...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2179
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: Doody » sobota, 23 maja 2020, 09:28

Ja kiedyś zaproponowałem fermentację Apifood'u i ktoś mi odradził mówiąc, że próbował i nastaw stanął na 10 Blg. Odpuściłem więc próby. Przysiągłbym, że tą osobą byłeś Ty radiusie ;)
Ale z wiekiem coraz częściej wydaje mi się że jestem czegoś pewien a tak nie jest. Więc może to nie byłeś Ty :)
Ostatnio zmieniony sobota, 23 maja 2020, 09:30 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5902
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: radius » sobota, 23 maja 2020, 10:12

@Doody, to na pewno nie byłem ja :lol:
A tak przy okazji, mój nastaw na godz. 11.00 "zszedł" już do poziomu 6 blg :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Szlumf
1750
Posty: 1767
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: Szlumf » sobota, 23 maja 2020, 15:38

radius pisze:.................Mój nastaw na Apifortunie przefermentował do -3 blg, więc skąd macie takie informacje :scratch:

Apifortunę syn stosował ze 3 sezony. Fermentowałem resztki z podkarmiaczek i zlewki z wiader i było kiepsko. Pisałem kiedyś o tym na forum i pewnie to zapamiętał Doody. Może Twoja Apifortuna była z innego źródła bo ta syna była rozlewana z mauzerów do wiaderek w Polsce i być może sprzedawca coś dodawał "na wszelki wypadek".

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2179
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: Doody » sobota, 23 maja 2020, 17:24

A więc jednak nie jestem opętany :punk:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5902
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: radius » niedziela, 24 maja 2020, 18:56

Minęły 4 dni od nastawienia syropu. Aktualnie nastaw osiągnął poziom -1 i grzybki w dalszym ciągu żrą słodycz i srają alkoholem :ok:
Zapach zmienił się na jabłkowo winny i żona nie zaciska już nosa "żabką" do bielizny :mrgreen:
Przypuszczam, że wcześniejszy aromat, był efektem dodatków ziołowych w syropie ;)
Kolejna relacja, już po zakończeniu fermentacji i odparowaniu głównego składnika płynu odkażającego :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5902
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: radius » czwartek, 28 maja 2020, 18:17

Aktualizacja.
Fermentacja syropu APIKAND, zakończyła się definitywnie po 6 dniach, wynikiem -3 blg :ok:
Klarowanie bentonitem (koci żwirek), przebiegło idealnie i po 48 godzinach tak wygląda
api (1).jpg

Jutro idzie do odzysku płynu odkażającego :D Wynik opiszę :czytaj:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

robert4you
650
Posty: 698
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Sacharoza laktoza i inne

Postautor: robert4you » czwartek, 28 maja 2020, 22:03

No, piękny sukces,
.....chyba.
************************************************************************
Termometr / sterownik na telefonie po WiFi: https://alkohole-domowe.com/forum/post226606.html#p226606
Do kupienia tu: https://alkohole-domowe.com/forum/topic22186.html


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości