Ja kiedyś zaproponowałem fermentację Apifood'u i ktoś mi odradził mówiąc, że próbował i nastaw stanął na 10 Blg. Odpuściłem więc próby. Przysiągłbym, że tą osobą byłeś Ty radiusie
Ale z wiekiem coraz częściej wydaje mi się że jestem czegoś pewien a tak nie jest. Więc może to nie byłeś Ty
Sacharoza laktoza i inne
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Ostatnio zmieniony sobota, 23 maja 2020, 10:30 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
online
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Apifortunę syn stosował ze 3 sezony. Fermentowałem resztki z podkarmiaczek i zlewki z wiader i było kiepsko. Pisałem kiedyś o tym na forum i pewnie to zapamiętał Doody. Może Twoja Apifortuna była z innego źródła bo ta syna była rozlewana z mauzerów do wiaderek w Polsce i być może sprzedawca coś dodawał "na wszelki wypadek".radius pisze:.................Mój nastaw na Apifortunie przefermentował do -3 blg, więc skąd macie takie informacje
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Minęły 4 dni od nastawienia syropu. Aktualnie nastaw osiągnął poziom -1 i grzybki w dalszym ciągu żrą słodycz i srają alkoholem
Zapach zmienił się na jabłkowo winny i żona nie zaciska już nosa "żabką" do bielizny
Przypuszczam, że wcześniejszy aromat, był efektem dodatków ziołowych w syropie
Kolejna relacja, już po zakończeniu fermentacji i odparowaniu głównego składnika płynu odkażającego
Zapach zmienił się na jabłkowo winny i żona nie zaciska już nosa "żabką" do bielizny
Przypuszczam, że wcześniejszy aromat, był efektem dodatków ziołowych w syropie
Kolejna relacja, już po zakończeniu fermentacji i odparowaniu głównego składnika płynu odkażającego
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Aktualizacja.
Fermentacja syropu APIKAND, zakończyła się definitywnie po 6 dniach, wynikiem -3 blg
Klarowanie bentonitem (koci żwirek), przebiegło idealnie i po 48 godzinach tak wygląda Jutro idzie do odzysku płynu odkażającego Wynik opiszę
Fermentacja syropu APIKAND, zakończyła się definitywnie po 6 dniach, wynikiem -3 blg
Klarowanie bentonitem (koci żwirek), przebiegło idealnie i po 48 godzinach tak wygląda Jutro idzie do odzysku płynu odkażającego Wynik opiszę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Nie "chyba", tylko na pewno
W wyniku oddzielania "tego co sie poli, od tego co sie nie poli" (https://www.youtube.com/watch?v=5RwEwZorvdQ) uzyskałem ok.
- 300 ml przedgonów
- 4700 ml serca
- oraz 800 ml pogonów
W kanał poszło ok. 2 litry płynnej gęstwy drożdżowo bentonitowej. Proces, z wrodzonego lenistwa, zakończyłem gdy w zbiorniku temperatura wynosiła ok. 99°C
W wyniku oddzielania "tego co sie poli, od tego co sie nie poli" (https://www.youtube.com/watch?v=5RwEwZorvdQ) uzyskałem ok.
- 300 ml przedgonów
- 4700 ml serca
- oraz 800 ml pogonów
W kanał poszło ok. 2 litry płynnej gęstwy drożdżowo bentonitowej. Proces, z wrodzonego lenistwa, zakończyłem gdy w zbiorniku temperatura wynosiła ok. 99°C
SPIRITUS FLAT UBI VULT