Sacharoza laktoza i inne

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Ja kiedyś zaproponowałem fermentację Apifood'u i ktoś mi odradził mówiąc, że próbował i nastaw stanął na 10 Blg. Odpuściłem więc próby. Przysiągłbym, że tą osobą byłeś Ty radiusie ;)
Ale z wiekiem coraz częściej wydaje mi się że jestem czegoś pewien a tak nie jest. Więc może to nie byłeś Ty :)
Ostatnio zmieniony sobota, 23 maja 2020, 10:30 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

@Doody, to na pewno nie byłem ja :lol:
A tak przy okazji, mój nastaw na godz. 11.00 "zszedł" już do poziomu 6 blg :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Szlumf »

radius pisze:.................Mój nastaw na Apifortunie przefermentował do -3 blg, więc skąd macie takie informacje :scratch:
Apifortunę syn stosował ze 3 sezony. Fermentowałem resztki z podkarmiaczek i zlewki z wiader i było kiepsko. Pisałem kiedyś o tym na forum i pewnie to zapamiętał Doody. Może Twoja Apifortuna była z innego źródła bo ta syna była rozlewana z mauzerów do wiaderek w Polsce i być może sprzedawca coś dodawał "na wszelki wypadek".
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

A więc jednak nie jestem opętany :punk:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Minęły 4 dni od nastawienia syropu. Aktualnie nastaw osiągnął poziom -1 i grzybki w dalszym ciągu żrą słodycz i srają alkoholem :ok:
Zapach zmienił się na jabłkowo winny i żona nie zaciska już nosa "żabką" do bielizny :mrgreen:
Przypuszczam, że wcześniejszy aromat, był efektem dodatków ziołowych w syropie ;)
Kolejna relacja, już po zakończeniu fermentacji i odparowaniu głównego składnika płynu odkażającego :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Aktualizacja.
Fermentacja syropu APIKAND, zakończyła się definitywnie po 6 dniach, wynikiem -3 blg :ok:
Klarowanie bentonitem (koci żwirek), przebiegło idealnie i po 48 godzinach tak wygląda
api (1).jpg
Jutro idzie do odzysku płynu odkażającego :D Wynik opiszę :czytaj:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: robert4you »

No, piękny sukces,
.....chyba.
************************************************************************
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Nie "chyba", tylko na pewno :ok:
W wyniku oddzielania "tego co sie poli, od tego co sie nie poli" (https://www.youtube.com/watch?v=5RwEwZorvdQ) uzyskałem ok.
- 300 ml przedgonów
- 4700 ml serca
- oraz 800 ml pogonów
W kanał poszło ok. 2 litry płynnej gęstwy drożdżowo bentonitowej. Proces, z wrodzonego lenistwa, zakończyłem gdy w zbiorniku temperatura wynosiła ok. 99°C :roll:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”