DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Mrooq
400
Posty: 404
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy

Post autor: Mrooq »

Ja jak robię odpęd, to odrzucam 80-150ml potem leci praktycznie do 99,5-100 stopni na kole.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
promocja
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2040
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

Jestem po pierwszej parti odpędu cukru trzcinowego na dedykowanych drożdżach do rumu.
Z 7kg cukru otrzymałem 5 litrów surówki 75%. Zapach bardzo fajny.
Później druga partia i rektyfikacja z odbiorem na OVM a po rozcieńczeniu do beczki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2413
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 214 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Pomyśl o płatkach/ kostkach egzotycznych, jako dodatek do starzenia ;). Uzyskasz ciekawsze efekty 😄
K.
Ostatnio zmieniony środa, 5 cze 2024, 13:48 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2040
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

@Kamal, którą konkretnie egzotykę masz na myśli?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2413
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 214 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Amburana, Bálsamo, Cabreúva .... -> drewno używne do beczek dla cachaçy :D
K.
Obrazek

czytam
750
Posty: 755
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 113 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

drgranatt pisze: środa, 5 cze 2024, 13:42...po pierwszej parti odpędu cukru trzcinowego na dedykowanych drożdżach do rumu... Zapach bardzo fajny
A jakie drożdże dały taki aromat?
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2040
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

Użyłem tych drożdży.
Ponoć na melasie z trzciny cukrowej robią jeszcze lepszą robotę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7492
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 398 razy
Otrzymał podziękowanie: 1738 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radius »

Używałem tych drożdży do melasy i tak, jak napisał drgranatt, super robotę robią. Polecam :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 549
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Można wiedzieć gdzie je nabyliście?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2040
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

Uderzaj do @SinyNos . Może mieć.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2040
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

Cukier trzcinowy zrobiony na gotowo. Z 14 kg otrzymałem 8,5l uroku z czego 7,5l o mocy 96%. Jestem bardzo zadowolony zarówno z ilości jak i jakości. Teraz muszę tylko poczekać aż zwolni mi się beczka albo mam dwie kamionki 1galonowe plus dama i szczapki dębowe (mam też trochę ze śliwy). Wyjdzie mi około 12l destylatu o mocy 60%.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3039
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 560 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

:witam: To rum czy sprait z trzcinowego :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2040
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

Rum z spraitu :mrgreen:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Folwark
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2024, 10:34
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Folwark »

psotamt pisze: niedziela, 4 lip 2021, 11:30 Krótkie podsumowanie wydajności melasy z trzciny cukrowej. Przerobiłem 60 litrów, co daje wagowo 84 kg. Najpierw nastaw:

35 l wody
10 litrów lub 14 kg melasy
Drożdże Alcotec RUM
Temperatura otoczenia 23 *C, start w 28 *C, fermentacja 7 dni.
Klarowane klarem Alcoteca.



Przeliczając całość uzyskanego alkoholu na spirytus 96%, wyszło 24,8 litra, co daje:
0,3 l z jednego kilograma,
0,41 l z jednego litra melasy z trzciny cukrowej.
Czy na podstawie niniejszego postu można założyć, ze dla otrzymania 30 l rumu o mocy 43% trzeba zrobić nastaw z ok. 50 kg melasy? Potrzebuję zrobić taki nastaw aby oddestylować towaru do 30 litrowej beczki. Fermentacja na Bayanusach raczej wolna niż szybka (mam możliwość regulacji temperatury fermentacji).
Destylat pójdzie do dębowej beczki zastanawiam się nad beczką po sherry albo po jakimś Spätlese ew. po jakiś innym alko
Jakieś sugestie?
Od razu dodam że doprawianie cukrem czy wiórkami nie wchodzi w grę
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2413
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 214 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Tradycyjnie jest po burbonie, i można dla słodyczy finish w sherry.
Zalewane są też, ale to rzadko beczki po koniaku, tokaju, itp.
Fajnie się sprawdzają beczki z drzew jakich używa się do cachaçy, lub wkłady maturacyjne do beczek. I wtedy taki można dodać do dębowej.
K.
Obrazek

czytam
750
Posty: 755
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 113 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Beczkę zwykle zalewa się wsadem lekko powyżej 60%. Przyjmując:
Wg załączonego postu na 30l 64% potrzeba 84*30*64/24,8/96=68kg melasy.
Po leżakowaniu w beczce rozcieńczyć do zakładanej mocy. Bowiem w zależności od czasu i warunków leżakowania zawartość (ilość oraz moc) alkoholu może się znacznie różnić.

mar33cki
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 15 mar 2024, 22:41
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: mar33cki »

Robiłem rum na melasie i cukrze trzcinowym na początku roku.
2.5l 63% wlałem do beczki 3l na 40 dni, następnie rozpuszczałem do ok 46%, na 0.7 dodawałem łyżeczkę cukru trzcinowego, sok z 1/2 limonki - świeży smak, limonka zdecydowanie go poprawia, bez cukru trochę ostry w smaku. Dąb mocno wyczuwalny, ale bez przesady, beczka była zalewana białym winem.
Tak samo zaprawiałem czysty (łyżeczka cukru trzcinowego, sok z 1/2 limonki) i taki mi najszybciej schodził :)

Próbowałem też robić spiced:
Rum 1
1 gwiazdka anyżu
1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 goździki
5 ziaren jałowca
1/2 łyżeczki czarnuszki
Rum 66%, macerowany 20 dni. Rozpuszczany do ok 46%, za długo trzymałem wanilię, pozostałe przyprawy mocno wyczuwalne. Dobry do drinku z tonikiem, miętą i limonką.

Rum 2
1/2 laski wanilii
1 suszony banan ciemny
2 goździki
3 łyżeczki startej skórki z cytryny
Rum 66%, macerowany 20 dni. Rozpuszczany do ok 46%, za długo trzymałem wanilię, ale jest mniej wyczuwalna niż w 1. Delikatny, słodkawy, lubię go tak na czysto jak i do drinków.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 sie 2024, 15:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Folwark
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2024, 10:34
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Folwark »

Jeszcze jedno pytanie. Do nastawu z 75 kg melasy (plus pewnie ze 150 l wody) ile potrzeba dodać drożdży? Drożdże Bayanus
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2413
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 214 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Paczka 50g powinna bez problemu ruszyć ;)
Dawkowanie 10g na 25-50L nastawu.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”