DOMOWY RUM - PRZEPISY
-
- Posty: 2069
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Jestem po pierwszej parti odpędu cukru trzcinowego na dedykowanych drożdżach do rumu.
Z 7kg cukru otrzymałem 5 litrów surówki 75%. Zapach bardzo fajny.
Później druga partia i rektyfikacja z odbiorem na OVM a po rozcieńczeniu do beczki.
Z 7kg cukru otrzymałem 5 litrów surówki 75%. Zapach bardzo fajny.
Później druga partia i rektyfikacja z odbiorem na OVM a po rozcieńczeniu do beczki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2429
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Pomyśl o płatkach/ kostkach egzotycznych, jako dodatek do starzenia . Uzyskasz ciekawsze efekty
K.
K.
Ostatnio zmieniony środa, 5 cze 2024, 13:48 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2069
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Cukier trzcinowy zrobiony na gotowo. Z 14 kg otrzymałem 8,5l uroku z czego 7,5l o mocy 96%. Jestem bardzo zadowolony zarówno z ilości jak i jakości. Teraz muszę tylko poczekać aż zwolni mi się beczka albo mam dwie kamionki 1galonowe plus dama i szczapki dębowe (mam też trochę ze śliwy). Wyjdzie mi około 12l destylatu o mocy 60%.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
online
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Destylat pójdzie do dębowej beczki zastanawiam się nad beczką po sherry albo po jakimś Spätlese ew. po jakiś innym alko
Jakieś sugestie?
Od razu dodam że doprawianie cukrem czy wiórkami nie wchodzi w grę
Czy na podstawie niniejszego postu można założyć, ze dla otrzymania 30 l rumu o mocy 43% trzeba zrobić nastaw z ok. 50 kg melasy? Potrzebuję zrobić taki nastaw aby oddestylować towaru do 30 litrowej beczki. Fermentacja na Bayanusach raczej wolna niż szybka (mam możliwość regulacji temperatury fermentacji).psotamt pisze: ↑niedziela, 4 lip 2021, 11:30 Krótkie podsumowanie wydajności melasy z trzciny cukrowej. Przerobiłem 60 litrów, co daje wagowo 84 kg. Najpierw nastaw:
35 l wody
10 litrów lub 14 kg melasy
Drożdże Alcotec RUM
Temperatura otoczenia 23 *C, start w 28 *C, fermentacja 7 dni.
Klarowane klarem Alcoteca.
Przeliczając całość uzyskanego alkoholu na spirytus 96%, wyszło 24,8 litra, co daje:
0,3 l z jednego kilograma,
0,41 l z jednego litra melasy z trzciny cukrowej.
Destylat pójdzie do dębowej beczki zastanawiam się nad beczką po sherry albo po jakimś Spätlese ew. po jakiś innym alko
Jakieś sugestie?
Od razu dodam że doprawianie cukrem czy wiórkami nie wchodzi w grę
-
- Posty: 768
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Beczkę zwykle zalewa się wsadem lekko powyżej 60%. Przyjmując:
Wg załączonego postu na 30l 64% potrzeba 84*30*64/24,8/96=68kg melasy.
Po leżakowaniu w beczce rozcieńczyć do zakładanej mocy. Bowiem w zależności od czasu i warunków leżakowania zawartość (ilość oraz moc) alkoholu może się znacznie różnić.
Wg załączonego postu na 30l 64% potrzeba 84*30*64/24,8/96=68kg melasy.
Po leżakowaniu w beczce rozcieńczyć do zakładanej mocy. Bowiem w zależności od czasu i warunków leżakowania zawartość (ilość oraz moc) alkoholu może się znacznie różnić.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 15 mar 2024, 22:41
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Robiłem rum na melasie i cukrze trzcinowym na początku roku.
2.5l 63% wlałem do beczki 3l na 40 dni, następnie rozpuszczałem do ok 46%, na 0.7 dodawałem łyżeczkę cukru trzcinowego, sok z 1/2 limonki - świeży smak, limonka zdecydowanie go poprawia, bez cukru trochę ostry w smaku. Dąb mocno wyczuwalny, ale bez przesady, beczka była zalewana białym winem.
Tak samo zaprawiałem czysty (łyżeczka cukru trzcinowego, sok z 1/2 limonki) i taki mi najszybciej schodził
Próbowałem też robić spiced:
Rum 1
1 gwiazdka anyżu
1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 goździki
5 ziaren jałowca
1/2 łyżeczki czarnuszki
Rum 66%, macerowany 20 dni. Rozpuszczany do ok 46%, za długo trzymałem wanilię, pozostałe przyprawy mocno wyczuwalne. Dobry do drinku z tonikiem, miętą i limonką.
Rum 2
1/2 laski wanilii
1 suszony banan ciemny
2 goździki
3 łyżeczki startej skórki z cytryny
Rum 66%, macerowany 20 dni. Rozpuszczany do ok 46%, za długo trzymałem wanilię, ale jest mniej wyczuwalna niż w 1. Delikatny, słodkawy, lubię go tak na czysto jak i do drinków.
2.5l 63% wlałem do beczki 3l na 40 dni, następnie rozpuszczałem do ok 46%, na 0.7 dodawałem łyżeczkę cukru trzcinowego, sok z 1/2 limonki - świeży smak, limonka zdecydowanie go poprawia, bez cukru trochę ostry w smaku. Dąb mocno wyczuwalny, ale bez przesady, beczka była zalewana białym winem.
Tak samo zaprawiałem czysty (łyżeczka cukru trzcinowego, sok z 1/2 limonki) i taki mi najszybciej schodził
Próbowałem też robić spiced:
Rum 1
1 gwiazdka anyżu
1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 goździki
5 ziaren jałowca
1/2 łyżeczki czarnuszki
Rum 66%, macerowany 20 dni. Rozpuszczany do ok 46%, za długo trzymałem wanilię, pozostałe przyprawy mocno wyczuwalne. Dobry do drinku z tonikiem, miętą i limonką.
Rum 2
1/2 laski wanilii
1 suszony banan ciemny
2 goździki
3 łyżeczki startej skórki z cytryny
Rum 66%, macerowany 20 dni. Rozpuszczany do ok 46%, za długo trzymałem wanilię, ale jest mniej wyczuwalna niż w 1. Delikatny, słodkawy, lubię go tak na czysto jak i do drinków.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 sie 2024, 15:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 123
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Witam. Mam pytanie odnośnie drugiej destylacji. Zrobiłem odpęd z dwóch nastawów ( katalizator + głowica ) i teraz chcę je przegonić na gotowo.
Myślałem, żeby do drugiej gonitwy wywalić katalizator, a zamiast niego przykręcić rurę 60 cm ( z pełnym zasypem ). Odbiór na max otwartym zaworku i mocy 1,5 kW ( nie mam regulatora ). Dobry pomysł czy lepiej jakoś inaczej to rozegrać ?
Odbiór chcę prowadzić ( po odrzuceniu przedgonów ) do około 45%.
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź.
Myślałem, żeby do drugiej gonitwy wywalić katalizator, a zamiast niego przykręcić rurę 60 cm ( z pełnym zasypem ). Odbiór na max otwartym zaworku i mocy 1,5 kW ( nie mam regulatora ). Dobry pomysł czy lepiej jakoś inaczej to rozegrać ?
Odbiór chcę prowadzić ( po odrzuceniu przedgonów ) do około 45%.
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź.