SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie
-
Autor tematu - Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Przepraszam za błąd 25 brix więc 24 Blg.
12.5 kg skrobi i 36l wody.
12.5 kg skrobi i 36l wody.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 sty 2024, 21:32 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Panowie coś tu jest chyba nie za bardzo, dość wysokie wskazania, tak mi się wydaje.
Próbka schłodzona do 20 stopni.
Próbka schłodzona do 20 stopni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 sty 2024, 22:37 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Cześć.
Czyli, że nie było żadnych problemów z zacieraniem, jak to wcześniej zgłaszał @boxer1981228? Czy dodawałeś podwójną ilość enzymów, jak do skrobi ziemniaczanej?
-
Autor tematu - Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Na zwykłym cukromierzu wskazani jaka na zdjęciu.
Tak nie było żadnych problemów z zacieraniem każdego enzymu dałem 2.5 razy więcej tylko dlatego iż data ważności była do lipca 2023r.
Jakby były świeże dałbym podwójną dawkę.
Enzym upłyniający dałem przed wsypaniem skrobi.
Jak pisałem pierwsza moja skrobia i bałem się grudek, a tu niespodzianka wsypywałem 10 kubków później wiertarka i naprawdę 20-30 sekund zero grudek.
Tak nie było żadnych problemów z zacieraniem każdego enzymu dałem 2.5 razy więcej tylko dlatego iż data ważności była do lipca 2023r.
Jakby były świeże dałbym podwójną dawkę.
Enzym upłyniający dałem przed wsypaniem skrobi.
Jak pisałem pierwsza moja skrobia i bałem się grudek, a tu niespodzianka wsypywałem 10 kubków później wiertarka i naprawdę 20-30 sekund zero grudek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 27 sty 2024, 10:48 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Tak się chwaliłem iż idealnie poszło wczoraj a dziś ......... kisiel.
Wszystko zrobiłem jak wczoraj i dziś wyszedł gęsty kisiel, upłynniającego enzymu dałem z trzy razy tyle, ponad podwójna dawka na początek a jak się robił kisiel znów porcje dałem enzymu.
Co w takiej sytuacji ?
Wszystko zrobiłem jak wczoraj i dziś wyszedł gęsty kisiel, upłynniającego enzymu dałem z trzy razy tyle, ponad podwójna dawka na początek a jak się robił kisiel znów porcje dałem enzymu.
Co w takiej sytuacji ?
Ostatnio zmieniony sobota, 27 sty 2024, 14:09 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 303
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Nabazgrane w Tapatalk.
Ok ale mnie zastanawia dlaczego to w ogóle mialo miejsce?Alien844 pisze:Tak się chwaliłem iż idealnie poszło wczoraj a dziś ......... kisiel.
Wszystko zrobiłem jak wczoraj i dziś wyszedł gęsty kisiel, upłynniającego enzymu dałem z trzy razy tyle, ponad podwójna dawka na początek a jak się robił kisiel znów porcje dałem enzymu.
Co w takiej sytuacji ?
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Raczej szukałbym przyczyny gdzie indziej.
Enzym upłynniający działa w pełnym zakresie temp. można go dodać nawet do już pracującego zacieru.
Raczej szukałbym przyczyny gdzie indziej.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
@jakis1234 wczoraj i dziś dałem enzymu upłynniający przy 95 stopniach.
Wczoraj wszystko poszło gładko a dziś po dodaniu skrobi małe grudki i delikatnie gęste.
Dałem jeszcze trochę skrobi i wiertarką dość długo kręciłem i lipa bardziej gęste, postanowiłem dodać znów enzym upłyniający (nastaw miał temperaturę 85 stopni).
Na forum wpadło mi w oczy wpis forumowicza, który miał tak samo jak ja, jednego dnia ok a następny kisiel.
Wczoraj wszystko poszło gładko a dziś po dodaniu skrobi małe grudki i delikatnie gęste.
Dałem jeszcze trochę skrobi i wiertarką dość długo kręciłem i lipa bardziej gęste, postanowiłem dodać znów enzym upłyniający (nastaw miał temperaturę 85 stopni).
Na forum wpadło mi w oczy wpis forumowicza, który miał tak samo jak ja, jednego dnia ok a następny kisiel.
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Mam na myśli tworzenie się "kiślu" w trakcie pogrzewania.
Przy zacieraniu skrobi ziemniaczanej wszystko było w pip gęste ale jak temperatura zacieru zaczęła przekraczać 75ºC szybko zaczął rzednąć. Z upływem czasu zrobiła się woda.
Czy skrobię ziemniaczaną można porównać 1:1 do skrobi z tapioki?
Mam na myśli tworzenie się "kiślu" w trakcie pogrzewania.
Przy zacieraniu skrobi ziemniaczanej wszystko było w pip gęste ale jak temperatura zacieru zaczęła przekraczać 75ºC szybko zaczął rzednąć. Z upływem czasu zrobiła się woda.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 58
- Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Nie wiem jak robicie ale u mnie na kilku przeprowadzonych operacjach na skrobi ziemniaczanej od początku do końca było rzadkie jak cukrówka... Czekajmy na kolejne próby i opisy. Skoro ta sama skrobia z tego samego worka przy użyciu tych samych ,,materiałów" to musisz mieć w procesie coś nie tak. Proponuję na spokojnie przeanalizować proces zacierania, musiało Ci coś umknąć. Osobiście przeprowadzę próbę za tydzień mniej więcej.
-
Autor tematu - Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Wszytko wyglądało tak samo:
- woda 95 stopni wyłączenie grzania
- dodanie enzymu upłynniającego w dawce 2.5 większej, rozmieszany z wodą. Do drugiej połowy worka dodałem też na początku kwasek 5g/10l.
- wiertarka i rozmieszane enzymu
- wsypanie 5 kubków (kubek jakieś 400ml) skrobi do wody
- wiertarka i kręcenie.
Pierwsza połowa worka po dodaniu pierwszych 5 kubków skrobi, 10 -20 sekund pracy wiertarką i zero grudek, nastaw jak woda.
Druga połowa worka po dodaniu 5 kubków skrobi, 10-20 sekund wiertarką i grudki oraz delikatnie gęste woda.
Ponownie wiertarka ponad minuta, bez zmian grudki i delikatnie gęste .
Zauważam jedynie dwie różnie:
- kwasek dodany do wody ( druga połowa worka, grudki i kisiel)
- drugi szczegół to taki iż pierwsza partia worka skrobi była zimna (godzina po odebraniu paczki), druga część skrobi cieplejsza (przeleżała niedaleko kega do następnego dnia).
Na dzień dzisiejszy, po dodaniu enzymu redukującego lepkość, kisiel jest nadal ale rzadszy.
Nie jest to samo co pierwsza część skrobi czyli woda.
- woda 95 stopni wyłączenie grzania
- dodanie enzymu upłynniającego w dawce 2.5 większej, rozmieszany z wodą. Do drugiej połowy worka dodałem też na początku kwasek 5g/10l.
- wiertarka i rozmieszane enzymu
- wsypanie 5 kubków (kubek jakieś 400ml) skrobi do wody
- wiertarka i kręcenie.
Pierwsza połowa worka po dodaniu pierwszych 5 kubków skrobi, 10 -20 sekund pracy wiertarką i zero grudek, nastaw jak woda.
Druga połowa worka po dodaniu 5 kubków skrobi, 10-20 sekund wiertarką i grudki oraz delikatnie gęste woda.
Ponownie wiertarka ponad minuta, bez zmian grudki i delikatnie gęste .
Zauważam jedynie dwie różnie:
- kwasek dodany do wody ( druga połowa worka, grudki i kisiel)
- drugi szczegół to taki iż pierwsza partia worka skrobi była zimna (godzina po odebraniu paczki), druga część skrobi cieplejsza (przeleżała niedaleko kega do następnego dnia).
Na dzień dzisiejszy, po dodaniu enzymu redukującego lepkość, kisiel jest nadal ale rzadszy.
Nie jest to samo co pierwsza część skrobi czyli woda.
-
- Posty: 58
- Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Właśnie... Każdy enzym potrzebuje odpowiedniego pH. Dodałeś kwasek cytrynowy za wcześnie. Trzeba go dodawać przed scukrzającym, ponieważ to ten enzym potrzebuje do prawidłowej pracy obniżonego pH.
Enzym upłynniający potrzebuje wyższego pH do prawidłowej pracy. Nie pamiętam już norm, ale pewnie na buteleczce masz napisane te normy.
W pierwszej turze też tak postąpiłeś z kwaskiem?
Enzym upłynniający potrzebuje wyższego pH do prawidłowej pracy. Nie pamiętam już norm, ale pewnie na buteleczce masz napisane te normy.
W pierwszej turze też tak postąpiłeś z kwaskiem?
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 10:45 przez artos41, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Kwasek powinno się dodać tuż przed dodaniem enzymu scukrzającego. Chodzi o to że beta amylaza woli do pracy niższe pH niż alfa amylaza. Dodając kwasek przed upłynnieniem pogarszasz warunki pracy enzymu.
Edit
Kolega mnie ubiegł
Edit
Kolega mnie ubiegł
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 10:48 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
To ja celem uzupełnienia.
Enzym upłynniający - pH 5,5-5,8 a zakres to 5,2-5,9
Zakres temperatur - 77-88ºC (w moim przypadku efekt upłynniania zaczął być już widoczny po osiągnięciu 75ºC)
Enzym scukrzający - pH 4,0-5,0 a zakres to 3,2-5,8
Zakres temperatur - 60-65ºC (jest to wstępne scukrzanie i może trwać 1-16 godz.)
Efektywna temparatura - 28-65ºC (u mnie scukrzanie trwało 16-18 godz. od 64 do 28ºC)
Enzym upłynniający - pH 5,5-5,8 a zakres to 5,2-5,9
Zakres temperatur - 77-88ºC (w moim przypadku efekt upłynniania zaczął być już widoczny po osiągnięciu 75ºC)
Enzym scukrzający - pH 4,0-5,0 a zakres to 3,2-5,8
Zakres temperatur - 60-65ºC (jest to wstępne scukrzanie i może trwać 1-16 godz.)
Efektywna temparatura - 28-65ºC (u mnie scukrzanie trwało 16-18 godz. od 64 do 28ºC)
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 11:02 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Cześć
https://destylacja.com/zacier-ze-skrobi-ziemniaczanej
a tu?
Sprawa wyjaśniona choć poniżej link z przepisem w którym również zalecają podanie kwasku cytrynowego, jednocześnie z enzymem upłynniającym.
https://destylacja.com/zacier-ze-skrobi-ziemniaczanej