Znaleziono 21 wyników
- środa, 23 kwie 2014, 19:19
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Kilka pytań o ser
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3849
Re: Kilka pytań o ser
Hej! Możesz zrobić ser z mleka "sklepowego", jednak musisz pamiętać, aby było to mleko pasteryzowane w niższej temperaturze niż UHT. Najczęściej jest to mleko sprzedawane w lodówkach, w butelkach plastikowych. Mimo wszystko jednak takie mleko jest pasteryzowane, a podczas tego procesu nast...
- sobota, 12 sty 2013, 18:16
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Masło - produkcja masła w domu
- Odpowiedzi: 45
- Odsłony: 12166
Re: Masło - produkcja masła w domu
No to faktycznie niezłe patenty
A ktoś z Was ma może jakieś urządzenie bardziej profesjonalne? 


- sobota, 12 sty 2013, 12:49
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Masło - produkcja masła w domu
- Odpowiedzi: 45
- Odsłony: 12166
Masło - produkcja masła w domu
Czy ktoś z Was robił masło w domu? Jakiego sprzętu używacie? Jak takie masło smakuje?
Ja właśnie przymierzam się do zrobienia własnego masełka.
Ja właśnie przymierzam się do zrobienia własnego masełka.
- sobota, 12 sty 2013, 12:48
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy Ser Koryciński
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8782
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński
Wygląda bardzo fajnie, chociaż mam wrażenie, że skrzep nie do końca się skleił. Z jakiego przepisu robiłeś?
- sobota, 5 sty 2013, 11:18
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy Parmezan
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 10831
Re: Przepis na domowy Parmezan
Czyli coś na podobieństwo Goudy. W takim razie woskujesz już po wysoleniu, ja bym dał mu jeszcze z 2 tygodnie w temperaturze pokojowej wstępnego dojrzewania przed zawoskowaniem. Jeśli chciałbyś wosk to jest w naszym sklepie: http://sklep.serowar.pl/pl/c/Powloki-do-serow/5 Nie wiem jak teraz, ale kie...
- piątek, 4 sty 2013, 22:52
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy Parmezan
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 10831
- piątek, 4 sty 2013, 21:07
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy Parmezan
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 10831
Re: Przepis na domowy Parmezan
Jeśli ser będzie zawoskowany to spokojnie może leżeć, bez "odizolowywania". 

- czwartek, 3 sty 2013, 10:19
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy Parmezan
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 10831
Re: Przepis na domowy Parmezan
- dojrzewalnia dla serów, czy mogę wykorzystaś lodówkę (nie podłączoną) wstawioną do piwnicy 10-15 stopni C. jako mini dojrzewalnie ?? Hmmm, a dlaczego nie możesz sera po prostu położyć w piwnicy? W jakim celu ma być ta odłączona lodówka? Jaką masz wilgotność w piwnicy? Czy temperatura w piwnicy wa...
- niedziela, 30 gru 2012, 18:01
- Forum: Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- Temat: Ostrzegam
- Odpowiedzi: 73
- Odsłony: 19677
Re: Ostrzegam
Masz sporo racji, ale powiem też tak - lepiej dmuchać na zimne. Nieraz mały problem, który łatwo można rozwiązać, z czasem - urasta do naprawdę poważnego problemu. Masz rację, nie można popadać w paranoję i faktycznie nieraz, gdy np. taka nauczycielka mogłaby pomóc - odsyła do psychologa, ale wynika...
- niedziela, 30 gru 2012, 17:19
- Forum: Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- Temat: Ostrzegam
- Odpowiedzi: 73
- Odsłony: 19677
Re: Ostrzegam
Ps. Co nazywasz problemem psychicznym? To, że uczesniczysz w kolizji drogowej i lekarz z pogotowia wysyła Cię do psychologa po poradę - to też jest problem psychiczny? No widzisz, i tutaj pojawia się w Tobie sugestia co do uogólniania. Dla jednego problemem, z którym nie może sobie poradzić będzie ...
- niedziela, 30 gru 2012, 14:44
- Forum: Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- Temat: Ostrzegam
- Odpowiedzi: 73
- Odsłony: 19677
Re: Ostrzegam
"Trochę" nie na temat ten mój post, ale o psychologach mowa... " móc to chcieć" i nie potrzeba żadnych psychologów, terapeutów i czarowników. :klaszcze: brawo kolego :poklon; zgadzam się w 100% tym bardziej, że psychologów i terapeutów (o czarownikach nie wiem ;) ) jest ostatnio...
- niedziela, 30 gru 2012, 14:35
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy Parmezan
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 10831
Re: Przepis na domowy Parmezan
Za każdym razem podjeżdżam do mojej "dostawczyni", która mieszka na wsi kilka kilometrów pod Szczecinem.. Witam krajana - a może uchylisz rąbka wiedzy serowarskiej, początkujący serowarzy tacy jak ja są głodni wiedzy. Witam witam :) Ja nie mogę uznać siebie za więcej niż początkującego. P...
- niedziela, 30 gru 2012, 11:56
- Forum: Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- Temat: Ostrzegam
- Odpowiedzi: 73
- Odsłony: 19677
Re: Ostrzegam
Ci którzy udawali że to nie ich problem w większości mają swoje święto 1 listopada. Ci którzy za dużo piją i twierdzą że problem jest ale ich nie dotyczy wyglądają "pożal się boże" i niedługo ten dzień będzie też ich świętem. Piotrze, po to są ci psychologowie, terapeuci żeby pomóc ludzio...
- sobota, 29 gru 2012, 22:05
- Forum: Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- Temat: Ostrzegam
- Odpowiedzi: 73
- Odsłony: 19677
Re: Ostrzegam
Ja też jestem ciekawy. Ale skoro sam do tego doszedłeś to znaczy że nie jesteś uzależniony tylko świadomy i możesz nad tym panować. Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura! Nie jestem praktykiem, jednak kształcę się w kierunku "około-terapeutycznym". Powiem tak: alkoholicy bardzo często są św...
- sobota, 29 gru 2012, 01:56
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy Parmezan
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 10831
Re: Przepis na domowy Parmezan
Tak, przerobiłem już naprawdę kilkaset litrów mleka. Za każdym razem podjeżdżam do mojej "dostawczyni", która mieszka na wsi kilka kilometrów pod Szczecinem. Co 2 dni mleko odbiera od niej mleczarnia. Raz na jakiś czas ja podkradam jej paręnaście/dziesiąt litrów. Zawsze staram się podjecha...
- piątek, 28 gru 2012, 16:06
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy Parmezan
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 10831
Re: Przepis na domowy Parmezan
Jeśli chodzi o schładzanie to w większości przypadków, jeśli odbieramy mleko od gospodarza to jest ono już schłodzone - właśnie w basenie na mleko. Chyba, że gospodarza mamy niedaleko albo dogadaliśmy się z nim dokładnie co do godziny na świeże mleko. Takie schładzanie moim zdaniem nie ma negatywneg...
- piątek, 28 gru 2012, 16:02
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy ser Gouda
- Odpowiedzi: 31
- Odsłony: 13152
Przepis na domowy ser Gouda
Oto przepis na domowy ser Gouda. Jest to idealny ser na "pierwszy raz". ;) Sam też uczyłem się serowarstwa właśnie na Goudzie. To klasyk, na którego produkcji można załapać co i jak. Ser jest prosty w produkcji, na pewno wyjdzie - lepiej lub gorzej. ;) Co potrzebujesz? ⋅ 10 L mle...
- środa, 26 gru 2012, 22:49
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Przepis na domowy Ser Koryciński
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8782
Przepis na domowy Ser Koryciński
Najmocniej Was przepraszam! Miałem strasznie dużo na głowie w związku ze sklepem (pierwsze zamówienia spływały, a jeszcze musiałem kilka spraw dopiąć), później nadszedł czas przedświąteczny, a więc szukanie prezentów itp. no a później Święta i tak jakoś ciągle się zabierałem do tego przepisu, a czas...
- niedziela, 16 gru 2012, 20:39
- Forum: Serowarstwo
- Temat: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 5391
Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
No właśnie, mamy tu domowych serowarów? Ja postawiłem sobie za cel rozpropagować ideę domowego serowarstwa w Polsce. Sprawa jest świetna, równie satysfakcjonująca jak własne wino, piwo, chleb, wędliny i inne wyroby. Z mlekiem nie jest trudno, bo wystarczy takie z mlekomatu albo "świeże" sp...
- niedziela, 16 gru 2012, 11:55
- Forum: Sprawy Techniczne
- Temat: INNE WYROBY DOMOWE - a gdzie serowarstwo?!
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 2605