Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: liyo78 » środa, 13 lis 2013, 17:36

gaviscon pisze:Dziś oddestylowałem mniejszą połowę zacieru ...


Połowy są zawsze równe :lol:


alembiki

wawaldek11
2500
Posty: 2502
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » środa, 13 lis 2013, 18:04

Nie masz racji - są wyjątki :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: gr000by » środa, 13 lis 2013, 19:39

Z takiego mieszanego destylatu możesz spróbować robić coś pomiędzy whisky a whiskey. Czyli starzenie mieszanym dębem, palonym i pieczonym w stosunku 1:1. Z jednej strony będziesz miał dymne, ostre, palone, kawowe smaki bourbona, a z drugiej karmelowe, waniliowe, łagodne smaki w stylu szkockiej. Oczywiście jest to opcjonalne, ale flaszeczkę możesz testowo zadębić :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 11:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: sokal6 » środa, 13 lis 2013, 23:14

Mój zacier na burbon już się klaruje, jeszcze trochę i jak będzie czas to zostanie przerobiony do docelowej postaci :).
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 lis 2013, 07:10 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: gaviscon » sobota, 16 lis 2013, 17:24

Co prawda wiele wody w Wiśle nie upłynęło, ale po 2 dniach leżakowania mojej whisky w beczce dębowej postanowiłem odrobinkę spróbować tegoż cuda. Co prawda koloru to to jeszcze nie ma, ale smak powala na kolana, kopara mi opadła, gały z orbit wyleciały. Cudowny smak, aż ciężko go opisać, nieporównywalny do cukrówki, zapach również zmienił się o 180 stopni. Z całym przekonaniem mogę stwierdzić, że jest to najwspanialszy trunek jaki kiedykolwiek powstał w moim skromnym laboratorium i jeszcze skromniejszym sprzęcie posiadającym oprócz oczywiście chłodnicy - nie lubiane i cieszące się złą sławą odstojniki :)


zbynekk
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2009, 16:45
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: zbynekk » środa, 20 lis 2013, 23:13

gaviscon pisze:............. Z całym przekonaniem mogę stwierdzić, że jest to najwspanialszy trunek jaki kiedykolwiek powstał w moim skromnym laboratorium i jeszcze skromniejszym sprzęcie posiadającym oprócz oczywiście chłodnicy - nie lubiane i cieszące się złą sławą odstojniki :)



Nie ważne skrzypce, ważny skrzypek. ;)

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: wiking » czwartek, 21 lis 2013, 00:55

@gawiscon, nie pleć bzdur, tylko dawaj trunek na warsztat do spróbowania, wtedy obiektywnie stwierdzimy coś ty chłopie narobił.

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: gaviscon » czwartek, 21 lis 2013, 01:56

Musicie uwierzyć mi na słowo :) A następny zacier tym razem z jęczmienia i żyta już w trakcie fermentacji to dopiero będzie bomba :P

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5032
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: lesgo58 » czwartek, 21 lis 2013, 07:16

gaviscon pisze:Cudowny smak, aż ciężko go opisać, nieporównywalny do cukrówki, zapach również zmienił się o 180 stopni.

Tu się zgodzę, ale tylko w takim porównaniu. Dlatego nigdy nie powinno się porównywać do cukrówki.
A tak poza tym gratulacje. I nie próbuj za często. Bo po roku będziesz żałował, że miałeś słaby charakter... :D


sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 11:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: sokal6 » piątek, 22 lis 2013, 23:11

Mój zacier jest już przedestylowany, postał tydzień z dębem i chyba przesadziłem z dębem. Za bardzo go zdominował i samego burbona nie czuć wcale. Tak jak gr000by pisał to pierwszy raz jeszcze takiego aromatu i smaku nie będzie. W niedziele na targu może uda mi się dostać śrutę kukurydzianą to zrobię następny zacier już na dundrze z poprzedniego. Pierwszy robiłem na mące kukurydzianej, ale to za dużo roboty z filtrowaniem tego pod grzanie prądem.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: gr000by » sobota, 23 lis 2013, 15:38

Czasami pierwszy destylat dębię najmocniej, bo jest najbardziej "przezroczysty" w smaku i mogę nim podnosić dębowość whiskey w razie potrzeby, chociaż zazwyczaj mieszam go z resztą destylatu i starzę normalnie.
A jak jesteśmy w temacie whiskey - zabutelkowałem już część (bo całości nie zdążyłem :bardzo_zly: z powodu klasycznego braku czasu) bourbona z rocznika 2013. Trunek stylizowany na 4-6 letniego bourbona prosto z beczki (single barrel, barrel proof), z dodatkiem syropu klonowego. Moc ponad 50% (alkoholomierz wskazuje 50%, ale ma zaniżone wskazania w dębowym trunku). Jeszcze jest dość nieułożony, ale smakuje bardzo przyjemnie.
Obrazek
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: heniu1980 » niedziela, 8 gru 2013, 14:48

Ja też teraz trochę poeksperymentowałem.
1 kg słodu jęczmiennego jasnego
1 kg słodu jęczmiennego ciemnego
2,5 kg pszenicy

Wszystko poszło do lodówki turystycznej (wyszło w sumie 2h w temperaturze 62 stopnie). Wspomogłem się trochę enzymem scukrzającym. Zrobiłem na początku test z płynem lugola. Wszystko zabarwiło się na czarno, po 2 h płyn już się nie odbarwił. Po wszystkim przelałem wszystko do fermentatora, dosypałem jeszcze 4 kg cukru (bo nie wiedziałem ile cukru się rozłożyło) dolałem wody i gdy temperatura osiągnęła wartość 25 stopni dałem drożdże. Już na drugi dzień pyrkało ładnie dzisiaj sprawdziłem ma jeszcze 3 blg (po 5 dniach fermentacji) i w smaku kwaśne. Jutro pewnie pójdzie na rurki. Z tego co zostanie zrobię drugi nastaw. Jak się zrobi znowu na rurki i potem z dym pierwszym druga destylacja. Potem starzenie płatkami dębowymi, syropem klonowym i suszoną śliwką. Ciekawe co wyjdzie???
_MG_4700.JPG
_MG_4703.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2013, 15:07 przez heniu1980, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: gr000by » niedziela, 8 gru 2013, 15:02

Trochę dużo tego cukru jak na tyle słodu i pszenicy. Po destylacji wyjdzie bimber o smaku zbożowym, a po starzeniu będzie z tego coś między whisky a whiskey. Próbuj, grunt to cierpliwie czekać na koniec starzenia ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: heniu1980 » niedziela, 8 gru 2013, 15:12

Nie wiedziałem ile rozłożonego cukru jest po zacieraniu? Czy można to w ogóle zmierzyć? Bo balingomierz mierzy gęstość. Zobaczymy co wyjdzie. Na pewno trafi na kilka miesięcy do piwnicy a z 3 buteleczki to pewnie poleżą o wiele dłużej.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: gr000by » niedziela, 8 gru 2013, 15:17

No i poziom BLG jest odpowiednikiem ilości cukrów w nastawie/zacierze. Chłodzisz zacier i mierzysz BLG płynu. Wtedy znasz przybliżony poziom cukrów w zacierze.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: heniu1980 » niedziela, 8 gru 2013, 15:23

A ja mierzyłem w ciepłym około 40 stopni. Następnym razem spróbuję zmierzyć w takim z temperaturą pokojową. Dzięki za podpowiedź ;-)


krisbur
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 10 wrz 2013, 10:02
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: krisbur » wtorek, 10 gru 2013, 17:09

Witam.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów. Zacierałem wczoraj 12 kg śruty kukurydzianej enzymami z butelki plus słód jęczmienny 0,5 kg bardziej do smaku ale wiadomo ze enzymy też będą działały. BLG jak nigdy do tej pory 17 lecz próba jodowa cały czas pozytywna. Jak myślicie czy taka ilość cukru jest wytaczająca i czy warto zwracać uwagę na próbę jodową? I jeszcze jedno czy do próby jodowej można zamiast płynu Lugola zastosować jodynę???

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: gr000by » wtorek, 10 gru 2013, 18:49

Jeżeli zacierałeś w standardowym stosunku woda:śruta (3:1) to taki wynik nie jest zły. Do próby jodowej używamy płynu Lugola, bo obecny w nim jodek potasu jest niezbędny do prawidłowego zajścia reakcji; jodyna (jod w alkoholu) nie zawsze daje prawdziwy wynik. Pozytywna próba jodowa, czyli niebiesko-granatowy kolor próbki z dodatkiem płynu Lugola czy może "pozytywna" próba jodowa - kolor fioletowy, fioletowo-czerwony, czerwony lub brak wyraźnej zmiany barwy? Jak ten pierwszy to coś poszło nie tak z zacieraniem enzymami, jak pozostałe (a najlepiej ostatni) to wszystko ok.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


ramzes022
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 17:03
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: ramzes022 » piątek, 13 gru 2013, 20:15

Jak myślicie można zastąpić węgiel drzewny klonowy zwykłym aktywnym?
Próbuje zrobić zamiennik Danielsa i tak zastanawiam się nad tym węglem z klonu cukrowego czy jest on niezbędny. Ostatnio oglądałem dokument na temat powstawania tegoż trunku, jasno i wyraźnie mówią że surówka puszczana jest przez warstwę węgla żeby smak trunku był lżejszy, delikatniejszy, mniej ostry i zmniejszył się aromat nutek zbożowych.
Wszak takie samo zadanie spełni węgiel aktywny w mniejszej ilości i zredukuje bukiet aromatów tych lepszych i gorszych zarówno. Wszechobecna opinie mówi ze węgiel z klonu cukrowego nadaje nutki klonowe, słodycz, wanilie wydaje mi się ze jednak jest zastosowany w innym celu, pamiętajmy ze Jack Daniels powstał w czasach gdzie wykorzystywano węgiel z klonu a tradycja zachowana musi być. Warto też dodać że węgiel aktywny to nie jest jakaś skomplikowana chemia, pozyskuje się go również m.in. z drewna i odpadów organicznych np. pestek owoców.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: gr000by » piątek, 13 gru 2013, 20:56

To właśnie o te nuty, wprowadzane przez węgiel klonowy, się najbardziej rozchodzi. Jak chcesz robić coś a'la Daniels w domu to pomiń zabawę z węglem drzewnym, destylat przewietrz przez 1 dobę i dodaj syropu klonowego zamiast babrania się w węgiel, a później ładuj do beczki lub dodaj szczapy dębowe. Gwarantuję ci, że otrzymasz coś o wiele lepszego niż oryginał, a nakład czasowo-finansowy będzie znikomy w porównaniu do kupna sklepowej Tennessee Whiskey.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość