Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
cu-user
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 21:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Problem z BLG

Postautor: cu-user » poniedziałek, 16 lis 2020, 19:40

Witam wszystkich.
Nastawiłem dwie cukrówki (2 x 25l).
Drożdże: Browin X-Pure 21,3
Ilość cukru: 6kg
Temperatura początkowa wody 26°C

POMIAR BLG
W obu cukrówkach pomiar dwoma różnymi cukromierzami pokazał 19BLG.
Skoro 19BLG to 190g cukru w litrze cukrówki a 17g cukru daje 1% na litr cukrówki to wyjdzie 190g/17g=11,17% alkoholu.

TEORIA
6000g cukru w 25l wody to 240g na litr to jest 24BLG
240g/17g=14,11% i to jest zgodne mniej więcej z tym co napisane na opakowaniu drożdży że taka cukrówka będzie miała 15%.

Pierwsze pytanie :?:
Skąd mi się wzięła taka różnica w BLG zmierzonym i teoretycznym? Temperatura nastawu? Niesłodki cukier (cukier biały polski cukier)?

Drugie pytanie :?:
Przeniosłem cukrówki do miejsca o temperaturze około 18°C celem wolnej fermentacji (żeby uzyskać łagodniejszy spirytus). Nie popsuję nic?

Trzecie pytanie :?:
Czy przy pędzeniu metodą 2,5 ma znaczenie dla smaku i aromatu spirytusu wolniejsza fermentacja w niższej temperaturze i klarowanie grawitacyjne?

Zdaję sobie sprawę że pytania nie są zbyt ambitne :bezradny: :help:

Z góry wielkie dzięki za pomoc.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: radius » poniedziałek, 16 lis 2020, 22:21

cu-user pisze:Skoro 19BLG to 190g cukru w litrze cukrówki...

Nie w litrze a w kilogramie ;)
A teraz policz to jeszcze raz 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

nemeto
250
Posty: 273
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: nemeto » poniedziałek, 16 lis 2020, 22:31

1. Tak się nie przelicza, ja osobiście w tabelki zerkam (o ile mi się chce).
2. Powinno być ok, może wolniej ale ok.
3. Fermentacja im wolniej i mniej cukru tym mniej syfu. Odnośnie klarowania nie wiem - klaruje tylko grawitacyjne.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 lis 2020, 22:31 przez nemeto, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
150
Posty: 184
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: jakis1234 » wtorek, 17 lis 2020, 00:08

ad 1. 6 kg cukru i 25 l wody to 19,35 Blg, ściągnij sobie AlkoCalc od kolegi jozzek666 i będziesz miał problem przeliczania z głowy :)
ad 2 - nic nie popsujesz, ja trzymam cukrówkę w temperaturze około 18 stopni, pracuje powoli, ale schodzi do -4 Blg i jest w porządku.
ad 3 - wolniejsza fermentacja, to mniej fuzli i łagodniejszy spirytus. Klarowanie robię grawitacyjne, jak mam czas, jak nie to bentonit albo turbo klar, nie zauważyłem różnicy, ale tutaj może się wypowiedzą bardziej doświadczeni.
Pozdrawiam z opolskiego :)

Awatar użytkownika

patrzal
100
Posty: 148
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: patrzal » wtorek, 17 lis 2020, 17:13

Takie pytanie, masz 6kg cukru + 25l wody (blg jak policzył kolega wyżej), czy 6kg w 25l nastawu łącznie? W drugim przypadku blg byłoby niecałe 22.
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie

Awatar użytkownika

Autor tematu
cu-user
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 21:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: cu-user » wtorek, 17 lis 2020, 19:09

radius pisze:A teraz policz to jeszcze raz 8-)

Pracuję nad tym :) Widać muszę ogarnąć podstawy .

patrzal pisze:Takie pytanie, masz 6kg cukru + 25l wody (blg jak policzył kolega wyżej), czy 6kg w 25l nastawu łącznie?

W 25l nastawu mam rozpuszczone 6kg cukru tj. 6kg cukru i około 21.4l wody.

patrzal pisze:W drugim przypadku blg byłoby niecałe 22.


A nie 24?
Co znów policzyłem nie tak :odlot: :?:
(6000g cukru / 25 000g nastawu) x 100 = 24 BLG

Z tego wychodzi:
24BLG = 240g / 1000g roztworu
1000g roztworu - 240g cukru = 760g wody
V cukru = 240g x 0.6ml/g = 144ml
V roztworu = 144ml + 760ml = 904ml
(240g/904g) x 1000 = 265,49g/l
265,49g/l /17 = 15.61% ----- i to by się zgadzało z tym co napisane na opakowaniu drożdży :D

I tak sobie jeszcze myślę, że zmierzyłem BLG początkowe po dodaniu drożdży. Może dlatego wyszło 19 :?: Czy te 135g drożdży mogło spowodować takie zafałszowanie wyniku :?:
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 20:20 przez cu-user, łącznie zmieniany 1 raz.


johnex
550
Posty: 554
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: johnex » wtorek, 17 lis 2020, 20:24

Kolego @cu-user chcesz wiedzieć skąd ten błędny odczyt. Według mnie to:
1. Temperatura odczytu przy 26 stopniach - 0.3blg
2. Dałeś 0,5 l wody więcej (może w wiadrze fermentacyjnym się skala źle nadrukowała)- 0.4blg
3. Błąd cukromierza (to że oba cukromierze pokazują to samo nie znaczy, że wskazują prawidłowo) - 1blg

No i na koniec - kolego to nie APTEKA. Ja bym się tak przy robieniu nastawu nie przejmował. No a jak chcesz być bardzo dokładny to sprawdź czy twój cukromierz pokazuje 0 blg dla czystej wody (pamiętaj aby miała 20 stopni), później rozpuść 100g cukru w 400ml wody i sprawdź czy pokazuje 20blg.

Zerknij tu: https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=6368&hilit=alkocalc
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 20:39 przez johnex, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Awatar użytkownika

patrzal
100
Posty: 148
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: patrzal » wtorek, 17 lis 2020, 20:42

Może się okazać, że liczę źle, ale liczę to tak:
1kg cukru po rozpuszczeniu zajmie dodatkowo 0,6l, czyli 6kg ~ 3,6l.
Wody w nastawie było 25l - 3,6l = 21,4l (i ważyła 21,4kg).
Masa nastawu: 21,4kg + 6kg = 27,4kg.
Blg: 6kg *100 / 27,4kg ~ 21,9
Dziwi mnie tylko, czemu licząc masę nastawu uparcie bierzesz 25kg ;) 25l wody to 25kg (+/-), ale 25l roztworu cukru to trochę więcej.

Jak wyżej - to nie apteka, odchyłki są dopuszczalne. Ale z drugiej strony - sam jestem Brombą i doskonale rozumiem potrzebę Mierzenia i Ważenia (i bycia przy tym dokładnym) ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 20:47 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie

Awatar użytkownika

Autor tematu
cu-user
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 21:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: cu-user » wtorek, 17 lis 2020, 21:08

Masz rację z tą masą nastawu :P
i z apteką również racja :P

[mod:nie cytuj całego posta]
Ostatnio zmieniony środa, 18 lis 2020, 07:02 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


rozrywek
2000
Posty: 2243
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: rozrywek » środa, 18 lis 2020, 09:46

Zgadzam się.
Nie ma co się za bardzo przejmować drobnymi różnicami.
Ale warto znać te proste zasady.
Pisałem juź o tym. Jak się zbije ci cukromierz to masz w głowie balongomierz. Wyszukaj mój post gdzies o tym jest. Albo potem znajde ci linka.
To samo sie dotyczy rozrabiania. Warto miec to w głowie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
cu-user
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 21:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: cu-user » poniedziałek, 23 lis 2020, 17:46

Dzisiaj tj. po 7 dniach BLG wynosi - 4.
Na ostatnie dwa dni przeniosłem do ciepłego pomieszczenia bo bałem się ze fermentacja stanie.

Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 14:50
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: kamil.foltyn » czwartek, 10 gru 2020, 17:58

Witam. Mam problem z moją cukrówką. Zrobiłem nastaw 7 kg cukru 25l wody i drożdże do nastawów owocowych bo takie akurat miałem. Po paru dniach fermentacji wszystko się zatrzymało na 15 brix. Temperatura nastawu 24 stopnie. Stwierdziłem że może drożdże sie nie nadają i dałem kolejne browinu do cukrówek, i 1 kg cukru. Znowu trochę popracowało i się zatrzymało. Nie wiedziałem co zrobić więc dałem jeszcze inne drożdże gorzelnicze które też nic nie dały. Robie 3 cukrówkę, robiłem rum, whisky i wszystko wychodziło a to nie chce się przerobić. w czym może być problem ?

Online
Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1318
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: mtx » czwartek, 10 gru 2020, 18:03

Smakowałeś ten nastaw?

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1214
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: defacto » czwartek, 10 gru 2020, 18:14

Serwus.
Czy kolega odpowiednio napowietrzył nastaw, przed zadaniem pierwszej paczki drożdży?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


akanim
20
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: akanim » czwartek, 10 gru 2020, 19:27

1. Brudny baniak lub niedomyty po środkach czystości typu ludwik albo zawierające chlorany.
2. Użyłeś pirosiarczyn potasu do mycia baniaka? Może go nie wypłukałeś dobrze? Siarka zabija drożdże.
3. Pożywka do drożdży. Fosforan diamonowy. Dodałeś? Zbyt mało azotu także zatrzymuje fermentację.
Piszesz, że to 3 cukrówka ale czy na tym samym cukrze?

Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 14:50
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: kamil.foltyn » piątek, 11 gru 2020, 06:43

Wymieszałem nastaw przed podaniem drożdży i po ich zapodaniu.
Baniak myję tylko wodą bez płynów i nie użyłem pirosiarczanu potasu. Nigdy nie używam. Może to jest błąd. Musiałem to zakazić. Co do cukru to nie pamiętam bo nie zwracałem na to uwagi. Jak to uratować? Szkoda wylać


akanim
20
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: akanim » piątek, 11 gru 2020, 08:28

Hej. Nic nie piszesz o pożywce. Dodaj jeśli nastaw nie jest jeszcze kwaśny w smaku, a ciągle słodki. Próba na smak.
Ale dalej nie brnąłbym w ten nastaw bo koszty kolejnych drożdży zaraz przekroczą wartość 7 kg cukru. A drożdżom będzie coraz trudniej wystartować z powodu ilości alkoholu jaki już jest w nastawie.
Ja bym to potraktował jako naukę na przyszłość i ewentualnie przedestylował żeby sprawdzić co wyszło.
Porażki są wpisane w tą zabawę :)

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1214
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: defacto » piątek, 11 gru 2020, 11:19

Serwus.
Pożywka była zawarta jak przypuszczam w każdej paczce drożdży turbo. Więc dodawanie jakiejkolwiek pożywki, raczej mija się z celem. Sprawdzilbym Blg, napowietrzyłbym konkretnie nastaw, dolał nieco świeżej wody. Może się namnożą i go odpalą :scratch:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 14:50
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: kamil.foltyn » piątek, 11 gru 2020, 15:31

I to jest ciekawe. Bo tak. Blg na cukromierzu browina pokazuje 6 blg. A refraktometr pokazuje 15 brix. Z tego co czytałem to blg praktycznie równają się brix a tu taka różnica. Oba na wodzie 20 stopni pokazują 0. Być tu mądry i pisz wiersze.
Nie miałem już pomysłu i dodałem pożywkę ale do drożdży winnych. No kurde 7 kg cukru, 3 paczki drożdży, trochę mi tego szkoda ;) spróbuję to przelać dolać wody, moze coś się zacznie dziać

Awatar użytkownika

jakis1234
150
Posty: 184
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Problem z BLG

Postautor: jakis1234 » piątek, 11 gru 2020, 15:43

@defacto Kamil napisał
i drożdże do nastawów owocowych bo takie akurat miałem.
, a w drożdżach winnych na ogół nie ma pożywki.
Pozdrawiam z opolskiego :)


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości