Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
No właśnie, mamy tu domowych serowarów? Ja postawiłem sobie za cel rozpropagować ideę domowego serowarstwa w Polsce. Sprawa jest świetna, równie satysfakcjonująca jak własne wino, piwo, chleb, wędliny i inne wyroby. Z mlekiem nie jest trudno, bo wystarczy takie z mlekomatu albo "świeże" sprzedawane w butelkach z krótkim terminem ważności.
Ja mam już trochę serków za sobą. Robiłem goudy, korycińskie, ricotty i inne. W załączniku wrzucam kilka fotek.
Ja mam już trochę serków za sobą. Robiłem goudy, korycińskie, ricotty i inne. W załączniku wrzucam kilka fotek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
Świetne! Przepisy byłyby bardzo na miejscu, a najlepiej razem z opisem technologii:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 715
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 142 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
- Kontakt:
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
Bomba, poprosimy o jakieś przepisy!
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
Podziel się przepisem na Koryciński. Jutro mleko przyjedzie to wrzucę relację a szukam sprawdzonego przepisu.
EDIT 17.12
Niestety mleko nie dojechało
EDIT 17.12
Niestety mleko nie dojechało
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
Nie musicie od razu przygotować tak kompletnych opisów jak chociażby w temacie o podstawowych zasadach robienia wina...
Naprawdę cieszyłbym się z jakichkolwiek informacji o tym, jak zacząć i spróbować zrobić jakiś ser. Skoro już pojawiło się na forum serowarstwo, to bardzo liczę na jakieś informacje. Mam nadzieję, że w tej branży da się coś zrobić bez dużej ilości zabawek...
Naprawdę cieszyłbym się z jakichkolwiek informacji o tym, jak zacząć i spróbować zrobić jakiś ser. Skoro już pojawiło się na forum serowarstwo, to bardzo liczę na jakieś informacje. Mam nadzieję, że w tej branży da się coś zrobić bez dużej ilości zabawek...
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 532 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
a gonzek się "wymiksował" i co dalej? To by było na tyle
No dokładnie, kolega gonzek dosłownie od swoich pierwszych chwil na forum "zarządał" działu "serowarstwo" - dział jest,major pisze:Naprawdę cieszyłbym się z jakichkolwiek informacji o tym, jak zacząć i spróbować zrobić jakiś ser. Skoro już pojawiło się na forum serowarstwo, to bardzo liczę na jakieś informacje.
a gonzek się "wymiksował" i co dalej? To by było na tyle
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
Ja czasem popełniam ser - twaróg lub coś w stylu korycińskiego. Niestety mój dostawca olał mnie chyba i zamiast 10l mleka z porannego udoju dostałem figę z makiem Jak tylko sytuacja się poprawi - czytaj mleko zostanie dostarczone - wrzucę przepis i relację.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
Ok, sie napisało więc teraz nie ma zmiłuj
Tyle że w nocy lub rano wyjeżdżam do kraju, a tam net mam nie bardzo i nie zawsze
Po nowym roku wracam, wtedy poszperam w sieci i postaram się coś ciekawego pokazać.
No chyba że uda mi się wcześniej, ale nie obiecuje.
Tyle że w nocy lub rano wyjeżdżam do kraju, a tam net mam nie bardzo i nie zawsze
Po nowym roku wracam, wtedy poszperam w sieci i postaram się coś ciekawego pokazać.
No chyba że uda mi się wcześniej, ale nie obiecuje.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 715
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 142 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
- Kontakt:
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
Posty przeniesione:
- Przepis na Ser Koryciński - http://alkohole-domowe.com/forum/przepi ... t7372.html
- Przepis na Parmezan - http://alkohole-domowe.com/forum/przepi ... t7371.html
- Przepis na Ser Koryciński - http://alkohole-domowe.com/forum/przepi ... t7372.html
- Przepis na Parmezan - http://alkohole-domowe.com/forum/przepi ... t7371.html
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
Na domowy serek zawsze miałem ochotę, brakowało tylko bodźca, no i pojawił się młody któremu serwuję domowy ser, chleb, wędzonki - na inne wyroby musi poczekać .
Od prawej ser korycinski z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem, w środku pełnotłusty twaróg a po lewej twaróg w zalewie oliwy czosnkowo-tymiankowej.
Gorąco polecam produkcję serów twarogowych i miękkich – nie miałem pojęcia jak może smakować zwykły twaróg.
Od prawej ser korycinski z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem, w środku pełnotłusty twaróg a po lewej twaróg w zalewie oliwy czosnkowo-tymiankowej.
Gorąco polecam produkcję serów twarogowych i miękkich – nie miałem pojęcia jak może smakować zwykły twaróg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: czwartek, 22 wrz 2016, 23:52
- Krótko o sobie: Alkohol gwałtownie odstawiony od organizmu czyni ogromne spustoszenia!!!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 7 razy
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
widzę że zrobił się zastój w temacie to wrzucę pare przepisów i innych rzeczy o serowarstwie:
https://megawrzuta.pl/download/b12cafac ... 75115.html
https://megawrzuta.pl/download/56891ab1 ... e1ac7.html
https://megawrzuta.pl/download/53fd788b ... d9b8d.html
https://megawrzuta.pl/download/408f3e89 ... 293d5.html
https://megawrzuta.pl/download/bfaa67d4 ... ffb31.html
https://megawrzuta.pl/download/b12cafac ... 75115.html
https://megawrzuta.pl/download/56891ab1 ... e1ac7.html
https://megawrzuta.pl/download/53fd788b ... d9b8d.html
https://megawrzuta.pl/download/408f3e89 ... 293d5.html
https://megawrzuta.pl/download/bfaa67d4 ... ffb31.html