Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
marxd22
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 16 lis 2012, 18:05
Załączniki
Wino z soku z aroni

Postautor: marxd22 » sobota, 22 gru 2012, 11:04

Cześć.Dostalem 3 litry soku od mojej mamy chce teraz zrobić z tego wino.Dodam ,że sok jest słodzony na 1 l soku przypada 300-400 gram cukru, smak można porównać do kupnego soku do rozcięnczenia . Mam balon 15l ,chce wlać tam 3l tego soku , dodać 3 kg cukru i drożdże bordeaux.Jak myślicie jakie wyjdzie z tego wina , chętnie przyjmę wasze rady .
Z góry dziękuje .


koncentraty wina
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: Wald » sobota, 22 gru 2012, 11:17

Nic z tego nie będzie, za słodkie. Może PDM'y, albo coś do miodów, tylko po co? Nie lepiej to rozcieńczyć i nastawić jak normalne wino?

Poczytaj: podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html , zanim zadasz kolejne pytanie. Tam wszystko jest.

Aha, zacznij od zakupu cukromierza, bez niego to loteria, a nie robienie wina.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Autor tematu
marxd22
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 16 lis 2012, 18:05
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: marxd22 » sobota, 22 gru 2012, 11:46

Przepraszam, nie napisałem o dodaniu 10 l wody. Nie jestem aż takim amatorem, jakieś tam pojęcie mam, ale tak wina jeszcze nie robiłem .
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2012, 12:13 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.

Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 846
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: manowar » sobota, 22 gru 2012, 13:13

Szkoda pracy na wino. Soku masz raptem 2,5l - reszta to cukier. Jeśli koniecznie chcesz robić z tego alkohol to ja bym proponował nastawić czwórniaka z dodatkiem tego soku - powinno starczyć na 10-15l nastaw.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: Wald » sobota, 22 gru 2012, 14:10

manowar pisze:nastawić czwórniaka
Ot, mądrego przyjemnie poczytać :respect: Wina nie będzie więcej jak 5 litrów. Wlejesz 10 l wody, to wyjdzie "berbelucha", bez smaku. Albo czwórniak, albo wino wieloowocowe, czyli jakiś inny soczek dla zwiększenia nastawu. Woda to nie jest dobry pomysł.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


bystym
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: bystym » niedziela, 23 gru 2012, 16:10

No przepraszam kolegów. Marxd22 chce nastawić wino z 3 litrów soku. To będzie miał i tyle wina. Dlaczego ma od razu szykować się na 10, 15 czy 50 litrów? Dodanie do 3 litrów soku 10 litrów wody to oczywiście przesada. I, tak jak napisał Wald, trzeba tu posłużyć się cukromierzem. Ale sama idea jest poprawna. Wtrącam się, bo sam wykonuję wina aroniowe (z owoców wprawdzie) i są to znakomite produkty.

Wino to najlepiej zaplanować na półsłodkie bądź półwytrawne. Ale nie radziłbym nastawu traktować drożdżami Bordeaux. To buldożer wśród drożdży, a tu chodzi o wydobycie subtelności owocu. Raczej jakieś łagodniejsze do win czerwonych. I przede wszystkim wino to powinno stać ok. roku po ostatnim zlaniu znad osadu.

Pozdrawiam
Bogdan

Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 846
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: manowar » niedziela, 23 gru 2012, 23:06

Zbędne oburzenie. Kolega spytał się i dostał porady od serca - zrobi z nimi co uzna za stosowne. Do tego co ma musi dodać ze 3l wody żeby mieć te 23blg. Jeśli chce mieć więcej wina (a chyba chce bo chciał dodawać 3kg cukru) potrzeba więcej syropu cukrowego a to rozwodni smak i aromat. Chyba, że będzie dodawał coś jeszcze - rodzynki, sok jabłkowy.

Jak zrobi nieco oszukany nastaw na czwórniak (bo jednak ma ten sok słodzony) to uzyska ciekawy smak i na pewno się nie zawiedzie - miody owocowe są rewelacyjne tylko trzeba do nich cierpliwości. Miód wniesie zarówno smak aromat jak i cukier a sok aroniowy da kolor i posmaki owoców.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


majster1
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: majster1 » piątek, 19 lis 2021, 11:20

Czy mógłbym wrócić do tematu? Mam 9L soku z aronii, wiadro 20L. Czy mógłby ktoś mi napisać krok po kroku jak się robi wino najprostszym sposobem? Bo nigdy nie robiłem. Dam pół na pół z wodą czyli będzie 18L dodaje drożdże i co? Temperatura pokojowa czy może być niższa?
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl

Awatar użytkownika

kiwitom23
750
Posty: 763
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: kiwitom23 » piątek, 19 lis 2021, 12:13

majster1 pisze:Czy mógłby ktoś mi napisać krok po kroku jak się robi wino najprostszym sposobem?

Kolego, a poczytałeś trochę o robieniu win? Masz jakąś wiedzę o tym, czy oczekujesz, że ktoś napisze Ci tutaj 30 stronicowy podręcznik?

Po pierwsze, zmierzyłeś BLG i kwasowość soku? Ile procent ma mieć to wino, ma być wytrawne, półsłodkie, czy słodkie? Bez podstawowych danych trudno cokolwiek doradzić.

To Twoje pytanie jest w stylu: "Mam 2 kilo mąki, jak zrobić z niej ciasto?"
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

jakis1234
950
Posty: 958
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: jakis1234 » piątek, 19 lis 2021, 12:22

majster1, setki stron w internecie opisujące szczegółowo jak robić wino ( z aronii również). Wystarczy poszukać.
http://winodomowedwazero.blogspot.com/2013/01/trzy-style-wina-aroniowego_20.html
Zresztą i na AD jest trochę na ten temat: https://alkohole-domowe.com/forum/wino-z-aronii-liczenie-proporcji-t14671.html
Drożdże dedykowane do win czerwonych, temperatura może być niższa, na ogół trzymam w temperaturze otoczenia 17-20 stopni.
Wino będzie miało temperaturę wyższą i będzie pracowało powoli i łagodnie.
Zastanów się nad dodaniem soku z jabłek. Poprawia smak, chociaż moje wino z samej aronii też było fajne.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lis 2021, 12:23 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


majster1
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: majster1 » piątek, 19 lis 2021, 14:36

kiwitom23 pisze:
To Twoje pytanie jest w stylu: "Mam 2 kilo mąki, jak zrobić z niej ciasto?"


a to nie mozna zadawać takich pytań?
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl

Awatar użytkownika

kiwitom23
750
Posty: 763
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino z soku z aroni

Postautor: kiwitom23 » piątek, 19 lis 2021, 15:52

Można, ale wtedy są małe szanse, że ktoś napisze Ci 10 stronicowy elaborat. Wystarczy godzinkę poświecić na zdobycie PODSTAWOWYCH informacja, a o resztę wtedy można dopytać.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


Carl
150
Posty: 172
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: RE: Re: Wino z soku z aroni

Postautor: Carl » środa, 24 lis 2021, 13:08

majster1, porządnie
jakis1234 pisze:Zastanów się nad dodaniem soku z jabłek

Robiłem aronię z wodą i z sokiem jabłkowym. Oba w proporcjach 40/60. Żadne szału nie robi, ale z jabłkiem zdecydowanie lepsze. Dobrze smakuje jako grzaniec z dodatkiem odpowiednich przypraw.



Wystukane z Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 24 lis 2021, 13:08 przez Carl, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości