Wino z soku z aroni
Cześć.Dostalem 3 litry soku od mojej mamy chce teraz zrobić z tego wino.Dodam ,że sok jest słodzony na 1 l soku przypada 300-400 gram cukru, smak można porównać do kupnego soku do rozcięnczenia . Mam balon 15l ,chce wlać tam 3l tego soku , dodać 3 kg cukru i drożdże bordeaux.Jak myślicie jakie wyjdzie z tego wina , chętnie przyjmę wasze rady .
Z góry dziękuje .
Z góry dziękuje .
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z soku z aroni
Nic z tego nie będzie, za słodkie. Może PDM'y, albo coś do miodów, tylko po co? Nie lepiej to rozcieńczyć i nastawić jak normalne wino?
Poczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html , zanim zadasz kolejne pytanie. Tam wszystko jest.
Aha, zacznij od zakupu cukromierza, bez niego to loteria, a nie robienie wina.
Poczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html , zanim zadasz kolejne pytanie. Tam wszystko jest.
Aha, zacznij od zakupu cukromierza, bez niego to loteria, a nie robienie wina.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Wino z soku z aroni
Przepraszam, nie napisałem o dodaniu 10 l wody. Nie jestem aż takim amatorem, jakieś tam pojęcie mam, ale tak wina jeszcze nie robiłem .
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2012, 12:13 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku z aroni
Szkoda pracy na wino. Soku masz raptem 2,5l - reszta to cukier. Jeśli koniecznie chcesz robić z tego alkohol to ja bym proponował nastawić czwórniaka z dodatkiem tego soku - powinno starczyć na 10-15l nastaw.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z soku z aroni
Ot, mądrego przyjemnie poczytać Wina nie będzie więcej jak 5 litrów. Wlejesz 10 l wody, to wyjdzie "berbelucha", bez smaku. Albo czwórniak, albo wino wieloowocowe, czyli jakiś inny soczek dla zwiększenia nastawu. Woda to nie jest dobry pomysł.manowar pisze:nastawić czwórniaka
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 80
- Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
- Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
- Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z soku z aroni
No przepraszam kolegów. Marxd22 chce nastawić wino z 3 litrów soku. To będzie miał i tyle wina. Dlaczego ma od razu szykować się na 10, 15 czy 50 litrów? Dodanie do 3 litrów soku 10 litrów wody to oczywiście przesada. I, tak jak napisał Wald, trzeba tu posłużyć się cukromierzem. Ale sama idea jest poprawna. Wtrącam się, bo sam wykonuję wina aroniowe (z owoców wprawdzie) i są to znakomite produkty.
Wino to najlepiej zaplanować na półsłodkie bądź półwytrawne. Ale nie radziłbym nastawu traktować drożdżami Bordeaux. To buldożer wśród drożdży, a tu chodzi o wydobycie subtelności owocu. Raczej jakieś łagodniejsze do win czerwonych. I przede wszystkim wino to powinno stać ok. roku po ostatnim zlaniu znad osadu.
Pozdrawiam
Bogdan
Wino to najlepiej zaplanować na półsłodkie bądź półwytrawne. Ale nie radziłbym nastawu traktować drożdżami Bordeaux. To buldożer wśród drożdży, a tu chodzi o wydobycie subtelności owocu. Raczej jakieś łagodniejsze do win czerwonych. I przede wszystkim wino to powinno stać ok. roku po ostatnim zlaniu znad osadu.
Pozdrawiam
Bogdan
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku z aroni
Zbędne oburzenie. Kolega spytał się i dostał porady od serca - zrobi z nimi co uzna za stosowne. Do tego co ma musi dodać ze 3l wody żeby mieć te 23blg. Jeśli chce mieć więcej wina (a chyba chce bo chciał dodawać 3kg cukru) potrzeba więcej syropu cukrowego a to rozwodni smak i aromat. Chyba, że będzie dodawał coś jeszcze - rodzynki, sok jabłkowy.
Jak zrobi nieco oszukany nastaw na czwórniak (bo jednak ma ten sok słodzony) to uzyska ciekawy smak i na pewno się nie zawiedzie - miody owocowe są rewelacyjne tylko trzeba do nich cierpliwości. Miód wniesie zarówno smak aromat jak i cukier a sok aroniowy da kolor i posmaki owoców.
Jak zrobi nieco oszukany nastaw na czwórniak (bo jednak ma ten sok słodzony) to uzyska ciekawy smak i na pewno się nie zawiedzie - miody owocowe są rewelacyjne tylko trzeba do nich cierpliwości. Miód wniesie zarówno smak aromat jak i cukier a sok aroniowy da kolor i posmaki owoców.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku z aroni
Czy mógłbym wrócić do tematu? Mam 9L soku z aronii, wiadro 20L. Czy mógłby ktoś mi napisać krok po kroku jak się robi wino najprostszym sposobem? Bo nigdy nie robiłem. Dam pół na pół z wodą czyli będzie 18L dodaje drożdże i co? Temperatura pokojowa czy może być niższa?
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z soku z aroni
Po pierwsze, zmierzyłeś BLG i kwasowość soku? Ile procent ma mieć to wino, ma być wytrawne, półsłodkie, czy słodkie? Bez podstawowych danych trudno cokolwiek doradzić.
To Twoje pytanie jest w stylu: "Mam 2 kilo mąki, jak zrobić z niej ciasto?"
Kolego, a poczytałeś trochę o robieniu win? Masz jakąś wiedzę o tym, czy oczekujesz, że ktoś napisze Ci tutaj 30 stronicowy podręcznik?majster1 pisze:Czy mógłby ktoś mi napisać krok po kroku jak się robi wino najprostszym sposobem?
Po pierwsze, zmierzyłeś BLG i kwasowość soku? Ile procent ma mieć to wino, ma być wytrawne, półsłodkie, czy słodkie? Bez podstawowych danych trudno cokolwiek doradzić.
To Twoje pytanie jest w stylu: "Mam 2 kilo mąki, jak zrobić z niej ciasto?"
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2593
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino z soku z aroni
majster1, setki stron w internecie opisujące szczegółowo jak robić wino ( z aronii również). Wystarczy poszukać.
http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... go_20.html
Zresztą i na AD jest trochę na ten temat: https://alkohole-domowe.com/forum/wino- ... 14671.html
Drożdże dedykowane do win czerwonych, temperatura może być niższa, na ogół trzymam w temperaturze otoczenia 17-20 stopni.
Wino będzie miało temperaturę wyższą i będzie pracowało powoli i łagodnie.
Zastanów się nad dodaniem soku z jabłek. Poprawia smak, chociaż moje wino z samej aronii też było fajne.
http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... go_20.html
Zresztą i na AD jest trochę na ten temat: https://alkohole-domowe.com/forum/wino- ... 14671.html
Drożdże dedykowane do win czerwonych, temperatura może być niższa, na ogół trzymam w temperaturze otoczenia 17-20 stopni.
Wino będzie miało temperaturę wyższą i będzie pracowało powoli i łagodnie.
Zastanów się nad dodaniem soku z jabłek. Poprawia smak, chociaż moje wino z samej aronii też było fajne.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lis 2021, 12:23 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z soku z aroni
Można, ale wtedy są małe szanse, że ktoś napisze Ci 10 stronicowy elaborat. Wystarczy godzinkę poświecić na zdobycie PODSTAWOWYCH informacja, a o resztę wtedy można dopytać.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 243
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: Wino z soku z aroni
majster1, porządnie
Wystukane z Tapatalka
Robiłem aronię z wodą i z sokiem jabłkowym. Oba w proporcjach 40/60. Żadne szału nie robi, ale z jabłkiem zdecydowanie lepsze. Dobrze smakuje jako grzaniec z dodatkiem odpowiednich przypraw.jakis1234 pisze: Zastanów się nad dodaniem soku z jabłek
Wystukane z Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 24 lis 2021, 13:08 przez Carl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 07:51
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Wino z soku z aroni
mi tam zawsze żal aronii na wino, nie wiem jaki to sok, tzn ile aronii kg przypada na litr osobiście wolę pogotować owoce aronii z liśćmi wiśni (no teraz w tej opcji pogodowej to lipa) do tego kwasek cytrynowy, cukier i dodatek 'spirytusu', w preferencjach smakowych jakie kto woli (osobiście uderzam w 20-25%) co roku robię coraz więcej w tym chyba 45 litrów i pewnie znów zostanę okradziony, że zbraknie, bo przed każdym babskim wieczorem, mam procesję żebrzącychmajster1 pisze:Czy mógłbym wrócić do tematu? Mam 9L soku z aronii, wiadro 20L. Czy mógłby ktoś mi napisać krok po kroku jak się robi wino najprostszym sposobem? Bo nigdy nie robiłem. Dam pół na pół z wodą czyli będzie 18L dodaje drożdże i co? Temperatura pokojowa czy może być niższa?
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"
-
- Posty: 2593
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino z soku z aroni
Wino z dodatkiem aronii jest bardzo dobre, ale ten dodatek musi być odpowiedni. Nie ma sensu podawać proporcji, bo to zależy od własnych upodobań.
Ja robię 40% soku z aronii i 60% innego, najczęściej jabłka. Wino z aronii przydaje się też jako dodatek do innych win, na przykład z ryżu.
Zgadzam się z Takeda, że aronia najlepsza jest na nalewki. W liśćmi wiśni (mam je zamrożone i mogę wykorzystać w każdej chwili) jest świetna.
Tyle, że robię ją mocniejszą.
Ja robię 40% soku z aronii i 60% innego, najczęściej jabłka. Wino z aronii przydaje się też jako dodatek do innych win, na przykład z ryżu.
Zgadzam się z Takeda, że aronia najlepsza jest na nalewki. W liśćmi wiśni (mam je zamrożone i mogę wykorzystać w każdej chwili) jest świetna.
Tyle, że robię ją mocniejszą.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku z aroni
Spróbowałem wstępnie to wino z aroni po 2 tygodniach, w smaku mocne, cierpkie, dodałem około 20% soku jablkowego, wody 0,5L. Na końcu wcisnę całą cytryne i 1-2 kg cukru. Mam sok z aroni 100% gotowy wiec go chciałem wykorzystać. Normalnie pije się sok aronia jabłko 20% / 80%. Aronia jest bardzo wydajna w smaku, a z wyciskania wychodzi około 60% soku z owoców.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Wino z soku z aroni
Ja robię to samo co kol.Takeda. Gotuję owoce aronii z liśćmi wiśni, potem kwasek, cukier, spirytus i też z roku na rok robię więcej...Dużo owoców zostaje po gotowaniu więc je mielę, dodaję wody i 6 kg cukru na wiadro 30l. Drożdże daję turbofruity ale pół paczki na wiadro 30l.więc fermentuje powoli. Wychodzi z tego pseudo wino wytrawne które sobie puszczam na rurki. Zostawiam sobie jednak zawsze z pięć literków tego ,,winka'' do okazyjnego podsączania. Wino ze dwa razy albo trzy ściągane znad osadu stoi w baloniku z minimalną ilością powietrza bez piro i co się okazuje...Jako świeże nadaje się do picia należycie no to sobie pomyślałem że niech stoi i się starzy...i im dłużej stoi tym jest gorsze w smaku...Potem sobie gdzieś u winiarzy poczytałem że wino aroniowe nie powinno stać i dojrzewać jak inne wina - .tylko po fermentacji, sklarowaniu-piro i do butelek bo aroniowe nie nadaje się do starzenia. Zgadza się to z mymi wcześniejszymi obserwacjami choć robię z tych wygotowanych trochę owoców aronii tylko takie pseudo-wino. No ale znowu kol. bystym pisze, że takie wino powinno stać min.rok po ostatnim zlaniu znad osadu....moje im dłużej w baloniku-tym gorsze w smaku.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku z aroni
Mam jeszcze pytanie o uzywanie klarowinu. W ktorym momencie go używać? Dostałem w sklepie dwa opakowania, w saszetce klarowin 2 i w butelkce ZOL KRZEMIONKOWY. Po co to jest?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wino z soku z aroni
Używaj do cukrówek. Jak Ci wszyscy radzą, klaruj grawitacyjnie. Teraz jest idealna pogoda na to - masz w okolicy 0st C, co przyśpiesza ten proces. Oczywiście uważaj, aby Ci nie zamarzło wino, jeśli będziesz tak robić.majster1 pisze:Mam jeszcze pytanie o uzywanie klarowinu. W ktorym momencie go używać? Dostałem w sklepie dwa opakowania, w saszetce klarowin 2 i w butelkce ZOL KRZEMIONKOWY. Po co to jest?
klarowin.jpg
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2593
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino z soku z aroni
Nie, nie zrobi. Ocet robi się od dostępu powietrza i fermentacji octowej z udziałem bakterii.
Jeżeli będziesz pilnował higieny i dbał, żeby do wina nie dostawało się powietrze, to ocet się nie zrobi.
A niska temperatura przyspiesza klarowanie i nawet jak zostawisz na na małym (podkreślam małym) mrozie to nic się nie stanie. Temperatura zamarzania wina, ze względu na alkohol, jest niższa.
Jeżeli będziesz pilnował higieny i dbał, żeby do wina nie dostawało się powietrze, to ocet się nie zrobi.
A niska temperatura przyspiesza klarowanie i nawet jak zostawisz na na małym (podkreślam małym) mrozie to nic się nie stanie. Temperatura zamarzania wina, ze względu na alkohol, jest niższa.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku z aroni
To bo miałem wlasnie taki problem z cydrem. Jak go wystawiłem do garażu na cichą fermentacje, to sie zrobił lekko ocet. Fakt temperatura byla za niska ponizej 10 st C. Dlatego pytam o szczelnosc tych wiader fermentacyjnych 20L, bo cydr stał w wiadrze bez dostepu powietrza, a jednak zaczął się psuć.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z soku z aroni
Jak miałeś w wiadrze rurkę fermentacyjną i ona bulgotała, to znaczy że wiadro było szczelne. Cydr mogłeś zakazić wcześniej i wiadro, a tym bardziej temperatura nie miała na to żadnego wpływu.
Ostatnio zmieniony środa, 2 lut 2022, 15:59 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku z aroni
Dodałem jeszcze 1L soku winogronowego żeby smak zrobił sie łagodniejszy. Było mocne, wytrawne, takie miało być ale w ostatnim tygodniu smak się zmienił na zwyczajnie kwaśny. Zobacze czy w tym tygodniu pojawi się jakiś nalot. Jak nic się nie zmieni to po prostu dodam cukru żeby słodkim przykryć ten smak i już.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl