatnie gęste .

Zauważam jedynie dwie różnie:
- kwasek dodany do wody ( druga połowa worka, grudki i kisiel)
- drugi szczegół to taki iż pierwsza partia worka skrobi była zimna (godzina po odebraniu paczki), druga część skrobi cieplejsza (przeleżała niedaleko kega do następnego dnia).

Na dzień dzisiejszy, po dodaniu enzymu redukującego lepkość, kisiel jest nadal ale rzadszy.
Nie jest to samo co pierwsza część skrobi czyli woda.
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 59
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: artos41 »

Czekaj czekaj... w jakim momencie dodałeś ten kwasek?

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Kwasek następnie enzym upłyniający następnie skrobia .
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 59
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: artos41 »

Właśnie... Każdy enzym potrzebuje odpowiedniego pH. Dodałeś kwasek cytrynowy za wcześnie. Trzeba go dodawać przed scukrzającym, ponieważ to ten enzym potrzebuje do prawidłowej pracy obniżonego pH.
Enzym upłynniający potrzebuje wyższego pH do prawidłowej pracy. Nie pamiętam już norm, ale pewnie na buteleczce masz napisane te normy.
W pierwszej turze też tak postąpiłeś z kwaskiem?
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 10:45 przez artos41, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3879
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Doody »

Kwasek powinno się dodać tuż przed dodaniem enzymu scukrzającego. Chodzi o to że beta amylaza woli do pracy niższe pH niż alfa amylaza. Dodając kwasek przed upłynnieniem pogarszasz warunki pracy enzymu.
Edit
Kolega mnie ubiegł ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 10:48 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2009
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: drgranatt »

To ja celem uzupełnienia.
Enzym upłynniający - pH 5,5-5,8 a zakres to 5,2-5,9
Zakres temperatur - 77-88ºC (w moim przypadku efekt upłynniania zaczął być już widoczny po osiągnięciu 75ºC)

Enzym scukrzający - pH 4,0-5,0 a zakres to 3,2-5,8
Zakres temperatur - 60-65ºC (jest to wstępne scukrzanie i może trwać 1-16 godz.)
Efektywna temparatura - 28-65ºC (u mnie scukrzanie trwało 16-18 godz. od 64 do 28ºC)
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 11:02 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

użytkownik usunięty
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć :)
Alien844 pisze: sobota, 27 sty 2024, 14:09 Tak się chwaliłem iż idealnie poszło wczoraj a dziś ......... kisiel.

Wszystko zrobiłem jak wczoraj i dziś wyszedł gęsty kisiel, (...)
a tu?
Alien844 pisze: piątek, 26 sty 2024, 20:22 I bez kwasku tzn. miałem dodać ale zapomniałem :)
Sprawa wyjaśniona ;/ choć poniżej link z przepisem w którym również zalecają podanie kwasku cytrynowego, jednocześnie z enzymem upłynniającym.
https://destylacja.com/zacier-ze-skrobi-ziemniaczanej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”