Problem z BLG
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
Witam wszystkich.
Nastawiłem dwie cukrówki (2 x 25l).
Drożdże: Browin X-Pure 21,3
Ilość cukru: 6kg
Temperatura początkowa wody 26°C
POMIAR BLG
W obu cukrówkach pomiar dwoma różnymi cukromierzami pokazał 19BLG.
Skoro 19BLG to 190g cukru w litrze cukrówki a 17g cukru daje 1% na litr cukrówki to wyjdzie 190g/17g=11,17% alkoholu.
TEORIA
6000g cukru w 25l wody to 240g na litr to jest 24BLG
240g/17g=14,11% i to jest zgodne mniej więcej z tym co napisane na opakowaniu drożdży że taka cukrówka będzie miała 15%.
Pierwsze pytanie
Skąd mi się wzięła taka różnica w BLG zmierzonym i teoretycznym? Temperatura nastawu? Niesłodki cukier (cukier biały polski cukier)?
Drugie pytanie
Przeniosłem cukrówki do miejsca o temperaturze około 18°C celem wolnej fermentacji (żeby uzyskać łagodniejszy spirytus). Nie popsuję nic?
Trzecie pytanie
Czy przy pędzeniu metodą 2,5 ma znaczenie dla smaku i aromatu spirytusu wolniejsza fermentacja w niższej temperaturze i klarowanie grawitacyjne?
Zdaję sobie sprawę że pytania nie są zbyt ambitne
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Nastawiłem dwie cukrówki (2 x 25l).
Drożdże: Browin X-Pure 21,3
Ilość cukru: 6kg
Temperatura początkowa wody 26°C
POMIAR BLG
W obu cukrówkach pomiar dwoma różnymi cukromierzami pokazał 19BLG.
Skoro 19BLG to 190g cukru w litrze cukrówki a 17g cukru daje 1% na litr cukrówki to wyjdzie 190g/17g=11,17% alkoholu.
TEORIA
6000g cukru w 25l wody to 240g na litr to jest 24BLG
240g/17g=14,11% i to jest zgodne mniej więcej z tym co napisane na opakowaniu drożdży że taka cukrówka będzie miała 15%.
Pierwsze pytanie
Skąd mi się wzięła taka różnica w BLG zmierzonym i teoretycznym? Temperatura nastawu? Niesłodki cukier (cukier biały polski cukier)?
Drugie pytanie
Przeniosłem cukrówki do miejsca o temperaturze około 18°C celem wolnej fermentacji (żeby uzyskać łagodniejszy spirytus). Nie popsuję nic?
Trzecie pytanie
Czy przy pędzeniu metodą 2,5 ma znaczenie dla smaku i aromatu spirytusu wolniejsza fermentacja w niższej temperaturze i klarowanie grawitacyjne?
Zdaję sobie sprawę że pytania nie są zbyt ambitne
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Problem z BLG
1. Tak się nie przelicza, ja osobiście w tabelki zerkam (o ile mi się chce).
2. Powinno być ok, może wolniej ale ok.
3. Fermentacja im wolniej i mniej cukru tym mniej syfu. Odnośnie klarowania nie wiem - klaruje tylko grawitacyjne.
2. Powinno być ok, może wolniej ale ok.
3. Fermentacja im wolniej i mniej cukru tym mniej syfu. Odnośnie klarowania nie wiem - klaruje tylko grawitacyjne.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 lis 2020, 22:31 przez nemeto, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2706
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Problem z BLG
ad 1. 6 kg cukru i 25 l wody to 19,35 Blg, ściągnij sobie AlkoCalc od kolegi jozzek666 i będziesz miał problem przeliczania z głowy
ad 2 - nic nie popsujesz, ja trzymam cukrówkę w temperaturze około 18 stopni, pracuje powoli, ale schodzi do -4 Blg i jest w porządku.
ad 3 - wolniejsza fermentacja, to mniej fuzli i łagodniejszy spirytus. Klarowanie robię grawitacyjne, jak mam czas, jak nie to bentonit albo turbo klar, nie zauważyłem różnicy, ale tutaj może się wypowiedzą bardziej doświadczeni.
ad 2 - nic nie popsujesz, ja trzymam cukrówkę w temperaturze około 18 stopni, pracuje powoli, ale schodzi do -4 Blg i jest w porządku.
ad 3 - wolniejsza fermentacja, to mniej fuzli i łagodniejszy spirytus. Klarowanie robię grawitacyjne, jak mam czas, jak nie to bentonit albo turbo klar, nie zauważyłem różnicy, ale tutaj może się wypowiedzą bardziej doświadczeni.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
Re: Problem z BLG
Co znów policzyłem nie tak
(6000g cukru / 25 000g nastawu) x 100 = 24 BLG
Z tego wychodzi:
24BLG = 240g / 1000g roztworu
1000g roztworu - 240g cukru = 760g wody
V cukru = 240g x 0.6ml/g = 144ml
V roztworu = 144ml + 760ml = 904ml
(240g/904g) x 1000 = 265,49g/l
265,49g/l /17 = 15.61% ----- i to by się zgadzało z tym co napisane na opakowaniu drożdży
I tak sobie jeszcze myślę, że zmierzyłem BLG początkowe po dodaniu drożdży. Może dlatego wyszło 19 Czy te 135g drożdży mogło spowodować takie zafałszowanie wyniku
Pracuję nad tym Widać muszę ogarnąć podstawy .radius pisze: A teraz policz to jeszcze raz
W 25l nastawu mam rozpuszczone 6kg cukru tj. 6kg cukru i około 21.4l wody.patrzal pisze:Takie pytanie, masz 6kg cukru + 25l wody (blg jak policzył kolega wyżej), czy 6kg w 25l nastawu łącznie?
A nie 24?patrzal pisze:W drugim przypadku blg byłoby niecałe 22.
Co znów policzyłem nie tak
(6000g cukru / 25 000g nastawu) x 100 = 24 BLG
Z tego wychodzi:
24BLG = 240g / 1000g roztworu
1000g roztworu - 240g cukru = 760g wody
V cukru = 240g x 0.6ml/g = 144ml
V roztworu = 144ml + 760ml = 904ml
(240g/904g) x 1000 = 265,49g/l
265,49g/l /17 = 15.61% ----- i to by się zgadzało z tym co napisane na opakowaniu drożdży
I tak sobie jeszcze myślę, że zmierzyłem BLG początkowe po dodaniu drożdży. Może dlatego wyszło 19 Czy te 135g drożdży mogło spowodować takie zafałszowanie wyniku
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 20:20 przez cu-user, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Problem z BLG
Kolego @cu-user chcesz wiedzieć skąd ten błędny odczyt. Według mnie to:
1. Temperatura odczytu przy 26 stopniach - 0.3blg
2. Dałeś 0,5 l wody więcej (może w wiadrze fermentacyjnym się skala źle nadrukowała)- 0.4blg
3. Błąd cukromierza (to że oba cukromierze pokazują to samo nie znaczy, że wskazują prawidłowo) - 1blg
No i na koniec - kolego to nie APTEKA. Ja bym się tak przy robieniu nastawu nie przejmował. No a jak chcesz być bardzo dokładny to sprawdź czy twój cukromierz pokazuje 0 blg dla czystej wody (pamiętaj aby miała 20 stopni), później rozpuść 100g cukru w 400ml wody i sprawdź czy pokazuje 20blg.
Zerknij tu: https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... t=alkocalc
1. Temperatura odczytu przy 26 stopniach - 0.3blg
2. Dałeś 0,5 l wody więcej (może w wiadrze fermentacyjnym się skala źle nadrukowała)- 0.4blg
3. Błąd cukromierza (to że oba cukromierze pokazują to samo nie znaczy, że wskazują prawidłowo) - 1blg
No i na koniec - kolego to nie APTEKA. Ja bym się tak przy robieniu nastawu nie przejmował. No a jak chcesz być bardzo dokładny to sprawdź czy twój cukromierz pokazuje 0 blg dla czystej wody (pamiętaj aby miała 20 stopni), później rozpuść 100g cukru w 400ml wody i sprawdź czy pokazuje 20blg.
Zerknij tu: https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... t=alkocalc
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 20:39 przez johnex, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Problem z BLG
Może się okazać, że liczę źle, ale liczę to tak:
1kg cukru po rozpuszczeniu zajmie dodatkowo 0,6l, czyli 6kg ~ 3,6l.
Wody w nastawie było 25l - 3,6l = 21,4l (i ważyła 21,4kg).
Masa nastawu: 21,4kg + 6kg = 27,4kg.
Blg: 6kg *100 / 27,4kg ~ 21,9
Dziwi mnie tylko, czemu licząc masę nastawu uparcie bierzesz 25kg 25l wody to 25kg (+/-), ale 25l roztworu cukru to trochę więcej.
Jak wyżej - to nie apteka, odchyłki są dopuszczalne. Ale z drugiej strony - sam jestem Brombą i doskonale rozumiem potrzebę Mierzenia i Ważenia (i bycia przy tym dokładnym)
1kg cukru po rozpuszczeniu zajmie dodatkowo 0,6l, czyli 6kg ~ 3,6l.
Wody w nastawie było 25l - 3,6l = 21,4l (i ważyła 21,4kg).
Masa nastawu: 21,4kg + 6kg = 27,4kg.
Blg: 6kg *100 / 27,4kg ~ 21,9
Dziwi mnie tylko, czemu licząc masę nastawu uparcie bierzesz 25kg 25l wody to 25kg (+/-), ale 25l roztworu cukru to trochę więcej.
Jak wyżej - to nie apteka, odchyłki są dopuszczalne. Ale z drugiej strony - sam jestem Brombą i doskonale rozumiem potrzebę Mierzenia i Ważenia (i bycia przy tym dokładnym)
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 20:47 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
Re: Problem z BLG
Masz rację z tą masą nastawu
i z apteką również racja
[mod:nie cytuj całego posta]
i z apteką również racja
[mod:nie cytuj całego posta]
Ostatnio zmieniony środa, 18 lis 2020, 07:02 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Problem z BLG
Zgadzam się.
Nie ma co się za bardzo przejmować drobnymi różnicami.
Ale warto znać te proste zasady.
Pisałem juź o tym. Jak się zbije ci cukromierz to masz w głowie balongomierz. Wyszukaj mój post gdzies o tym jest. Albo potem znajde ci linka.
To samo sie dotyczy rozrabiania. Warto miec to w głowie.
Nie ma co się za bardzo przejmować drobnymi różnicami.
Ale warto znać te proste zasady.
Pisałem juź o tym. Jak się zbije ci cukromierz to masz w głowie balongomierz. Wyszukaj mój post gdzies o tym jest. Albo potem znajde ci linka.
To samo sie dotyczy rozrabiania. Warto miec to w głowie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG
Witam. Mam problem z moją cukrówką. Zrobiłem nastaw 7 kg cukru 25l wody i drożdże do nastawów owocowych bo takie akurat miałem. Po paru dniach fermentacji wszystko się zatrzymało na 15 brix. Temperatura nastawu 24 stopnie. Stwierdziłem że może drożdże sie nie nadają i dałem kolejne browinu do cukrówek, i 1 kg cukru. Znowu trochę popracowało i się zatrzymało. Nie wiedziałem co zrobić więc dałem jeszcze inne drożdże gorzelnicze które też nic nie dały. Robie 3 cukrówkę, robiłem rum, whisky i wszystko wychodziło a to nie chce się przerobić. w czym może być problem ?
-
- Posty: 82
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Problem z BLG
1. Brudny baniak lub niedomyty po środkach czystości typu ludwik albo zawierające chlorany.
2. Użyłeś pirosiarczyn potasu do mycia baniaka? Może go nie wypłukałeś dobrze? Siarka zabija drożdże.
3. Pożywka do drożdży. Fosforan diamonowy. Dodałeś? Zbyt mało azotu także zatrzymuje fermentację.
Piszesz, że to 3 cukrówka ale czy na tym samym cukrze?
2. Użyłeś pirosiarczyn potasu do mycia baniaka? Może go nie wypłukałeś dobrze? Siarka zabija drożdże.
3. Pożywka do drożdży. Fosforan diamonowy. Dodałeś? Zbyt mało azotu także zatrzymuje fermentację.
Piszesz, że to 3 cukrówka ale czy na tym samym cukrze?
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
-
- Posty: 82
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Problem z BLG
Hej. Nic nie piszesz o pożywce. Dodaj jeśli nastaw nie jest jeszcze kwaśny w smaku, a ciągle słodki. Próba na smak.
Ale dalej nie brnąłbym w ten nastaw bo koszty kolejnych drożdży zaraz przekroczą wartość 7 kg cukru. A drożdżom będzie coraz trudniej wystartować z powodu ilości alkoholu jaki już jest w nastawie.
Ja bym to potraktował jako naukę na przyszłość i ewentualnie przedestylował żeby sprawdzić co wyszło.
Porażki są wpisane w tą zabawę
Ale dalej nie brnąłbym w ten nastaw bo koszty kolejnych drożdży zaraz przekroczą wartość 7 kg cukru. A drożdżom będzie coraz trudniej wystartować z powodu ilości alkoholu jaki już jest w nastawie.
Ja bym to potraktował jako naukę na przyszłość i ewentualnie przedestylował żeby sprawdzić co wyszło.
Porażki są wpisane w tą zabawę
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG
I to jest ciekawe. Bo tak. Blg na cukromierzu browina pokazuje 6 blg. A refraktometr pokazuje 15 brix. Z tego co czytałem to blg praktycznie równają się brix a tu taka różnica. Oba na wodzie 20 stopni pokazują 0. Być tu mądry i pisz wiersze.
Nie miałem już pomysłu i dodałem pożywkę ale do drożdży winnych. No kurde 7 kg cukru, 3 paczki drożdży, trochę mi tego szkoda spróbuję to przelać dolać wody, moze coś się zacznie dziać
Nie miałem już pomysłu i dodałem pożywkę ale do drożdży winnych. No kurde 7 kg cukru, 3 paczki drożdży, trochę mi tego szkoda spróbuję to przelać dolać wody, moze coś się zacznie dziać
-
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 567 razy
-
- Posty: 82
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Problem z BLG
Kamil.
Cukromierz i refraktometr są w porządku. Na cukromierzu masz 6 Blg ale bez poprawki na alkohol jaki już masz w nastawie. Pi razy drzwi masz już około 10% etanolu w nastawie. Podkreślam bez poprawki!
Tego rodzaju błąd robisz także mierząc refraktometrem bo wartość 15 brix jest bez korekty na obecny już etanol w nastawie. Bezwzględny współczynnik załamania światła etanolu wynosi 1,36 i jest wyższy niż wody 1,33. Zatem to co mierzysz to w istocie suma cukru, ETANOLU i wody.
Zrób próby na cukrze w wodzie a potem dodaj do niego kapkę spirytusu, wódki co tam masz pod ręką i sprawdź na cukromierzu i refraktometrze ile pokażą.
Cukromierz i refraktometr są w porządku. Na cukromierzu masz 6 Blg ale bez poprawki na alkohol jaki już masz w nastawie. Pi razy drzwi masz już około 10% etanolu w nastawie. Podkreślam bez poprawki!
Tego rodzaju błąd robisz także mierząc refraktometrem bo wartość 15 brix jest bez korekty na obecny już etanol w nastawie. Bezwzględny współczynnik załamania światła etanolu wynosi 1,36 i jest wyższy niż wody 1,33. Zatem to co mierzysz to w istocie suma cukru, ETANOLU i wody.
Zrób próby na cukrze w wodzie a potem dodaj do niego kapkę spirytusu, wódki co tam masz pod ręką i sprawdź na cukromierzu i refraktometrze ile pokażą.
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG
Destyluje ten nastaw ale mam problem. Mianowicie strasznie nie równo kapie. A w szybkowarze słychać bulgotanie i wtedy dużo mocniej leci. Grzanie cały czas stałe. Są momenty w których w ogóle nie leci a czasami za szybko. Nie wiem w czym problem
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 sty 2021, 15:39 przez kamil.foltyn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 567 razy
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
-
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 567 razy
Re: Problem z BLG
A toś mi zabił ćwieka Byłem pewien że na kuchence
Cukier w nastawie nie wpływa na szybkość kapania, najwyżej może się przypalić w garnku.
Grzałem gazem alembik i nigdy takich problemów nie miałem
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że gaz idzie nierównomiernie raz więcej raz mniej.
Innego pomysłu nie mam
Cukier w nastawie nie wpływa na szybkość kapania, najwyżej może się przypalić w garnku.
Grzałem gazem alembik i nigdy takich problemów nie miałem
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że gaz idzie nierównomiernie raz więcej raz mniej.
Innego pomysłu nie mam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG
Mocy nie brakło bo to początek destylacji. Jestem w trakcie. Leci 55 procent. Zastanawiam się czy to nie ma coś wspólnego z wypełnieniem, ale jak wykonywałem pierwszą destylację tego nastawi to wszystko było w porządku. Nic takiego się nie działo. Wypełnienie to spręzynki pryzmatyczne na początku kawałek zmywaka na podtrzymanie
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 sty 2021, 16:08 przez kamil.foltyn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 567 razy
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: Problem z BLG
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50