Problem z BLG

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
cu-user
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy

Post autor: cu-user »

Witam wszystkich.
Nastawiłem dwie cukrówki (2 x 25l).
Drożdże: Browin X-Pure 21,3
Ilość cukru: 6kg
Temperatura początkowa wody 26°C

POMIAR BLG
W obu cukrówkach pomiar dwoma różnymi cukromierzami pokazał 19BLG.
Skoro 19BLG to 190g cukru w litrze cukrówki a 17g cukru daje 1% na litr cukrówki to wyjdzie 190g/17g=11,17% alkoholu.

TEORIA
6000g cukru w 25l wody to 240g na litr to jest 24BLG
240g/17g=14,11% i to jest zgodne mniej więcej z tym co napisane na opakowaniu drożdży że taka cukrówka będzie miała 15%.

Pierwsze pytanie :?:
Skąd mi się wzięła taka różnica w BLG zmierzonym i teoretycznym? Temperatura nastawu? Niesłodki cukier (cukier biały polski cukier)?

Drugie pytanie :?:
Przeniosłem cukrówki do miejsca o temperaturze około 18°C celem wolnej fermentacji (żeby uzyskać łagodniejszy spirytus). Nie popsuję nic?

Trzecie pytanie :?:
Czy przy pędzeniu metodą 2,5 ma znaczenie dla smaku i aromatu spirytusu wolniejsza fermentacja w niższej temperaturze i klarowanie grawitacyjne?

Zdaję sobie sprawę że pytania nie są zbyt ambitne :bezradny: :help:

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: radius »

cu-user pisze:Skoro 19BLG to 190g cukru w litrze cukrówki...
Nie w litrze a w kilogramie ;)
A teraz policz to jeszcze raz 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: nemeto »

1. Tak się nie przelicza, ja osobiście w tabelki zerkam (o ile mi się chce).
2. Powinno być ok, może wolniej ale ok.
3. Fermentacja im wolniej i mniej cukru tym mniej syfu. Odnośnie klarowania nie wiem - klaruje tylko grawitacyjne.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 lis 2020, 22:31 przez nemeto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2706
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: jakis1234 »

ad 1. 6 kg cukru i 25 l wody to 19,35 Blg, ściągnij sobie AlkoCalc od kolegi jozzek666 i będziesz miał problem przeliczania z głowy :)
ad 2 - nic nie popsujesz, ja trzymam cukrówkę w temperaturze około 18 stopni, pracuje powoli, ale schodzi do -4 Blg i jest w porządku.
ad 3 - wolniejsza fermentacja, to mniej fuzli i łagodniejszy spirytus. Klarowanie robię grawitacyjne, jak mam czas, jak nie to bentonit albo turbo klar, nie zauważyłem różnicy, ale tutaj może się wypowiedzą bardziej doświadczeni.
Pozdrawiam z opolskiego.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: patrzal »

Takie pytanie, masz 6kg cukru + 25l wody (blg jak policzył kolega wyżej), czy 6kg w 25l nastawu łącznie? W drugim przypadku blg byłoby niecałe 22.
Awatar użytkownika

Autor tematu
cu-user
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: cu-user »

radius pisze: A teraz policz to jeszcze raz 8-)
Pracuję nad tym :) Widać muszę ogarnąć podstawy .
patrzal pisze:Takie pytanie, masz 6kg cukru + 25l wody (blg jak policzył kolega wyżej), czy 6kg w 25l nastawu łącznie?
W 25l nastawu mam rozpuszczone 6kg cukru tj. 6kg cukru i około 21.4l wody.
patrzal pisze:W drugim przypadku blg byłoby niecałe 22.
A nie 24?
Co znów policzyłem nie tak :odlot: :?:
(6000g cukru / 25 000g nastawu) x 100 = 24 BLG

Z tego wychodzi:
24BLG = 240g / 1000g roztworu
1000g roztworu - 240g cukru = 760g wody
V cukru = 240g x 0.6ml/g = 144ml
V roztworu = 144ml + 760ml = 904ml
(240g/904g) x 1000 = 265,49g/l
265,49g/l /17 = 15.61% ----- i to by się zgadzało z tym co napisane na opakowaniu drożdży :D

I tak sobie jeszcze myślę, że zmierzyłem BLG początkowe po dodaniu drożdży. Może dlatego wyszło 19 :?: Czy te 135g drożdży mogło spowodować takie zafałszowanie wyniku :?:
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 20:20 przez cu-user, łącznie zmieniany 1 raz.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: johnex »

Kolego @cu-user chcesz wiedzieć skąd ten błędny odczyt. Według mnie to:
1. Temperatura odczytu przy 26 stopniach - 0.3blg
2. Dałeś 0,5 l wody więcej (może w wiadrze fermentacyjnym się skala źle nadrukowała)- 0.4blg
3. Błąd cukromierza (to że oba cukromierze pokazują to samo nie znaczy, że wskazują prawidłowo) - 1blg

No i na koniec - kolego to nie APTEKA. Ja bym się tak przy robieniu nastawu nie przejmował. No a jak chcesz być bardzo dokładny to sprawdź czy twój cukromierz pokazuje 0 blg dla czystej wody (pamiętaj aby miała 20 stopni), później rozpuść 100g cukru w 400ml wody i sprawdź czy pokazuje 20blg.

Zerknij tu: https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... t=alkocalc
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 20:39 przez johnex, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: patrzal »

Może się okazać, że liczę źle, ale liczę to tak:
1kg cukru po rozpuszczeniu zajmie dodatkowo 0,6l, czyli 6kg ~ 3,6l.
Wody w nastawie było 25l - 3,6l = 21,4l (i ważyła 21,4kg).
Masa nastawu: 21,4kg + 6kg = 27,4kg.
Blg: 6kg *100 / 27,4kg ~ 21,9
Dziwi mnie tylko, czemu licząc masę nastawu uparcie bierzesz 25kg ;) 25l wody to 25kg (+/-), ale 25l roztworu cukru to trochę więcej.

Jak wyżej - to nie apteka, odchyłki są dopuszczalne. Ale z drugiej strony - sam jestem Brombą i doskonale rozumiem potrzebę Mierzenia i Ważenia (i bycia przy tym dokładnym) ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 20:47 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
cu-user
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: cu-user »

Masz rację z tą masą nastawu :P
i z apteką również racja :P

[mod:nie cytuj całego posta]
Ostatnio zmieniony środa, 18 lis 2020, 07:02 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: rozrywek »

Zgadzam się.
Nie ma co się za bardzo przejmować drobnymi różnicami.
Ale warto znać te proste zasady.
Pisałem juź o tym. Jak się zbije ci cukromierz to masz w głowie balongomierz. Wyszukaj mój post gdzies o tym jest. Albo potem znajde ci linka.
To samo sie dotyczy rozrabiania. Warto miec to w głowie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
cu-user
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: cu-user »

Dzisiaj tj. po 7 dniach BLG wynosi - 4.
Na ostatnie dwa dni przeniosłem do ciepłego pomieszczenia bo bałem się ze fermentacja stanie.
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

Witam. Mam problem z moją cukrówką. Zrobiłem nastaw 7 kg cukru 25l wody i drożdże do nastawów owocowych bo takie akurat miałem. Po paru dniach fermentacji wszystko się zatrzymało na 15 brix. Temperatura nastawu 24 stopnie. Stwierdziłem że może drożdże sie nie nadają i dałem kolejne browinu do cukrówek, i 1 kg cukru. Znowu trochę popracowało i się zatrzymało. Nie wiedziałem co zrobić więc dałem jeszcze inne drożdże gorzelnicze które też nic nie dały. Robie 3 cukrówkę, robiłem rum, whisky i wszystko wychodziło a to nie chce się przerobić. w czym może być problem ?
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: Problem z BLG

Post autor: mtx »

Smakowałeś ten nastaw?

użytkownik usunięty
Re: Problem z BLG

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Czy kolega odpowiednio napowietrzył nastaw, przed zadaniem pierwszej paczki drożdży?

akanim
50
Posty: 82
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: akanim »

1. Brudny baniak lub niedomyty po środkach czystości typu ludwik albo zawierające chlorany.
2. Użyłeś pirosiarczyn potasu do mycia baniaka? Może go nie wypłukałeś dobrze? Siarka zabija drożdże.
3. Pożywka do drożdży. Fosforan diamonowy. Dodałeś? Zbyt mało azotu także zatrzymuje fermentację.
Piszesz, że to 3 cukrówka ale czy na tym samym cukrze?
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

Wymieszałem nastaw przed podaniem drożdży i po ich zapodaniu.
Baniak myję tylko wodą bez płynów i nie użyłem pirosiarczanu potasu. Nigdy nie używam. Może to jest błąd. Musiałem to zakazić. Co do cukru to nie pamiętam bo nie zwracałem na to uwagi. Jak to uratować? Szkoda wylać

akanim
50
Posty: 82
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: akanim »

Hej. Nic nie piszesz o pożywce. Dodaj jeśli nastaw nie jest jeszcze kwaśny w smaku, a ciągle słodki. Próba na smak.
Ale dalej nie brnąłbym w ten nastaw bo koszty kolejnych drożdży zaraz przekroczą wartość 7 kg cukru. A drożdżom będzie coraz trudniej wystartować z powodu ilości alkoholu jaki już jest w nastawie.
Ja bym to potraktował jako naukę na przyszłość i ewentualnie przedestylował żeby sprawdzić co wyszło.
Porażki są wpisane w tą zabawę :)

użytkownik usunięty
Re: Problem z BLG

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Pożywka była zawarta jak przypuszczam w każdej paczce drożdży turbo. Więc dodawanie jakiejkolwiek pożywki, raczej mija się z celem. Sprawdzilbym Blg, napowietrzyłbym konkretnie nastaw, dolał nieco świeżej wody. Może się namnożą i go odpalą :scratch:
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

I to jest ciekawe. Bo tak. Blg na cukromierzu browina pokazuje 6 blg. A refraktometr pokazuje 15 brix. Z tego co czytałem to blg praktycznie równają się brix a tu taka różnica. Oba na wodzie 20 stopni pokazują 0. Być tu mądry i pisz wiersze.
Nie miałem już pomysłu i dodałem pożywkę ale do drożdży winnych. No kurde 7 kg cukru, 3 paczki drożdży, trochę mi tego szkoda ;) spróbuję to przelać dolać wody, moze coś się zacznie dziać
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2706
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: jakis1234 »

@defacto Kamil napisał
i drożdże do nastawów owocowych bo takie akurat miałem.
, a w drożdżach winnych na ogół nie ma pożywki.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3068
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 567 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: Góral bagienny »

Co Ci szkoda :scratch: Na rurki z tym nie kombinuj nic więcej.
Po gotowaniu sprawdz blg dundru jak wysokie to nastawiaj na nim następną cukrówkę :D
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Problem z BLG

Post autor: użytkownik usunięty »

@jakis1234
Może to były turbo drożdże do owoców z pożywką?

akanim
50
Posty: 82
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: akanim »

Kamil.
Cukromierz i refraktometr są w porządku. Na cukromierzu masz 6 Blg ale bez poprawki na alkohol jaki już masz w nastawie. Pi razy drzwi masz już około 10% etanolu w nastawie. Podkreślam bez poprawki!
Tego rodzaju błąd robisz także mierząc refraktometrem bo wartość 15 brix jest bez korekty na obecny już etanol w nastawie. Bezwzględny współczynnik załamania światła etanolu wynosi 1,36 i jest wyższy niż wody 1,33. Zatem to co mierzysz to w istocie suma cukru, ETANOLU i wody.
Zrób próby na cukrze w wodzie a potem dodaj do niego kapkę spirytusu, wódki co tam masz pod ręką i sprawdź na cukromierzu i refraktometrze ile pokażą.

czytam
750
Posty: 764
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: czytam »

Blg=Bx dla roztworu wody z cukrem. Zawartość alkoholu zniekształca pomiar z tym, że bardziej w przypadku refraktometru. Stąd różnica. Są kalkulatory, do których wprowadza się początkową i końcową wartość Bx a otrzymuje się właściwe Blg i zawartość alkoholu.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 133 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: tomhas »

W smaku wyczuwalny jest cukier?
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

Tak, nastaw jest słodki w smaku. Zlałem to z nad osadu, dodałem wody 3l około wymieszałem i zaczęło pracować, ale bardzo powoli.
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

Destyluje ten nastaw ale mam problem. Mianowicie strasznie nie równo kapie. A w szybkowarze słychać bulgotanie i wtedy dużo mocniej leci. Grzanie cały czas stałe. Są momenty w których w ogóle nie leci a czasami za szybko. Nie wiem w czym problem
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 sty 2021, 15:39 przez kamil.foltyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3068
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 567 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: Góral bagienny »

Na czym grzejesz ? Kuchenki elektryczne mają termostaty przeważnie i nie nadają się do naszych celów ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

Taboret gazowy stały płomień i właśnie dla tego nie wiem w czym problem. Może to wina tego cukru co został w nastawie ?

użytkownik usunięty
Re: Problem z BLG

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Trzeba by było luknąć na sprzęt, bo raczej to nie jest wina niedojedzonego cukru.
Może już brakło mocy w kotle?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3068
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 567 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: Góral bagienny »

A toś mi zabił ćwieka :scratch: Byłem pewien że na kuchence ;)
Cukier w nastawie nie wpływa na szybkość kapania, najwyżej może się przypalić w garnku.
Grzałem gazem alembik i nigdy takich problemów nie miałem :scratch:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że gaz idzie nierównomiernie raz więcej raz mniej.
Innego pomysłu nie mam :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

Mocy nie brakło bo to początek destylacji. Jestem w trakcie. Leci 55 procent. Zastanawiam się czy to nie ma coś wspólnego z wypełnieniem, ale jak wykonywałem pierwszą destylację tego nastawi to wszystko było w porządku. Nic takiego się nie działo. Wypełnienie to spręzynki pryzmatyczne na początku kawałek zmywaka na podtrzymanie
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 sty 2021, 16:08 przez kamil.foltyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3068
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 567 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: Góral bagienny »

Strasznie mały % jak na początek destylacji :scratch:
Spróbuj delikatnie zmniejszyć moc grzania.
Wypełnienie nie ma tutaj nic do rzeczy o ile go nie ubiłeś.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

No sam początek to to nie jest. Zaraz po przedgonie 63 procent. Nie ma się co więcej spodziewać po tym nastawie. Nie wiadomo ile to ma procent ale z moich obserwacji wynika że ok 12 do 14

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Problem z BLG

Post autor: wawaldek11 »

kamil.foltyn pisze:... A w szybkowarze słychać bulgotanie i wtedy dużo mocniej leci. Grzanie cały czas stałe. Są momenty w których w ogóle nie leci a czasami za szybko. Nie wiem w czym problem
Może kamyki wrzenne pomogą?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

Może to faktycznie chodzi o to że ten nastaw z oczywistych względów nie jest mieszany a grzeje się u dołu i dla tego się tak zachowuje. Co te kamyki tak dokładnie robią ?

użytkownik usunięty
Re: Problem z BLG

Post autor: użytkownik usunięty »

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kamyczki_wrzenne
Myślę, że nie w tym rzecz.
Cykniesz foto sprzętu?
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG

Post autor: kamil.foltyn »

Jasne. Proszę bardzo ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

użytkownik usunięty
Re: Problem z BLG

Post autor: użytkownik usunięty »

Czy on nie za bardzo przechylony na prawo jest aby?
Czy podczas procesu, sprzęt ma tendencje do przechylania się na boki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”